‘Gevonden Mosasaurus was echt dood’

Forensisch onderzoek sluit andere opties uit

De overblijfselen van een Mosasaurus die in 1969 in de Mergelgrotten bij Maastricht werden opgegraven, behoorden voor 99,9% zeker toe aan een dood exemplaar. Dat meldt bioloog Kees Moeliker van Naturalis na een uitgebreide forensische analyse van de stoffelijke resten.

Het onderzoek werd verricht omdat twijfels waren ontstaan over de authenticiteit van de ontdekking. In de media werd gespeculeerd over de mogelijkheid dat het dier door grappenmakers levend in de grot was achtergelaten. Moeliker: ‘Die twijfel is nu weggenomen’.

De laatste keer dat een Mosasaurus in Nederland waargenomen werd, was in het laat-Krijt.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Outsider, sorry voor deze collegiale interventie, maar de door u vermelde Europese regeringsleiders vallen niet allen onder de sauri: de heren Adenauer en Kohl werden door hun echtgenotes vaak aangesproken als “Du alter Sau”, d.w.z. hun normale alter Ego. En v.w.b. Van Agt, Wiegel en Balkenende ben ik van mening dat die geklasseerd dienen te worden als Pithecantropi Quasi Erecti; Genus Proximus, Differentia Specifica, nietwaar? Met collegiale groet.

Reageer
gravatar

Is het niet mogelijk dat deze sfinx-achtige Mosa-saurus de verkenner was van een groep Mosa-sauri die asiel zochten in Blijdorp, Ouwehands’ Dierenpark of desnoods Artis? Ik meen me te herinneren dat er in West-Europa kabinetten zijn geweest waarin Mosa-sauri langdurig hebben gefigureerd: Adenauer, Kohl, De Haene, Craxi, Van Agt/Wiegel, Balkenende (1 t/m 26), Churchill, Thatcher, Cameron. In sommige gevallen was er zelfs geen licht tussen uiterlijk én standpunten der biotoop VVD/CDA en die der MOSA-sauri. Het treffendst kwam dit tot uiting in de verschijning van Harm van Riel die zozeer een saurisch uiterlijk had dat zelfs zijn fractievoorzitter het verschil niet zag.

Reageer
gravatar

Ik vermoed dat deze Mosasaurus wel degelijk levend is achtergelaten door een stel grappenmakers. Helaas waren Mosasauriers niet de meest intelligente levensvorm in het Krijt en dit specifieke exemplaar had suikerklontjes uit zijn noodrantsoen gebruikt om de weg terug te vinden. Helaas is hem dit dus niet gelukt, waardoor hij uiteindelijk ter plaatse is overleden…

Reageer
gravatar

Ik wil stadgenoot Moeliker natuurlijk niet afvallen, maar toch knaagt twijfel. Er wordt nu wel gezegd dat het beest dood is, maar aangezien niemand hem ooit verder heeft gezien en foto’s van heeft gemaakt in verschillende stadia, zou het zo maar kunnen zijn dat dit hét is.
Hij is niet dood, maar dit is zijn natuurlijk staat, dit is wat hij doet.

Men zal nog een paar miljoen jaar moeten wachten om te zien of hij uit deze winterslaap ontwaakt, in plaats van overhaaste conclusies te trekken.

Reageer
gravatar

Die mergelgrotten zijn wel interessant om eens te bezoeken. Griezelig. Je kunt daar gerust om het leven komen als je er gewoonweg eens gaat in rondwandelen zonder te weten waar en hoe. Natuurlijk mag dat niet meer zomaar. De meeste Nederlanders zijn nog nooit Zuid-Limburg gaan bezoeken. Zoals Slenaken bvb. Ok rij dan maar verder door.

Reageer
gravatar

Zolang de dood niet door een arts vastgesteld is zal er – tenzij het hoofd duurzaam gescheiden is van de romp – gewoon gereanimeerd moeten worden, tot de patiënt weer zelfstandig ademt óf tot een arts ter plaatse arriveert en alsnog de dood vaststelt. Dus kom op met die AED!!

Reageer
gravatar

Niet alleen de Mosasaurus is uitgestorven maar de Dodo ook.

Dappere Dodo wil ook meedoen aan de hype en denkt dat hij kan opstaan uit de dood.

En als je ons beeldverslaafden noemt die voor het scherm zitten om te reageren op de Speld, wat doe je zelf dan achter de computer.

Leg dat maar eens uit aan al die 60+-ers.

Anders stuur ik Opa Buisman op je af.

Stoute Jongen !!!!!!!!!

Reageer
gravatar

Heer Frederik van Swalmen,

Dank voor uw morele support.

Wij stammen nog uit de tijd van:

Morgen gebeurt het
Dappere Dodo
Okkie Trooi
De Verrekijker

Mosasaurussen zijn voor ons gesneden koek.

Verjaardagspartijtjes met Mosasaurus Koekhappen was een hoogtepunt in het decennium van de 50-er jaren, toe wij nog in korte broek door de graslanden banjerden

Reageer
gravatar

Frederikje en Johanneke,

Ik zie jullie nog op woensdagmiddag met kortgeschoren koppies en spillebeentjes tussen twintig andere kinderen bij de buren op de grond zitten te vergapen aan de buis zitten.

Ik dacht toen al, dat van die twee niks terecht kon komen. Helaas heb ik gelijk gekregen. Jullie zitten nog steeds voor het scherm, maar nu om reacties te schrijven in De Speld. Beeldverslaving. Dieper kan men toch niet zinken.

O ja, tante Hannie doet jullie de groeten.

gravatar

Uit onderzoek met de C 14 methode is gebleken dat deze Mosasaurus op Goede Vrijdag is overleden als gevolg van een aanval van Pontius Pilatusaurus de 3e.

Zijn verzorgster Maria Magdalenasaurina heeft verklaard dat haar Troeteldiertje ook bekend staat onder de naam Jesausaurus.

Naar verwachting zal de dode Mosasaurus op 1e paasdag 2014, 55 jaar na dato weer opstaan.

Paus Franciscus zal bij deze opstanding aanwezig zijn.

In een reactie verklaarde Franciscus dat hij als dierenliefhebber hier graag voor naar Nederland zal afreizen.

Om in stijl te blijven zal hij dat doen op het ezeltje Nononono.

Velen van u kennen dat ezeltje nog van Pipo de Clown. Ook Mamalou zal aanwezig zijn.

Reageer
gravatar

Ja, dat ezeltje. Dat bewijst dat het een grensoverschrijdende serie is geweest: de latere mevrouw Thatcher gebruikte die naam als lijfspreuk.
Nononono.

gravatar

Dit exemplaar mag dan dood zijn, maar het leefde nog toen het werd aangereden. Dus ze zijn terug in Nederland. En daar zitten we niet op te wachten. Helaas ben ik opgestapt, de VVD heeft me als het ware voor de wolven gegooid (nudge nudge, wink wink!), maar anders zou ik wel even paal en perk stellen aan de mosasaurusdichtheid. En als die te hoog wordt, moeten we niet aarzelen om ze af te schieten.

Maar ja, ik ben dus opgestapt, en een ander fossiel zal het stokje moeten overnemen. Onze dierbaren moeten tenslotte veilig over straat kunnen. Elke opgevreten grootmoeder is er een te veel!

Reageer
gravatar

Als dit echt de Mosasaurus is, dan weet ik zeker dat die vermoord is door de TiranniEnciSaurus de alleen heerser over de mergelgrotten van Maastricht.

gravatar

Die laatste waarnemer was ik. En ik heb het beest eigenhandig doodgeknuppeld, omdat’ie maar bleef happen naar onze Dino. Toen ons dochtertje Pebbles geboren werd, reageerde het mormel bovendien heel jaloers, vanuit z’n kom (die Wilma en ik elke dag verversten). Dat was de laatste druppel.

Ik geef toe, dat het niet netjes was om Mosa in een toeristengrot te dumpen, maar in die tijd had je nog geen kadaverbakken. En echt zeker dat het de laatste was, weet je natuurlijk nooit. Maar mocht er nog een levende mosasaurus worden gesignaleerd, bel me dan maar even. Ik treed graag tegen dit soort gespuis in het krijt.

gravatar

Het was inderdaad in het Laat-Krijt.

Helaas heeft een overijverige beambte een bordenwisser gebruikt en alle sporen derhalve uitgewist.

Toen hij daarop werd aangesproken zei hij nog met Duitse tongval:

Ich habe es nicht gewist.

gravatar

“In de media werd gespeculeerd over de mogelijkheid dat het dier door grappenmakers levend in de grot was achtergelaten. Moeliker: ‘Die twijfel is nu weggenomen’.” – dit snap ik niet. Hij kan toch ook best door grappenmakers dood in de grot zijn achtergelaten? Of dat hij er levend is achtergelaten, maar sindsdien overleden is? Gezien het lage waterpeil in de grot (in het bijzonder met dit weer) lijkt me dat geenszins uitgesloten.

Reageer
gravatar

Kan dat vakje met “Gebruik de toetsen van uw toetsenbord om door artikelen te bladeren!” svp. WEG? Het blokkeert een deel van de tekst!

Reageer
gravatar

Als uw biologiekennis zo gebrekkig is dat u niet eens een gnoe van een Mosasaurus kunt onderscheiden… Daarnaast is het dinsdag.