Wetenschappers ontdekken functie tweede wasmachinevakje

Functie ‘blinde darm' van de wasmachine vastgesteld

Een internationaal team wetenschappers heeft ontdekt waartoe het kleinere vakje in de zeeplade van de wasmachine dient. Waarschijnlijk heeft het iets te maken met voorwas, of anders misschien de wolwas, of zoiets.

Voor het onderzoek, dat deze week in het toonaangevende blad Science wordt gepubliceerd, zijn honderden modellen wasmachines uitgebreid bestudeerd. Voor onderzoeksleider Bert Bokhoven, paleotechnoloog aan de Universiteit van Tilburg, vormen de uitkomsten van het onderzoek een bekroning van een dertig jaar durende zoektocht.

Bokhoven: “Het is nu duidelijk. Het linkervakje, daar moet het wasmiddel in. Althans, soms is het linkervakje het middelste vakje, of het rechtervak als je een bovenlader hebt, dat hangt een beetje van het model af. Behalve als je twee streepjes ziet, dan moet daar wasverzachter in, of ook het wasmiddel maar dan voor de voorwas. Soms is er ook een optie is met drie streepjes, die zie je ook steeds vaker. Het is eigenlijk net wat je wil.”

Dankzij wetenschappelijk onderzoek geven huishoudelijke apparaten steeds meer functies prijs. Bokhoven: “In 1996 ontdekte een Frans team dat dat rare doorprikvierkantje onder een cassettebandje iets te maken heeft met kopiëren. Japanse onderzoekers stelden vast dat het kleine vierkante vakje van de bestekla bedoeld is voor opslag van kleingeld en/of oude knopen. Vorig jaar concludeerden we in samenwerking met de TU Delft dat het ‘loudness’-knopje van je stereo geen effect heeft op het volume. Het geluid klinkt gewoon hetzelfde, maar net iets anders. Net als met Dolby eigenlijk.”

Bokhoven is vooral blij dat hij en zijn team de mensen hebben kunnen helpen. “Dankzij ons werk kunnen miljoenen Nederlanders vanavond beter de was doen. Gewoon wasmiddel en/of voorwasmiddel of wasverzachter in één van de vakjes en de rest in de andere en op ‘aan’ drukken.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

serieus…? hebben de wasmachine-fabrikanten daar niet over nagedacht? Vraag het hen dan! wat een idioot nieuwsitem. en toch heb ik het gelezen :S

Reageer
gravatar

Ook zijn recent belangrijke stappen voorwaarts gezet in het ontraadselen van het het mysterie van de eenzame sok . Wetenschappers vermoedden al enige tijd dat het verdwijnen van sokken in verband kon worden gebracht met het bekende fenomeen dat voorwerpen dematerialiseren en later opduiken op plaatsen waar ze normaliter nooit verwacht worden. Ook bestaat het fenomeen dat gedemaerialiseerde voorwerpen jarenlang onvindbaar blijken en plots midden in het gezichtsveld blijken te liggen. Voorheen werd aangenomen dat hier om een toepassing van de wet van Murphy gold. Door zich te concentreren op de eenzame sok neigen onderzoekers er nu toe om de verklaring van deze fenomenen te zoeken in het bestaan van parallelle universums. Voorwerpen zouden navigeren tussen onze gekende wereld en de parallelle universums. De toegang tot deze parallelle universums , vermoedt men, verloopt via de wasmachine, vandaar dat het verschijnsel zich vaak voordoet met sokken. Het feit dat bijna in elk huis een wasmachine, en dus een poort naar de parallelle universums, aanwezig is lijkt een verklaring te zijn voor de universaliteit van deze fenomenen.

Reageer
gravatar

Nutteloos gezever hier , dus onze vrouwen wisten voordien niet hoe de wasautomaat werkte belachelijk …. Ook dat nutteloze gezwets over die cassette bandjes man in welke tijd leeft die vent , we gebruiken die dingen niet eens meer komt uit de tijd van fred flinstone , we leven nu in een tijd van de usb stick .

gravatar

Ik vind de reacties leuker dan de tekst, tranen weg wrijven om te kunnen typen, ik vond het altijd al zo’n idiote plek om de gebruiksaanwijzing te bewaren!

Reageer
gravatar

Lekker belangrijk…
ik neem mezelf als monteur al niet serieus om hier op te reageren, maar here goes…

Bij een lang programma als een wol was of voorwas pakt hij de eerste keer water via dit ventiel…

Reageer
gravatar

Allemaal gezwets,vroeger toen er nog katoenen luiers werden gewassen,moest er nog een voorwas gedraaid worden en daar was het op 1 na grootste bakje voor,dus de voorwas.
Er werd toen ook op 90 grd. Gewassen en als je naar het wasgoed van sommige huishoudens nu kijkt!………… Dan denk ik ze deden het vroeger nog niet zo gek hoor! Tegenwoordig gaat de spijkerbroek met het washandje (wat door je kont is gegaan) en handdoeken op 60 of zelfs 40 grd. Brrrrrr,gadverrrrr niet echt fris.

Reageer
gravatar

Die 3 vakjes in het laatje zijn achtereenvolgens voor: witte fosfor, ongebluste kalk en rode fosfor, dat is makkelijk onthouden toch?
Dan stop je in dat grote gat met die deur met raampje: je vieze porselein (uit China of Delft, maakt niet uit) plus een goudstaaf. Dan kies je een wasprogramma met voorwas, hoofdwas, tussenwas en dumachtmalwas.
Let op: Bij sommige apparaten vergt dat wel eerst een firmware upgrade, dus vergeet niet de Wifi in te schakelen en de lease te vernieuwen, anders beschadigt er wat. Tot slot ON knopje indrukken. Kind kan de was doen!

Reageer
gravatar

bij mij staat het gebruik van de vakjes gewoon in de gebruiksaanwijzing hadden ze misschien ook kunnen lezen hadden ze geen 30 jaar onderzoek moeten doen
en loudness dat is een japanse hardrock band en nog een goede ook dat misterie ook weer opgelost

Reageer
gravatar

In dat vakje vind de Boose – Hicks – Einbier! – Heinicken condensatie plaats… Een keer draaien en alle verwachtingen zijn verdampt.

Reageer
gravatar

Karel haalt me de Grote woorden uit de mond en dus nu de poep uit mijn kolder nog.

Besef als wij te paard en mijn knecht en ik te voet op reis gaan van limburg naar frieslan kan ik de hele reis mijn malienkolder nie uitdoen i.v.m eu struikroverij.

Uiteraard zoals al U al zal begrijpen zitten er ..wat resten..mijner adelijke ontlasting in en over t kolder verspreid.

Kan in elk roversbos de zaak niet even laten zakken….en er zijn ook weinig vrouwen welke me uutnodigen om op heerlijck zacht mos-paddestoelbedje plaats te nemen.

Bovendien plakt t zo lekker….het plakt ook beter naarmate het er langer in en op zit…

Miene Knecht en ik we begrijpen bisonkit ook niet, de oplossing ligt voor de hand.

Na twee weken te voet en te paard aangekomen in Frieslan… weet je die frieschen laten t zitten, sommige spoelen t weg met bokma of kruidenmengsel van heeresma.

Ik hett al strooi geprobeerd doch dat prikkelt een bietje ook waar ik in tijden van onthouding nie gepickeld wil worden.

Lijkt me dat die wasmachines doch meer erotische toestellen benne…met al die juist geplaatste vakjes.
Ze kenne nog schuive ook.

Dus zit er een beetje mee… welk vakje is t nu..en mot ik die wasverzachter zien als hu…

Reageer
gravatar

Ik meen in de woorden van Max W. enige gelijkenis met de m.o. van de dolende ridder Don Quichote en zijn schildknaap Sancho Panza te herkennen. Het verdient aanbeveling het paard van Max W. aan de voogdij van Max te onttrekken. Geen paardenliefhebber immers laat zijn paard in twee weken van Limburg naar Friesland lopen met een baal stront op de rug. Zo kort na het paardenvlees-schandaal dat officieel toch geen rundvlees bleek te zijn.

gravatar

ik zit nu officieel in de bijstand dus mijn inkomensconsulent heeft het 3e vakje afgeplakt en een sociaal rechercheur komt iedere 3 maanden kijken of het nog dicht is , als dat niet zo is trekken ze de extra gebruikte wasverzachter van mijn inkomen af en krijg ik nog een boete gelijk aan het bedrag van de gebruikte wasverzachter ….

Reageer
gravatar

Vrouwe Thomas, u hebt verstand van wasverzachters. Mijn harnas komt keihard uit de machine, hoeveel van dat spul ik er ook in doe. Pas boven de 1200 graden begint het een beetje te werken, maar dan is het halverwege Orleans alsweer hard geworden. Jeanne ‘d Arc zegt bovendien dat die verzachter in mijn broek niet goed uitgespoeld is, en dat ik beter mijn harnas aan had kunnen houden. Goede raad is duur, en ik ben bereid vele dukaten neer te tellen.

gravatar

Beste Charlemagne, het verdient aanbeveling om met de tijd méé te gaan. IJzeren harnassen zijn -net als IJzeren Gordijnen en IJzeren Kruizen- zó gedateerd, probeer het een met kogelvrije kevlar vesten, kogelvrij glas en TENA Lady-slips, wordt lid van de Consumentenbond en van de ANBO, neem een 6 maanden abonnement op VN voor de helft van de prijs. Leef mindful, leef vandaag, u heeft uw grootste toekomst immers al lang achter u.

gravatar

Mijn ultracentrifuge heeft ook een knopje waar ik niet van snap waar het voor is. Kunnen een paar van die we*enschappers dat eens komen onderzoeken?

Dat ding doet het trouwens maar matig. Steeds als ik de was eruit haal is het niet echt droog, en nog vies ook. Mijn ministers zeggen dat ik het in een raket moet stoppen en naar Israel sturen. Maar ik ben niet zo’n type dat graag de vuile was buiten hangt.

Reageer
gravatar

Mijn vader vermoordt me als hij dit leest, maar ik ken het geheim van Dolby. Hij had helemaal niets uitgevonden, maar moest van Sony een knopje maken waardoor je minder ruis hoort. Dat kan natuurlijk niet want ruis is random noise. Dus toen heeft hij maar een ruisgeneratortje ingebouwd. Dat gaat aan als je Dolby uitzet, en omgekeerd.

De rode-ogenflits heeft hij trouwens ook uitgevonden: die richt een straaltje rood licht op de ogen. En daar ook weer op een speciaal knopje bij, om het uit te zetten. Zo kan ik nog wel even doorgaan: de telefoonecho, die aanspringt als je belt naar een live radio-programma. Mijn vader was een groot talent. Jammer dat hij alleen bekend is van dat ruisknopje.

Reageer
gravatar

Die deur is eigenlijk een raam, ontworpen als patrijspoort voor het geval U met uw wasmachine gaat varen.

gravatar

Hallo, ik heb een Philips onderlader en heb er altijd veel moeite mee om het deurtje open te krijgen of de was er in of uit te krijgen. Iemand nog tips ? En hij lekt ook vaak. Groetjes

Reageer
gravatar

Ja, dat probleem ken ik. Mijn oplossing: met een 3D printer een nieuwe printen maar let wel: OP ZIJN KOP UITPRINTEN!! Werkt prima! Lekken doet hij nog wel maar we gaan niet mierenneuken toch? Anders print je maar een paar vochtvreters uit of doe de was de deur uit!

gravatar

“veel moeite mee om het deurtje open te krijgen OF de was er in of uit te krijgen”
Het probleem zit in het woordje ‘OF’, dat moet je vervangen door ‘EN’.
Je moet namelijk altijd het deurtje openen (ook als het moeilijk gaat), daarna kan je de was er veel makkelijker in/uit krijgen.

gravatar

Het openen van het deurtje gaat makkelijker als de wasmachine op een paar blokken of een tafel met deurvormig gat erin wordt geplaatst. Voor het lekken zou je contact met Philips moeten opnemen, daar weet ik zo ook geen oplossing voor…

gravatar

Mij is verteld door Philips dat je de ruimte temperatuur flink omhoog moet schroeven, zodat de was (en vloer) snel droogt. Ik waste eerst altijd op 90graden, maar het kwam er als nog nat uit.

gravatar

Eindelijk weer eens een onderzoek van de onvolprezen Bert Bokhoven! Ik ben trots! Gisterenavond hebben wij gevieren als gezin rond de wasmachine gezeten en de instructies van dhr Bokhoven gevolgd. Het was een adembenemend schouwspel! Volgens mijn vrouw -die altijd de was doet bij ons thuis- draaide de was soepeler en mooier door de machine. Ontroerend was het te zien hoe zij de was oppakte na de laatste centrifugering: ik heb haar zelden zo gelukkig gezien!
Voor de toekomst: wanneer ons aller Amalia zich over 25 a 30 jaar mag laten kronen tot ons aller Koningin stel ik bij deze vast voor Robbert Dijkgraaf bij die gelegenheid te laten vervangen door Bert Bokhoven!

Reageer
gravatar

Het Koninklijke Propagandacomité, de Rijksvoorlichtingsdienst, de Paleiswacht, de afdeling Koningskinderen van de Kinderbescherming, Rutte en Wij eisen dat Amalia een gewone jeugd krijgt zoals kinderen van Onze onderdanen. Daarom mag ze maar drie keer per jaar worden gefotografeerd, gefilmd, geciteerd en genoemd. Uiteraard pas na schriftelijke toestemming van het Koninklijke Propagandacomité, de Rijksvoorlichtingsdienst, de Paleiswacht, de afdeling Koningskinderen van de Kinderbescherming, Rutte én Ons.

Jij bent dus in overtreding, geniepige onderdaan. En nu wegwezen en vlug. Ho, ho, ho achteruit de trap af.

gravatar

Het minder besproken mysterie blijft ook nu wederom onbesproken. Volgers van dit onderzoek snappen direct wat ik bedoel, waarop ik doel, voor de rest:

“Soms is er ook een optie IS met drie streepjes, die zie je ook steeds vaker. Het is eigenlijk net wat je wil.””

Waar dient de IS optie nu toch voor!?
Of is het gewoon nog steeds niet ontdekt? zeg dAt dan gewoon.

Reageer
gravatar

Wij kunnen door onze erg beoerkte geest helaas niet doorzien welk omnigenie deze geachte prof. dr. Bert B is. Onze gedachten kunnen zijn omnigenialiteit niet omvatten. Daarom, geachte redactie van de Speld: meer, veel meer en veel en veel vaker deze fabelachtige omnideskundige hier op pagina’s van de Speld!!

Reageer
gravatar

Bertje Bokhoven had vroeger al de nare gewoonte om zich als veel meer voor te stellen dan hij werkelijk voorstelt. Als jongetje van acht beweerde hij eens dat hij dierenprofessor was, omdat hij het lievelingskonijn van zijn buurmeisje het gedecapiteerd.

Hij heeft nooit willen deugen, maar dat de Universiteit van Tilburg erin tuint verbaast mij niks na die affaire met Diederik Stapel.

Reageer
gravatar

Verreweg de meeste mensen willen de oude vertrouwde startknop in de nieuwste uitvoering terug om de machine uit te zetten zoals iedereen al heel lang gewend is.

Reageer
gravatar

Dat de trommel is bedoeld voor het bolletje met wasmiddel was mij natuurlijk al wel duidelijk. Maar ik vraag me wel af waarom die trommel daarvoor zo ruim bemeten moet zijn. Het onderhavige vakje daarentegen vind ik dan weer relatief klein: met in het linkervakje een linkersok, in het middelste m’n onderbroek en in het rechtervakje m’n rechtersok zit de machine gewoon vol. Het komt mij voor als een ontwerpfout. Hoe doen jullie dat?

Reageer
gravatar

Je kan ook met de tijd mee gaan en een dvd kopen van een draaiende wasmachine. Doe je die in de dvd-speler is je was weer schoon. Pas wel op voor vrouwelijk ondergoed dat zichtbaar is tijdens het wassen, dan heeft u wat aan uw vrouw uit te leggen (is mij overkomen). Koop derhalve geen “goedkope” en/of gebruikte dvd.
En als u met een man samenwoont, ach die letten nooit op wat er in de trommel zit.

gravatar

Hahaha! Dit is zooooo grappig! En alle huismutsen gaan er serieus op in hihihihi schuddebuiken, 30 jaar onderzoek woehaha! Van wannneer is dit? 1-4-13 zeker!!

gravatar

Ik vind dat er hier niet serieus genoeg op wordt ingegaan. Mijn bakjes veranderen regelmatig van plaats (als er niemand kijkt) en ik wil duidelijkheid over het hoe en waarom. Quantummachinewasvakjes zijn erg verwarrende tijdverspillers en ik zal blij zijn als er eindelijk eens duidelijkheid wordt gecreëerd. Subsidie voor vervolgonderzoek graag!

gravatar

Ik moest van m’n moeder altijd m’n melktanden in dat bakje doen, voor de wasfee. Als ik dat deed bleef ik het mooiste jongetje van de klas. Heb ook bij menig klasgenootje de melktandjes eruit geramd. Dacht dat ik het mooiste jongetje was maar bleek achteraf het meest psychiatrische jongetje. Iedereen scheet in z’n broek voor me. Uiteindelijk stopte het verhaal toen ik de twee kunstgebidjes van opa en oma in het bakje geflikkerd had. Mensen hebben weken gezocht. Opa stikte uiteindelijk in een kadetje, toen heb ik het maar vertelt. Klote wasfee…

Reageer
gravatar

Nee, tenzij een klein varkentje. Je oren passen er op zich wel in, maar dan moet je er niet zelf bij in kruipen want dan lukt ‘t niet meer…

gravatar

Vakje H van handwas is al eerder behandeld in het onderwerp over het inzamelen van gescheiden afval.
zelfde lijst kan gebruikt worden.

gravatar

Mijn model heeft ook een geheim vak onderin waar allerlei kleine schatten verstopt zitten. Dat kwam mooi uit, want ik was die al jaren kwijt!

Reageer
gravatar

ja dat was op tv te zien bij de reclamespot van Calgon als je dat een schat niet weet ik het ook niet meer volgens mij is dat eerder een zwijnenstal.

gravatar

Geheel Vernieuwd, met herziene formule, nu in de schappen: Bert Bokhoven in de configuratie paleo(bio)technoloog. Werd de fossiele oer-Bert ooit uit paleoceen gesteente gehakt en daarna genetisch gereconstrueerd uit mitochondriaal DNA? In De Speld zijn zoveel Bokhovens ten tonele gevoerd dat ik mij afvraag of Bert niet lijdend is aan vormen van MPS? De redactie maakt onbeschaamd gebruik van de mogelijkheid om deze getroubleerde geest op allerlei vlakken ‘deskundologisch’ in te zetten. Bijvoorbeeld om haar ware bronnen van inside information (deep throats) niet te hoeven onthullen. Iets voor WikiLeaks?

Reageer
gravatar

Ik zag laatst bij wat bovenmodale inwoners een vakje met een middel voor witwassen.

N.B.
Is zo’n vakje voor voorwasmiddelen bedoeld om spul in te gooien als je een wasmiddel gebruikt, dat eigenlijk niet voor z’n taak geschikt is 😉

Reageer
gravatar

Prima dit soort onderzoeken, maar hoe krijgen jullie dat laadje zo mooi open? Op mijn wasmachine kan ik nergens een ejectknop vinden en hij gaat ook niet open als ik op start druk.

Reageer
gravatar

Dat is waarom ik van pure ellende nu maar een “was-bol” gebruik. Deze gooi je in de was-trommel. Nu is het hele laadje een blinde-darm… Maar hij hoeft tenminste niet open.

gravatar

@T. Tom, Uw wegwijzer; Ik ben nog geen wasbollen tegengekomen en doe voorlopig maar gewoon een telepeltje waspoeder in elke derde sok.

gravatar

@Ximaar. Een oneven aantal sokken? U heeft duidelijk last van het missende sokken mysterie. Misschien is er nog een speld-lezer die u aan een wasbol kan helpen.

gravatar

Helaas voor alle bovenstaande abonnees maar dit vakje is uitsluitend bedoeld om pecunia als muntdrop, grofgeld, krijtpegels en salmiakriksen wit te wassen.

Reageer
gravatar

Bij mij moet er altijd geld in dat vakje, dat vakje in de bestekbak is derhalve meer een transitievakje. Als ik geen geld in mijn wasmachine gooi, dan doet ‘ie het simpelweg niet. Ik vond de slogan indertijd ook al wat vreemd in de reclame voor mijn machine: “Wast witter dan wit!”…

Reageer
gravatar

Ja, ‘t komt er meestal wel erg wit uit. Probleem daarvan is echter dat daarna niemand het meer wil aannemen als geld, dus ik zie niet in hoe dat nou een crimineel vergrijp kan zijn.
(tenzij van jezelf stelen strafbaar is…)

gravatar

U mag geen geld vernietigen, dus het is wel degelijk strafbaar. Maar ik vind dat ze de makers van het apparaat moeten aanklagen! Je mag er ook al geen levend dier mee wassen.

gravatar

Bij de aanschaf van een nieuwe machine heb ik als eerste de tussen schotjes eruit gebroken. In dit land wil men alles wel in vakjes stoppen.

Reageer
gravatar

Moet je nou echt met 6 universitair opgeleiden dit soort zaken uitzoeken. Dit kan je toch gewoon in de handleiding lezen.

Reageer
gravatar

Daar dient de universiteit juist voor: dat wat simpel is, moeilijk maken. Je weet wel: je verstrekt informatie aan de samenleving door die op te slaan achter betaalmuren.

gravatar

Okay, zo zie je maar weer waar het goed voor is. Die wastabletjes die ik gebruik, hoeven dus niet de trommel in. Misschien is het handig om die vakjes voor benzine te gebruiken, voor als de stroom uitvalt. Dan kan die machine gewoon op benzine draaien. dan lijkt me wel handig. U kunt dit als een verzoek aan de heer Bokhoven beschouwen

Reageer
gravatar

Maar de “3D-kleren printer” maakt een wasmachine toch overbodig?
Stel de gewenste patroontjes en de maat in op de 3D-printer en een kind kan de print doen: elke keer weer iest nieuws en origineels. (Soms is het resultaat wat minder geslaagd; dan noem ik het een klereprinter. 😉 )

Reageer
gravatar

In Limburg gaat het probleem verder dan zo’n enkel vakje. Daar heet het ding wasj mesjíén en men zou graag eindelijk zekerheid hebben.

gravatar

Ik gebruik ook altijd een wasbolletje. Maar het geeft wel steeds het onbevredigende gevoel dat ik niet alle opties van het apparaat gebruik terwijl ik daarvoor wel heb betaald.

gravatar

Dat wassen met een bolletje vindt ik maar niks. Je kan er nauwelijks 1 sok in kwijt!

gravatar

Welke trommel precies? Ik heb hier een heel drumstel staan.

gravatar

Als je een voorlader 90 graden naar achteren kantelt, heb je weleenswaar een bovenlader, echter wordt het toevoegen van wasmiddel en wasverzachter wel een hele klus in je vertikale zeepvakjes!

gravatar

Ik heb dat ook gedaan. Het toevoegen van wasmiddel gaat nog wel, maar ik krijg m’n was er tegenwoordig nooit meer goed gecentrifugeerd uit en het water stinkt een uur in de wind…

gravatar

Had het iedere willekeurige vrouw gevraagd en het had 30 jaar aan onderzoek gescheeld.. overigens, vandaag de dag heeft het wasverzachtervakje een bloemetje voor het geval ze daar 30 jaar lang een studie van gaan maken.

Reageer
gravatar

Aan mij had je niks gehad; mijn man wil niet dat ik met mijn fikken aan electronische apparatuur zit, vrouwen en techniek gaan niet samen is zijn opvatting. Ik vind t best *gaat in de zon zitten niksen terwijl man de was doet*

gravatar

Oh Annie, jij boft maar met zo’n man! Mocht je hem ooit van de hand willen doen, niet op marktplaats zetten, bel mij!

gravatar

Oh je, nieuwe info. Dus moet we nog meer (eindeloos) onderzoek doen voordat we er iets over kunnen zeggen 🙂

Reageer
gravatar

De vakjes in de wasmachinelade zijn vooral voor intuïtief gebruik en dat is niet wëtenschappelijk interpreteerbaar. Uit het onderzoek van de heer Bokhoven kun je dus voornamelijk concluderen dat deze ‘onderzoeker’ niet hoeft te solliciteren naar het beroep van vakkenvuller.

Reageer
gravatar

Groenteman, kun je bij het wassen van de groenten wel sla bij de aardappelen doen?

gravatar

Mooi, die zocht ik al. Hoe activeer ik deze?

gravatar

Ik kan jullie wel helpen, hoor! Dat bakje is voor het eventueel toevoegen van bleekwater om poep of pies of sportvlekken grondig weg te werken.

gravatar

vind ik leuk