Nabestaanden hinderen NOS-berichtgeving Filipijnen

"Dit is een onwerkbare situatie"

De NOS-medewerkers die in de Filipijnen verslag doen van de nasleep van orkaan Haiyan, ondervinden daarbij ernstige hinder van nabestaanden, slachtoffers en hulpverleners. NOS-verslaggever Michel Maas spreekt van een ‘onwerkbare situatie’.

Maas en zijn ploeg slaagden er begin deze week maar ternauwernood in om het getroffen gebied te bereiken: “Op het vliegveld van Manilla was het vechten om een ticket. Uiteindelijk hebben wij er een overgenomen van een vrouw die haar zoon verloren had. Wij zijn vervolgens geïntimideerd en uitgescholden door haar broers. Heel onplezierig.”

Na de nare ervaring op het vliegveld moesten de NOS’ers uren wachten tot hun vlucht daadwerkelijk vertrok. Maas: “Het vliegtuig zat vol met huilende mensen. Het lawaai was onverdraaglijk. De stewardess had niet eens oordopjes. Het was allemaal buitengewoon slecht geregeld.”

Na de landing werd ‘bijzonder onzorgvuldig’ omgegaan met de apparatuur van de NOS, zo stelt Maas. “Er is onder andere een camera gesneuveld. Dat kan echt niet. Ik heb de betrokkene, een puberjongen die zijn beide ouders verloren was, al laten weten dat er een gepeperde rekening volgt.”

Eenmaal op Leyte aangekomen, wachtte het team van Maas nog een onaangename verrassing. “Men had ons verteld dat de orkaan voorbij was, maar het regende nog steeds. Op deze manier valt er voor een journalist natuurlijk nauwelijks te werken.”

De NOS heeft aangekondigd op korte termijn meer filmapparatuur en regenjassen te sturen naar haar medewerkers.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Natuurlijk maak je wel grappen over anderen hun onfortuin! Laten we eerlijk zijn, dat is toch alleen maar genieten! Ik lach me altijd suf als iemand valt, hartstikke leuk! Dit is precies hetzelfde, alleen op een iets grotere schaal. Maar we moeten ook niet overdrijven, het valt allemaal wel mee daar, één grote marketingtruc om wat centen binnen te slepen!

Reageer
gravatar

Vroeger smeten ze gewoon hulpgoederen uit een vliegtuig. Daar kwam kritiek op. Maar nu moeten ze proberen te landen op een luchthaven die er niet meer is. Ook niet makkelijk. Gelukkig vriest of sneeuwt het nooit op de Filipijnen. En heeft mij ex half de Filipijnen naar hier gehaald. Gelijk haar pa en haar ma en zeker 4 zusters. Op een nacht heeft ze me met een strijkijzer half de kop ingeslagen. De flikken wilden haar een loer draaien. Ik heb verklaard dat ik mijn eigen met een strijkijzer op mijn kop geslagen heb. Het was gewoon een accident.

Reageer
gravatar

Dit gaat véél te ver. Je hebt geen idee welk leed zich hier afspeelt. Het zou De Speld sieren dit bericht terug te trekken.

Reageer
gravatar

Het zou u sieren éérst de reacties te lezen voordat u hier een makkelijk meninkje neerplempt.
Net als die andere schanderoepers beseft u niet dat het niet gaat om het leed van anderen belachelijk te maken, maar hoe met dat leed door de media omgegaan wordt.

gravatar

Ik snap de slachtoffers soms ook niet. Als straks mijn huis en de helft van mijn familie wegvliegt in een superstorm? En ik zit daar nog met enkel mijn fundamenten en mijn schoonmoeder left over. En er komt dan zo ‘n NOS-OS mij een camera onder mijne neus duwen om mijn tranen te komen filmen onder het stellen van ongepaste vragen? Ja zeg.

Niet zelden slaan ze rampjournalisten eens goed op hun bakkes, maar dat knipt men er natuurlijk uit voor het journaal.

Reageer
gravatar

Beste Belg, als u tegen die tijd om een schoonmoeder verlegen zit, mag u de mijne wel een poosje lenen. Saluukes, Trendvolger.

gravatar

Misschien toch handig om in grensgevallen zoals dit stuk, tussen vethaken onderaan het stuk, de context duidelijk te maken van de grap. Pas in de reacties begrijp ik dat dit stuk een uitvergroting is van een echte reactie van een journalist.

Reageer
gravatar

Deze speldenprik slaat de spijker op de kop:
Rob Trip die afgelopen zaterdag in het achtuur-journaal Michel Maas interviewt over de situatie ter plaatse en als antwoord alleen maar krijgt te horen hoe lastig het voor de journalisten zal zijn om het rampgebied te bereiken. Want daar gaat het immers om!
Stel dat wangedrag maar aan de kaak!

Reageer
gravatar

Ik moet in alle eerlijkheid bekennen dat de ramp in de Fillipijnen mij op geen enkel moment raakt. “Het is goed tegen, en ook gevolg van, de overbevolking” denk ik dan. Maar waarom stuurt Nederland hier nou eens geen troepen op af voor een opbouwmissie en de installatie van gezag? Dat zou dan de eerste écht nuttige missie van het leger worden sinds de watersnood in 1953! Zelf doneren is voor mij geen optie, vrijwel alles blijft aan vele strijkstokken hangen en de rest wordt uitgegeven door amateurs die er totaal geen verstand van hebben.

Reageer
gravatar

Luister nou eens Richard,

Hoor jij strijkmuziek uit het rampgebied. Nee? Nou dan! En hoe komt dat? Ik zal het zelf maar zeggen: Dat komt door een groot gebrek aan strijkstokken, waarvoor jij geen cent overhebt. Amuzikale gierigaard dat jij bent!

gravatar

Hé, da’s gek waar Richard zijn mening verkondigde (#17), staat nu ineens Haes en die heeft een andere boodschap. Dat wijzigen en schrappen hier is ook nogal wervelend. Als daar maar geen rampen van komen.

gravatar

Hé, da’s gek waar Richard zijn mening verkondigde (#17), staat nu ineens Haes en die heeft een andere boodschap. Dat wijzigen en schrappen hier is ook nogal wervelend. Als daar maar geen rampen van komen.

gravatar

Waar ligt dat de Filipijnen? Ik weet wel van een ramp op de Filippijnen, maar dat zal wel niet hetzelfde land zijn, toch.

Nu begrijp ik ook waarom ze het bij de NOS steeds over duizenden Filipijnen hadden die het slachtoffer geworden zijn, terwijl er toch maar één Filippijnen is, dacht ik steeds. Maar de Filipijnen zijn natuurlijk de inwoners van de Filipijnen, terwijl de inwoners van de Filippijnen gewoon nog steeds Filippino’s heten.

Reageer
gravatar

Hoi, meneertje Haes,

Niet alle Filipijnen zijn slachtoffer van de orkaan Haiyan en dus geen Filip-pijnen.

Nou doeg dan maar weer,
Paulusje

gravatar

Jeettjetje,

Denk eens na voordat je gaat schrijven.

Filipijnen is meervoud, dus moet het zijn: Filipijnen liggen ergens in de buurt van Filistijnen.

Hup, voor straf de hoek in.

gravatar

Lieve Juf,

Ik denk dat Filipijnsen liggen ergens in de buurt van Volendammers juister is gezien de reactie van Haagsche Annie om 14:53 uur op # 9 bis.

gravatar

Aangezien Filipijnen niet bestaat kan het net zo goed enkelvoud wezen, juffie.
Vergelijk: Jan Filipijnen zit op de wc.

gravatar

Jeetjetje,

Geef als een echte kerel je ongelijk eens toe.

Jan is overigens maar één Filipijn.

Hup, terug de hoek in.

gravatar

@Geert, als de storm van de Stille Oceaan kwam dan kwam die technisch gezien van rechts, maar ach, ik kwam vanmiddag ook van rechts voor een fietser, maar die probeerde toch echt uit alle macht op de motorkap te belanden, is helaas niet gelukt, zou op de dag dat Geert connais Marine (en mijn verjaardag) zomaar mijn eerste fietser aangereden hebben zeg.

gravatar

Beste mensen thuis,

Hier in Manilla is het leven volledig verstoord door de stormramp die de Filipijnen heeft getroffen. Nog steeds is elke communicatie met het rampgebied onmogelijk.

Opvallend is dat veel mensen zich hier met cynisme op de been houden. Daarbij vergeleken is het bericht in De Speld nogal tam te noemen. Als er meer nieuws is, kom ik bij u terug.

Dit was Tante Paulien rechtstreeks uit Manilla.

Reageer
gravatar

Toerisme leidt op zichzelf al tot rampen.

gravatar

Het is idd erbarmelijk. Ben je net getroffen door een gigantisch zware storm en dan volgt vrijwel meteen daarna een journalistenplaag. Naast behoorlijk in de weg lopen doen zij ook een aanslag op het scharse voedsel en de schaarse opvangruimtes. Dat wordt overigens nog erger, omdat ook politici hun kans op publiciteit ruiken en vervolgens lees je dat diverse ministers daar zijn ‘aangekomen’.

Reageer
gravatar

Beste Ximaar,

Je haalt mij de woorden uit de mond.

Overigens is iets uit andermans mond halen meestal een walgelijke en ongepaste bezigheid; behalve voor tandartsen uiteraard. Maar voor deze keer wil ik het door de vingers zien.

gravatar

En schrijven vooral verontwaardigde verhaaltjes dat de hulpverlening traag op gang komt, niet adequaat is en er veel geld aan strijkstokken blijft hangen.
Zelf voeren ze, op z’n Rotterdams gezegd, geen reet uit om ook maar één steen opzij te leggen of de klauwen uit de mouwen te steken en hulp te verlenen waar nodig: dat verhaaltje kan niet wachten want ik mot met m’n snufferd op tv vertellen hoe erg het wel niet is.

Daarna borrelen met de guys.

gravatar

Zijn jullie nou helemaal gek geworden om over dit schrijnende onderwerp grappen te maken? Walgelijk en volledig ongepast. Ik zou adviseren dit item terug te trekken

Reageer
gravatar

Jeroen,

In de meest schrijnende situaties is het zaak om zoveel mogelijk de moed erin te houden. Terugtrekken in verdriet lost niets op. Het leven gaat voor de overlevenden en de nabestaanden immers gewoon door. En voor ons ook.

Grappen, hoe wrang ook, kunnen vaak helpen bij de emotionele verwerking. Het geeft de nodige lucht. Daarbij wordt niet aan het leed voorbijgegaan, integendeel. Bijvoorbeeld wordt bij hulpacties gebruik gemaakt van zaken waarvan wij doorgaans genieten, zoals benefietvoorstellingen.

gravatar

Als u dit grappig vind, weet u weinig van humor af: dit is een cynische benadering van hoe het nieuws met dit soort gelegenheden omgaat, en die is nu eenmaal niet grappig.
En oproepen tot zelfcensuur is de ergste censuur: men kan hooguit laten weten iets niet kies te vinden, tout court.

Jammer genoeg is het genoegen iemand tot een duel uit te dagen onmogelijk gemaakt: heren on mekaar zijn tot tandenknarsen of rechtsgang gedoemd.

gravatar

Beste Jeroen en eerwaarde Pater,

Walgelijke en volledig ongepast is het bidden om hulp tot een god die de ramp mogelijk heeft gemaakt of in ieder geval de storm niet tegen heeft gehouden. Het is als het vragen aan een moordenaar om de vermoorde weer tot leven te wekken.

Maar ja bidden is makkelijker en goedkoper dan daadwerkelijk hulp bieden.

gravatar

Meneer Dawkins,

God was in vergadering met Allah om te besluiten wie er nu de verantwoording moest nemen voor deze typhoon. Ook het hiernamaals, het hiervoormaals, worden geplaagd door bureaucratie en corruptie.

gravatar

Oei, een orkaan van kritiek alhier. Eens kijken hoe de verontwaardiging er bijstaat als we met z’n allen volgende week massaal ‘hoor de wind waait door de bomen’ staan te kwelen! Jeroen, niet zeuren, gewoon storten op 555.

gravatar

Pater Paulus, zo kunnen we aan alles wel een wending geven die het rechtvaardigt dat zaken gaan zoals ze gaan. Je maakt gewoon geen grappen over de ellende van anderen. punt. Of gaat u op de kansel prediken dat we dat juist wel moeten doen?

gravatar

Ik moet wel zeggen dat ik het dodental een beetje vind tegenvallen…

gravatar

Reactie verdwenen… Enfin, nog een keer.

Ik moet wel zeggen dat het dodental een beetje tegenvalt…

gravatar

Lieve oompie Steeds,

Het is toch zo dat humeur alles overwint?

Warme knuffels van Paulientje met de staartjes

gravatar

Mijn complimenten om de grens op te zoeken en te verleggen, natuurlijk is het verschrikkelijk wat daar gebeurt is maar vele malen erger dan dit artikel is het gegeven dat over de lijken van deze ramp de klimaatissue’s ineens weer vol op de agenda gezet worden. Cynisme kan ver gaan en smaken verschillen maar dit is in mijn ogen niet smakeloos of zonder respect en verder ben ik er van overtuigd dat de schrijver van dit artikel niet te beroerd is zijn portemonnee te trekken als daar om wordt gevraagd, in tegenstelling tot 85% van de Nederlanders.

Reageer
gravatar

Bastraveld, waarom zou ik de portemonnee trekken, er zit geen revolver in en bovendien heb ik die storm daar niet gehuurd dus ben ik geen cent schuldig. En waarom klagen over smakeloosheid? Als alles smeuïg wordt gebracht zoals het ook hoort, krijg je weer klachten van die zijkcalvinisten die de Telegraaf rechtschapen op de wc lezen en dan de ingezonden brieven in Privé doorstruinen. Eerlijk gezegd kan het me geen lor schelen die hele Filipijnenstorm, ‘goed tegen de overbevolking’ denk ik dan wel. Laat Nederland daar maar troepen heen sturen, dan doen die ook eens iets echt nuttigs.

gravatar

Ik moet wel zeggen dat ik het dodental een beetje vind tegenvallen…

gravatar

Ik ga deze reactie nogmaals op de juiste plek maken

gravatar

De werkelijkheid is erger dan het cynisme van De Speld. Op internet zijn dodelijke verwensingen te vinden tegen bekende Nederlanders die oproepen om op giro 555 geld te storten.

Reageer
gravatar

Plien, eerst dacht ik wtf..?
Tot ik ontdekte dat het bericht uit Volendam kwam. Een van de grootste inteeltdorpen van Europa.
Weet je hoeveel van de onbekende nederlanders aldaar hun vrouwen op de Filipijnen kopen; al dan niet uit een catalogus? Ik ook niet precies maar het zijn er heel wat, zeker weten.

Die dames zijn ook niet gek en laten steeds weten meer geld nodig te hebben teneinde af te kunnen reizen naar Volendam.
Dhr. Smidtdt uit de Palingineenemmersnotstraat heeft zo al ruim 2000,- euries overgemaakt heb ik gehoord. Ze zou er 2 weken geleden al zijn, direct na haar 18e verjaardag vertrekken… niet dus. Nu zal ze wel helemaal niet meer komen en nóg meer geld nodig hebben, slogisch.

Daar zal de frustratie vandaan komen ‘wij hebben het al zo slecht, ik ben al zo ongelukkig en eenzaam, ik heb al duizenden overgemaakt sinds mijn 40e, nog niemand voor teruggezien’.
Dat begon toen de wanhoop toesloeg; hij wilde huwen doch realiseerde zich dat al zijn nichtjes al getrouwd waren met mijn neven…
Is er zelfs op vakantie geweest, stapelgek op de Filipijnen en hun bevolking!!.

Wel blijf ik het raar vinden dat je -ik heb het uitgezocht- dit soort dingen een oké-duim moet geven op facebook.
Lees je: mijn a.s. bruid is niet meer, orkaan blabla en dan moet je je duim opsteken…. ook raar, toch?

Kan je trouwens nagaan hoeveel aandacht de orkaan had gehad als er geen Nederlanders bij waren betrokken… een geluk bij een ongeluk.
Of kan je zoiets niet zeggen… ach wat, dan schrijf ik het op.

Ik hou mijn hart vast voor de reacties uit Limland…..

gravatar

Het artikel is, zoals altijd in De Speld, naar waarheid geschreven.

Het gaat overigens niet over het leed van de slachtoffers, maar over het gedrag van verslaggevers. Hun taak is zo goed mogelijk de ramp in beeld te brengen. Dat lukt niet met al te veel compassie; met gebroken stem en tranen in de ogen. Daarom moeten zij zich tegen hun medelijden wapenen, wat in het rampgebied vrijwel onmogelijk is voor een gewoon mens. Een van de mogelijkheden is afstand te nemen door zich te gedragen zoals in het artikel wordt beschreven.

gravatar

Mensen die de diepere zin en signalen van sarcasme niet begrijpen en verkeerd interpreteren zijn levensgevaarlijk, jij dus ook Marcel.

gravatar

Dan heeft RTL het beter voor elkaar. Die staan op Bali met een ploeg en hebben de locale bevolking gevraagd om zielig voorbij te lopen met zakken rijst op hun schouders. Als decor hebben ze ene aantal bamboestokken gebroken en voor de camera neergegooid. Niemand die het door heeft, want, quote Harm Taselaar, “Al die spleetogen lijken toch op elkaar”.

Zo kan het dus ook, niemand die er last van heeft.

Reageer
gravatar

Sjakie,

Wat is “wat” en wat voor “zooi”? Kun je hier wat duidelijker zijn dan in jouw gebruikelijke reacties in Geenstijl?

gravatar

Je kunt op de zwarte markt van Manilla waardebonnen kopen waarmee je een bepaald aantal nabestaanden mag afschieten. Maar ja, we kennen de NOS wel, ze willen voor een dubbeltje op de eerste rij zitten en doen net alsof ze vanwege de bezuinigingen te weinig coupons kunnen kopen. Zélf iets betalen? Ho maar!

(Drieënvijftig Gnoe.)

Reageer
gravatar

Mijnheer Jeettje,

Die schijnen daar niet te kunnen landen.

gravatar

Ik ook niet, het is ook niet om te lachen: dit is cynisme.

Zo kan ik er ook wel een schrijven over dronken feestgangers die op het 555 inzamelingsfeestje die dooie Fillipino’s maar partypoopers vinden: “is toch minder gezellig”.

gravatar

Best Johan, humor en absurdisme is leuk, en daarom heb ik me ook kapot gelachen om je bericht. (Niet letterlijk kapot zoals die Philipijnen natuurlijk) .

gravatar

Voor de verandering ben ik het dit keer met de heer Oldenbarnevelt eens. De Reactieraad is overigens verdeeld. Het raadslid dat slachtoffers onder zijn schoonfamilie in de Filipijnen heeft, heeft zich uit kwaadheid teruggetrokken.

Maar tussen ons gezegd en gezwegen, is het schrijven onder de naam van een alom geëerde raadspensionaris op leeftijd, die op bevel van een rancuneuze prins van Oranje publiekelijk werd onthoofd, ook niet kies.

gravatar

Maar tussen ons gezegd en gezwegen, is het schrijven onder de naam van een alom geëerde raadspensionaris op leeftijd, die op bevel van een rancuneuze prins van Oranje publiekelijk werd onthoofd, ook niet kies.

Daarom, Hoofdredacteur, ben ik ook Republikein en geen aanhanger van Oranje, (tenzij ze voetballen of anderszins sportief presteren)

gravatar

Speld gaat wel vaker over lijken. Maar hier gaan ze toch echt over verkeerde lijken. Laat het bij levende lijken en laat deze lijken hier buiten lijkt mij.

gravatar

Beste Johan, licht jouw bijdrage van 13.05 eens toe svp? Ik kan dat niet in enige context zien?

gravatar

Niet mee eens Johan! Ik vind dit juist een goede manier om te laten zien hoe absurd er soms wordt omgegaan met rampen. Daar mag best een keer zo’n artikel over verschijnen.

gravatar

Misschien niet om te lachen, maar wel de vinger op de zere plek. Klagen over first world problemen, terwijl er echte problemen zijn.

gravatar

Als je dit stuk leest met een cynische bril richting de media, die regelmatig in de weg lopen bij rampen, dan is ‘t opeens wel grappig.

gravatar

De NOS is blijkbaar al op locatie met een inzamelingsactie begonnen en tracht daar verslag van te doen. En de inmiddels geleden schade wordt verhaalt op de daders. Het kan én mag niet zo zijn dat in tijden van crisis de belastingbetaler daar ook nog voor op moet draaien.

Reageer