Consumentenbond: brandalarm met snoozeknop onveilig

Het is verstandiger een brandend huis meteen te verlaten

Het lijkt zo mooi op papier: een brandalarm waarvan je het overlastgevende geluid een aantal minuten kan doen verstommen. Toch waarschuwt de Consumentenbond voor mogelijke nadelige gevolgen van het ‘snoozen’.

De verleiding om je nog even om te draaien in bed, of de film af te kijken is groot als het alarm afgaat. Toch is het verstandiger meteen het huis te verlaten. Tien minuten wachten vergroot volgens de Consumentenbond  de kans op derdegraads brandwonden, koolmonoxidevergiftiging en inboedelschade aanzienlijk.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Een app waarmee je op afstand de brandalarmen bij anderen kan laten afgaan is daarentegen wel een aardig idee.
Kan je bijvoorbeeld midden in de nacht het alarm laten afgaan bij iemand die je niet mag, of op het moment dat die leuke buurvrouw net onder de douche staat…

Reageer
gravatar

Wat een onzin , ik knal meteen die ‘snooze-knop’ in. Niets aan de hand. IK merk wel dat ik de laatste tijd vaker in het ziekenhuis moet maar dat is niet erg , dan kan ik NOG langer uitrusten. Die boze brieven van de brandverzekering hoef ik dan ook pas later te openen….heerlijk zo’n knop. 🙂

Reageer
gravatar

Ik vind zo’n brandalarm een ernstige inbreuk op mijn privacy. Big Brother van het allerergste soort. Wie zegt dat ik mijn huis uit moet, dat bepaal ik altijd zelf nog wel. En dan de rotherrie die het kreng maakt. Bedrijf je net de liefde met je lief, gaat dat kreng af. Word je niet vrolijk van. Weg met het brandalarm!

Reageer
gravatar

Waarom? De brand lijkt geblust.

gravatar

Vind ik nog wel meevallen eigenlijk. De heer Brandweerman had ook kunnen zeggen: “Bedrijf je net de liefde met je bedrijf.” Dat had nog veel zakelijker geklonken.

Maar terug naar het artikel: als ik 5 ipv 10 minuten wacht, is de inboedelschade dan ook de helft? Dan wil ik m’n brandmelders wel anders afstellen namelijk.

gravatar

Het is overigens een hels karwei om die sluimerknop in te drukken. Je moet namelijk eerst een huishoudtrap zoeken om bij het brandmelder aan het plafond komen. Heb je hem eindelijk gevonden dan flikker je er geheid vanaf als je slaapdronken je kop in de rookwolk rond de melder steekt.

Ik raad je dus dringend aan een bezemsteel te gebruiken om de knop in te drukken. Het nadeel daarvan is echter, dat je daar de hele dag over struikelt, maar als je hem nodig hebt, is ie nergens te vinden. Of hij is door de pyromaan juist als brandhout gebruikt.

Het kan natuurlijk zijn, dat er geen rookwolk hangt en je ook klaarwakker bent, maar dan heb je niks aan die sluimerknop.

Zonde van het geld zo’n sluimerknop.

Reageer
gravatar

Precies! Dat krijg je als men een onvolledig artikel plaatst en dus de afstandbediening vergeet te noemen…. maar een afstandbediening is geen goed idee en een app op je telefoon voor de bediening ook niet.

gravatar

Het wordt wat lastig als de brandmelder de afstandbediening niet kan zien door de rook. Mag je alsnog op zoek naar de huishoudtrap of bezemsteel.

gravatar

Een (brand)gat in de markt! Ik denk dat de negatieve waardering van de consumentenbond veranderd kan worden als de snoozeknop niet zal werken als er door het apparaat ook vlammen worden gedetecteerd,

Reageer
gravatar

Het grootste risico van een snoozeknop is dat je per ongeluk op het uit-knopje in plaats van het snoozeknopje drukt en dan weer in slaap valt. Dat heb ik soms ook met mijn wekker. Aan de andere kant is alleen een uit-knopje ook niet handig, omdat je het brandalarm dan uitzet terwijl je denkt hem voor een paar minuutjes stil te houden om nog even door te slapen. Misschien is dan alleen een snooze-knopje dan het beste. Het alarm gaat dan vanzelf uit wanneer de brandmelder is opgebrand.

Reageer
gravatar

Voorwaar een brandende kwestie. Maar kan men in deze moderne tijd dan geen melder uitvinden die de brandweer belt, en doorgeeft hoeveel inwoners van het brandende pand nog op één oor liggen. En het vervolgens uitgilt “Opstaan, luie flikkers! De boel staat in de hens!” Liefst met de stem van Marijke van Helwegen, want daarmee maak je zelfs de doden nog wakker……

Reageer
gravatar

Zeg Jasper,

Denk een beetje aan je woorden, zeg. De Speld probeert al enige tijd de boel netjes te houden.

Is het masturbatieproduct van een Duitse concurrent werkelijk zo slecht?

Ik vraag mij af waar de Waarheidscommissie blijft met haar oordeel.

gravatar

Als er zelfs bij onze oosterburen over gepubliceerd wordt dan weten we in elk geval dat het met de qualität wel snor zit

gravatar

Ja Jasper, dat is dus inderdaad het betreffende product dat door de consumentenbond is onderzocht.
Ik begrijp alleen niet helemaal over wat voor aftreksel je het hier hebt, bij mijn weten kan je noch thee zetten, noch soep koken van een brandalarm…

gravatar

Dit is toch vanzelfsprekend? Een gerecht dat langer in de oven staat als het alarm aangeeft, is het ook niet lekker meer!

Reageer
gravatar

Snooze?

Bedoelt u dat u uw brandalarm een dutje moet laten doen? Is het apparaat dan al zo bejaard, dat hij af en toe onder zeil moet?

Bent u er zo aan gehecht, dat u hem niet vervangt door een jeugdig exemplaar? Tja, dat is niet slim, want wie tijdens een dutje zijn gat verbrandt, moet op de blaren zitten.

Reageer
gravatar

Ongeachte redactie en gevoelloze neef Neut,

Bent u nu helemaal van de pot gerukt!

Dit bericht is ongepast! Schandelijk dat u het durft te plaatsen. Weet u wel hoeveel mensen omkomen bij brand? Weet u dan niet hoe ernstig brandwonden zijn en ook nog eens heel pijnlijk voor aangebrande mensen, ook omdat u hierover flauwe grapjes denkt te moeten maken.

Gaat u zich diep schamen!

gravatar

Paula toch! Les één: bij brand NOOIT iemand van de pot rukken!
Men zit daar immers veilig, in een afgesloten ruimte met ruimschoots water voorhanden, en papier dat, mits juist voor het gezicht gespannen, als rookfilter kan dienen. Wel opletten voor gasvorming!

Overigens: zou je MIJN buurvrouw willen worden? Ik houdt wel van een pittig, scheldend buurvrouwtje. Gaan we ons samen schamen, goed?!

gravatar

Een algemeen geldend brandalarm is achterhaald. Kleine, betrekkelijk onschuldige brandjes zouden moeten worden aangekondigd met een rustig uitgesproken tekst: “Hallo, lieve mensen, volgens mij staat er in de keuken iets harder te branden dan jullie het bedoeld hebben. Het valt wel mee, hoor. Maar ik zou, als je even tijd hebt, toch maar even gaan kijken. Geen dank!”
Al naar gelang de ernst van de brand groter is kunnen de teksten aangepast worden. Bij en ernstige uitslaande brand: “En nou als de sodemieter jullie nest uit, Pak de hond en de kat onder de arm en ga in de tuin “Brand!!” roepen. Want er Ís brand en niet zo’n beetje ook!” Van die dingen, ja…………….

Reageer
gravatar

Tsja, de snoozeknop op mijn wekker vergroot de kans dat ik te laat kom. Desalniettemin bepaal ik zelf wel of ik dat risico wil nemen en dat zou met mijn brandalarm niet anders moeten zijn.
Nu ik erover nadenk is het eigenlijk belachelijk dat we hier zo lang op hebben moeten wachten.
Overigens, mensen die zijn uitgeslapen nemen bewezen betere beslissingen dan mensen die niet goed hebben uitgeslapen. Misschien moet men eerst eens onderzoeken wat de voordelen daarvan zijn, alvorens te beweren dat er alleen maar nadelen aan deze snooze knop zouden kleven.

Reageer
gravatar

Door de snooze knop kun je irrationeel gedrag vertonen, door met allemaal slappe smoezen het nog even snoozen te rechtvaardigen. Als je die slappe smoezen op dat moment niet afweegt tegenover de grote gevolgen, vergroot je de kans op een levensgevaarlijke situatie.