Cultuurhistorisch Reservaat koopt laatste levende Nordic Walkers

Exemplaren in originele outfit gevangen

Het Nationaal Cultuurhistorisch Reservaat in Wezep heeft twee zeer zeldzame Nordic Walkers aangeschaft. Dat maakte directeur Fons Verkerk bekend. De Nordic Walker verdween enkele jaren geleden uit het landschapsbeeld, net zo plotseling als ze verschenen was.

“Dankzij een subsidie van het Zorreguieta Cultuurfonds hebben we onze collectie kunnen aanvullen met deze unieke wezens”, vertelt Verkerk met zichtbare trots. “Het bijzondere van deze Nordic Walkers is dat ze niet gekweekt zijn, maar echt in het wild gevangen.”

De directeur verwacht dat de ‘fun factor’ veel bezoekers zal trekken. “De Nordic Walker werkt nu eenmaal enorm op de lachspieren. Deze exemplaren zijn bovendien gevangen in originele outfit, wat duidelijk hilariteitsverhogend werkt.” Toch gaf de cultuurhistorische waarde van de levensvorm de doorslag bij de aanschaf. “Het is niet altijd makkelijk om de tijdgeest van de vroege 21e eeuw over te brengen. Maar deze Walkers zijn de verpersoonlijking van de opgewekte leegheid van het toenmalige vuttersbestaan.”

Harold Schuil, echtgenoot van een van de gevangen Nordic Walkers, moest aanvankelijk wel even wennen aan het idee. “Je staat toch raar te kijken als ze op een dag niet thuiskomt. Maar uiteindelijk wint de trots het natuurlijk. Het is niet niks, je eigen wederhelft die eindeloos haar rondjes loopt in een reservaat dat door honderdduizenden mensen bezocht wordt.”

Het gemis in huis was volgens Schuil van korte duur. “Ze was toch een anachronisme geworden, hè. Ze paste niet meer in deze tijd. Nee, het is beter zo.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De Duitse varianten zijn allemaal preventief gechipt door de BND; om beter zicht te krijgen op trekroutes, verspreidingsgebied en natuurlijke habitat van ‘Auswanderer’. Merk op dat er geen assimilatie is van Rijnlandse en Nederlandse Nordica’s: stok- en staplengte (marschtempo!) van de Nordica Rheinlandia zijn groter dan die van de Nordica Neerlandica. Zulks is genetisch niet compatibel.

Reageer
gravatar

Waarde Lange Mars: het feit dat het redactionele artikel rept van “de laatste levende Nordic walkers” suggereert dat Nordic walkers niet werden bijgevoerd, netzomin als de grote grazers in de Oostvaardersplassen. Voor hen gold (dus) het recht der sterksten. Het gerucht gaat dat vele Nordic walkers last hadden van motorisch storingen als gevolg van aanrijdingen met (en door) dronken automobilisten. In het verleden werden dientengevolge solitaire exemplaren aangetroffen in Bant en Luttelgeest; traditioneel plaatsen waar men nog niet dóód aangetroffen wil worden. Het schijnt dat in de BRD-deelstaat Rheinland-Westpfalz nog vitale habitaties Nordic walkers voorkomen. De nieuwe aanwinsten van het Nationaal Cultuurhistorisch Reservaat zijn wellicht afgedwaalde exemplaren van deze kudde die in het kader van de mildere winters naar Nederland ausgewandert zijn.

Reageer
gravatar

Beste Albert Heijnstein. (Twee Alberts halen, één betalen). Terzake van het massaal verstrekken van Prozac-achtige depressie-suppressiva generaliseert u te zeer. Er zijn inderdaad huisartsen die deze pillen puntzaksgewijs vooorschrijven aan patiënten waar zijzelf een punthoofd van krijgen, maar niet alle huisartsen zijn verslaafd geraakt aan de financiële bonussen van de fabrikanten. Beweging, geestelijk én lichamelijk, kan bij sommige psychische klachten rigiditeit doorbreken en tot genezing leiden. Maar sommige patiënten zijn met hun starheid en onbeweeglijkheid vergroeid; men ervaart die als belemmerend, maar in ieder geval bekend en vertrouwd. Degenen die niet berusten gaan bewegen, fietsen, joggen, Nordic walken, mediteren, meedoen aan De Speld of op de AEX handelen in risicodragend kapitaal. Net zoals hun huisartsen.

Reageer
gravatar

Mmmmm, kijkend naar de hysterisch gelukzalige lach op het gezicht van de linkse walkster vraag ik me af of het verdwijnen van het Nordic Walking fenomeen samen zou kunnen hangen met het verdwijnen van de massale verstrekking door het huisartsen-gilde van de anti-depressiva.
Dat waren toch net rondgestrooide geluks-snoepjes destijds?
Welke vrouw op zekere leeftijd kon je spreken die er niet aan de Prozac was?

Ik vraag me af of er onderzoek is naar het effect die de kunstmatig opgewekte staat van gelukzaligheid gaf. Het zou goed kunnen dat het grijpen naar 2 stokken om daarmee over ‘s lands wegen te stuiven er 1 van is. Vooral als er Nordic Walkende exampleren reeds te zien waren zou de toegediende drug voor kopieergedrag en sneeuwbal-effect hebben kunnen gezorgd.

Reageer
gravatar

Toch jammer dat Fons Verkerk niet de hand heeft kunnen leggen op twee Nordica Juvenalis, dat oogt beter en heeft ook een sterker aanzuigende werking op (jongere) bezoekers. De Twee Nordica Vido*-Gerontologica die gevangen werden, hebben een beperkte THT-datum en dientengevolge ook een kortdurende museale waarde. Bovendien zijn alle Nordica onderhevig aan geslachtelijke vermenigvuldiging, men kan ze clonen maar dan treedt het risico van inteelt op. Na verloop van tijd moeten de twee getoonde exemplaren weer in het wild worden uitgezet, want wie komt er nog kijken naar het subspecies Nordica Gerontologica?
* Vido: vrouwen in de overgang.

Reageer
gravatar

Heer Jettje, trouwe speld lezer. Dit is bijzonder…. Ik ben toch bang dat u dit keer de laatste twee berichten over nordic walking en die over het uitzetten van asielzoekers in hun natuurlijke habitat (zoals mijnenvelden) verwart.

gravatar

Het is wetenschappelijk bewezen dat dat Noords wandelen slecht voor de eierstokken is. Maar dat geldt niet voor mannen.

Reageer
gravatar

Ik kan mannen bij Noords wandelen een strakke onderbroek aanbevelen om te voorkomen dat hun ballen gaan aanvoelen als gekluste eieren.

gravatar

Mogen ze worden afgeschoten als het er te veel worden?

Reageer
gravatar

Toch maak ik me zorgen om deze bedreigde soort. Dat deze nordic walkers in het reservaat terechtkomen is natuurlijk geweldig nieuws. Maar toch pleit ik voor een groot hek eromheen dat onder 20.000 volt staat en een peloton goed getrainde sluipschutters dat de wacht houd. De komst van de subsahara walkers vraagt om ferme maatregelen om onze eigen natuur te beschermen.

Reageer
gravatar

Mij krijgen ze met geen stok buiten de deur.

Reageer
gravatar

Ik was jarenlang een fervent nordic walker, maar toen mijn extra brede nordic loopband stuk ging, kon alleen nog zo’n smal ding krijgen waar je stokken niet op passen. Het hele parket naar de filistijnen! Buiten waag ik me niet met die dingen, dan stoppen er bussen met Japanse toeristen om me te filmen. Eerst was er nog een clubje hierzo, maar die hebben allemaal hun stokken aan de wilgen gehangen. En alleen durf ik het dus niet. Bovendien komt het er niet van, zonder zo’n stok achter de deur.

Kan ik me vrijwillig aanmelden voor dat reservaat, of is een roedel van 6 te groot? Mij lijkt het een optimale nordic-walker-dichtheid.

Reageer
gravatar

Ik heb hier toch weel iets op tegen. cultuur stukken koop je of je koopt ze niet. maar als je iets koopt, dan moet het daarmee wel gebeurd zijn, om geen verdere kosten te maken en je investering terug te verdienen. de exemplaren die ik hier zie hebben voedsel en water nodig en daarnaast ook slaapgelegenheid. voor een dergelijk instituut vindt ik de aanschaf prijs en complementaire kosten dan ook veel te hoog. Om de investering dan ook niet verloren te laten gaan, stel ik verkoop aan een dierentuin, zodat ook meer kinderen ze te zien krijgen.

Reageer
gravatar

Wow, Wat een pracht exemplaar die linkse zeg! Ferme pas. Goede schouderhoogte. Bekkenhoek ook prima. Jammer dat ze geen wijfje en een mannetje konden aankopen, dan konden ze een fokprogramma opzetten.

Reageer
gravatar

Ik ben bang dat je fantoom verschijnselen zult gaan ervaren. Zelf skate ik maar het moment dat ik het zonder wieltjes mocht gaan proberen doet me nog steeds huiveren.