Waalwijker wint Zwarte Pieten-discussie 2013

Verweij maakt favorietenrol waar

Jan Verweij uit Waalwijk heeft de Zwarte Pieten-discussie van 2013 gewonnen. Verweij, die eerder al de edities van 2008 en 2011 won, betoogde dat verholen racisme niet kwaadaardig hoeft te zijn wanneer het ingebed is in een cultuurhistorisch paradigma. Het is de eerste keer dat Verweij de discussie wint als voorstander van Zwarte Piet: in 2008 en 2011 noemde hij de negerknecht nog een ‘verderfelijk overblijfsel van het koloniale denkkader’.

Het debat, dat georganiseerd wordt door de publieke opinie, vindt elk jaar plaats in de eerste week van oktober.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Opletter, ogenblikje, ik snap iets niet; de discussie was op 8 oktober al gewonnen. Door Jan Verweij uit Waalwijk. Niet voor het eerst en met steeds wisselende argumenten.
Chapeau Jan!

Toch blijft men proberen Jan de kroon van het hoofd te stoten met ingezonden brieven en welles/nietes discussies terwijl we nu ruim een maand verder zijn….

Jan, volgend jaar weer! Ja toch Jan? Was gezellig; ik ben er weer bij in 2014, de eerste week van oktober ong. zeker weten!!

Ik heb nog nooit zoveel argumenten gehad als volgend jaar; nu al!!
En wat ze ook zeggen en schrijven: je hebt niet voor niets gewonnen, geniet ervan!!!

Geen ouwe kranten lezen hoor, allemaal de kift…
Ouwe kranten zijn wel goed om vis in te verpakken. (kan het meteen de kliko in, 2 vliegen in 1 klap).

Ik ga weer oefenen van switchen naar ‘ja, leuke traditie’ en ‘nee, stelletje *&^%%$# racisten’ en wie weet wint er volgend jaar voor het eerst een vrouw de discussie… ;).

Tot dan Jan, may the best one win!!

gravatar

Waarom wordt die Zwarte Pieten discussie eigenlijk op basis van ethniciteit gevoerd? Het is toch bekend dat “zwarte Pieten” zwart zijn door hun afdalen door schoorstenen? Zwarte Pieten zijn niets anders dan historisch onderbetaalde blanke werknemers die in en door de uitoefening van hun beroep (roet)zwart werden. Dus gewoon lokale loonafhankelijken die door een generationeel overerfd gebrek aan goede opleiding gedwongen waren werk te doen waar geen authentiek zwarte zich toe zou lenen. De “working poor” die door de overheid worden gekweekt om de inkomens van betergesitueerden voor proportioneel eerlijke belastingheffing te sparen. Tja, eigenlijk de schandknapen van het Rijnlandse kapitalisme en om nu uitgerekend die uitgebuitenen ideologisch zwart te maken? Dat is weer typisch VVD-retoriek voor het kleine luyden-electoraat!

Reageer
gravatar

Praw! Dat gezeur over Zwarte Piet wel of niet. Zodra er geen Zwarte Pieten meer mogen stop ik acuut met zwartwerken en ruk ik alle Afrikaantjes uit m’n voortuin

Reageer
gravatar

Wat nog minder mensen weten, is dat Waalwijk al sinds de vroege jaren zestig een eigen selectie had van meerdere succesvolle Zwarte Pieten-debaters die in de periode van 5 november tot 5 december ook regionaal (tot in Kaatsheuvel, Waspik en Geertruidenberg) de Zwarte Pieten debatersessies domineerden. De winnaar (traditioneel een ‘Wolluker’) werd door de plaatselijke coryfee Hennie de Ruyter op het (afgedekte) biljart gehesen en mocht de hele avond vrij drinken zolang hij nog op één been kon staan. Dit magisch ritueel heeft de KVP en later het CDA jarenlang veel succesvolle blanke woordvoerders opgeleverd. Vrouwen, Protestanten, ABC-negers en diepzwarten waren principieel uitgesloten van deze door de R.K. kerk, Campina en De Efteling gesponsorde competitie.

Reageer
gravatar

Wat trouwens maar weinig mensen weten is dat dhr. Verweij de discussie in 2009 óók heeft gewonnen! In dat jaar deed hij anoniem mee zonder eigen mening, dat vond ik pas echt ijzersterk!

Reageer
gravatar

De nadruk ligt nu toch weer op Zwarte Piet, terwijl het duidelijk is dat degene die echt belachelijk wordt gemaakt toch die man met dat paard is.

Reageer
gravatar

Al dat gedoe over Zwarte Piet is allemaal overdreven politieke correctheid. En het is niet alleen daar, maar overal. Zo is mij onlangs te verstaan gegeven dat ik niet meer “zwarte verf” mag zeggen. Blijkbaar is ook dat politiek incorrect. Ik moet nu dus zeggen “Wilt u alstublieft verder gaan met verven, meneer Mbambwa”.

gravatar

het moet nou maar eens afgelopen zijn om deze pieten steeds maar weer zwart te maken, blijf af van onze volkoren,,,, nee folklore……….

Reageer
gravatar

Zwarte Pieten mogen niet, zegt mijn vader. Ik was gisteren even bij de Borodins op de borrel, en die zeiden dat Papa dat propaganda vindt om neger te worden. En dat je daar geen kinderen aan bloot mag stellen. Dit keer ben ik het roerend met hem eens, want kinderen bloot stellen in de winter is erger dan ze inelkaar meppen of zonder wodka naar bed sturen.

Borodin liet zijn lievelingswebsite zien, en daar zie je inderdaad nergens een Zwarte Piet. Even opzoeken.. dit is ‘m:

http://russian-victories.ru/

gravatar

Dank, Kameraad, of moet ik zeggen Peasant – de nieuwe eretitel?, Poetin, voor deze verhelderende beelden.

Het is dat de kleurtjes beter zijn dan Kodachrome, maar het is net of ik een Amerikaans blaadje zie uit de 50-er jaren: zelfde plaatjes, zelfde lyriek, zelfde zelfoverschatting.
ik heb nog wat Russische tijdschriftjes uit die jaren, en ik moet zeggen; bravo petje af! De vooruitgang schrijdt voort, jawel!

Ach, nostalgie slaat toe:
http://tinyurl.com/muwvsrq

gravatar

Natasja Krampus kende ik al, is dit de rest van de familie? Alleen de ooms denk ik. Waarom staat Natasja der niet op? O, die heeft de foto gemaakt, ik snap het. En ik snap ook dat die ontvoerder dood wou toen Natasja ontsnapte. Met zo’n familie wil je geen ruzie. Mijn vader zou nog bang van ze worden!

gravatar

De 180-gradendraai van Verweij doet hem lijken op een VVD’er die geld ruikt en tot hetzelfde in staat is. Wat een treurnis, hij is geen haar beter dan de al net zo neoliberale Sinterklaas, een gewiekste Rooms-Katholiek die destijds in Myra de ‘zwarte’ Turken al voor zich wist te winnen en momenteel liefst alle speelgoed uit Chinese fabrieken laat aanslepen door zijn spreekwoordelijke zwarte pieten. Ik ga mezelf maar eens in slaap huilen.

Reageer
gravatar

Inderdaad Prof. Dr. P. Beertje, emeritus gastronoom, eensch!
Wat ik mij afvraag is wat zo’n schobbejak -als hij door de sollicitatierondes heenkomt en daadwerkelijk afreist naar Spanje- eet onderweg.

Mij is verteld AF-taai-taai!!! 🙂 grappig nietwaar? Maar is het waar..? Wiki weet het niet… u wellicht?

Met vriendelijke groetingetjes,
Annie

gravatar

Het is een all-exclusive trip, mevrouw Annie.

Daarbij aangetekend dat men halverwege een pauze inlast van een kwartier. De zakbewoner wordt in de gelegenheid wordt gesteld om met de blote handen wat vissen te vangen voor eigen consumptie. Daartoe wordt echter de jute zak niet open geknoopt. Wanneer men niet tijdig weer aan boord is, wordt de reis zonder de zakbewoner vervolgd.

De reiziger zal dan de tweede helft van de reis al dichtgeknoopte-zak-lopend over de zeebodem moeten volbrengen. Want het spreekt voor zich dat de jute zak weer ingeleverd moet worden.

gravatar

Mijn dank voor de uitleg; ik was bang dat de ze niet erg aardig bejegend zouden worden door de voederpieten.

Ik bedoel: een af-taai-taai pop meegeven met een grijns als de Cheshire Cat is een ronduit respectloos, vernederend gebaar.. taai maar af haha… onaanvaardbaar wreed en bovendien onvoldoende om zo’n reis te overleven.
Gelukkig dat e.e.a. netjes geregeld is, met respect voor de boosdoeners. Straf krijgen ze later wel, het zijn tenslotte nog maar kleutertjes, een beetje compassie is hier wel op zijn plaats.

Dit is goed voor ze, zo word er een beroep gedaan op hun vermogen om te improviseren óf om een conditie op te doen waar ze later nog veel plezier van zullen hebben! Leerzaam en het landerige: ‘dalustiknie’ is ook meteen van tafel bij terugkomst, prima!

gravatar

Het gerucht gaat dat Jan Verwey na zijn Zwarte Pietenprijs genomineerd wordt om RKC uit de onderste regionen (het rechter rijtje) van de eredivisie weg te leiden. Iemand die zo goed de Zwarte Pietkaart kan spelen verdient beter, zeker in de Langstraat waar -op goede leest geschoeid- jong talent al 50 jaar structureel wordt miskend door plaatselijke Rotary en Odd Fellowskongsies. Jan Verwey schnabbelde tot dusver noodgedwongen bij als vakkenvuller bij de plaatselijke HEMA en als dubbelganger/playbackende stand-in voor Jan Smit (Volendam) bij optredens in het plaatselijke grandcafé/chill-out van Van Trommelen, Biljartcafé v/h Hennie de Ruyter en de lokale Bart Smit (statutair gevestigd in Volendam). Verwey treedt consequent op in de pyama- en kledinglijn van Jantje Smit (C & A) volgens Reuter en ANP.

Reageer
gravatar

Wilt u de naam RKC niet gebruiken? Onze club heet tegenwoordig C.

De RK hebben we geschrapt, op verzoek van de secretaris jeugdzaken. Die kreeg praktisch geen nieuwe aanmeldingen meer. Dus graag C, zonder RK. Anders blijft de oude, besmette naam ons achtervolgen.

Dank voor uw medewerking,

Namens het bestuur: Frater Frans Fratsen

gravatar

De geloofwaardigheid van draaikont Verweij staat op het spel. Benieuwd wat Sinterklaas inmiddels in zijn grote boek heeft genoteerd over Jan’s escapades.

Reageer
gravatar

Ei, ei. Zwarte Piet bestaat helemaal niet. Dat is gewoon een verzinsel van iemand die eens een hele Piet wilde zijn.

Wel heb ik ooit iemand gekend die Blauwe Piet werd genoemd. Zelf verklaarde hij hierover dat dit kwam omdat hij altijd een blauwe overall droeg. In Scyedam had men hier overigens ook nog een andere verklaring voor, maar dit terzijde.

Reageer
gravatar

Er bekruipt me opeens een akelige gedachte . . .

HAHAHAHA . . .Laten we wél die auto kopen, laten we wél dat huis kopen, we moeten een beetje risico nemen . . . . HAHAHAHA

Van wíe zou die dát hebben, dat stomme gelach ? Dames en heren, we zijn geïnfiltreerd !

Reageer
gravatar

Zelf denk ik dat de hele pieten-discussie-hype wordt geënsceneerd door die Kerstman met zijn kruiperige dwergjes en zijn mislukte geiten. Pure broodnijd is het. Ik heb die man nooit gemogen.

Ik voorzie een hoop gezwartepiet, vervolgens gemanipuleer met het aandeel Sintniklaas, en dan een vijandige overname door het Santa Fund.

Reageer
gravatar

Beste Professor, u bent de eerste die naar de ware boosdoener wijst. Maar u scheert mij en mijn familie over één kam met die volgevreten dierenbeul, terwijl wij juist de slachtoffers zijn.

Verdiep u eens in deze zwarte bladzijde in uw gastronomieboek. En, als er recepten met rendierenvlees op staan, scheur ‘m er dan uit, en plak er wat recepten in voor kerstman aan het spit. Een kannibaal heeft meer recht op een feestmaal dan al die kiloknallerkoopjesjagers bijelkaar.

gravatar

Groot gelijk Rudolph, wij dieren worden veel te weinig gehoord. En die Santa is natuurlijk een schoft. Maar Sinterklaas is ook geen heilige hoor! Die heeft jarenlang geen wortel afgedragen aan mijn pensioenfonds. Terwijl die bij kilo’s gratis in de schoenen zaten. Ik loop hier uit pure nood gras te eten, en doe “vrijwilligerswerk” bij de dierenvoedselbank.

Professor Beertje, luister ook eens naar uw mede-dieren. En smeer ook voor ons eens een broodje. Ja, dat kan ook in je eentje. Wonderwel zelfs.

gravatar

Amerigo, kerel! Ik heb je gemist, waar zit je toch? Heb een bestelling voor rundergehakt liggen, maar die beesten zijn niet aan te slepen. Neem die Rudolph ook maar mee. Rudolph, roep je broertjes en zusjes en ga met Amerigo mee. Ik zorg dat je voorgoed van die nare Kerstman af bent.

Professor, hoe is de stand van zaken in de gastronomie? Ik wil een deal sluiten met die Zwarte Pieten, maar heb geen zin om me de Volkswoede op de hals te halen. Van mijn paarden smulde iedereen, maar achteraf werd ik erom verguisd.

gravatar

Ach heer Selten, dat treft. Ik ben juist door mijn voorraad eendagsveulen biefstuk. Hierbij mijn verzoek om de gebruikelijke hoeveelheid te leveren.

Zeer jammer en onterecht dat uw initiatieven om paardenvlees zijn plaats in de gastronomie te gunnen, zo verkeerd begrepen wordt. Juist nu er zoveel geknoeid wordt met rundvlees. Aan mij hebt u een trouwe afnemer.

Echter, een kanttekening is hier wel op zijn plaats inzake het rijdier dat u nu zo hartelijk wilt verwelkomen in uw abattoir. Ik wijs er op dat dit paard jarenlang een wijdbeense stokoude jurkdragende bisschop op zijn rug heeft moeten dulden. Dit soort geestelijken staat er om bekend dat zij het liefst hun ondergoed op kniehoogte, danwel in het geheel niet draagt. In het bijzonder wanneer zij zich bezighouden met kindertjes.

Waar ik op doel is dat het onderhavige rijdier naar het schijnt ooit is geboren met een palomino vachtkleur. In middels is het een schimmel.
Ik zie hier een causaal verband met het bovenstaande. Wellicht dat u dit exemplaar maar moet reserveren voor de Mora ?

En wat betreft die mislukte geiten; ik zou wel eens een portie rendiershoarma willen proberen. Verandering van spijs doet eten, nietwaar ? Als het bevalt dan voorzie ik gouden tijden voor u, heer Selten.

Wat betreft de Zwarte Pieten, dat is een seizoensprodukt. Ze hebben een commerciële functie in deze tijd van het jaar. Als u nu aanvangt met het vermarkten van Zwartepieten vlees, vrees ik dat u zich de toorn van de MKB organisaties op de hals haalt. Ik zou wachten tot zeg maar half december. Ik zal onderwijl mijn hoofd breken over passende gerechten voor dit produkt. Een passende wijnsoort, lijkt mij, is een Pinot Noir.

Al met al bewonder ik uw zakelijke instincten, even afgezien van uw ietwat onderontwikkeld gevoel voor volkse sentimenten. Maar dat zal een soort beroepsdeformatie zijn neem ik aan.

Hoogachtend, P.

gravatar

Toe maar weer, altijd die Zwarte Zielepieten. Die zijn tegenwoordig allemaal flex-werker of ZZP’er. Worden ze gedwongen om een stoomboot te trekken? Dacht het niet. En wie wordt er als een seniele ouwe zak afgebeeld, zij of Sinterklaas? Ik bedoel maar.

Nee, dan die wreedaard van een Kerstman. Hoe denk je dat ik telkens weer aan zo’n rode neus kom? Een bruut is het. Dat hele gedoe is kwetsend. Een nauwelijks verholen eerbetoon aan de Germanen, voor wie er niets mooiers bestond dan Eeuwige Jachtvelden. Zelfs hun gedode vijanden gunden ze nog de eer om als bierpul te dienen.

Voor mijn familie komt niemand op, als Santa weer eens de zweep over ons legt, en daar nog satanisch bij lacht ook. Zelfs Marianne Thieme hoor je er niet over. Of Groen Links. We worden zelfs een duurzaam vervoermiddel genoemd. Ja ja, duurzaam. Gebruikt en weg ermee, zullen ze bedoelen. Nou, ik ga maar weer eens kleine Rudolfjes maken, anders sterven we nog uit ook. Zal niet meevallen, want het is hier hartstikke warm.

Reageer
gravatar

AHA! De eerste barstjes in het front. Je staat niet alleen Rudolph, houdt stand!

En dat van die mislukte geiten moet je positief opvatten, dat snap je toch wel ?

gravatar

Professor, dit doet me deugd. U was de eerste die me begreep, en net kreeg ik ook al bijval van een heuse celebrety: Amerigo.

Onder ons gezegd, van geiten moet ik niks hebben. Dat gemekker van ze, het lijken wel Zwarte Pieten. Maar soms is het wijs om te zwijgen. En shoarma eten de mensen zonder mijn aansporing ook wel.

gravatar

Tsja, nog niet eens ‘zijn’ zwarte piet maar van ‘ons’, koninklijk meervoud nou nou….
Dat doet me denken aan een relletje omtrent de gouden koets, daar stonden ook zwarte pieten op.

Is daar ook een facebookpagina van? Mag ik dan de link?
Ik heb weleens in facebook gelezen maar vond de film beter.
Een aanrader, zie trailer en de opmerking: “Je krijgt geen 500 miljoen vrienden zonder een paar vijanden te maken”

http://youtu.be/XUpyrTzOUD8

p.s. heeft u ook zoveel vrienden? ik niet, kan ze gewoon life volgen, of spreek telefonisch met die paar mensen en als ik echt een gekke bui heb spreken we wat af… triest maar waar…

gravatar

Op mijn zevende verjaardag hebben mijn ouders mij tot mijn grote woede uitgelegd dat Sinterklaas en zwarte Piet niet bestaan. Dus waar hebben we het eigenlijk over?

Reageer
gravatar

Je laat toch jouw kinderen niet logeren bij die asinterklasistische, sintfobische kindermishandelaars?

gravatar

Dat hebben ze met mij ook geprobeerd Carrotte. maar ik kon dat makkelijk pareren met; “Paps en mams foei, jullie mogen niet liegen, als de Sint niet bestond dan had de Speld dat al lang gepubliceerd.”
Daar hadden ze natuurlijk niet van terug.

gravatar

Hoe kAn dAt nou toch, is ie al in het LAnd dAn?! InderdAAd is ZwArte Piet rAscisme niet kwAAdAArdig van opzet maar het is wel ACHterlijk. Dit is al jaren bekend. Die man met de mic: geef m een bAArd en neem ze bril af: ik verdenk ‘m ervan SinterklAAS te willen spelen.

Reageer
gravatar

Nee, mag niet meer, in Den Haag is e.e.a. al jaren rigoreus opgelost, hier alle feiten op een rij:

http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Zwarte_Madonna_(gebouw)

N.b.: Een belangrijke, van oudsher mensen uit alle delen van het land aantrekkende eetgelegenheid, ‘de Kleffe Hamburgertent’ op de zondagse boekenmarkt op het Lange Voorhout, t.g.o. Des Indes schijnt ook al verdwenen te zijn heb ik ergens gelezen….
Gekkigheid allemaal, bah! 🙁

gravatar

De lijn doortrekkend zou dat betekenen dat het eten van dropjes ook een politiek incorrecte daad is. Als groot dropliefhebber zou ik dit betreuren.
Ook het vooruitzicht dat ik mijn bakje zwarte koffie ‘s ochtends moet missen maakt mij niet blij.
En mijn omgeving ook niet: ik huldig het credo “vóór de koffie niet zeuren”. Daarna liever ook niet, maar stijgen de overlevingskansen van de zeurder.

En van de NSA mag men niet naar Maison Kelder, dat schijnt een terroristische daad te zijn: welk een barre wereld word dit toch.
Weet iemand nog een onbewoond eiland te huur in een ver en warm gebied?

gravatar

Pottedorie, bedenk ik mij net, de deur van het schuurtje opentrekkend, dat de Solex solide zwart gemoffeld is.
Dat gaat dadelijk gezien worden als dat ik op de nek van een zwart slaafje zittend mijzelve voortbeweeg.
Ik ben nu toch aan het twijfelen of ik de authenticiteit moet aantasten door de kleur moet veranderen. Het Openbaar Vervoer heeft ook al gedreigd de tarieven te verhogen: de kleine man wordt weer op alle fronten gepakt, zeg ik Louis Davids na:

http://tinyurl.com/klcfx7d

gravatar

Oeps.. Ik ben een drop-aholic, kiep net weer een pond in mijn lieve Beatles-koektrommeltje waar nooit koek in zit; kom pas na 3 mokken zwarte sterke espresso in beweging ‘s ochtends; ik ken het probleem.

Een zwarte Solex grasgroen (of wat voor kleur dan ook, for that matter) laten verven is geen overtreding maar een misdaad, ik kan nog ondergonds, in de kelder of op zolder zwart koffie drinken en drop eten (geen Engelse, bah.. politiek correct of niet ik vind het geen drop, sorry).
Met een Solex wil men toch de straten op, de lanen in..

Maar ik zie Solex-gezien wel een oplossing; gelukkig is goede raad in deze wél te koop, duur, dat wel maar te koop!!
Voor mij net iets te begrotelijk, maar het kan. Makkelijk.

Stel je voor, een eiland waar het verboden is om je anders dan op een zwarte Solex te mogen verplaatsen, drop groeit in de bomen, uitstekende koffie uit de kraan… lekker dictatortje spelen… zin in hoor! Ziehier de mogelijkheden:

http://www.hln.be/hln/nl/1901/reisnieuws/article/detail/843200/2009/05/05/Tropische-eilanden-voor-een-prikje-te-koop-door-crisis.dhtml

gravatar

De mens heeft in het leven een aantal zekerheden nodig. Het stelt gerust als men daarop terug kan vallen:
– koffie is zwart (anders is dat spul niet te zuipen);
– een Solex is zwart, dat was in de tijd van kolenstook wel zo handig;
– Zwarte Piet is zwart en Blauwe Piet is blauw.

De dingen worden tegenwoordig zo ingewikkeld gemaakt.

gravatar

Herr van Mathenesse Spaland, helemaal mee eens. In mijn tijd was Zwarte Piet nog eng, tuchtigde kinderen en maakte ze bang. Daar is sinds het uitbreken van die afschuwelijke vrede er de klad in gekomen. Mijn reputatie als Zwarte Weduwe is er door bezoedeld. Zo erg zelfs, dat ik me noodgedwongen Bruine Weduwe laat noemen. De kleuren blauw, groen en paars vielen af omdat een stel oproerkraaiende Pieten ook die kleuren besmet hebben. En roze komt überhaupt nicht in Frage.

Dus Zwarte Pieten: alleen zwart. Maar u gaat niet ver genoeg, het moeten weer angstaanjagende boemannen worden, die niet terugschrikken voor represailles. Als die Ordnung hersteld is, kom ik met een beter design voor het kruis op de mijter van Sinterklaas.

Sint mit uns, en moge uw Solex op tijd rijden. Uw Florrie

gravatar

Men mag de waarheid natuurlijk geen geweld aandoen. Daarom licht ik nog even toe dat Blauwe Piet ook wel eens zwart was. De beste man was kolenboer, vandaar.

gravatar

Kolenboer mag dubbel niet.

ten eerste omdat hij vaak zwart ziet maar niet is, net zoals Zwarte Piet

ten tweede omdat hij geen steenkool verbouwt, en derhalve geen boer is.

Kolenboer mag weer wel als het een agrariër betreft, die twee of meer bolvormige planten opkweekt, bestemd voor de stamppot.

gravatar

Ehm .. even wat specificeren voor het uit de hand loopt: boerenkool en zuurkool kennen geen bolvormige verschijningsvorm en voor hutspot gebruikt met aardappelen, peen en uien. Deze laatsten zijn wel weer rond, doch geen kool.

gravatar

Ehm .. even wat corrigeren voor het weer uit de hand loopt: zuurkool is zoals iedereen weet een gesneden vorm van de bolvormige witte kool.

Stamppot wordt gestampt en hutsspot wordt gehutst. Het is derhalve dan ook geen stamppot.

Boerenkool is niet bolvormig. Ter onderscheid wordt deze koolsoort in het beschaafde oosten dan ook aangeduid als “moos”.

Een andere nog niet benoemde koolsoort is apekool, deze wordt hoofdzakelijk in de buurt van Rotterdam geproduceerd door roekeloze Solex berijders die het niet cool vinden om koolvormige hoofdbescherming te dragen. Daarmee hutspot in de schedel veroorzakend, hetwelk weer een ideale voedingsbodem is voor apekool.

gravatar

Overigens is boerenkool de inverse verschijningsvorm van kolenboer en mag derhalve net zo min als Piet Zwarte niet mag, de inverse verschijningsvorm van Zwarte Piet.

Boerenkool mag weer wel als het een bolvormige koolplant betreft, die door twee of meer agrariërs wordt opgekweekt, bestemd voor de stamppot.

gravatar

Prof. Dr P. Beertje: Uw kennis -met alle respect- omtrent kool laat toch een pietsje te wensen over, ik kan me bijna niet voorstellen dat u uitgerekend in dit topic de zwarte kool vergeten bent..

Wilde u de lezers soms een kool stoven of dacht u dat het moderne apekool was? De dinosauriërs aten het al als ik Herman moet geloven..
Kan dat?
Is dit een politiek correcte kool? Graag uw zeeredelweldoorgeleerde kijk op de zaak.
Herman spreekt over ‘vergeten groenten’, daar is geen Speld tussen te krijgen!
http://www.hermandenblijker.nl/Actueel/Column/138/Herman_den_Blijker_over_zwarte_kool

gravatar

N.b.: de zwarte kool is niet geschikt voor stamppot, ik zal nog een recept geven van mensen die het zwart(!) op hun Utrechtse dakterras verbouwen als was het wiet.
Er zit wel een recept bij waar er streng op gelet dient te worden dat de kool niet nóg zwarter word tijdens de bereiding, scheelt dat?
Klinkt symphatiek, ze willen duidelijk geen olie op het vuur van de discussie gooien. O ja, het recept en teelwijze:

http://www.foodlog.nl/artikel/dhz_zwarte_kool

gravatar

Met al die kolen begint het toch uit de hand te lopen. Al die kolen beginnen een zeker soort koek te vormen.

gravatar

Helaas, de kool is niet meer. Opgevroten door de geit. Eerst zette ik de Veerman over, omdat ik die niet lust. Kool lust ik ook niet, maar de Veerman is er dol op. Die twee kon ik dus niet samen achterlaten.

Misschien had ik het anders moeten aanpakken, maar gedane zaken nemen geen keer.

gravatar

Ach Beertje, die apekool schenk ik u, het was té makkelijk en daarom niet genoemd, evenals bloemkolen die sinds een andere Rotterdammer een eigen betekenisleven zijn gaan leiden.
Maar het gaat mij om klinische precisie, daarom nog een aanvullende correctie. Jazeker, zuurkool wordt gemaakt van witte kool. Die kool wordt gesneden en het geheel laat men in een vat fermenteren; pas dan is het zuurkool en kan er mee gestampt worden. Of als bedje in een broodje onder een worstje gelegd en daar smurrie overheen.

Persoonlijk vind ik gebraiseerde zuurkool lekker: even wat roomboter in de pan aan het bruisen brengen totdat het een nootachtige kleur heeft en dan de zuurkool erin, kort bakken en het geheel in de pan met grof gestampte aardappelen vouwen. Jammie.
Bloemkool wordt liefst geserveerd met satésaus, of op Indiase wijze, en spruitkool, beter bekend als spruitjes, gehusseld met shoarmavlees, eventueel gestampt door kruimige aardappelen.

Mevrouw mijn moeder bereidde stamppot peen en uien, u ook bekend als hutspot. Met klapstuk.
De scheiding tussen huts- en stamppot is niet zo strikt als u wilt doen voorkomen.

Waarbij vooral de veelvoorkomende fout gemaakt wordt, bij mindere eetgelegenheden, om het gerecht als ‘stampot’ aan te prijzen.
Zelfs eens gezien ‘slemmertop’ en ‘zigeunerznitsel’: zulke gelegenheden moet men mijden; als de kok zo dyslectisch is dat hij het recept niet kan lezen, voorspelt dat weinig eetgenoegen.

gravatar

Ach mejuffrouw Annie; en wéér weet u mij te betrappen op een omissie in mijn kennis, waarvoor dank. Zwarte kool, inderdaad een vergeten groente. Onvergeeflijk in het licht dezer discussie.

Ter verdediging wil ik aanvoeren dat de culinaire informatie door Herman geuit, mij vaak niet bereikt vanwege verregaande onverstaanbaarheid. Het lijkt alsof de beste man voortdurend met volle mond spreekt.

Of dinosauriërs zwarte kool aten valt met de huidige stand der wetenschap niet te zeggen. We zullen eerst moeten achterhalen welke theorie de ware is. Die van de oerknal, of die van het Oude Testament. In het laatste geval zijn dinosauriërs net zo echt als de Kerstman.

Vervolgens poneert u de vraag of zwarte kool al of niet kan. Een zeer interessante kwestie, mejuffrouw Annie. Ik wil wel een poging wagen, al vrees ik dat we dit dilemma waarschijnlijk niet helder krijgen zonder de inbreng van dhr. Bokhoven, omnideskundige.

Wat is de kern van het probleem? Het draait hier om het spottend omgaan met persoonskenmerken van een bepaalde bevolkingsgroep, daarmee die groep uitsluiten van “Ons Gewone Mensen” en tegelijkertijd kwalificerend als raar, dom, gevaarlijk oid. Een deel van de bevolking ziet Zwarte Piet als zo’n bespotting. Kan je van alles over zeggen.

Wie is Zwarte Piet ? Zwarte piet is een doorsnee persoon die zich voor de gelegenheid verkleed en zwart geschminkt gaat, maar in het dagelijks leven geen intrinsiek gitzwarte huidskleur bezit. Groenten dragen doorgaans geen kleding, dus dat aspect laten we even buiten beschouwing.

Nu terug naar de koolsoorten. Om te beoordelen of zwarte kool al of niet kan, zullen we eerst bepalen of rode, groene, gele (savooie) en witte kool wel maatschappelijk/politiek correct is.
De crux is, denk ik, of de onderhavige kolen zich anders voordoen dan ze zijn, kleursgewijs. Ze dienen intrinsiek de kleur bezitten die uit hunner naam spreekt. In dat licht bezien zijn alleen de groene en de gele savooiekool van blaam gezuiverd. De rode en witte kool doen blauwpaars aan in het veld, en bereiken op het aanrecht nimmer intrinsiek de kleur die uit hunner naam spreekt. Deze kolen zijn derhalve maatschappelijk incorrect. Herbenoemen is hier onvermijdelijk. Wanneer we rode kool (sorry) voortaan blauwpaarse kool noemen en witte kool (excuus) voortaan zuur-in-spé kool is de lucht geklaard.

Dan nu de zwarte kool. Uit uw URL’s mejuffrouw Annie, kunnen we opmaken dat deze kool allesbehalve zwart is, en derhalve maatschappelijk onaanvaardbaar. Echte zwarte kool (vergeving) wordt ook aangeduid als palmkool. Eveneens onaanvaardbaar want de groente maakt hiermede een gewaardeerde uitheemse boomsoort belachelijk. De meest voor de hand liggende naam voor zwarte kool (verzeihung) is, lijkt mij, vergetenkool.

Om de relevantie van ons betoog nog eens kracht bij te zetten verwijs ik graag naar: http://tinyurl.com/blauwpaarsekool vierde alinea.

hopende uw vraag naar tevredenheid beantwoord te hebben, verblijf ik, hoogachtend, P.

gravatar

Noem het pietluttig, doch de wetenschap eist …etc.: Uien dragen rokken.

En alle kool wordt zwart: van nature als men ze te lang op het land laat staan of in een hete pan.
Aan zuurkool zit ook een luchtje: Sauerkraut mit Eisbein ligt bijna in het verlengde van een Godwin.

Historisch vanaf de oerknal gezien is blank eigenlijk de uitzondering en moet het schminken als Zwarte Piet gezien worden als een diep, welhaast pré-historisch verlangen om bij de normale rest te behoren. Ik leg deze these graag aan Bert Bokhove voor.

gravatar

Prof. Dr. P. Beertje: Hartelijk dank voor uw heldere uitleg, en een vergeten groente zou geen vergeten groente zijn als iemand er nog aan zou denken; geen enkele reden om u te verontschuldigen.

Dat u Herman Blijker niet goed verstaat is heel makkelijk te verklaren; hij praat ook altijd met volle mond!! Dat had u goed niet verstaan!
Mocht hij onverhoopt even niets eetbaars bij de hand hebben heeft hij altijd wel een sigaar in het borstzakje.
Als hij alles duidelijk uitlegt koopt niemand zijn kookboeken nog, kwestie van marketing.
Dat terzijde; ik weet nu gelukkig wat ik met een gerust hart op tafel kan zetten.

Rode, ik bedoel natuurlijk blauwpaarse kool heeft ook het e.e.a. te verbergen, ik was werkelijk geschokt door de vergeten namen die men vroeger voor de blauwpaarse kool bedacht had.
Ik wist dat niet. Wij wisten dat vroeger niet en op school is het nooit aan bod gekomen.(gek, ik ging bijna op Duits over opeens!?!?)
Toch vind ik het opeens een foute kool, een héle foute zelfs. Daar kan geen negerzoen tegenop. Zouden ze dit bij Hak en Iglo ook weten?!?

Boerenkool is alleen nog tricky, maar laten we afwachten of die kool hernoemd moet worden tot Dr. Bokhoven zijn licht over de kwestie heeft laten schijnen.
Ik kan me nl. niet voorstellen dat een agrariër, in de volksmond ‘boer’ blij is met die naam. En wel hierom: (ik citeer u even voor het gemak)
“Het draait hier om het spottend omgaan met persoonskenmerken van een bepaalde bevolkingsgroep, daarmee die groep uitsluiten van “Ons Gewone Mensen” en tegelijkertijd kwalificerend als raar, dom, gevaarlijk oid.”

Een boerenkool ziet er toch gewoon niet direct mooi of smakelijk uit, eerder lachwekkend onder ons gezegd en gezwegen? Aan de andere kant: beauty is in the eyes of the beholder; dit is echt te hoog gegrepen voor een leek, ik wacht liever op de conclusie van Dr. Bokhoven, ik ken mijn plaats….

Overigens gok ik op de Oerknal.
Heb ooit een andere hypothese gehoord over het ontstaan van dinosauriërs, een héél ander verhaal maar verreweg het meest aannemelijk in mijn ogen mocht god toch bestaan, al sinds de Oerknal dat hou ik staande).
Voor wie van de hoed en de rand wil weten krijgt het hier haarfijn uitgelegd http://youtu.be/eqxfwpJdyb8

Nogmaals mijn dank, niets staat een politiek correcte maaltijd nog in de weg wat toch een prettig idee is met het winterseizoen voor de deur.

Liefs, Annie

gravatar

Heer Jeettje: zo had ik het nog niet bekeken, ik las net in een onbetrouwbaar artikel dat slechts een paar procent van de wereldbevoling blauwe ogen en blond haar heeft.
Ik ben dus een rariteit… 🙁
Soms in heel ver wegge landen wilden kindertjes nog wel eens aan mijn zelden of nooit eerder in het echie geziene de rare kleur en structuur van mijn haar voelen; ze deden dan heel enthousiast en verbaasd; ik dacht dat ze daarvoor betaald werden eerlijk gezegd…
Volwassen wilden dat soms ook, aan mijn haar voelen maar die sloeg ik meteen vol op hun neus.

Heb me wel eens lang geleden als Zwarte Piet geschminkt maar eigenlijk uitsluitend en alleen omdat ik en mijn Sint dan na het uitdelen van de kadootjes bij een bevriend gezin rap doorkonden naar de Paap, ja die in de Papestraat waar die avond een Sinterklaaswedstrijd gaande was.

Gratis drank en hapjes voor alle Echte Sinten met min.1 en max. 2 zwarte Pieten.
Ik zei al ja, leuk, voor ik wist dat ik zwarte Piet moest zijn… Arm en dorstig, dan kan men rare dingen doen.
De hamvraag: ben ik nu fout geweest in de vroege tachtiger jaren? Of is het niet erger dan wat oogschaduw en lipstick?

Make-up kan een vrouwmens ook behoorlijk transformeren naar iets waar je niet op lijkt, en dat dwangmatig zonnebanken van andere blondines wat IK dan weer koppig weiger zie ik opeens met wat meer empathie, ze willen een keer gewóón zijn.
Ik niet 🙂

Wat een ontzettend leerzame aflevering is dit trouwens, kanonne, 1 aarzelende vraag over de Zwarte Madonna en kijk nu toch eens!!!

p.s. de Siamese TweelingSinterklaas heeft de wedstrijd in de Paap gewonnen. En terecht.

gravatar

Och heden Annie, het was mij er echt niet om te doen jou als een rariteit te neer te zetten: noem het lievere een evolutionair probeersel, een speerpunt op weg naar nieuwe tijden.

En een paar % van de gehele populatie is niet niks hoor! Tamelijk succesvol zelfs, en zeker moet je ze niet allemaal een kwartje willen geven: dat loopt op.

Ja; het is een leerzaam topic, en dan hebben we het lemma stoofkool nog niet eens aangeroerd.
Hmm, ineens trek in draadjesvlees …

gravatar

Jeettje! Geen enkel probleem hoor, ik vind het wel prettig zo! Ik had er nog nooit bij stilgestaan, derhalve nergens last van en nu ben ik toch nog iets: een rariteit!
Blij mee!! Mijn zelfvertrouwen groeit als kool 🙂 HAHAHA.
Trek in guacamole met tortillachips!

gravatar

André,

Wil jij Jan Verweij zwart maken? Speel jezelf de zwarte piet toe, zwartkijker dat je bent.

gravatar

Na het eeuwenlange culturele feest van domme zwarte roetmoppen in clownskostuums en een grijs/witte bejaarde man in een lange jurk (zonder decolleté) stevenen we weer af op een andere eerbiedwaardige culturele gebeurtenis, waarin een naakte pasgeboren armenluis zuigeling in een smerige voederbak ligt van een schapenstal zonder voorgevel, maar met met strooien dak omringd door een puberend meisje, een ouwe timmerman, een schijtende os en een balkende ezel, terwijl verwaarloosde slonzige herderskinderen onder een naar verhouding veel te grote spar idiote liedjes aan het zingen zijn.

Het meest opvallend is dat drie koningen op kamelen of dromedarissen naderen, die niet goed wijs zijn, want welke koning gaat er immers vlak voor nieuwjaar naar een pasgeboren armenluis zuigeling die in een smerige voederbak ligt.

Reageer
gravatar

Inderdaad onderdaan Polleke,

Dat zal je Ons samen met Filip en de ouwe Harald V niet zien doen. Te meer omdat Maxi niet mee mag om te voorkomen dat Wij bokken schieten.

gravatar

Verdorie Alex de Eerste,

Van jou had ik het juist wel verwacht.

gravatar

En dan te beseffen dat als destijds Jeugdzorg goed gefunctioneerd en dus ingegrepen had, de basis onder het Christendom in de kiem gesmoord was.

Intussen mogen we ons anderzijds gelukkig prijzen dat betrokkene 33 jaar later door de Romeinen gekruisigd werd en niet verzopen. Want ipv een kruisje om de nek/ boven de deur, hadden wij christenen daar nu dan een aquarium moeten hangen.

gravatar

Mag ik voorstellen voortaan de zwarte pieten discussie in september af te ronden en op 1 november de pepernoten in de schappen te leggen?

Reageer
gravatar

Die jongen is goe-oed! Wat is de prijs trouwens? De Gulden Roede?

Reageer