Commissie presenteert na 41 jaar rapport

‘Het viel al op dat niemand naar de voortgang vroeg’

Op een persconferentie in Den Haag heeft de commissie-Lodewijks verrassend haar eindrapport gepresenteerd. De commissie werd in mei 1972 ingesteld door toenmalig staatssecretaris Johannes Oostenbrink (KVP) en deed onderzoek naar de levensvatbaarheid van de Twentse textielindustrie.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken weet niet zo goed wat hij met het rapport aanmoet. “Ik was mij er eerlijk gezegd niet van bewust dat deze commissie nog aan het werk was. Vermoedelijk is men ze na de kabinetscrisis in augustus 1972 gewoon vergeten.”

Commissievoorzitter Harm Lodewijks (91) stelt dat het hem inderdaad al was opgevallen dat niemand naar de voortgang vroeg. “Maar wij hebben in ieder geval grondig onderzoek gedaan, ook na het overlijden van drie van de commissieleden.”

De conclusie van het vuistdikke rapport luidt dat de textielindustrie in Twente levensvatbaar is, indien de overheid bereid is er de nodige guldens in te investeren.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wel pollens.

Leveren ze de rapportage nu al in.
Ik werkte nog aan het hoofdstuk ‘Den eersten voorwaarde voor ene hoogen bescherming der Twenschen spoelkunst’.

Mij hebben ze niet verwittigd…

Reageer
gravatar

Over Luchthaven Twente, gelieve contact op te nemen met Herman Finkers, verbaal begaafd woordkunstenaar en strijdbaar actievoerder te Almelo. “Zo staat het stoplicht op rood en zó weer op groen. In Almelo is altijd wat te doen!” Ik weet alleen niet meer of hij nu rood of groen licht gaf voor herstart van Vliegbasis Twente.

Reageer
gravatar

Goed nieuws voor de Twentse textiel industrie, dit rapport zal wonderen betekenen voor de werkgelegenheid alhier, Toch ben ik ervan overtuigd dat dit rapport al eerder is gelekt, ik heb onlangs de oude Gelderman, samen met de heer Van Heek, gespot bij de Twentsche Bank, en dat moet wel zijn gegaan over een investeringskredietje voor een nieuwe stoommachine.

Nu nog een paar jaartjes wachten op het rapport inzake de bodemloze put die hier nog luchthaven Twente, heet

Reageer
gravatar

Wordt dit rapport nog in het Chinees en andere Oosterse talen vertaald? Het schijnt dat de meeste textielarbeiders in die regio werken tegenwoordig en je moet die mensen toch laten weten dat er in Twente ook nog wat te doen is.

Reageer
gravatar

Mooi, speld! Tranen in mijn ogen van het lachen: “het viel al op dat er niemand naar de voortgang vroeg”… Hahaha.

Reageer
gravatar

Lachen? Het is om te huilen! Laat die rare tranen dus maar zitten.

gravatar

Onze overgrootschoonpapa Willem de Zwijger heeft ook over het probleem met de kolonie binnen de Staatse Republiek, het katholieke wingewest Twenthe, gezwegen, zegt Alex. Wij zullen eens kijken in het Grote Dromenboek wie of dat hij was.

gravatar

Commissie znw, de (v), -s
Een groep met een missie, doorgaans bezet door betweterige mensen die dankzij hun voorgewende vooruitstrevende inzichten bijeen zijn gebracht om schier eindeloos met elkaar bekvechtend tot eensluidende conclusies te komen. Meestal wordt door de onmogelijkheid daarvan op de lange duur besloten, dat de secretaris maar een rapport moet schrijven met conclusies waarmee de opdrachtgevers alle kanten uit kunnen. Internationaal de bekendste commissie is zonder meer de misscommissie, zie aldaar.

Misscommissie znw, de (m), -s
Groep hanige commerçanten, die graatmagere jonge vrouwen, zogenaamde missen (ook wel misses of missies genaamd), slechts gekleed in twee minieme stukjes textiel op torenhoge, nekbrekende naaldhakken kontwiegend langs een groep begerige mannen laat strompelen. Uiteindelijk wordt de geilste missie gekroond, terwijl elke missie gehuld is in een zeer lange jurk, waarvan de bovenkant direct boven het tepelhof begint en de achterkant direct boven de bilspleet.

Reageer
gravatar

XLI jaar? Dat is toch niks!

Na meer dan twee millennia is het ons nog niet gelukt om de Twentenaren enige beschaving bij te brengen.

Paulus Hommelus,
Voorzitter van Caesars Commissie voor het Beschaven van de Tubanten in Tuianti (CCBTT)

Reageer
gravatar

Paulus Hommelus,

Ik adviseer mijn standaardoplossing.

Stuur die Tubanten terug naar Zuidoost-Europa vanwaar ze vandaan komen, want het Tubantisme is niet meer dan een ideologie van een kwalijk allooi. Het is bekend dat er relatief veel straattubantjes in de gevangenis van Almelo zitten. Veel meer dan bijvoorbeeld boefjes uit Vlieland.

gravatar

Deze conclusie klopt als een bus, voor de machines in de textiel industrie is nu eenmaal metaal nodig en als we dus onze guldens allemaal inleveren, is dat tenminste gratis, dat scheelt zo enorm veel, dat onze concurrentiepositie enorm zal verbeteren. We hoeven ze ten slotte alleen maar om te smelten, als dat geen kleine moeite is, dan weet ik het ook niet meer. Zo zie je maar weer, die man mag dan 91 zijn, maar is nog steeds briljant.

Reageer
gravatar

Een Tukker komt uit Twente (ov) en de minister uit Zutphen (gld). Nu weet ik dat de Achterhoek en Twente door de dommies uit de Randstad vaak door elkaar worden gehaald, omdat het allemaal heel ver weg is. Ook weet men in de Randstad niet van het bestaan van Twentse plannen om de Achterhoek in te lijven. Onder leiding van de Twentse vrijheidsstrijder Jarno Olde Klöpkeshoes.

gravatar

Karel, keal maak oe nig drok.

Het duurt niet lang meer en dan spreken we van Deventer aan zee, en van de Strandstad, en van Atlantisdam. Eindelijk verlost.

Dat van het inlijven van de Achterhoek ben ik nog niet zo voor. Het was niet voor niks dat de buren het zo graag teruggaven 70 jaar geleden.

gravatar

Tut-tut-tut Bant Luttelgeest, oud-staatssecretaris Johan Oostenbrink was al sinds 1974 als narcolept onder behandeling van de genaturaliseerde Griekse neuroloog Joannis Papatotalloss van het VUMC. Dat was kort ná het handelingsonbekwaam verklaren van de oorspronkelijke naamgever van de commissie Lodewijks, door de inmiddels in binnen- en buitenland gevreesde mentor én collega van Papatotalloss, ons nationaal neurologisch icoon: Ernst Janssen-Steur. De commissie werd ooit ingesteld door een vorige minister van EZ: Gijs van Aerdenne, evenals zijn contemporaine ambtgenoot Henk Kamp, van VVD-huize.

Reageer
gravatar

Het is altijd van hetzelfde laken een pak met die commissies.

Reageer
gravatar

Opmerkelijk dat er zomaar een commissie kan blijven voortbestaan, zonder wetenschap van de verantwoordelijke minister. Hoeveel geld heeft dit onderzoek alles bij elkaar nu gekost?

Reageer
gravatar

Juist! Wat maakt het uit hoeveel geld de commissie heeft gekost. Het betreft guldens, en die wil toch niemand meer hebben. En met diezelfde valuta blazen wij de textielindustrie weer nieuw leven in. Driewerf Hoera!

Wat zal Geert verguld(en) zijn met dit nieuws. Hoewel, we zullen de goeie ouwe gastarbeiders wel weer moeten inzetten vanwege hun kennis en ervaring in dit vakgebied.

gravatar

Dit verhaal klopt niet helemaal. De commissie had haar onderzoek afgerond in mei 1973 en ongefrankeerd naar de kamer gestuurd. Het stuk is in bewaring genomen door de toenmalige PTT, en is gisteren teruggevonden na het sluiten en opruimen van het regiokantoor Denekamp.

Reageer
gravatar

O, kom er eens kijken wat er onderin het kastje ligt.

Ik ben nogal tegen katoen. Het is veel winstgevender OMDAT het kwalitatief veel slechter is dan linnen en hennep. Die zijn gemarginaliseerd door de katoenlobby en de marihuanasamenzwering:
http://www.argusoog.org/de-marihuana-samenzwering-de-reden-waarom-hennep-illegaal-is/

Twente weer bovenaan na 8 speeldagen. Maar gelet op de ervaringen met dit rapport, voorspel ik weer weinig kampioenskansen.

Reageer
gravatar

Klopt. Alles waar je geld instopt wordt levensbaar. Valt in de categorie TegelWijsheid.

Reageer