Balkanlanden overwegen ‘Joegoslavische’ Unie

Vergadering in Srebrenica over gezamenlijke munt

De Balkanlanden Slovenië, Kroatië, Servië, Bosnië-Herzegovina, Kosovo, Macedonië en Montenegro overwegen een verregaande samenwerking aan te gaan. Einddoel is een ‘Joegoslavische’ eenwording, die op den duur zelfs tot een staatkundige eenheid moet leiden.

De naam Joegoslavië is afgeleid van de Slavische woorden ‘Jug’ (zuid) en ‘Slaveni’ (slaven), en verwijst naar de eenheid van de Zuid-Slavische volken. Het ideaal van een verenigde Joegoslavische staat gaat al terug tot het Ottomaanse Rijk. Het bleef echter altijd bij idealistische dromen. Pogingen om daadwerkelijk te gaan samenwerken, zijn nooit ondernomen.

Aanstaande donderdag vindt in het Bosnische Srebrenica een vergadering plaats van afgevaardigden uit de betrokken landen. Goran Kulopovic, Servisch minister van Buitenlandse Zaken: “Op tafel komt de invoering van de gezamenlijke munt, die ‘dinar’ zou kunnen gaan heten. Doel is deze in 2020 in te voeren. In 2025 moet volgens het huidige schema de staatkundige eenwording, onder leiding van Servië, een feit zijn.”

Niet iedereen is enthousiast over de plannen. Andrej Mizkov, hoogleraar politieke filosofie aan de universiteit van Skopje en gerenommeerd joegoscepticus, is bang voor verlies van zelfstandigheid van afzonderlijke staten. “Straks gaat Belgrado alles voor ons bepalen, tot aan de hoogte van mijn tuinhekje toe. Daar komen mijn Kroatische buurman en ik zelf wel uit.”

Mizkov is daarnaast bang dat ‘joegofielen’ de onderlingende cultuurverschillen onderschatten. “Corruptie zit die Montenegrijnen in het bloed. Straks kunnen we eindeloos geld in dat hopeloze volk pompen. En wie mogen dat dan gaan betalen? Precies, Ivan en Svetlana.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Excuus voor de late reactie maar tenzij ik er overheen heb gelezen, zie ik tot mijn verrassing dat niemand de enorme gevolgen voor het Songfestival heeft benoemd. Onze winstkansen stijgen hiermee toch aanzienlijk want op elkaar kunnen ze dan niet meer stemmen.

Reageer
gravatar

Ik lach doorgaans mijn broek aan flarden op speld.nl, maar dit stukje vind ik over het randje. De oorlog aldaar ligt nog even te vers in het geheugen bij veel mensen. Srebrenica…Risico van het vak; als je op grens beweegt van wat leuk is, dan kukel je dus klaarblijkelijk wel eens over die grens heen.

Reageer
gravatar

Ik zit al jaren te pleiten om Nigeria in de EU te halen. Dat durven ze NOOIT. Maar ze hebben er meer recht op dan bvb Moldaviërs. Als in heel Holland 5 mensen persoonlijke contacten hebben met Moldaviërs verschieten ze zich rot. Het beste is om in Praag wiet uit nederland proberen te gaan verkopen. En een DAF. Als zo’n pipo dan in het Praags zegt : statila puta . Dan zeg je gewoon je hebt een hondenkop en dat vreet aan je reputatie.

Reageer
gravatar

Dank Trendvolger: ik heb de Solex maar even in het schuurtje gelaten. Ja, er zijn zaken waarvan men aan de drank geraakt: hopeloze domheid van anderen gepaard aan slechte taalbeheersing is daar één van. Willem Wilmink zei eens in een verhaal dat de lieve heer van de confessionele politiek aan de drank was geraakt; nou dan weet je het wel.

Gelukkig is de aandachtsspanne van die meute kortdurend: zij doen hun plasje en gaan weer verder, gelukkig. Benieuwd of we deze Dick nog verder horen: moraalridders staan er om bekend dat zij moraal willen ridderen en willens nillens tomeloos de vermeende fascisten te lijf moeten gaan. Cervantes springt in de gedachten.

Reageer
gravatar

Oei beste Nerd, Helemaal volmaakt werkt de editknop nog niet. Probeer je een T’tje toe te voegen, staat ‘ie d’r niet. Nu maar hopen dat daar geen oorlog van komt.

Reageer
gravatar

Ah, goedenavond Jeettje.
Het zou kunnen, maar zijn broer zou een wat gesloten karakter kunnen hebben. Maar hoe is het me u, ondanks het feit dat u gelukkig de martini rosso bij de Aldi niet hebt kunnen vinden? U was wat fanatiek in het gebruik afgelopen weekend.

Reageer
gravatar

Beste Dick, denk aan uw hart! Ik ben het met u eens als u aanstipt dat er zich een vuile oorlog heeft afgespeeld zo’n vijftien-twintig jaar geleden. Maar bedenk dat de etnische tegenstellingen in de voormalige federatie, én daarvoor altijd de boventoon hebben gevoerd! Het valt niet mee aldaar, zodra die blauwhelmen worden teruggetrokken laait de strijd meteen opnieuw op. Verspeel u energie nu niet op deze site, maar als het u zo aan het hart gaat, doe er dan wat mee! Een beetje hakken op De Speld en haar reageerders zet geen zoden aan de dijk. Lees u in, in de geschiedenis van de regio en gebruik die kennis om daar constructief wat voor de mensen te doen! Komop, niet janken, maar doen!

Reageer
gravatar

Een Balkanische Unie? Dat lijkt me stug.
Heb nl. uit betrouwbare bron vernomen dat Kosovo zich wil opsplitsen.
In 3-en nog wel: Ko, So en Vo.
Op langere termijn zijn verdere afsplitsingen niet uitgesloten.
K, O1, S, O2, V en O3.
Ojee, als dat maar goed gaat.

Reageer
gravatar

Beste Majoor, u bedoelt ziekenhuis?

gravatar

Heyas, Zulu mon!

Top dat je het leuk vond om reacties te lezen, erg fijn om te weten.

Wat de Nederlandsche historie betreft:

We waren wel de beste in het maken van boten waarmee andere volkeren dan wel slaven vervoerden.
En dat hele koopvaarderhandelmentaliteitsgebeuren vanne:

naja, je kan 60 slaven meenemen en dan gaan er tien dood.
Je kan ook 100 slaven meenemen en dan gaan er 40 dood, toch winst.
(begrijpend lezen rekensommetjes van de VOC tijd)

Als een slaaf gekocht van een Sumatraansche handelaar 5 silver kost, en een slaaf in west-indie 25 silver oplevert indien levend, hoeveel slaven meenemen is dan optimaal ?
(denk een vroegtijdige normaal verdeling)

Over wie dan nu of toen de ‘bad’ guys zijn, naja, ben jij een bad guy dan ?

Reageer
gravatar

Wel heel erg leuk om reacties te lezen van mensen die helemaal niks weten van wat er was gebeurd. wel fijn dan de VN scholen, bruggen, parlementshuizen, ziekenhuizen, radiotorens, en andere infrastructuur heeft gebombardeerd in belgrado. om een zogenaamde “genocide” die uiteindelijk onwettig was verklaard, dit loopt veel dieper in de history,

maar jha de nederlanders hebben niet echt history om trots op tezijn, goude eeuw (slaven handel). ww1 /ww2 joden verkopen voor knaken en hun goud voor jullie zelf houden en niks betekenen in de oorlog , terwijl Servië meer dan de helft van zijn helle bevolking heeft verloren aan de duitsers en de kroaten die ook voor de duitsers vochten, als kleinkind van een echte partizan die gevochten heeft in de 2e wereld oorlog, doet het me wel vaak erg veel pijn om dit soort domme comments telezen, dat wij “serviers” de bad guys dan zijn.

Reageer
gravatar

Zoeloemon,

Even enkele kleine correcties, als het mag.

De Republiek der zeven Verenigde Nederlanden heeft aan de slavenhandel fors verloren. De kosten bleken hoger dan de opbrengsten. Bovendien heeft de WIC maar een kleine bijdrage geleverd aan het versjouwen van slaven over de Atlantische of welke oceaan dan ook. Zo’n acht procent. Spanjaarden, Portugezen, Fransen en Engelsen waren de echte slavendrijvers.

Nederland heeft niet aan de Eerste Wereldoorlog deelgenomen, maar België wel.
Mogen grappen over België ook niet meer?

Het waren in de Tweede overigens Duitsers en Oostenrijkers, die Joden e.a. vergasten, en daarvoor foute Nederlanders omkochten of goede vaderlanders op de pijnbank legden. Ook in ons land zijn bommen gevallen, zelfs van de geallieerden.
De nazi’s hebben overigens ook vijfentwintig miljoen Russen omgelegd, dus mogen wij ook geen grappen meer maken over Rusland?

De beperkte precisiebombardementen op Belgrado waren heel hard nodig om de Servische regering tot de orde te roepen. Overigens hebben de Serviërs in aanpalende gebieden veel meer mensen vermoord dan door die bommen omkwamen.
Mogen we van jou geen cynische grappen maken over Karremans en Mladić?

Inderdaad, de Serviërs waren gedurende de geschiedenis wel vaker “slechte jongens”* (*Zo heet dat in onze taal.) Dat waren de Engelsen ook.
Mogen we dus over die lui ook geen grapjes meer maken. Denk eens aan Dads Army of Alo Alo. Is dat dus ook foute humor?

Ik hoop dat jij jouw deprimerende extreme nationalisme te boven komt en weer eens zult kunnen lachen. Om te beginnen over jezelf.

gravatar

Nu we het toch over het Byzantijnsche Rijk hadden;

het lijkt onsch inderdaad een mieters plan om de Hagia Sofia weer terug te brengen tot haar oorspronkelijke status als voorbeeld voor alle te volgen kerken.

We zijn tenslotte toch allemaal orthodox en willen een heraansluiting van het oostromijnsche rijk met het westersche Kristenslim ?

Behalve ons aller wensch om alle kristenen te herenigen onder eenzelfde noemer omwille van, erm, naja, dat was in een andere aflevering, maar dat was echt een vet goede reden.

Reageer
gravatar

Aan de redactie. Wie is Goran Kulopovic? Nooit van gehoord. De huidige Servisch minister van buitenlandse zaken is Ivan Mrkic. Waarom staat dit nergens anders in het nieuws? Worden jullie voor dit soort onzin betaald? God verhoede een 2e Joegoslavie. Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen!

Reageer
gravatar

Zoals we dat dan zeggen: de geschiedenis herhaalt zich. Soms nog een keer, zodat we zelfs een Drittes Reich kennen. Enig historisch besef zou niet misstaan …

gravatar

Jongejonge, nog nooit van Goran Kulopovic gehoord en dan op hoge toon de redactie lastig vallen. Of die daar wat aan kunnen doen.
Enne .. welke god moet dat verhoeden? Er lopen nogal wat religies rond daar.

gravatar

Dat is een misverstand heer Jeettje. Ik heb het nagevraagd en ze zeggen allemaal dat er maar een god is. En gelukkig maar..

Wat ik me nog afvraag, is ook sprake van Ottomaanse deelname aan deze nieuwe federatie, of liggen de culturen daarvoor echt te ver uit elkaar?

gravatar

Als ik een grap maak over water ben ik niet voor vuur.
Je doet G.W Bush: na als je niet met ons bent dan ben je tegen ons.
Chill man.

gravatar

Dickie,

Houdt dit in dat jij voorstander bent van zuivering van de redactie en de lezers? Ben jij lid van een nazi-clubje?

Zie jij hoe onnozel en onnodig beledigend jouw bewering over nazi-clubje is?

gravatar

-Red: Een keer is wel voldoende om uw punt duidelijk te maken

Reageer
gravatar

Dickie,

Morgen ga jij iedereen die jou niet aanstaat doodschieten? Dit gaat echt te ver! Dit is niet satirisch of sarcastisch. Dit is beschamend.

Zie jij hoe onzinnig aangedikt en onnozel jouw bewering over vergassen is?

gravatar

Een slecht idee, want voor je het weet komt ook de Yugo-automobiel terug en dat kan je de gemiddelde automobilist niet aandoen.
Ik zal dan ook met klem de ANWB adviseren de vorming van een monstrum als “Joegoslavië” tegen te houden.

Reageer
gravatar

Redactie,

Dit is een misselijk makend bericht! Het cynisme gaat toch echt veel te ver. Jullie zijn gewoon een stelletje onopgevoede, lompe lomperiken. Denken jullie echt dat het gepast en leuk is om over elke pijnlijke gebeurtenis een onbeschofte, gevoelloze grap te maken?

De economische crisis heeft immers heel wat slachtoffers veroorzaakt. Weet de redactie dan niet dat de Dinar ook en vooral door olierijke of oliedomme landen als munteenheid wordt gebruikt, zoals daar zijn: Algerije, Bahrein, Irak, Jordanië, Koeweit, Libië en Tunesië? Die landen zijn geen van alle Slavisch, alhoewel in enkele nog verborgen slavernij heerst.

Het is dan ook buitengewoon onfatsoenlijk om de toekomstige Slaven Unie met deze landen te vergelijken! Ik stel als munteenheid in navolging van de Euro, de Joego voor.

Voor de rest lijkt mij het een goed initiatief en zal net zoals de EEG/EU door de gemeenschappelijke belangen eindelijk de vergevingsgezindheid toenemen. Daardoor zal ook in het Slavengebied een vreedzame samenleving ontstaan, zodat mensen als Jan, JNWLWK, Datorkar, Nico en De Plank Mis eindelijk weer eens kunnen genieten van een persiflage over de EU. (Overigens komt het mij voor dat deze vijf namen door slechts één of hooguit twee reactoren wordt gebruikt.)

Reageer
gravatar

Eens, ik neem aan dat de speld dit gaat corrigeren. Zoniet, exit.

gravatar

Dickie,

Ik geloof niet dat jij mijn reactie hebt gelezen of je begrijp mijn sarcastische afwijzing van o.a. jouw reactie niet.

Het is dus exit met jou. Je hebt het beloofd en we laten geen traan.

gravatar

Oei Dick! De aanname is dé oorzaak aller inschattingsfouten. Vraagje: U speelt óók piano?

gravatar

Meneer Wolkers, nog maar eens: dit gaat helemaal niet waarover u denkt dat het gaat.

Mijn hemel Paulus, met dit soort lezers (nou ja, lezers …) zou Monty Python niet eens meer een kans maken op tv: niet correct genoeg en dat soort dingen.

Maar ik begrijp dat Dick zijn abonnement opzegt? Zo leert-ie het nooit.

gravatar

Het zou wel jammer zijn als dit vlak voor het WK allemaal voor elkaar is gebokst. Dan kan Bosnië namelijk niet meer meedoen, en zal Denemarken hun plaats innemen, met alle gevolgen van dien.

Reageer
gravatar

Wow, kan jij niet goed begrijpend lezen zeg.
Wow. Schrijf je eigen stukjes zelf en zet het op GS of dat soort bagger?

gravatar

Hallo. Ik schrijf dapper onder het pseudoniem ‘De Plank Mis’. Ik vertel de waarheid en mijn normen zijn algemeen geldend. Wat ik zeg is echt een feit, anderen vertellen meningen.

gravatar

Hij heeft gelijk. Er heeft daar rassenzuivering plaatsgevonden etc. Hier valt op geen manier om te lachen. Er waren ook daar concentratiekampen.

gravatar

Meneer Wolters,
Wat bent u aan het verdedigen? Of wie?
De joegoslaven dragen de verantwoordelijkheid, u heeft daar niets mee te maken. Noch iemand zielig te vinden.
Zij besloten oorlog te voeren op een onaangename manier.
Wij zijn er naar toe gegaan, maar dat wilde ze niet…

gravatar

Hmm, oud nieuws. Tito draait zich voor de tweede keer om in z’n graf. Ligt hij weer met zijn neus omhoog, dat dan weer wel.

Reageer
gravatar

Juist een prachtig ironisch stukje. Geweldige parallel met de EU-SSR. Petje af, Speld.

Voor de Zeur- (en andere) Pieten: waarom bepaalt de tijd of iets gevoelig ligt? Dat onze voorouders in oorlog waren met de Spanjaarden en weet-ik-veel-wie zijn we vergeten als het om die communistische EU gaat, maar als je op de teentjes van die Joego-smeltkroes van culturen gaat staan, wat dan nog geen 2 decennia geleden is, dan is het opeens smakeloos?

Ik vind die hele EU vele malen smakelozer, dan dit stukje van Speld.

Reageer
gravatar

Eerlijk is eerlijk mr. T! U was een harde donder, maar het werkte wel destijds!

gravatar

Goed plan. Maar waarom niet meteen groots aanpakken?
En waarom eerst de diplomatieke weg bewandelen als je het ook militair kan regelen? Dan stel ik voor dat we vanuit Duitsland beginnen, en dan zo langzaam uitwaaieren tot we een Verenigd Europa krijgen!
Met behulp van de Deutsche grundigheit zou het dan allemaal goed moeten gaan. Toch?
(Jammer dat dit plan al niet veel eerder bedacht is trouwens )

Reageer
gravatar

Zeg Sionist, wie mogen dat dan gaan betalen? Precies, Ivan en Svetlana! Sjongejonge, waar blijft Gratje Wilders, juist op het moment dat hij ook eens een constructief duitje in het zakje kan doen.

gravatar

God jongen, maak je niet druk: het is daar zo’n zooitje dat de geleerden er niet eens uitkomen.

Typisch gevalletje hokjesdenken juist nu men er probeert uit te komen, jammer hoor.

gravatar

Waarom Nico? Er zijn inmiddels een hoop immigranten naar Sebrenica verhuisd zodat er weer personen zijn met wie democratisch overleg over het Groot-Joegoslavië plaats kan vinden en dat willen we toch allemaal?

Reageer
gravatar

Ik vind over het algemeen de artikelen heel leuk, maar deze staat me een beetje tegen.

Reageer
gravatar

Beste Dakotar, voor jouw mijn zelfde reactie als voor JNWLWK, geef de Slaven een kans. 🙂

gravatar

Ik ben altijd heel Joegofiel geweest en het vervult me dan ook met vreugde dat de landen elkaar hebben weten te vinden, ze hebben een natuurlijke raciale band. Enige bezorgdheid is er bij mij wel omdat de Slovenen de hoofdstad van het nieuwe Rijk in Sebrenica willen vestigen maar de Kroaten ambitieuzer zijn en zich Londen als hoofdstad voorstellen. Hierover zal nog genoeg gekibbeld worden in het Joegoparlement dat momenteel op Kreta bijeen is om de salarissen van de komende Joegocommissarisen te bepalen.

Reageer
gravatar

Beste Speld, ik lees jullie berichten graag, maar ik vind dit de ironie ver voorbij, dit is puur cynisme over de rug van honderduizenden doden.

Reageer
gravatar

@JNWL WK , uit leed ontstaat veel goeds, na 2 wereldoorlogen hebben WIJ nu de VN. Een ongelooflijk mooie vereniging die ervoor zorgt dat we voortvarend en welvarend zijn. Natuurlijk heb ik je door , je gunt het die Slaven niet, dat doet pijn. Ja , we weten ook dat die paar dode Slaven en hier en daar 8000 dode moslims niets zijn vergeleken met het dodental van onze 2 wereldoorlogen maar, geef deze underdog een kans.

gravatar

Euh… Misschien moet je het stuk meer in abstracte zin lezen, dus in vergelijking tot Europa? De referenties kunnen toch bijna niet duidelijker? Het gaat helemaal niet over het specifieke geval van de oorlog in voormalig Joegoslavië, laat staan dat de doden daar nog even een schop na krijgen. Die gedachte is zeer fantasierijk, waarvoor complimenten, dat wel. Bovendien, als het daar wel over zou gaan, dan is zo’n satirisch stuk nooit te schrijven, want overal is wel ergens een vreselijke oorlog geweest waar men dan niet naar zou mogen verwijzen. Voor begrijpend lezen kan ik helaas geen compliment uitdelen, laat staan een voldoende!

gravatar

Uh, mr Z , misschien moet u het artikel lezen zoals het bedoelt is ; op De Speld – manier.

gravatar

Maar ik wel!

gravatar

Hoi Plien, trek eens aan mijn vinger..