Nobelprijs voor de Vrede naar Nobelprijs voor de Vrede

'Dit is een geweldige eer'

De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar de Nobelprijs voor de Vrede. Dat maakte het Noorse Nobelcomité vanochtend in Oslo bekend.

De prijs krijgt de prijs voor zijn niet aflatende pogingen om vrede een positief imago te geven. “Voordat de prijs ruim een eeuw geleden werd ingesteld, was het voor politici vaak niet cool om als vredestichter door het leven te gaan. Oorlog was de manier om naam te maken. De Nobelprijs voor de Vrede heeft daar voor eens en voor altijd een einde aan gemaakt”, aldus het Nobelcomité.

Het Nobelcomité reageerde blij verrast toen het vanochtend hoorde dat het de prijs toegekend kreeg. “Dit is een geweldige eer”, zei Geir Lundestad, secretaris van het Nobelcomité: “Het Nobelcomité promoot al jaren op alle fronten de vrede, maar we hebben nooit durven hopen dat wij hier ooit de Nobelprijs voor de Vrede voor zouden kunnen krijgen.”

Er is ook kritiek op de toekenning. “Sinds de oprichting van de Nobelprijs voor de Vrede zijn er twee wereldoorlogen uitgevochten, is er een genocide in Rwanda geweest en heeft D66 er niet voor kunnen zorgen dat er in Nederland een gekozen burgemeester is”, zegt rechtshistoricus Thierry Baudet. “Bovendien staat de Nobelprijs voor de Vrede nu in één rijtje met eerdere prijswinnaars als Nelson Mandela, Henry Kissinger en Barack Obama. Je kunt je afvragen of je dat wel moet willen.”

Baudet roept de Nobelprijs op om de Nobelprijs te weigeren: “Het zou het Comité sieren als het in december niet naar Oslo zou afreizen en het Noorse Nobelcomité daar gewoon in zijn hemd liet staan.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik stel voor om samen voor te stellen dat men zich daar een voorstelling maakt van de mogelijkheid te beseffen dat de Nobelprijs voor de vrede, de Nobelprijs voor de vrede is en daar moet blijven totdat er Vrede is.
Tot die tijd verzoek ik het Nobelcomité een prijs voor verzoeningswerkzaamheden in te stellen, zodat die prijs er ook daadwerkelijk kan komen en er daarna vrede is. Laten we de dingen wel ff in de juiste volgorde zetten, voor dat er prijzen ontvangen worden. Om optimaal van deze mogelijkheid te profiteren mogen wij het Nobelcomité adviseren om van naamsbekendheid gebruik te maken en deze prijs dus de Nobelprijs voor de verzoening te noemen, dat bespaard een hoop kosten om het volk te doen beseffen dat dit belangrijk is.Je kunt het wel gewoon Nobelprijs voor verzoening noemen, maar dan weet niemand waar het over gaat, welnu het gaat dus om de verzoening, dan weet iedereen waar het over gaat. Na de verzoening is er de vrede, want dat er na verzoening vrede komt, dat weten we. De naamsbekendheid van de is enorm. De staat bijna overal voor, net zo goed als dat achter de bijna altijd een woord komt. Hierbij schep ik de mogelijkheid om 2 prijzen voor exact hetzelfde te schenken, dat zal goedkoper uitvallen, het bespaart in ieder geval 1 keer reiskosten voor de ontvanger, namelijk heen en terug. Daarnaast kun je een dealtje maken in plaats van 2 keer de geldbedragen maar 1 keer 150 %. 2e prijs voor de halve prijs, dat is een win-win situatie. Ik ben de ……. doch ik zal geen vrede brengen, voordat men verzoening voorop stelt, het is maar dat die eikels daar in Oslo dat weten. De veronpersoonlijkisering binnen de gestructureerde samenleving is zorgwekkend tot in de onbekende macht. Ik overweeg om dat hele zooitje daar in Oslo in elkaar te rossen, zodra de Algemene vergadering van de Verenigde Naties daar toestemming voor geeft, daarna moet het voorstel alleen nog door het Internationaal hof van Arbitrage goedgekeurd worden.

Reageer
gravatar

De Gouden speld bestaat niet… gouden spelt moet het zijn. Dat is volgens macrobiotische kenners een geel kleurige tarwe soort met bijzondere kwaliteiten. Speld is dus verkeerd gespelt. De Nobelprijs voor de onvrede van dit jaar gaat overigens wat mij betreft naar alle reaguurders van Nederland.

Reageer
gravatar

Ja Geert hoe kon ik je vergeten. Ik begrijp jouw onvrede over het toekennen van de Nobelprijs voor de Onvrede.
Hij moet inderdaad naar jou… je hebt ‘m verdiend.

gravatar

alles vergeven en vergeten, hr. kalf. ik ben niet haatdragend en heb mijn waakhonden naar binnen geroepen. u kunt rustig naar de markt gaan voor uw dagelijkse boofschappen. ik raad de aanschaf van halal-vlees en kokosnoten niettemin af. er zijn grenzen, nietwaar?

gravatar

wacht eens, hier klopt iets niet. zitten jullie al 5 jaar op de bahama’s? ik was jullie inderdaad kwijt, maar mijn beveiligingsbudget had daar niet echt last van. nou ja, laat ook maar. passen jullie wel een beetje op?

dat van die oscar kunnen jullie vergeten. ik heb een animatie in voorbereiding over een waarzegger uit het midden-oosten die de wereld versteld zal doen staan.

gure groeten, geert

gravatar

Eigenlijk had er ‘Dit is een geweldige veer’ moeten staan.

Reageer
gravatar

Het is allemaal mooi en prachtig maar waarom heeft Oscar Wilde dan nooit een Oscar gewonnen? Was hij te vroeg op deze aarde misschien?
Hem kennende was hij voor deze prijs graat wat later gekomen. Want Oscar Wilde die Oscar best wel.

Reageer
gravatar

Ik zie nu trouwen dat het Pulitzer in Amsterdam een hoop sterren heeft
maar niet de Price. Zo zie je dat niet alleen Harry steeds ten onrechte buiten de prijzen valt.

gravatar

Rudolf Diesel kreeg niet eens de dieselprijs. Terwijl dat spul toen spotgoedkoop was.

Heeft er hier trouwens al eens iemand een Gouden Speld gekregen?

gravatar

ik had graag de Helm beloond zien worden. die speelt immers een hoofdrol bij alle VN vredesmissies en verzacht gewelddadige confrontaties met het wegdek bij koppige solexberijders.

gravatar

dit vind ik sneu en onnodig. de reactie van de meneer van de NVWA (of zoiets) was het absolute minpunt. hij vergat Arrafat, om maar eens iets te noemen. schrijf gewoon een haiku, die slaan doorgaans nergens op, en iedereen vindt ze toch prachtig.

gravatar

Nobelprijs van de vrede, wat zegt dat nou, vrede. Vreten is voor het voortbestaan van de mensheid belangrijker dan vrede, want eerste komt het vreten en dan de vrede. Zeg nou zelf, wat heb je aan vrede als er niks te vreten valt.

Ik stel dus die Nobelprijs, die overigens menigmaal achteraf gezien aan de verkeerde is gegeven, te vervangen door een Nobelprijs voor Vreten op aarde.

Paulien,
chefkokkin met twintig michelinsterren*

*Twee jaar elk jaar één ster, daarna drie jaar elk jaar twee sterren en nu al vier jaar achtereen elk jaar drie sterren.

Reageer
gravatar

Driewerf hoera voor Paulien !

Juffrouw Paulien . . . mag ik u inviteren voor een vijfsterren vretensbespreking ? Er is al een datum geprikt heb ik vernomen.

gravatar

Zo’n Nobelprijs zegt gewone mensen en de jeugd toch helemaal niks.

Hebben ze het over “winnaars”. Wat winnaars, als het volk de wedstrijden niet op televisie mag zien? En zijn er zilveren en bronzen medailles voor de tweede en derde plaatsen? Niks hoor! De “prijzen” worden stiekem in achterkamertjes door notabele grijsaards aangewezen. Ze verdelen elk jaar weer de gouden medailles met de bijbehorende zakken vol Kronen in hun eigen aanzienlijke kringen van bekende wereldburgers en hun eigen exclusieve praatclubs.

Dat moet eerlijker. Ik stel daarom voor om dat exclusieve gedoe in Noorwegen en Zweden te vervangen door jaarlijkse Wereld Nobelspelen op televisie, Facebook, Hyves, Twitter en YouTube. Bovendien moeten er leeftijdsgroepen komen, zodat onderhand ook jongelui een kans maken.

Reageer
gravatar

wat ben ik blij dat er in mijn tijd nog geen NVWA was. er waren wel andere akelige instanties die tot mijn heengaan hebben geleid, maar het was wel een mooie dood. in verschillende gedichten heb ik hierop geanticipeerd. door deze affaire komen die gedichten opnieuw onder de aandacht en dat voelt goed.

gravatar

In Apelfoort is deze geweldige actie van het Nobelcomité met grote instemming ontvangen. Ook wij gaan een prijs aan onszelf uitloven onder het motto: ‘zouden we niet bestaan dan zouden we moeten worden uitgevonden’.

Reageer
gravatar

ik heb inmiddels besloten om in beroep te gaan. heb minister Timmermans om steun gevraagd. daar zal hij geen spijt van krijgen. u begrijpt: ik zit op een roze wolk en kijk minzaam op u allen neer.

Reageer
gravatar

Wanneer krijgt fair trade nu eens zo een prijs . ? de eerlijke handel lost m.i. op lange termijn veel vluchtelingenproblemen echt eens op, en je moet altijd érgens beginnen veronachtzaam het “kleine niet c trialk 68. – 2013 al 45 jaar optimost
tikfouten staan er opzetelijk

gravatar

Alles wat Thierry Baudet vindt? Niet doen zeg ik. Dus Nobelprijs, gewoon naar die uitreiking gaan!

Reageer
gravatar

Je moet je afvragen of het imago versterken van vrede opweegt tegen al die andere gruwelijkehden waar het Noorse Nobelcomité amper oog voor heeft gehad sinds de invoering begin 20ste eeuw zoals drooglegging in de VS, gelijke burgerrechten, de vrijlating van Nelson Mandela, de val van de muur, etc. Ze passen in ieder geval goed in het rijtje thuis (Europese Unie, Al Gore, Verenigde Naties)

Reageer
gravatar

Mars is de god van de oorlog. Waarom is dáár eigenlijk geen nobelprijs voor? Wij hebben er hard aan gewerkt, maar nooit een passende prijs gekregen. En ook die prijs moet natuurlijk aan zichzelf worden toegekend. Dus graag een nobelprijs voor oorlog instellen.

En om de lijn voort te zetten, laat al die lui maar eens de oorlog verklaren aan zichzelf. Want meestal snappen ze er niks van.

gravatar

Meneer Marsman, nog geconcoleerd met uw heengaan. Wij wisten dit niet, u zit vermoedelijk in een ander deel van het hiernamaals. In onze afdeling is Nederlandse poëzie moeilijk te krijgen. Verduveld moeilijk zelfs. En wij kennen geen van beiden uw land, we zien het dus niet zoals u. Als wij aan Nederland denken, zien we brede rivieren traag door oneindig laagland gaan. Voor u zal dat wel onvoorstelbaar zijn, maar wij zijn dan ook cultuurbarbaren.

gravatar

heren! dank voor uw medeleven, maar ik heb het hier reuze naar mijn zin. dat van die rivieren is voortreffelijk gevonden. en er staat hier ook nog een rijtje ijle populieren. als ik me niet vergis zie ik in de verte slot loevestein. er zit onweer in de lucht, dat dan weer wel.

gravatar

Ik ervaar enige Onvrede over deze toekenning van een sigaar uit eigen doos. De woordvoerder van het committee dat zichzelf beloonde i.v.m. niet aflatende vredeslust, lijkt een zoon van Jimmy Durante; precies zo’n typerende couperose (aardbeienneus) die duidt op het vreedzaam doch niet aflatend innemen van alcoholica.

Reageer
gravatar

Ik begreep dat dit een noodgreep was van het comité. Ze wilden de prijs aan Albert Heijn toekennen, voor die schattige hamstertjes. Daar was wel kritiek op, omdat hamsteren met oorlog wordt geassocieerd, en AH (what’s in an acronym) bovendien vaak voetbal(=oorlog)plaatjes uitdeelt. Maar toen ze ook nog met hun zoveelste prijzenoorlog kwamen, was de maat vol.

Albert Heijn kan nog wel de nobelprijs voor economie krijgen, voor het invoeren van de streepjescode in Nederland. Daar zijn ze tot op heden erg karig voor beloond. Een eredoctoraat op Nyenrode, dat was alles. Bij die nobelprijs krijg je bovendien meer zegeltjes.

gravatar

nou, ze heeft net de Sacharovprijs gekregen. ze is nog maar 16 en als je niet oppast loopt ze straks buiten haar teenslippers. moeten we niet hebben, met zoveel talent. de avondvierdaagse op teenslippers is een uitstekend alternatief. dan eventueel de marathon van NY op aangepast schoeisel en dan heb je een stevige basis voor een nobelprijs. mijn voorkeur gaat nog steeds uit naar Mars. maar E. Zonderland is een goed alternatief, want die is vriendje met een Duitser.

gravatar

Dit is een grote vooruitgang bij het Nobelcomité. Anders had Poetin de prijs wel gekregen.

Reageer
gravatar

Daar hoor ik Papa al jaren over. Hij maakt zelfs plannen om de prijs af te pakken van de winnaar. Dat weten ze in Oslo ook. Daarom is’tie ook de laatste jaren gegeven aan Obama, de EU en aan een afhaalchinees. Van de eerste twee durft Papa ‘m niet af te pakken, en die Chinees doet er altijd sambal bij, en dat lust Papa niet.

Maar nu die prijs in Oslo blijft, vrees ik dat m’n vader gaat proberen om Zweden te annexeren. Want dit is een buitenkansje: als hij de prijs nu te pakken krijgt, heeft’ie de prijs die alle volgende prijzen toekent. En dan bepaalt één man in de wereld de prijzen. De eerste paar jaar zal Papa ‘m dan wel aan zichzelf geven, maar als de vitrine vol is ontketent hij waarschijnlijk een prijzenoorlog. Gooit ze bijvoorbeeld in de aanbieding tegen spotprijzen, of geeft ‘m aan Assad.

Nog erger: mensen in oorlogsgebieden zullen bang worden dat daar de vrede uitbreekt, want dan komt hij daar de boel op stelten zetten met zijn prijzencircus.