Leeftijdsdiscriminatie treft kleuters

Werkloze 3-jarigen luiden de noodklok

Jongeren van drie tot zes jaar krijgen steeds vaker te maken met leeftijdsdiscriminatie. Voor veel kleuters valt het niet mee om stageplaatsen en topfuncties in het bedrijfsleven te vinden.

Mees Wijnants en Sem van der Maten (beiden 3) luiden vandaag de noodklok met een opiniestuk in Elsevier. De werkloze kleuters uit Bunnik vinden dat werkgevers gedwongen moeten worden om meer 3- tot 6-jarigen aan te nemen.

Van der Maten: “Veel van onze generatiegenoten hebben moeite de arbeidsmarkt op te komen. Een crèchegenootje solliciteerde laatst bij een advocatenkantoor maar werd niet aangenomen. Als reden werd genoemd dat hij niet kon lezen en schrijven, terwijl het helemaal niet om een administratieve functie ging. Dan weet je dus dat er meer aan de hand is.”

Volgens Van der Maten zijn kleuters prima in te passen in elke organisatie: ‘Het gaat erom dat je duidelijke afspraken maakt. Voor 3-jarigen die niet kunnen fietsen, moet er gewoon een goede reiskostenvergoeding beschikbaar zijn.’

Veel werkgevers zouden nog huiverig zijn om kleuters in dienst te nemen, onder meer vanwege hun taalachterstand, gebrek aan opleiding en geringe werkervaring. Volgens Wijnants is deze houding onterecht: “Je kunt me niet verwijten dat ik geen universitaire studie heb afgerond. De meeste opleidingen duren vier jaar en zo lang geleden was ik er nog niet. Toch word ik daar nu op afgerekend: heel kinderachtig.”

Bedrijven lopen hierdoor veel toptalent mis, aldus Wijnants: “Door kleuters categorisch buiten het hogere management van ondernemingen te houden, gaat een hoop kinderlijk kapitaal voor de samenleving verloren. Met name voor de private sector is dat een gemiste kans, omdat jonge kinderen veel associatiever denken en meer kansen zien. Als je nog niet kunt lezen en schrijven, kijk je met veel meer onbevangenheid naar verandertrajecten binnen een organisatie.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ja dit article klopt denk ik wel. He bop een kdv gewerkt en werd steen en been geklaagd door peuters dat ze vanwege hun leeftijd niet aan de bak kwamen. Dat diet de samenleving ook geen goed. Sommige gleden dan ook af naar de criminaliteit.

Reageer
gravatar

Wat een zeurpieten! Het zou me niets verbazen als die Mees Wijnants en Sem van der Maten binnenkort nog excuses aan de regering gaan eisen voor het Nederlandse kinderarbeidverleden.

Reageer
gravatar

Volgens mij is de tijd zo langzamerhand wel rijp voor een kleutervakbond, het wordt tijd dat deze groep zich gaat organiseren, zodat ook demonstraties gehouden kunnen worden voor meer werk, desnoods voor de deur van bedrijven die weigeren om kleuters aan te nemen, Als het aan de politiek ligt hebben ze namelijk over 10 jaar nog geen werk, dus een Kleuterpartij lijkt me voorlopig een hopeloze zaak

Reageer
gravatar

een aantal kleuters die stevig in de “waarom” fase zitten op management niveau had best een paar problemen kunnen voorkomen (de Fyra werd al genoemd). Maar meer nog zie ik uit naar zij die het “nee” tot een kunstvorm, of eerder een religie hebben verheven. Conservatief Nederland kan wel inpakken!

Reageer
gravatar

Ik pleit voor een wettelijk minimaal verplicht percentage van deze bevolkingsgroep in de hogere bestuurslagen van bedrijven en instanties. Bejaarden zitten daar al meer dan genoeg.
De samenstelling moet een getrouwe afspiegeling zijn van de samenstelling van de nederlandse samenleving. ZONDER discriminatie op leeftijd, sexe of andere (aangeboren) kenmerken.
Voor vrouwen vind men zoiets ondertussen meer dan normaal, dus waarom niet doortrekken voor deze (onmondige) bevolkingsgroep. Iemand moet voor hun rechten opkomen !

Reageer
gravatar

Een echt Top Talent begint al op 4 jarige leeftijd met een studie aan de Management Academy, en studeerd af op 6 jarige leeftijd, met een zelfgemaakt knip en plak certificaat. De mindere Talentjes zullen door moeten leren om een vak te leren, zodat zij later voor de Top Talenten de Bonus kunnen verdienen.

Reageer
gravatar

Ik had graag mijn medeleven willen betuigen aan lezers die niet zo idolaat zijn van spontaan geplande feesten met betrekking tot schaamteloze hittegolven, maar op het betreffende artikel kan (nog) niet worden gereageerd.

Reageer
gravatar

Ik kan het probleem maar matig waarderen. We zouden ons meer moeten focussen op die plekken waar het wel is gelukt een kleuter aan het bewind te krijgen: DSB / Imtech / landelijke politiek / Fyra kopers, ik bedoel er zijn voldoende redenen om trots te zijn op ons kleuterbeleid. Toch?

Reageer
gravatar

Het is bemoedigend dat Spanje erin geslaagd is de vastgeroeste werknemerscultuur te verjongen, maar hier ziet men dus dat “onbevangenheid” bij het kijken “naar verandertrajecten” toch wel degelijk problemen met zich mee kan brengen. Niet luisteren, hè Joséetje, toen papa riep: “Niet zo hard!”

gravatar

Dus de werkloosheid onder slachtoffers van het treinramp was groter dan de werkloosheid onder de gehele bevolking?
Misschien is een werklosen-ov een idee? Moet alleen de NS een keertje rijden, want zonder rijden geen ontsporen..

gravatar

Menig peuter van drie kijkt al heel serieus – waarschijnlijk omdat moeders nog voor de gebeurte haar buik manend heeft toegesproken – met een volledig toekomst profiel met gestelde doelen – en serieus verlaten ze de baar en serieus in de box met boeken over econometrie en vrolijk lotje, van.

Zo serieus is het hoger kader nu ook weer niet – ze lachen zich vaak eentje – kijk maar tijdens het golfje..

Het is een welkome aanvulling op het graaien ; het kraaien.

Reageer
gravatar

Nederlandse thuisschijtkinderen. Wij bij K&W zetten ons in om werk te zoeken voor kinderen: we zijn succesvol in het plaatsen van kinderen in warme en zonnige gebieden zoals Iran, Irak, Ivoorkust, Somalië, Afghanistan, ja zelfs lekker vakantie-achtig werken op de Filipijnen, en in het Zuid-Amerikaanse Columbia.
Momenteel zoeken we nieuwe werkkleuters voor een fabriek in Bangladesh, waar ze mogen werken voor prestigieuze westerse bedrijven: komt goed van pas op je CV !

Reageer
gravatar

De kleuter schiet altijd in de slachtofferrol bij dit soort uitkomsten. In plaats van eerst te kijken naar hun eigen rol en integratie in onze samenleving wordt er gelijk naar het bedrijfsleven gewezen.

Reageer
gravatar

Oei Heer Jeettje! Laten we dit onderwerp nog even rusten als het ook u niet uitmaakt. Dat kruipend grut leest tegenwoordig ook mee! Het is immers crisis. Straks moeten Asscher, Dijsselbloem en Timmermans een duur onderzoek starten naar fraude met de kinderbijslag en andere PGB’s. En zie het dan ook nog maar eens terug te vorderen! We hebben het eerder gezien.

gravatar

Ik ben van mening dat veel kleuters allang de weg naar de top hebben gevonden en dat zij daarbij het gedrag vertonen dat zo specifiek bij de kleuter leeftijd past.

verongelijkt doen als ze hun zin niet krijgen
kwaad worden als ze iets fout hebben gedaan
iemand ander zijn speelgoed afpakken
met zand / modder gooien
fysiek geweld
janken en medelijden opwekken

Politiek Den Haag, foute wethouders, kickboxers, foute advocaten, graaien bankiers , topmannen van grote ondernemingen. Al deze mensen vertonen gedrag van kleuters.

Het zit er al jong in

Reageer
gravatar

Met alle respect Johan (heerlijk, die meestal het omgekeerd zeggende nonzin) het komt mij voor dat kleuters het gedrag vertonen van politiek Den Haag, foute wethouders, kickboxers, foute advocaten, graaiende bankiers en topmannen van grote ondernemingen.

gravatar

Om die heerlijke nonzin eens te gebruiken: met alle respect Johan,
het komt mij voor dat kleuters het gedrag vertonen van politiek Den Haag, foute wedhouders, kickboksers, foute advocaten, graaiende bankiers en topmannen van grote ondernemingen.
Jong gedaan is oud geleerd.

gravatar

Maar omgekeerd is het ook een drama. Ik ben inmiddels 36 en ik word op geen enkele crêche aangenomen wegens te oud. Daar hoor je niemand over, alsof we zulke discriminatie maar gewoon moeten pikken. Ik ben woedend.

Reageer
gravatar

Het punt van deze twee jongelui is helder, maar ze moeten niet de schuld bij de ondernemingen leggen. Ik probeer al vele jaren 3-6-jarigen te werven om bij mijn bedrijf in dienst te treden maar de wet verbiedt het ze, en zelfs de ouders maken vaak bezwaar. Een schande inderdaad!

Reageer
gravatar

Over een kleine 2 tot 3 maanden is het weer oogsttijd.
Ik zou de dames en heren kleuters willen adviseren hun c.v. voorzichtig te beginnen met activiteiten als bollenpellen, onkruid wieden, gewasverzorging en oogsten.

Reageer
gravatar

Kijk, hier haalt de onvolprezen Bokhoven zijn gelijk: die 3-jarige ettertjes beginnen dan gelijk het procesmatig geordend gezinsleven op de schop te nemen en te reorganiseren, optimaliseren en verbeterslagen uit te voeren.
Dat levert dus de situatie op die Bokhoven zo treffend heeft geanalyseerd: http://tinyurl.com/lpd82fs . Chapeau!

Maar ook economisch gezien lijkt het gevaarlijk: één foute move en die kleuter krijgt tot aan zijn pensionering een afkoopsom van jewelste uitgekeerd, leer mij ze kennen, die kleine graaiertjes!

Reageer