‘AIVD handelde binnen toekomstige wetgeving’

Met terugwerkende kracht niets aan de hand

De handelswijze van de AIVD valt volledig binnen de nieuwe wetgeving die minister Plasterk volgend jaar zou kunnen invoeren. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken is er over een paar maanden met terugwerkende kracht niets aan de hand.

Afgelopen weekeinde ontstond ophef toen bleek dat de AIVD op grote schaal servers van internetfora hackt en de gegevens verzamelt van alle gebruikers van die fora. Volgens veiligheidsdeskundigen is dit in strijd met de wet. Minister Plasterk wuift die kritiek weg: “De critici kijken alleen naar de wet die op dit moment geldt. Dat vind ik echt te kortzichtig. Je kunt veiligheidsdiensten niet veroordelen als ze gewoon handelen op basis van mogelijke wetgeving waar ik al best een tijdje in m’n hoofd mee rondloop.”

Thijs Everts, woordvoerder van de AIVD wil niet ingaan op de beschuldiging dat zijn dienst onwettig zou handelen: “Wegens veiligheidsredenen kunnen wij geen uitspraken doen over de vraag of wij ons aan de wet houden of niet. Die informatie is echt staatsgeheim en het lekken van staatsgeheimen is in strijd met de wet, dus dat zouden wij nooit doen. Of wel.”

Minister Plasterk wil binnen een half jaar een wetsvoorstel indienen om de bevoegdheden van de veiligheidsdiensten te verruimen. Met de nieuwe wet zouden de praktijken van de AIVD niet illegaal zijn. Als de kabinetsplannen over een paar maanden geen meerderheid halen, heeft Plasterk geen goed woord over voor de huidige handelswijze van de AIVD: “Mocht mijn voorstel niet door de Eerste Kamer komen, dan moet er zo snel mogelijk een strafrechtelijk onderzoek plaatsvinden. In dat geval zijn er dingen gebeurd die ook met terugwerkende kracht natuurlijk niet door de beugel kunnen. De tijd zal leren of ik verbijsterd ben.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Minister Tapsterk met z’n inlichtingendiensten moet met terugwerkende kracht terug in zijn hok, Opa Ivo moet zijn cursus Kleitabletten hakken eerst eens afmaken voor hij over ‘ontsleutelplicht’ en ‘politiedrones’ begint, en van zijn verdachte stas Fred T. verwachten we nog een storingsvrij telefoontje terug te vinden in de tapkasten van het OM. #DEFEMBER
http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2013/12/nu_kunnen_we_echt_los.html

Reageer
gravatar

Welnee, lees “1984” van Orwell maar eens, geschreven in 1948. Daar wordt hetzelfde in gedaan; de geschiedenis wordt steeds herschreven om in overeenstemming te zijn met de actuele standpunten.

Dus als over twee jaar blijkt dat Plasterk niet goed gehandeld heeft, wordt hij simpelweg uit de boeken geschreven en heeft hij nooit bestaan. Zo heeft de overheid altijd gelijk. Is het niet op dat moment zelf dan toch wel met terugwerkende kracht

gravatar

Tof nieuws! Heb altijd al vertrouwen gehad dat politiek dit soort van kleine probleempjes goed weet op te lossen.

Reageer
gravatar

Plasterk wordt zelf gehackt waar hij bij staat. Gisteren kwam ik zijne excellentie met wat slaafse volgelingen tegen in het plaatselijke winkelcentrum, alwaar Roon een heerlijk koppie erwtensoep van de ambachtelijke slager onder zijn grote hoed stond te stouwen. Naast hem een boom van een kerel met een hesje aan. Toen ik hem vroeg of hij bij de AIVD werkte bleek dat nog het geval te zijn ook. Die toekomstige wetgeving is dus allang bekend bij de dienst. En Plasterk; die nam het voor kennisgeving aan en vroeg de slager zijn soepkop nog eens bij te vullen.

Reageer
gravatar

Dat je gehakt hebt bij de slager is natuurlijk logisch, daarom stel ik voor dat er een einde moet komen aan de bioindustie.

gravatar

In uitzonderlijke gevallen kan spionage er voor zorgen dat je eerder met je vijand mee kan denken. Op deze wijze kun je je eerder afvragen hoe je hem kunt helpen, maar ja, zo iets doe je toch niet ?

gravatar

De volgende stap is dat de AIVD handelt binnen de wetgeving die in de toekomst eventueel ingevoerd zou kunnen worden of in een parallel universum ingevoerd is of zal worden.

Reageer
gravatar

De AIVD heeft inmiddels natuurlijk al een inschatting van de stemming in de Eerste Kamer kunnen maken. Dat hebben ze vanzelfsprekend niet aan Plasterk gemeld, want geheim. Gezien het grensoverschrijdende aftapgedrag van de AIVD mag Plasterk er echter van uit gaan dat die stemming een formaliteit is.

Reageer
gravatar

Hier zitten een aantal contradicties in de uitspraken van Plasterk met het voorgaande kabinetsbeleid om vooral kortzichtig te blijven. Dit is namelijk in de Speld eerder in het nieuws gebracht bij monde van onze Premier.
Of de heer Plasterk straks verbijsterd of verwonderd zal zijn is dan ook de vraag. In ieder geval staat vast dat staatsgeheim ten koste kan gaan van het wereldbelang en in een dergelijk geval is men dus schuldig. Echter indien men vervolgens gemaakte fouten zal trachten goed te maken, kan men alsnog spreken van een geslaagde poging, er kan dan namelijk lering uitgetrokken worden. Mocht men dit niet willen doen en inlichtingendiensten verzamelen informatie die uitsluitend het belang van de elite dient en niet van de bevolking, dan is er sprake van eeuwige schuld,en dat moeten we niet willen. Dan ontstaat namelijk een maatschappij waarin persoonlijke verdienste wegvalt op basis van anticipatie door hen die perse alles in gebaande wegen willen houden.
De maatschappij wordt dan onpersoonlijk en dat is niet in het belang van de mens en zonen van het licht van de duisternis, van de schemering en van de mist. Daarom is privacy uiterst belangrijk voor de jonge mens, zo hou je het idealisme levend.

Reageer
gravatar

Bij nader inzien is dit best een vervelend bericht, omdat we nu nog niet weten dat Plasterk over twee maanden aftreedt vanwege zijn affaire met een asielzoekster uit Purmerend, die dat deed om een verblijfsvergunning te krijgen. Ik eis dus bij dezen een rectificatie!

Reageer
gravatar

Maar de toekomstige minister van binnenlandse zaken, onze geliefde glibberfiets Alec Pechtstrondt, heeft laten weten de toekomstige wetgeving in zijn toekomstige ministerschap meteen terug te draaien. Zodoende is er sprake van een patstelling.

Reageer
gravatar

Mevrouw/mijnheer Den Pikkert s.s.t.t.,

Uw fantasie speelt u parten. Ik ken toevallig alle politici en daar is geen Alec Pechtstrondt bij. Wilt u zich voortaan bij de werkelijkheid houden. De Speld staat volgens De Speld voor betrouwbaar nieuws. En dat willen we zo houden.

gravatar

Als dat kon, zou de VOC ook nog bestaan.

gravatar

Nee hoor: over 2 jaar is het uit en over en gaat onze Ronald weer scherpe columnetjes schrijven vol van ‘foei’ en ‘dat moet je anders doen’.

gravatar

Dat weet ik nog niet, dat zal de tijd moeten leren.

gravatar

Dat is goed nieuws, ik reed 2 jaar geleden te hard op een weg waar je toen 120 mocht, en nu 130 mag. Dus dan hoef ik die met terugwerkende kracht niet te betalen. Dat scheelt weer!

Reageer
gravatar

Mijnheer Nielsen, dat is goed opgemerkt van u, ik wou dat ik er zelf opgekomen was. Zal ik nu ook vrijgesproken worden van aanranding, het slachtoffer is namelijk tijdens de handeling overleden? Graag uw juridische advies.

gravatar

Mijheer Altork, Als u priester bent, dan valt u onder de wet van het vaticaan, en dan heeft u over 2 jaar met terugwerkende kracht niets te vrezen. Behoord u tot een andere beroepsgroep, dan adviseer ik u contact op te nemen voor een beter advies met Bram Moskovits of Dominque Straus Kaan