‘Lekkere trek’-nood bedreigt Kenia

Oogst valt enigszins tegen

Door de aanhoudende droogte vallen de oogsten in enkele gebieden in Kenia deze zomer wat tegen. Een niet al te schrikbarend tekort aan ananas, vis en tarwe ligt op de loer, waardoor de lokale bevolking trek zou kunnen krijgen. Tot overmaat van ramp gaat het morgen of hooguit overmorgen pas weer regenen.

Victor Nabwire, burgemeester van de middelgrote stad Garissa in centraal Kenia, weigert te spreken van een humanitaire ramp, maar wel van iets humanitairs in de breedste zin des woords: “Wat er nu gaande is, is vooral hinderlijk rond een uurtje of vier ’s middags. Zo tussen de lunch en het diner wil je soms wel eens iets lekkers. Mensen lossen het tot nu toe heel waardig op met elkaar, voornamelijk met middagdutjes. Of het zo nog langer door kan blijven gaan? Ik denk het wel.”

De lokale bevolking, bij lange na niet woedend, probeert er ondertussen het beste van te maken. “Dat lukt goed”, zegt Johanna Origi, huisvrouw in het naburige Kolbio. “Het scheelt enorm dat er eigenlijk geen honger is. Wel af en toe trek. Ik heb nu al twee uur niet gegeten, en zou best wel wat lusten. Een stuk fruit, of een mueslireep. Maar het hoeft niet per se ofzo. Over twee uur staat het eten immers alweer op tafel.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik moet me hier toch even van taalkundige zijde op werpen, en stel dan vast dat de koppenmaker hier een stevige scheve schaats gereden heeft (iets wat overigens in Kenia vanwege het gebrek aan ijs maar zelden voorkomt). Het achtervoegsel -nood wijst op een tekort aan iets, het achtervoegsel -snood op een teveel. Vergelijk bijvoorbeeld een watersnood zoals er in Zeeland in 1953 was met een waternood die in afgelopen jaren in de Sahel wel voorkwam. Wat hier beschreven wordt, is dus niet een ‘lekkere trek’-nood maar een ‘lekkere trek’-snood. Van een ‘lekkere trek’-nood is sprake als er wél een aanzienlijke hoeveelheid tussendoortjes beschikbaar is, maar geen personen met een lekkere trek om die vervolgens ook te nuttigen. Deze kop is dus een correcttaalgebruiknood, oftewel een onjuisttaalgebruiksnood.

Reageer
gravatar

Hier lag bij uitstek een taak voor de watermanager. Zijn oplossing zou eenvoudig geweest zijn namelijk;
De Rijn omleiden naar Kenia en via het Victoriameer, Yangtze en Donau weer terug laten stromen anders zitten wij hier straks zelf op een droogje.

Reageer
gravatar

Telefoonwegen gaan al een eeuw door de grote oceanen. Dat moet ook mogelijk zijn met de grote waterwegen. Het zou bijvoorbeeld heel nuttig zijn voor de doorstroming van het zeevrachtverkeer om het Panama- en het Suezkanaal met aquaducten met elkaar te verbinden. Voor toeristenboten Is er niks mooiers dan dat de Mississippi en de Jangtsekiang één stroom vormen.

gravatar

U bedoelt uitdelen van Cup-a-Soup over hun THT-datum? Naar analogie van onze Voedselbanken die -volgens onze welingelichte VVD PM Rutte- ü-b-e-r-h-a-u-p-t niet nodig zouden zijn. Nederland is immers een rijk land; als men de armoedzaaiers niet meeneemt in de berekening van het algemeen gemiddelde. Nederland telt ongeveer 125.000 ‘witte miljonairs’ en -geschat- ongeveer 375.000 ‘zwarte’ (daaronder begrepen hier asielgenietende ex-pats uit Suriname en de Antillen)

Reageer
gravatar

Ik denk aan een sympathieke actie als ‘Over-de-datum-Cup-a-Soup-voor Kenia’. Die lui hebben geen benul van data of een andere jaartelling of zoiets, toch?

Reageer
gravatar

Ik ben blij dat de bevolking van Kenia deze iets humanitairs in de breedste zin des woords zo met kamlte ondergaat. Daar zouden de Egyptenaren nog iets van kunnen leren!

Reageer