Ludiek staatsgeheimen lekken nieuwe internetrage

Bradley Man-ning houdt jongeren in de greep

Nederlandse jongeren zetten massaal filmpjes op YouTube waarin ze op de meest originele wijzen overheidsgeheimen lekken. Deze hype, vernoemd naar de Amerikaanse klokkenluider Bradley Manning, verontrust de politiek.

De rage begon twee weken geleden toen de 19-jarige Coen Waalsburg een filmpje op YouTube postte, waarop hij liggend op een spoorlijn te zien was. Met een megafoon maakte hij de aantallen en serienummers bekend van drones die in de komende jaren zullen worden aangekocht door Defensie.

Waalsburg kreeg snel navolging. Feestvierende jongeren op Terschelling maakten in een polonaise de strategie bekend waarmee de AIVD de komende vijf jaar telefoongesprekken en e-mails zal aftappen. Een 17-jarige scholiere toonde voor een webcam haar ontblote lichaam met daarop de namen van Nederlandse terreurverdachten en de data waarop zij ‘toevallig’ een verkeersongeval zouden krijgen.

De overheid roept op tot krachtig optreden tegen het Bradley Mann-ing. AIVD-voorzitter Rob Bertholee: “Tieners hebben nog geen volledig besef van staatsgeheimen en van de gevolgen wanneer deze op straat komen. Dat komt doorgaans pas in de vroege volwassenheid. Ouders moeten hun verantwoordelijkheid nemen en hun kroost weghouden van gevoelige overheidsdocumenten op het internet.”

Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat zich nog niet uit over de aanpak van het fenomeen. Minister Ivo Opstelten weigert commentaar te geven op een recent verschenen filmpje. Hierin rappen zichzelf met chocoladevla overgietende hangjongeren over een toekomstige wet, die het mogelijk moet maken Bradley Mannende jongeren anderhalf jaar zonder proces vast te zetten.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Adagio 2013: ik lek dus ik besta.. kort en bondig – duiven v2.0

Reageer
gravatar

Vroeger toen ik nog met de trein naar Nederland reisde vreesde ik voor een aanslag op die Benelux trein. De Nederlandse minister van Buitenlandse zaken was Joods. Gelijk Henri Kissinger. En ‘Nederland’ hielp als eerste de Fransen om Kolonel Kadhaffi te gaan vermoorden. Ook leuk. Het was erg georganiseerd.

Guy Verhofstadt omarmde Kadhaffi nog geen maanden ervoor. Verhofstadt is een psychopaat, ik heb die al 30 jaar bezig gezien. Die kerel is gewoon niet goed wijs.

HET IS NU DAT WE KADHAFFI MOETEN PLAT SLAAN en il nous faut votre SOUTIEN.

Een SOUTIEN is in het Vlaams een BH.

Reageer
gravatar

Khadaffi platslaan? Dan moet u eerst de locatie kennen om dat te kunnen, ergens in de woestijn.

Overigens valt de onthulling van Verhofstadt als psychopaat niet onder Staatsgeheimen: iedereen die premier van de Belgen wil worden heeft een malfunctie in het cognitieve gebied. Iets waar een groot deel van de Belgen mee schijnt te kampen.

gravatar

Nog een publiek staatsgeheim, de landmacht overweegt nu de opgelegde Leopards maar weer zelf terug nemen. Er wordt driftig gezocht naar een vredesmissie waarin deze tanks kunnen worden ingezet. Inzet in de klassieke vredesgebieden in het Midden-Oosten en Afghanistan wordt ontraden door Clingendael omdat Taliban en Al Qaeda beschikken over de nieuwste antitankswapens. Het leger kan overigens daarom nog verder proportioneel worden verkleind, omdat de groep belastingvluchters en bankiers waar -in acute noogevallen- het leger voor dient ingezet, overwegend emigreert naar belastingparadijzen als Aruba, Monaco, Zwitserland, Luxemburg en de Kaaiman Eilanden.

Reageer
gravatar

Daar heb ik wel een idee bij, Heer Outsider, van die tanks terugnemen.
Dijkverzwaring; daar draait het om.

Met een krimpend leger is er domweg te weinig mankracht om in geval van dreigende overstroming of doorbraak met zandzakjes de dijken te zekeren.
Dan kan men beter het grove geschut gebruiken en een Leopard in het gat rijden.

gravatar

Psst, staatgeheim ruilen, heb jij toevallig.. kneetbrommer versie 3,
zo ja, dan heb ik in de aanbieding.. tanklooppoetslap versie 4a

ik zoek nog meer mensen die met staatsgeheim kwartet willen meedoen..

Verder doen we ook aan rummiecub SG versie – Axis and Alies, Gov Secrets version – PimPamPet – raad het document.

Reageer
gravatar

Eén staatsgeheim dat ik hier laat luchten, is dat Jeroen Dubloen E. de inflatie opjaagt om aldus de staatsschuld en de kosten voor zijn natuurlijke biotoop (de banken) gelijkelijk te drukken. Op in-het-net-spaargelden beloven de banken nu een ‘hoge’ rente van wel 1½ %. Recent werd van overheidswege (dus voorspelbaar te laag) de inflatie op 3¼ % gesteld. Conclusie: de kleine spaarders betalen de inflatie en worden aldus zich gedwongen risicodragend kapitaal te vergaren op de beurs, waar dan weer de volledige afwaardering dreigt als er weer eens een bank omvalt. De kleine man is ook hier weer de l*l van het paardenspul. Gelukkig zijn de bankiersbonussen, aandelen, opties, rentevrije hypotheken, lease-sleeën en andere fringe benefits weer op pre-crisis niveau terug, ook (en vooral) dit kabinet weet dondersgoed aan welke kant haar boterham gesmeerd wordt. Tja: Unterschied muss sein.

Reageer
gravatar

Nou ja zeg: het is al een zooitje met die ‘ahem’ vernieuwde -zeg maar gerust vernielde- opmaak, ga je ook nog eens om uitleg vragen? Dat is vragen om nog meer ellende en malheur.
En vragen naar de bekende weg: waterboard-ING, surf-ING, spy-ING: ing is de actie.

Jammer dat de ING dat nog niet beseft heeft ten aanzien van rente geven aan hun klanten.
Tenzij je zegt dat hun klanten worden ge-INGd, dan klopt het weer wel.

gravatar

Bijster goed idee. De Speld die alvast toekomstig nieuws doorprikt!

Er zijn tegenwoordig meerdere goeie boeken met staatseroderende informatie, zoals `Wettig Opium`, een soort kroniek van de Staat als drugsdealer. Met eeuwenlang miljoenenwinsten. Maar hoe leuken we dit aan de man?

Er is mij een kristal met daarin het holografische hoofd van landverradert Bernhard toegespeeld. Misschien kan die ook wel spreken in een seance.

Tja dat geban. Regelmatig last van. Op een dieper level lijkt er een soort controlprogramma deelnemers buitenspel te zetten. Zet daar eens wat onderzoekende tieners op.

Reageer
gravatar

Soms zijn er toch geheime acties nodig om grote gevaren te stoppen? Anders kunnen zij zelf onverwachts toeslaan voordat wij dit kunnen. Uiteraard is eerlijkheid belangrijk, en vooral binnen de politiek. Alleen eerlijkheid tegen boeven a.k.a leugenaars…. nee

Reageer
gravatar

Misschien dat deze jongeren in de toekomst ook gebeurtenissen uit de geschiedenis kunnen laten wegvallen, als we kunnen onthouden wat er precies gaat wegvallen kunnen we dit op voorhand ook vergeten en kunnen de uitgevers van schoolboeken er rekening mee houden wat er als niet meer gebeurt beschouwd moet worden. Op deze wijze besparen we op onderwijskosten in de toekomst

Reageer
gravatar

Klokkenluiders mogen van geluk spreken dat er geheime teksten in het geheim op geheime plekken op internet worden geplaatst. Hoe zouden zij zonder topgeheimen zich onledig moeten houden?

Reageer
gravatar

Zeg directie van De Speld,

Het plaatsen van berichten gaat ouderw*ts traag.

Moesten jullie zo erg bezuinigen, dat de betere apparatuur en programma’s moesten worden verkocht, zodat de aloude Commodore 64 met programma’s op cassettebandjes van de zolder moest worden gehaald?

gravatar

Dat mijn mening telt. juist nu is volgens mij niet juist.
Ik wil de oude speld terug maar merk daar weinig van.
Ik ben al blij als mijn mening wordt vermeld en dat is wel eens anders geweest

Reageer
gravatar

@Jeetje Na wat aanpassingen komen er nu dagelijks nog 1 á 2 reacties in de spamfilter terecht. Gek genoeg, juist bij de veelgebruikers. We zijn bezig met een oplossing.

gravatar

Inderdaad Jeettje,

Er gebeuren al geruime tijd vreemde dingen in De Speld, die eens perfect werkte. Door een lange pauze in te lassen, waarin de moderator op zijn gemak reacties zit te beoordelen (“submitting comment”), kunnen berichten makkelijk elkaar passeren. Maar waarom na enige tijd de moderator besluit om een geweigerd bericht alsnog op te nemen, is voor mij onbegrijpelijk.

Het komt mij voor dat het schrappen van “sl*echt”en “w*et” uit de verboden-woordenfilter eenvoudiger is.

gravatar

Beste Jochem,

Onze berichten kruisten elkaar.

Dat grootgebruikers het meest getroffen worden door de opnameweigering, is heel verklaarbaar. Hoe meer berichten iemand plaatst, hoe groter de kans dat hij/zij de letters w, e en t achtereen (zonder erg) in de tekst heeft geplaatst.

Nog niet zo lang geleden kon men een geweigerd bericht terughalen en herstellen door een pagina terug te gaan, maar ook deze praktische mogelijkheid is verdwenen.

gravatar

Beste Nerd, in mijn geval gaat dat nauwelijks op, omdat ik oplet de letters t, e, en w niet in een bepaalde volgorde te zetten.
Maar soms is de verbazing groot dat bij sommigen dat wél schijnt te kunnen: al diverse reacties gezien met die letters in de verfoeide volgorde -ook in samengestelde woorden- van nieuwkomers?, en dat de reactie van een vaste bezoeker er niet doorheen schijnt te komen zonder asteriksjes.
Wel een koddig gezicht, dit schriftelijk stotteren.

Nou weet ik niet meer zoveel van ITC als vroeger – het boeit niet meer, maar wat gelijk is gebleven dat een oplossing van een probleem vaker niet werkt omdat er op een dieper level dan weer iets de verdullemenis ingaat, vooral als je zelf de ontwerper niet bent geweest.

Ja, een roll back is een nederlaag, maar dan werkte de boel tenminste weer naar behoren: misplaatste trots kost ons vele miljoenen – miljarden zelfs over de laatste decennia, zowel bij Overheid als bedrijfsleven.

gravatar

Beste Jeettje,

Jouw bericht van 7 augustus 2013, 12:40 is alsnog geplaatst onder #6. De instinker staat in de regel: “Ik wil graag w*eten wanneer ik aan de beurt ben…”

Ik durf haast te wedden dat ook de oorspronkelijke tekst van dit bericht na enige tijd wordt geplaatst, omdat daarin de vermaledijde drie letters zonder de noodzakelijke onderbreking met bijvoorbeeld een asterisk staat.

gravatar

Arthur Docters van Leeuwen had er wel raad mee geweten. Die deed niet zo geheimzinnig over staatsgeheimen. Overigens een fervent aanhanger van de gastronomie.

Ach die kids toch. Als je probeert ze ergens van weg te houden, dan worden ze er juist door aangetrokken. Je moet ze juist betrekken bij staatsgeheimen en zo. Dan is het nieuwtje er gauw af.

Vroeger bouwden we met Lego het hoofdkwartier van de BVD en de KGB natuurgetrouw na (op schaal natuurlijk), en dan gingen we spionnetje spelen. Kwajongenswerk. Ik zie het probleem niet zo.

Overigens kan ik mij wel vinden in het langdurig opsluiten van pubers in het algemeen. Ik heb daar goede ervaringen mee. Maar nooit met z’n tweeen in een cel want dan gaan ze weer rottigheid uithalen.

Reageer
gravatar

Hoezo staatsgeheimen? We hebben toch niks te verbergen zeker?
Dat hoor ik tenminste altijd van Ivo en Fred als ze weer eens met het glas aan het oor tegen de muur staan geplakt.

Graag even linkje naar die 17-jarige scholiere? Ik wil graag weten wanneer ik aan de beurt ben – kan ik nog wat dingen regelen enzo.

Reageer
gravatar

Met dit stelletje halve garen aan het bewind blijft er niets geheim.
Zelfs als zij denken iets geheim te ,kunnen houden lekt het wel uit.
Maar in de meeste gevallen weten zij überhaupt nergens vanaf zoals zij zelf al vaak aangeven en dat komt niet doordat het geheim is.

gravatar

Lieve Joke

Ik neem aan dat ze nu een lekzak onder haar boerka draagt. Verband tussen de benen is immers voor moslima’s verboden.

gravatar

Heer Talabani,

Twee dingen, als het mag.

Ja?

Ten eerste is mijn nicht Paulien geen moslima, zoals iedereen in de familie Paulussen. Binnen mijn schoonfamilie ligt dat uiteraard anders.

Ten tweede is ze behandeld tegen lekken door psychologen van de AIVD met de intimidatiemethode. Ik verwacht u zeker met die methode bekend zult zijn.

gravatar

Beste heer Talabani,

Als neo-moslima heb ik geleerd dat mannen, mijn natuurlijke heer een meester zijn. Daarom heb ik diepe spijt en groot berouw, dat ik mij zo onbeleefd heb geuit tegen u.

Maar helaas, toen ik mijn overtreding van regel één van mijn moslimatraining realiseerde, bleek dat de wismogelijkheid niet functioneerde.

Door dit gebrek van De Speld kan ik nu twintig stokslagen tegemoet zien.

gravatar

Beste Joke. Als die wis-optie het weer eens niet doet, kun je de edit-functie als wisser laten fungeren. Gewoon ergens de letters w, e, en t in je reactie zetten. Aanelkaar getypt, zoals bijv. in het meervoud van “ik weet”. Althans, dat was de bekende truc. Iets met een humoristisch spamfilter of zo. Ik weet niet of het nog werkt. Als er vlak na deze reactie nog een van mij staat, met zo’n woord erin, werkt het niet meer.

Dan nog even over dat ludiek klokkenluiden: ik doe dat eigenlijk altijd als ik op TV ben. Veel mensen we-ten niet dat ik ludiek ben, maar dat is dan ook een staatsgeheim. Snapt u?

gravatar

Ief zoekt de luwte op. Hij is vorige week op z’n eigen usb stickje gaan zitten en kan dat ding nergens meer vinden. Als dat naar buiten komt…

Reageer
gravatar

Als men last heeft van lekkage, dient men de loodgieter te bestellen of anderszins Tena voor mannen cq. voor vrouwen aan te schaffen.

Dan kan zelfs de grootste wateroverlast, veroorzaakt door buien, worden voorkomen.

Reageer