Nederlanders minder coherent, overigens gnoe

Waar waren we?

Enfin, uit onderzoek van een zekere hoogleraar blijkt dat Nederlanders steeds meer moeite hebben met, of eigenlijk steeds meer worstelen met coherentie, of nee: steeds meer incoherent worden. Met praten of schrijven, in ieder geval iets met communicatie. Gnoe overigens.

Dus. Nu heeft deze Jan van Wageningen misschien een aantal jaren of maanden in de periode rond 2012, 2008 of 2011 onderzoek verricht. Gezondheid!

Waar waren we? “Mensen hebben steeds meer moeite met coherent zijn”, stelt Jan. “Waarschijnlijk is de concentratiespanne van de gemiddelde Nederlander dermate aan het afvlakken dat zelfs de simpelste boodschappen verloren, nou ja laat maar.”

Volgens iemand anders is het met name of tenminste, dat is nog niet helemaal 100 procent, maar men gaat ervan uit dat, ook omdat dat eigenlijk al een tijdje (niet dat dat alles zegt natuurlijk, maar vaak merk je toch dat, tenminste dat hoor je dan achteraf vaak dat mensen dan toch zeggen van ‘ja nouja eigenlijk’,) maar het is nog niet bekend of ook andere, laten we zeggen minder, hoewel dat natuurlijk ook in zekere mate van toepassing is op voorgaande, om niet te zeggen eerdere, met andere woorden vroegere en het is ook voor het eerst dat er, of in elk geval een vorm van, dus niet dat dat nu van de een op de andere dag of iets dergelijks, maar in grote lijnen zou je toch wel kunnen zeggen van, ja dat is echt een nieuw, maar voor de rest is er nog veel onduidelijk.

Maar goed, in zijn onderzoek, of eigenlijk een onderzoekspublicatie, doet professor emeritus Van Wageningen ook enkele aanbevelingen. Bijvoorbeeld over hoe dingen beter kunnen. Iets met minder tv kijken, vaker krant lezen, of een wandelingetje maken. Of dit soort maatregelen ook daadwerkelijk effect hebben, is nog onduidelijk. Daar loopt een kat.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Tsja, Wat wil je eigenlijk zeggen, als het ware komt het er dus op neer dat vanwege datgene het dus niet zo gaat zijn dat want als het moet zoals mijn moeder altijd zei ik had zo gedacht met een strekking van heb ik jou daar aangezien er vroeger ook een stijl verschijnsel bestond dat Tante Betje heet, overigens heel goed gebruikt door Henriette van Eijk, ruste haar ziel in zaligheid. Maar waar ging het eigenlijk over?

Reageer
gravatar

Ik kan me aansluiten bij dit verhaal. Als je een gesprek heb en je hebt een verhaaltje van zeg eens 10 zinnetjes kijken velen ondertussen op hun mobieltje. Het is steeds meer de hap zap samenleving geworden. Mensen worden steeds dommer en oppervlakkiger. Ik vind het meestal niks aan op verjaardagen en feestjes. Veel nietszeggende mensen die bezig zijn met uiterlijkheden.

Reageer
gravatar

Magnetiet gelijk aan Van Doorne Pook – schakeltijd laag – jarretelle hoog – sla trom drie keer mis voor bevestiging

Reageer
gravatar

GBJ (Guus?) Killerman geeft zijn visie op de Toestand van de Wereld en geheel conform de VVD/AVRO-trend, gezet door zijn (bijna-)naamgenoot GBJ Hiltermann, kan er maar één (1) mening de juiste zijn: de Zijne! Hij kon het dus niet laten mij uit te sluiten van een stukje eigen opinievorming of meningsuiting. Indachtig: “All Gods children, great and small” gun ik hem -met enige tegenzin- zijn territoriale hobby, Gnoe-nog-aan-toe. Zijn bestiale mixen van verf, zoogdieren, ethniciteiten komen -wat mij betreft- niet goed uit de verf. Soit!

Reageer
gravatar

Weet u, ik heb weleens de indruk, zeg maar gedachte, dat er een speciale mensensoort is die daarmee bezig is. Ik denk dan: sokophouders.

Luns droeg die ook, evenals Jaime en nog een paar anderen.
Waarschijnlijk ligt een doctorstitel binnen mijn bereik als ik een causaal verband aan weet te tonen in het dragen ervan en een bloedstuwing in de onderste ledematen, veroorzakend een benauwd bewustzijn.
De laatste stelling moet ik nog bedenken, dat is altijd de moeilijkste: aanstootgevend en toch humoristisch, waardoor je bij DWDD tafelgast mag worden. Ai, dat vliegtuig kwam laag over.

gravatar

Uit uw moeilijk gestructureerde bijdrage maak ik op dat de menselijke soort aan aandachtsspanne verliest, door profylaxe dataremmers in ons voedsel. M.a.w. niet slechts niet-kritische eters, doch wij allen, verdommen gaandeweg door additieven in ons voedsel. Daar is iets voor te zeggen als wij Monsanto, Unilever c.s. ons voedsel laten bewerken en bereiden. Ik ben echter nog niet zover dat ik nu al 20 gigabyte nanotechnologische indoctrinatie in mijn dagelijkse hap bespeur. Verder is de referentie naar een Witte Kat batterij mij niet helder; duidt mij, wat ik u bidden mag. Zitten er witte katten in een batterij, zoals menselijk weefsel in Soylent Green?

Reageer
gravatar

Outsiders moeten zich erbuiten houden en niet van de dommel. Maar gnoe. De wildegnans verhoudt zich immers als kat tot witte en de zebra tot pad, die bovendien voor 50% kaffer is en verder grondverf.

gravatar

Daar waar de aandachtspanne onderuitgaat kunnen we wellicht constateren dat dit over de helebreedte min of meer langs dezelfde panningsl;ijnen zal verlopen, maar een witte kat batterij gaat toch langer mee. Daar we afwijken van een eerdere stelling loopj e ernstig kans op profylaxe dataremmers in ons voodsel, laat staan 20 gigabyte

Reageer
gravatar

Hier komen we aan de kern des poedels; “wildebeest” is nog een term uit de tijd van Jan van Riebeeck, toen zoölogisch onderzoek nog terra incognota was voor de doorsnee bestuursambtenaar. Toen heetten bepaalde stammen ook nog “kaffers” en kon men zijn vocabulaire verrijken met de kwalificatie “Hottentottententententoonstelling” voor een Hottentottententendorp zonder het air van discriminatoir snobisme op zich te laden. Tegenwoordig staat er op het bezigen van dergelijke denigrerende benamingen vele jaren vrijheidsstraf in de Republiek Suid-Afrika, dat dan weer wel.

Reageer
gravatar

Het heeft ons de negerzoen gekost, Zwarte Piet staat op de helling en liedjes als “Moriaantje zo zwart als roet” en zegswijzen zoals ‘Het is den Moriaan gewasschen (of geschuurd)’ uit de 14e eeuw sneuvelen: het schijnt dat wij allen kwade bijbedoelingen hebben die niet netjes zijn, tja.

Een pareltje als dit schijnt ook niet meer te mogen: http://tinyurl.com/cwhkas.
We leven in barre tijden: van de één moet je dit erkennen, van de ander mag je dát weer niet ontkennen en iedereen wil excuses van niemand die erbij was: de erfzonde is een losgebroken feit.
Zebra nogerantoe.

gravatar

die gnoe heet overigens wildebeest in het Engels, kijk daar zijn de Nederlanders nu opeens wel sterk aanwezig .. het betrekkelijk voornaamwoord “”dat”” zijn ze anders ook behoorlijk aan het uitrangeren, en verlichting op de fiets aanbrengen is ook al te veel gevraagd …

Reageer
gravatar

Ja, nee kijk, ik heb dan glijk zoiets van: “‘t zal mij aan m’n fiets hangen” weetjewel? Dat kompt omdat ik coherentie wellus verwar met verbaal verdwaalde VVD’ers die proberen eerlijk over te komen op tv. Op de een of andere manier wil dat alsmaar maar niet lukken en die jongens doen nog zo hun best om niet altijd en overal betrapt te worden. Vollegie me nog? Ja soory hoor, ik ben effe de draad kwijt.

Reageer
gravatar

Qua coherentie kan de voorlaatste alinea wel tellen. Jaap De Hoop Scheffer heeft gewoon zijn naam niet mee. Toch heeft Scheffer gewogen op de beslissing om de Fyra te nekken. Die vent was bijna aan het Europaplein vastgevrozen. In Brussel. Door een paar voze Italianen die ons dan ook nog komen uitlachen. En toch.

Als je die filmpjes hoort hoe de Fyra optrekt. Gelijk een pot schroeven waar je mee schudt. Waarom zou een Hollander zelfs ook maar in Vlaanderen om een trein komen? Gastarbeiders at home. In Sicilië lachen ze zich rot daarmee.

De B/NL treinen hadden zo al een reputatie. Ik heb ooit een Amerikaan een Nederlandse conductice gewoon zien uitschijten. Ok de trein was 2,5 uur te laat. En stopte telkens weer in the middle of nowhere. Om dan plots te vertrekken en dan weer te stoppen..Kon dat mens niks aan doen.

Het leukste wat ik ooit in Roosendaal gehoord heb was : ‘ergens een idioot in Brussel heeft de verkeerde locomotief aan deze trein gehangen waardoor U nu vertraging oploopt’. Of : in vier talen : de trein waar U in zit is niet meer 286. Het wordt nu 288. Alle tickets blijven geldig.

Dankzij de NS/NMBS staan ze er in het buitenland op te kijken. De eerste trein ever op het vasteland reed tussen Brussel en Mechelen. De meeste Belgische treinen rijden stipt. De grens blijft een probleem.

Als de NS ook aan de juiste kant van de weg zou gaan rijden? Dat treinaccident in Wetteren kwam vooral omdat de Nederlandse Machinist de situatie hier niet kende.

Het positieve = dat er op de weg in Nederland 4 keer minder doden zouden vallen dan hier.

Reageer
gravatar

Zo. Ik zie hier toch een effect van voorbeeldwerking als gevolg van het optreden van zekere personen uit de landelijke politiek, we kunnen met name denken aan het taalgebruik van Ivo Opstelten, die op het punt van, ik wil niet generaliseren natuurlijk, of persoonlijke aanvallen doen op iemand die zich niet kan verdedigen, coherent taalgebruik grenzen heeft verlegd, waarbij we hem weliswaar niet het effect op de landelijke, meer algemene coherentie kunnen verwijten, omdat een voorbeeld alleen kan werken als de navolgers, in dit geval de Nederlandse bevolking, daarvoor rijp zijn, mede als gevolg van anderen niet verwijtbare ontwikkelingsprocessen, maar de studie zou toch moeten worden gelezen als een signaal richting bepaalde landelijke politici, waarbij we wel moeten aantekenen dat de incoherentie van de studie wel de lezing ervan bemoeilijkt. Schiet hier maar eens een gat in.

Reageer
gravatar

Gelukkig hebben we nog een Nederlandse vertaling voor Gnoe en die luidt: ‘Wildebeest’ In tegenstelling tot wat velen denken is het Wildebeest geen koeie- of geitensoort maar een antiloop. Ondanks de soortnaam loopt het arme dier het hele jaar door achter de regen aan, van hot naar haar en van haar naar hot.
Input, outfit, deal, hart disk, quickie, fuck, babysitter, award, papers, permit, stupid, a.s.o. zijn may be difficult in het Nederlands te vertalen, maar met Gnoe, of Gnu kan het gelukkig wel, profiteert daar dan ook van!

Reageer
gravatar

Voor alle duidelijkheid wil ik nadrukkelijk wijzen naar bovenstaande fratsen & frasen. Als u dat anders ziet maakt u dat de gnoe maar wijs. Kijk de kat er.

Reageer
gravatar

Eindelijk klare taal. Zo mogen wij het horen. Een ko hè, die rent, je ziet het al op het plaatje. Wel een rare ko hè?

Waar het over gaat snappen we niet, maar het is vakantie. En we hoeven er niet over te vertellen in het kringgesprek. Nou, doei!

Naschrift Annie M.G. Schmidt:

Jip trekt gekke gezichten, als hij Gnoe probeert te zeggen.
Daar moet Janneke erg om lachen.
De gnoe rent weg.
De jager zegt ‘wildebeest’, en schiet.
Maar het is mis. Het woord is te lang.
Dan praat je te veel. En schiet je te laat.
Dit is de gnoe Sebastiaan.
Hij is er snel vandoor gegaan.
Hee Karel, hee Karel niet vandaag?
Heus Karel, toe, ik wil het o zo graag
Doe het dan een keertje, met je zwarte bril,
Of met je rooie haar, ga toch eens van bil!

Reageer
gravatar

Algehele (omme nabij) conclusie is dat blauw ongeveer 12 moet zijn. Niet geheel zeker dat dan weer wel want het is natuurlijk niet in zijn geheel voor 87% zegge ook wel incompleet waarheidsongetrouw gebaseerd op losse ware feiten

Reageer
gravatar

Mmm.. Kweetniet. Zou in feite wel kunnen, ja! Maar goed, waar hebben we het eigenlijk over? Alsof je zelf, hè? Zo van: duidelijk bent enzo. Hé, kijk! Een vogeltje!

Reageer
gravatar

Wat voor vogeltje, want 1 zwaluw maakt nog geen zomer.

Dat vergeten de meeste mensen als ze in de winter een wak hakken voor de barbecue

gravatar

Voor de thuisblijver:
tropenkolder, zonnesteek, hitteberoerte
en voor de vakantiegangers:
heat stroke, coup de chaleur, hitzschlag, colpo di calore, golpe de calor, güneş çarpması.

Daarmee lijkt emeritus-hoogleraar Jan van Wageningen in komkommertijd bevangen.

Reageer
gravatar

Beste zuster,

Gnoegigeit is een gnoeglig vaderlands verschijnsel vaderlands verschijnsel, dat vooral plaatsvindt tijdens regenloze dagen met hoge temperaturen. Voor het gnoegen plaatst men het complete meubilair in de voortuin. Tijdens het gnoegen wordt bier, veel bier gedronken bij het nuttige van aangebrande dan wel halfgebakken stukjes vlees. Het is een vaste gewoonte om af toe gnoeglijk te roepen: “Wat hebben wij het toch eigenlijk erg gnoe,” om vervolgens te klagen over het kabinet, de linkse kerk, de Marokkanen, de bevindelijk gereformeerden en natuurlijk de ongenoeglijke hitte.

gravatar

Klopt helemaal, ben zojuist weer thuisgekomen met een abonnement op een hardnekkig dagblad ipv een pak melk en een halfje volkoren.

Reageer
gravatar

Wat mij betreft gnoeft het niet zo nodig en als het kalf gedronken heeft wordt hij toch niet gecontroleerd

gravatar

U weet het nog niet. Maar daar kan verandering in komen.
Want als u het wel weet, is niet gezegd dat het dan wel waar is.

Als het regent, worden de straten nat.
Maar als de straten nat zijn, heeft het niet per definitie geregend.

gravatar

En niet alle straten worden nat bij regen, want ergens anders of overdekt cq grote bomen langs de kant. Dit natuurlijk wel afhankelijk van hoe hard het regent, of hoe lang…

gravatar

m.a.w. Het regent niet, het hagelt niet….
er vallen grote druppels,
als moeders trut geschoren is,
rijdt vader op de stuppels.

gravatar

Ligt er aan hoe je het bekijkt, althans, als je het aan mij vraagt, en ondanks dat je er niets aan zult hebben, ik ben niet, of eerder gezegd, heb nooit.
Maar verder een goed competent stuk. Iemand koffie? geen suiker graag, wel melk voor die kat die er loopt. of slaapt ie al?

Reageer
gravatar

Ik last geen van temp 36,5 klein nulletje c. Hoezo op schaal Richter van?

Voeten koel houden ipv hoofd, Dus niet als VVD-ers zonder integriteit, die landsdelen willen afstaan aan eigen bevolking uit Koninkrijk stappen in Caraibisch gebied.

Volgen beetje u kunt het nog ???

Reageer
gravatar

Ik zou haast vragen of u enig idee heeft van de betekenis van incoherentie, aangezien u blijkbaar lijkt te denken dat dit iets te doen heeft met het husselen van de woorden in een zin, maar ik heb eigenlijk meer zin in koffie.. Of laat ook maar.

gravatar

Heet de onderzoeker nou Wageningen of Van Wageningen? Er is duidelijk geen eindredactie overheen gegaan.
Is overigens al duidelijk welke kat daar loopt?

Reageer
gravatar

huh? Weet niet hoor, geen zin om te typen, niks niet. Bellen is ook veel relaxter.. zo onpersoonlijk. Jo!!! de Ballen!

Reageer
gravatar

Ja maar nee dus zo eigenlijk maar ach zo gaat die

Reageer