Sheba oorspronkelijk bedoeld als kattenvoer

‘Het is allemaal wat uit de hand gelopen’

Paté en andere delicatessen van Sheba waren oorspronkelijk bedoeld als kattenvoer. Dat geeft de bedenker van de eerste Sheba-producten Matthias Gottschalk toe in een interview.

Gottschalk werkte begin jaren ’80 in een klein restaurant in Hamburg. Zijn vrije tijd besteedde hij vooral aan zijn kat Ludwig. “Het begon mij te irriteren dat Ludwig altijd maar van die droge brokken moest eten. Toen dacht ik: ‘Waarom ga ik niet zelf voor hem koken?’ Zo is het begonnen.”

Ludwig kreeg van zijn baasje onder meer paté van zalm en konijnreepjes in saus geserveerd. De gerechten vielen in de smaak, waarop Gottschalk besloot ze op de markt te brengen onder de naam Sheba. “In de reclames wilde ik luxe uitstralen, de boodschap dat ook je kat recht heeft op iets echt lekkers.”

De boodschap kwam iets anders over. Inmiddels is Sheba Special, een verrassende compositie van malse stukjes kalkoen in een fijne paté, razend populair op toastjes. In veel restaurants is Sheba Selection, sappige lamsreepjes in een smakelijke saus, een van de meest succesvolle lunchgerechten.

“Het is allemaal wat uit de hand gelopen”, zegt Gottschalk daarover. Zelf beweert hij nog nooit een Sheba-product gegeten te hebben. “Nee, ik zie het op de een of andere manier nog steeds als kattenvoer.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Beste redactie van De Speld,

Bedankt voor dit kleine maar o zo vervelende berichtje. Hele eetpatroon verknald.

Voor de feestdagen heb ik net Gourmet Gold in huis gehaald, moet ik daar nu ook al aan gaan twijfelen??? Er zit nota bene eend in!

Wie helpt mij hier alsjeblieft uit??

Reageer
gravatar

Ach, gun de zwerfkatten in uw buurt ook een keer een fijne feestdis; u bespaart de katten het vangen van een eend, het plukken, schoonmaken, bereiden enz.

Als beloning kunt u dit voorjaar genieten van een explosieve toename van het aantal (immers weldoorvoedde en derhalve nog vruchtbaarderder dan anders) zwerfkatten in uw buurt; allen met een glanzende vacht, kapsones en te besodemieterd om nog een eend te vangen.

Fijn voor de eendjes!! Die nemen genoegen met oud brood of kroos…

Als de katten eenmaal weten dat eend ook als fastfood verkrijgbaar is zullen ze onophoudelijk schreeuwen om meer Gourmet Gold; vooral ‘s nachts. Men kan er dan ook nooit genoeg van in huis hebben!!

gravatar

Kattenvoer? Gatver zeg.. Ik dacht dat het babyvoeding was, minuutje op 800watt in de magnetron en de kleine smulde ervan. Nu begrijp ik mijn klachten over de stank.. Ach ja hij heeft er anders wel een dikke kop van gekregen. Sheba; wie is er niet groot mee geworden..

Reageer
gravatar

Ik heb in eigen kring geen katten, daarentegen wél minder- draagkrachtigen en ik kan jullie, naar eigen waarneming, meedelen dat in die gezinnen Sheba in de prijsklasse “te duur” valt, zelfs voor humane consumptie. Hooguit komt voor de feestdagen het huismerk van de Coöp of De Spar op tafel. Daarbij is het ook nog twijfelachtig of er niet Frans paardenvlees in verwerkt is. Le dernier cri is nu Frans paardenvlees van laboratoriumpaarden en overleden anabole steroïde-lijders uit de praktijk van malafide dierenartsen. Echt waar. Maar geen angst Speld-publiek; dit vlees wordt uitsluitend aangetroffen in de kerstpakketten van de gelukkigen die via de plaatselijke voedselbanken hun kerstmaaltijd samenstellen. Gebelgde Belg op # 17; is de hormonenmaffia in België nog steeds openlijk actief in de veeteelt of is zij inmiddels verdreven naar Frankrijk of naar Nederland? Werden bij jullie niet ooit controlerende dierenartsen vermoord en veterinaire diensten omgekocht?

Reageer
gravatar

Zo heb ik zelf in Frankrijk een Hollander een gans blik ‘haché pour chats et chiens’ door zijn spagettisaus zien staan roeren. Die heeft dat smakelijk opgevreten. Een normale Nederlander kan daar gerust tegen.

Reageer
gravatar

Dit is wel een eye-opener. Ik dacht altijd dat Sheba van kattenvlees gemáákt was. Ik moet het toch nog maar een keer goed proeven denk ik. Raar dat ik dat niet herkend had, kattenvlees smaakt namelijk ook prima.

Reageer
gravatar

Jeettje,

Ik vind het zielig voor jou, dat jij mijn kat in de zak hebt moeten missen vanwege jouw kakkineuze buurt. Daarom hier op een geheime plek maar een alternatief.

Reageer
gravatar

Wij van Sheba vinden Sheba Biorund Speciaal het lekkerste stukje vlees in blik!

Reageer
gravatar

Mevrouw Stoei Poes,

Sheba in blik keur ik geen blik waardig.

gravatar

Nou mijnheer De Hond,

Het vlees van Stoei Poes van Sheba keur ik anders wel twee blikjes waardig. Jammer dat ze maar half uitgepakt zijn.

Er was nog voldoende ruimte in mijn kerstpakket voor iets echt lekkers.

gravatar

Heer oom Viesman,

Werkt u nog aan de Schieweg in Rotterdam als inpakker bij het sekslingeriebedrijf Christine Duck of zoiets? Dan heeft u toch niks te klagen.

gravatar

Kindertjes,

Wat is er aan de hand met jullie? Wie heeft hier verboden om een zin te beginnen met een hoofdletter?

Vooruit, de hele klas gaat voor straf naar bovenmeester Den Oetelaer. Bellootje en Saletje Omo gaan voorop met ezelsoren op hun kop!

gravatar

Beste Bant,

Inderdaad en daarom zijn grappen over voedsel uitermate ongepast.

Overigens in de tijd dat jij de ongein hier leest en nog erger daaraan meedoet, had je een klein beetje van jouw eetlust voor de honger in Ethiopië kunnen opofferen, door minstens een van jouw blikjes overheerlijke Sheba Biorund Speciaal, waarvan je achter jouw computer zit te genieten, daarheen te sturen.

gravatar

Het was Eritrea, Bant, maar omdat ze daar honger hebben -en elders ook- moeten katten hier ook hongerlijden? Logica van likmevestje ..

gravatar

In Nederland zijn er ook zat mensen die chronisch honger lijden, vooral na vakanties en feestdagen.
Dan eten ze zich misselijk aan alles wat ze voor hun neus krijgen en dat is meestal niet gering, daarna moeten de knopen los om uit te buiken.

Pas als blijkt dat de knopen niet meer dichtgaan, ook de volgende dagen niet merkt men dat men zwaarder is geworden en niet zo’n beetje ook..
Die extra kilo’s moeten er dan weer af.

Als je genoeg gegeten hebt gewoon stoppen.
Geen toetje met slagroom enzo maar gewoon een kopje goede espresso ter afsluiting van een copieuze kerstdis, dat soort dingen maakt het verschil…
Iedereen moet het zelf weten natuurlijk, maar niet zeuren dat je zo’n honger hebt en de smikkelreclames op tv nauwelijks kan verdragen…

En nog wat: light chips zonder vet bestaan niet. 50% minder vet is nog steeds vet. Neem liever een bakje Sheba parelhoen met truffelsaus en een soepstengel, dat is best mager en mag van de Gewicht-Kijkers.

gravatar

Lieve Annie,

De meeste mensen in de rijke landen vreten zich meestal niet chronisch vol, maar chronologisch. Zeg maar op feest-, vakantie-, verjaardagen en in het weekeinde.

Chronologische honger kent wat langere termijnen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de chronologische honger van vorige eeuw, die de volle jaren dertig heeft geduurd. De huidige chronologische honger is vanaf 2008 epidemisch chronisch aan het geworden.

gravatar

Ik heb het idee dat Sheba stiekem paardenvlees bijmengt in de Biorund Speciaal. Weet iemand hier daar meer van af?

Reageer
gravatar

Het valt mij op dat door de nieuwe armoede in ons land steeds meer mensen biologisch zijn gaan eten. Dus mensen die het nog breed hebben, doe ook eens iets lekkers voor hen in de biobak.

Reageer
gravatar

Zie Ba, neen we dienen het te hebben van de zie B waar de B natuurlijk staat voor de onvolprezen prof. dr. Bert Bokhoven (multitalent en tevens hoogstaand analysator van katten, mensen en hondenvoer).

Reageer
gravatar

Het smaakte me nooit echt, ik hou ook niet zo van kalkoen en lamsvlees en de saus stonk m.i.; ik noemde het kattenvoer.
Ik hou niet zo van katten, vandaar.
Zei altijd dat ik die Sheba-zooi mijn hond -die ik niet meer heb- nog niet voor zou zetten.
Nu snap ik waarom, het IS dus echt kattenvoer.

Ik ben een hondenmens, een schaaltje Bonzo-brokjes i.p.v. de eeuwige borrelnootjes heb ik altijd heerlijk gevonden.
Een aanrader is ook de Rodi-leverworst.

Maar nu ga ik wat lekkers uit mijn kerstpakket eten, ik ben me kapot geschrokken toen ik dat vrijdagavond (de 13e!!) openmaakte; niks vieze grauwe voormensenbedoeldepate met rood-wit geruit dekseltje die ik een kat nog niet voor zou zetten maar kwalitatief uitstekende snacks én leuke dingen! 🙂

De plastic nibbits om de grote gezellig uitziende doos op te vullen ontbraken; geloof het of niet!
Slechts 1 handvol papierreepjes om te voorkomen dat de fles uitstekende wijn, de biologische appelsap en: tadaaa: de roze champagne (echt waar, geen 1 aprilmop) niet zouden breken tijdens het vervoer.
Geen idee wat we goed hebben gedaan dit jaar maar ik doe het volgend jaar weer!

Reageer
gravatar

Een fles uitstekende wijn, biologische appelsap en roze champagne maar géén plastic nibbits en maar een handvol papier uit de shredder?

Wat een armoe zeg; dat men bezuinigt allá, maar dit is wel heel erg …

gravatar

Daarom schrok ik ook zo… en genoeg lekkers (niks in blik, geen vieze ragout en bakjes enzo) om een week van te leven.
Ik snap het gewoon niet…. ben nog steeds een beetje trillerig en heb slecht geslapen.
Waar hebben we dit aan te danken/wijten?

Ik wil niet bezuinigen maar met dit soort grappen moet je wel.. Ik heb gewoon ff niks nodig voorlopig en de Belgische chocola (nee, geen zeebanket, echt goeie shizzle) kan als dooschuifcadeau dienst doen.
Ben niet zo’n snoeperd, chocola hoefde van mij niet zo, volgend jaar hopelijk drop maar vooruit, ik wil geen azijnbrouwer zijn, één foutje zie ik door de vingers.

Ik ben nog steeds een beetje in de war; misschien maar alvast een wijntje nemen?? Krekkertje met schier onbetaalbare Franse kaas die ik zelf ook weleens koop als ik blij ben met mezelf en volgens mezelf een cadeau verdien erbij helpt misschien.

Gewoon proberen maar!! Wat een ellende, hier had ik echt niet op gerekend….

gravatar

Men mag niet klagen over de inhoud van een kerstpakket: het is gratis per slot van rekening, en er zitten geheid dingen in die men zelf nooit zou kopen, die waar je door het pakket aan herinnerd wordt waarom ook alweer niet; dat is toch ook wat waard.

Dat gezegd; waar ik gemengde gevoelens over heb is dit jaar de Bandenopblaas app Inflatube. Heel handig als je lek rijdt, maar helaas zit er geen verloopnippeltje voor de Solex bij.

gravatar

@haes123: Neen! Niets met verzekeringen te maken, voer geen flikker uit en toch! Ik vraag niet hoe het kan maar profiteer ervan…

@Jeettje: behalve de chocolade had ik álles zelf gekocht, met 1 van de items nog in mijn handen staan twijfelen afgelopen week maar teruggelegd wegens te duur.

Ik had ook nog een verloopnippeltje voor een Solex, geschikt voor de Bandenopblaas app Inflatube, tenminste dat denk ik, zoiets stond erop.

Omdat ik geen Solex heb maar een vriend van me wel ben ik er toch blij mee, nog een doorschuifcadeau; net even bij hem in de bus gegooid met een sorrydatikjeverjaardagwasvergetenkaartje.

Spijtig weer allemaal… Volgend jaar beter!

Normaal gesproken mag ik wel klagen maar dit jaar niet, echt niet!

gravatar

He verdekkie Annie, wat jammer nou. Nu heb ik niks aan die app. Moet jij hem hebben om hem door diezelfde bus te gooien met een ‘sorrydatikvolgendjaarjeverjaardagvergeet’ kaartje?
Heb je daar ook geen omkijken meer naar.

gravatar

Jeettje, ik heb dat kerstpakket toch wel verdiend geloof ik, kijk eens naar het tijdstip!!!
Dan hoor/mag/wil je in bed liggen maar nee, ik niet.
Niks niet leuk en opeens bedenk ik dat ik ergens, vaag had moeten weten wanneer je verjaarde en dus, eigenlijk, zeker wel, ook recht had op een kaartje met doorschuifcadeau..
Ik meen nog niet eens zo lang geleden…maand of 2 geleden?
Weet het echt niet meer, so sorry!!!

Denk goed na wat je met je laatste verloopnippeltje voor een Solex doet denk ik nu; ik had hem in de Cocos-toko achter kunnen laten met hetzelfde kaartje…
Die app… nee, hoeft niet; voor je het weet denkt de Haagsche Solex-rijder dat ik hem wel zie zitten en dat is beslist niet zo.

Daarom ook in de brievenbus gegooid: ik wil die meneer niet op het verkeerde been zetten ook al heeft mijn nieuwe beste vriendin Joyce me al een beetje uitgelegd hoe e.e.a. aan te pakken.

Joyce legt hier haarfijn uit hoe me te gedragen tgo meneren die ik niet mot verder; had ik kunnen doen bij de desbetreffende Solexrijder; helaas is zij er stukken beter in dan o.g…. een simpel knipoogje volstaat maar wélk knipoogje, die zijn er in soorten en maten tenslotte.

Nr. 1 en 2 lukken me wel, op nr. 3, de ‘tnx but no tnx wink’ bij deze ‘vriend’ de belangrijkste, zoals getoond in deze tutorial breek ik steeds mijn tanden.
Bij wijze van spreken hoor, ik eet nog zonder bril.
Maar het afwijzende knipoogje as told by Joyce moet ik nog even oefenen, is ook moeilijk kijk maar:

http://youtu.be/RGktDJghzJM

gravatar

Misschien mis ik iets of vergeet ik een logische conclusie te trekken, maar ik zie nergens staan of dit restaurant voor mensen of katten bedoeld is, want ik zie nergens staan dat deze lunch hier ook door mensen gegeten wordt en niet door katten. Katten en poezen eten tenslotte ook toastjes dus als er iets lekkers op zit, hoef je het alleen maar voor te schotelen. Mogelijkerwijs betreft het hier dus een poesjes restaurant, zo niet dan is er dus weer een gat in de markt in deze donkere tijden.

Reageer
gravatar

Neen, delicatessen, maar ik begrijp hieruit dat de kat het ook zou lusten.

Waarom link je door naar de website “403 – forbidden”?

gravatar

Jeettje,

In Hillegersberg zijn alleen Siamese stamboekkatten toegestaan, daarom worden de plaatjes van normale katten op internet daar geblokkeerd. Maar in de rest van de wereld kan men mijn plaatje ophalen. Ja zelfs in Thailand (Siam), Iran en China.

gravatar

Verdraaid, ik kom vanaf mijn Hillegersbergse terminal tot dezelfde conclusie – misschien omdat we hier in huis alleen zo nu en dan knuffelhonden hebben.

gravatar

Wij eten het thuis op het brood, met aardappelen en wat niet? Het leuke is dat nu ook onze drie katten bij ons aan tafel zitten en met ons mee eten.

Dank je wel Sheba, je hebt weer een gezin van ons gemaakt!

Reageer
gravatar

Ik ben behoorlijk geschrokken van dit nieuws. Al jaren schotel ik mijn gasten Sheba voor met de feestdagen. Getverdemme! Ik haal dit jaar wel Gourmet.

Reageer
gravatar

Gourmet? Dat dien ik alleen op voor mijn schoonfamilie. Die proeven het verschil toch niet.
Maar als ik mijn vrienden wil verrassen komt toch het blikje sheba weer uit de kast.
Gisteravond nog. Onverwachte eters. Even snel naar de traiteur voor een paar blikjes sheba luxe tonijn en garnaal gelei. Licht gekruid op een bedje van rode kool.
Heerlijk…..

gravatar

Ik ga de 2e Januari jaar weer gourmetten, altijd leuk. Het wordt waarschijnlijk maar met zn vieren en dus niet met zijn 17en toen destijds mijn excollega’s langskwamen, maar toch blijft het leuk. Alhoewel Sheba hiervoor ook best een idee is omdat je het kunt opwarmen, laat ik het toch staan. Ik heb alles al in huis en genoeg is genoeg.

gravatar

Dit artikel situeert het ontstaan van Sheba in de jaren ’80. Daar klopt niets van. De componist Händel heeft zich er al door laten inspireren en moet dus al bekend zijn geweest met dit gerecht.

Reageer