Aangespoelde potvis waarschijnlijk andere dan die van vorig jaar

Medialogica onderweg voor eerste beelden van hype

Mariene biologen houden er rekening mee dat de aangespoelde potvis een andere is dan die afgelopen januari op Texel aanspoelde. ‘De typerende moedervlek bij de staart ontbreekt,’ stelt bioloog Bern Venema. Inmiddels is een team van Medialogica onderweg naar Terschelling om de eerste beelden van de hype vast te leggen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Beter een potvis op het strand dan de lucht van tien.

Reageer
gravatar

Ik ben geen bioloog en vanuit mijn professie slechts geinteresseerd in de smaak van het beest. Toch wil ik een kanttekening plaatsen bij dit artikel.

Wellicht wordt hier iets te snel een conclusie getrokken.
Men dient de omstandigheden waaronder het dier is gevonden nog eens goed te bestuderen: De tijd van het jaar en de locatie (strand) zijn de eerste belangrijke aanwijzingen. Is er daarnaast sprake van een zelfgegraven kuil en een zwart/rood/gouden vlag op de vindplaats ? In dat geval gaat het zeer waarschijnlijk om een in het geheel niet zeldzame ondersoort, de Osternachbarfisch. Deze diersoort is in grote getale op de nederlandse stranden te vinden in deze tijd van het jaar. Qua gestalte niet te onderscheiden van de potvis of de bultrug.

De verdere behandeling verschilt niet t.o.v. andere walvisachtigen. Men heeft de keuze uit verwijderen, ontleden en tentoonstellen, of anders terugslepen naar diepere wateren.

Reageer
gravatar

Ik vind het maar triest dat altijd de uit de kluiten gewassen dieren zoals Potvissen en Bultruggen zoveel aandacht krijgen.

En dat terwijl er dagelijks heel veel schrijnend klein leed is te vinden op de stranden.

Neem al die ongewervelde dieren die door de crisis hun huizen zijn kwijtgeraakt.

Overal vinden we schelpen en we weten allen dat daar een dier in gewoond heeft. Waar is die kokkel, de alikruik, de heremietkreeft.
En ga zo maar door

Zij hebben letterlijk het hoofd niet boven water kunnen houden en zijn aan lager wal geraakt.

Maar daar horen we de staatssecretaris Dijksma niet over of Mevr. ‘t Hart uit Pieterburen.

Klein dierlijk leed, waar de media geen aandacht aan besteden.

Laten we vanavond om 20.00 uur 2 minuten stil zijn om de herinnering aan alle schelpdieren levend te houden.

En overigens ben ik van mening dat de jacht op kleiduiven verboden dient te worden.

Amen.

Reageer
gravatar

Omdat ‘ie dood is beschouwt hij zichzelf als ervaringsdeskundige op dat gebied. Hij heeft wel een punt natuurlijk, hoe groter het dooie beest, hoe meer aandacht…

gravatar

Neo Kolonist: daar denkt de visboer bij mij om de hoek toch anders over. Aan aandacht voor kleine visjes geen gebrek; jaar na jaar haalt hij de kranten met zijn -volgens kenners- de lekkerste haringen van Nederland. Maar daar hoor je niemand over. O wacht….

gravatar

Het drankmisbruik onder walvisachtigen is de laatste jaren erg toegenomen……..

Reageer
gravatar

Inderdaad heer Jeettje,

Walvisachtigen zijn allemaal heel suïcidaal als ze een Nederlands Waddeneiland zien. Hoe zou dat toch komen?

gravatar

Hooggeleerde Heer Paulussen,

We hebben inderdaad een foutje gemaakt in de benodigde deskundigheid.

Dat is begrijpelijk als u weet dat we met spoed twee protocollen voor het Kamerreces klaar moesten hebben: Stranding levende walvisachtigen aan de kust en Berming dode wolfachtigen langs de snelweg. In de haast zijn zee- en bosbouwbiologie door elkaar gehaald.

Onze verontschuldigingen namens de minister die op dit moment nog niet met vakantie is.

Reageer
gravatar

Wie snelde weer als eerste vanuit Texel naar Terschelling om de Potvis eigenhandig van de zelfgekozen dood te redden? Inderdaad ons aller Lenie ‘t Hart die walvissen beschouwd als uit de kluiten gewassen zeehondjes.

Reageer
gravatar

Een kenner als ik herkende de aangespoelde walvisachtige op de avontuurlijke kust van Texel direct als Bult Rug, Dit keer was het echter de beurt aan Pot Vis. Hij koos voor zijn suïcide de stemmige kust van Terschelling.

Ik neem het overigens de gerenommeerde bosbouwbioloog Bern Venema niet kwalijk dat hij de families Rug en Vis, die in de verste verte niet aan elkaar verwant zijn, niet uit elkaar kan houden. Waarschijnlijk is er sprake van een foutje in het nieuwe protocol (pdf) voor de stranding van walvisachtigen, dat nog niet eerder op zijn merites kon worden getest.

Reageer
gravatar

Hij heeft waarschijnlijk cosmetische chirurgie gehad om z’n moedervlek te laten verwijderen. Zoals hierboven reeds aangegeven door heer Jeettje, ze zijn nogal gewoontegetrouw, dus de kans dat het nu om een ander exemplaar gaat is vrij klein. Wellicht zal DNA-onderzoek uitsluitsel geven…

Reageer