‘Het Zweedse model van rassenrellen verdient geen navolging’

Enige terughoudendheid is op zijn plaats

De rassenrellen in Zweden verdienen geen navolging, dat zegt socioloog Pim ter Horst van de VU in een interview met NRC Handelsblad. De socioloog is bang dat dergelijke rellen schade zullen veroorzaken.

Volgens Ter Horst heeft het Zweedse model veel voordelen maar moeten we niet vergeten dat rellen onrust kunnen veroorzaken. “Je kunt hier denken aan verstoring van de openbare orde, maar ook aan schade aan publieke – en private bezittingen. Je kunt je afvragen of dat wenselijk is.”

Enige terughoudendheid bij het kopiëren van het Zweedse model is volgens Ter Horst dus op zijn plaats. “Ik pleit ervoor dat we eerst een commissie laten onderzoeken wat voor soort rellen het beste in onze culturele context passen. Je kunt het Zweedse model niet zomaar klakkeloos overnemen.”

Niet iedereen is het eens met Ter Horst. Volgens socioloog Pieter Doorman kun je in Nederland best rassenrellen houden naar Zweeds model. “Bij een rel komt veel onvrede los. Het is een evenement dat aansluit op gevoelens die leven. Een dergelijke uitlaatklep heeft iedere samenleving nodig.”

Volgens Doorman moet Nederland bij rellen wel waakzaam zijn voor negatieve publiciteit. “Een goed pr-plan is dus wel een vereiste, voor je het weet kom je in het buitenland negatief in het nieuws.”

In Almere-Buiten zijn gemengde reacties te horen. Ibrahim Arda: “Dit is weer typisch zo’n plan dat van boven over ons wordt uitgestort. Kunnen de hoge heren ons niet eens een keer met rust laten?’ Kees Dijkhorst noemt het echter een prima plan. ‘We hebben er in Almere de infrastructuur voor. Laat de rellen maar komen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De Nederlander is een meelzak
je kunt er op blijven slaan
hij gaat toch nooit staan
De Nederlander is een meelzak
die niet reageert want dat is verkeerd.

gravatar

Echt weer iets voor een socioloog die honderd jaar geleden afgestudeerd is. Tegenwoordig leven we in het communicatietijdperk en het rellen word niet langer vormgegeven op basis van locale tradities, maar in de fluïde context van twitter, facebook en WhatsApp.

Het geeft ook een heel benauwd idee van waar het om gaat bij het rellen. Alsof Zweedse vlammen anders branden dan Oekraïense?! Alsof het onmachtige wapengekletter van de politie in Londen anders klinkt dan in Parijs?

Er is een nieuwe generatie relschoppers die radicaal breekt met de vastgeroeste idealen, die heeft afgerekend met het dorpse knokken en voor wie een rookbom echt geen nationale goedkeuring meer behoeft.

Die generatie relt zoals rellen bedoeld is: spontaan, actueel, urgent en peer reviewed. Danzkij smartphone, dongle en tablet kunnen zij participeren in anarchie 2.0: strak georganiseerd, met real-time regie en met militaire precisie.

Laat die socioloog maar een ander vak leren, want zijn tijd is geweest. Het stokoude paradigma van observeren en analyseren kan naar de vuilnisbak, yolo!

Reageer
gravatar

Er zijn weinig bijdragen zo baanbrekend postmodern als de uwe. Geen explosieve rellen meer met knuppelende M.E.-equivalenten, geen Molotow-cocktails, geen uitgebrande auto’s van medeburgers die er ook niets aan kunnen doen, geen veldslagen meer tussen autonomen en Hermandad. Maar steriele gevechten in de sfeer van de social media. Dat alles dankzij anarchie 2.0. Lessen uit het verleden worden afgeschaft, sociologen omgeschoold, het onwerkzame verleden begraven. Sla er toch nog maar eens de oude Bakoenin op na vóór u en uw peergroup de anarchie uitroepen.

gravatar

Het structureren van rellen staat mij tegen; een authentieke rel heeft iets nieuws en unieks, geïmproviseerds, niet eerder vertoonds. We zijn in Nederland tezeer gewend aan schandalen die maar geen rellen willen worden; varkenspest, gekke-koeien-ziekte, kweekzalm uit Zweden met te hoge dioxine-gehalten, kippen en salmonella, ESBL, etc. etc. Overal “duikt” de Tweede Kamer in doch niets wordt structureel verbeterd. Alles gaat -ook journalistiek- na verloop van tijd in de doofpot, in afwachting van nieuwe hypes die ook niet aanslaan. De LTO-lobby van het CDA verhoudt zich tot buitenparlementaire acties als de commerciële Japanse walvisvloot tot die paar jongens en meisjes van Greenpeace en hun Rainbow Warriors. Ons enige perspectief op grote rellen vormen Medelandse Jihadisten die na de gevechten in Syrië naar Nederland terugkeren om hier het ware geloof gewapenderhand te verspreiden en religieus heldendom te verwerven. Op iets langere termijn kunnen we hier dan van nabij de strijd tussen Soennieten, Shi’ieten en Alawieten volgen, als welverdiend resultaat van de multi-culti-inspanningen van onze overheid in het verleden.

Reageer
gravatar

Wij kunnen bij u in de regio wel wat relletjes naar Midden-Oosten-model organiseren.
Al naar gelang behoefte en mogelijkheden kunt u kiezen uit het ‘Syrisch opstootje’, al dan niet met gifgaspakket; het ‘Afghanistan-pakket’ met bermbomaanslagen langs snel- of lokale doorgangswegen of het ‘Iraaks model’ met kleine, middelgrote of grote bomaanslagen op uw lokale markt. Tegen kleine bijbetaling regelen wij ook een scherpe veroordeling van uw relletje door de PVV middels een twitterbericht van de grote blonde roerganger die, gegarandeerd, de schuld aan de Islam zal geven.

Reageer
gravatar

Moosje, begin er niet aan. Dadelijk hebben we een tekort aan sociologen voor onderzoek en om elkaar tegen te spreken.

gravatar

Beste Suus,

Er is maar één wáre socioloog/ sociaal psycholoog en dat is onze Geert.
Hij combineert een hoog ‘Stapel’-gehalte met de vaardigheid op willekeurige momenten, in kader van onbegrensd populisme en ter meerdere eer en glorie van ‘Zijne zelfheid’, zichzelf tegen te spreken.
Als er één partij is geweest die, middels het publiekelijk uitspelen van interne onenigheid en persoonlijk wangedrag, een positieve bijdrage aan het Nederlandse rel-wezen heeft geleverd is het dat kluppie van Geert wel geweest.

gravatar

Export van rassenrellen naar Zweeds model is een zaak van de Zweden zelf. Daar heeft de overheid zich niet mee te bemoeien. Hebben ze ook niet gedaan toen IKEA met de Platte Pakken begon. Ook de Chinese keuken is in Nederland niet ingevoerd door de overheid maar door de Chinezen. Zij hebben hun recepten klakkeloos aangepast aan de lokale smaak. Dus laat die Zweden maar schuiven.

Reageer
gravatar

Hm, dit lijkt me wel degelijk een zaak van de overheid! De laatste keer dat we rellen importeerden uit die regio, was het absoluut geen succes; in Dorestad zijn ze er nooit helemaal goed overheen gekomen.

gravatar

Het zou natuurlijk een enorme boost kunnen zijn voor het kwijnend ramptoerisme in eigen land.
O.k., het trekt aan, maar er zijn gewoonweg te weinig rampen, dus dit soort activiteiten lijkt een welkome aanvulling.

Ook voor de verkoop van erwtensoep en rookworst.

Reageer
gravatar

Beste heer Jeettje, nu begint u warempel alweer over dit controversiële onderwerp. Het wordt steeds moeilijker voor mij om uw ontkenningsfase in dezen links te laten liggen. Laten we afspreken, dat dit de laatste keer geweest is. Voor iedereen en uzelf speciaal lijkt het me beter dat u het onderwerp voortaan mijdt. Rijdt u ingeval van plotse oprispingen gewoon een eindje om op uw geliefde vervoermiddel om uw hoofd even leeg te maken. Het is maar een tip.

gravatar

Beste Carrotte, ik denk tenminste nog mee om het toerisme in ons land uit het slop te halen en vele ondernemers een gang naar de curator te besparen.
U daarentegen bent nu een tegendenker, dat staat u niet fraai.

Onthoud u zich liever van psychologische speculaties, dat hoort bij mijn stiel: ben ik in gediplomeerd. Geen leeghoofdig type, derhalve.

gravatar

Ik heb bij mijn reisbureau een relletjesreis voor singles gereserveerd, inclusief verzekering met relletjesgarantie! Aan sommige relletjes mag ik een persoonlijke inbreng leveren, bij andere zal ik vanuit een veilige locatie op de eerste rij mee mogen kijken. Ik verheug me er zeer op, het is weer eens wat anders dan die stomme fietsvakantie of het strand van Benidorm (ik zal in die laatste plaats op 15 augustus wel aan een kleine gemeenterel deelnemen).

Reageer
gravatar

Maar wat als alle auto’s al in de fik zijn gegaan? Er moet wel voldoende aanvoer van auto’s zijn, anders bloeden de rellen dood. De logistiek bij dergelijke rellen is vreselijk belangrijk.

Reageer
gravatar

Dat wordt wel wat problematisch: Volvo en Saab zijn ook niet meer wat ze geweest zijn.

gravatar

Ik had gehoopt dat er met Haren een traditie zou ontstaan of in ieder geval een 1e aanzet gegeven zou worden, die in de rest van het land opgevolgd zou gaan worden.

Want dan zou Nederland wereldwijd weer eens aan de top staan met hun verdraagzaamheid en tolerantie !

Maar helaas heb ik moeten constateren dat wij Nederlanders intoleranter geworden zijn. Zelfs Job Cohen wilde het deze keer allemaal niet meer goedpraten en met de mantel der liefde onderstoppen.

Jammer dus om weer te moeten constateren dat we zelfs op dit gebied voorbij gestreefd worden door andere landen. Zelfs Zweden … Of all places…

Reageer
gravatar

Ook als je een goede rel in elkaar zet, moet je dat wel volgens instructies doen. Je moet niet hebben dat je wel een rel denkt te hebben, maar dat je essentiële onderdelen vergeten bent. Dan zakt het zo in elkaar!

Reageer
gravatar

Zweden dirigeert de opname van asielzoekers niet goed. Zo krijg je een kakofonie in plaats van mooi samenspel. Nederland moet dat stokje niet overnemen.

Reageer
gravatar

Ik was er samen met Pieter vorige week bij in Stockholm. Het was puur vermaak en het mooie is dat we nog geeneens vermakelijkheidsbelasting behoefden te betalen.

Reageer
gravatar

Neef Rel,

Mag ik de volgende keer mee? Ik biets wel de aansteker van mijn mam en hevel wel wat benzine uit paps auto in een lege colafles. Weet jij toevallig waar ik de bouwbeschrijving van de heer Molotov op internet kan vinden?