Vereniging voor beeldspraak gaat uit als een nachtkaars

Leden gooien bijltje erbij neer

Voor de Vereniging ter Bevordering van Beeldspraak lijkt de avond te zijn gevallen. Veel leden zijn in de herfst van hun leven en gooien het bijltje erbij neer. Het vuur waarmee zij in de morgenstond van de vereniging op het gebruik van figuurlijke taal tamboereerden, is gedoofd.

Voorzitter Gijsbrecht Du Puy vertelt: “Als ik hier de neuzen tel, dan zie ik een leeg nest in wording. Zelfs bij de laatste trouwe werkpaarden is de batterij leeg, terwijl zij vroeger echt het zonnetje in huis waren. De tempel der beeldspraak kent vele kamers, maar de jonge honden van nu bewieroken deze niet langer. Er is niemand die het stokje overneemt en ik ben bang dat we binnenkort onze vereniging ten grave moeten dragen. ”

Du Puy verhaalt over de hoogtijdagen der homerische vergelijking, de allegorie en de personificatie. “Stuk voor stuk taaljuweeltjes, loten aan die oogverblindende stam der beeldspraak, die als dauwdruppels op de lotusbloem konden vallen om daar aan paarlen gelijk zich te vleien….” Gelijk een oude uil staart de voorzitter in de verte, terwijl de rook van zijn pijp langzaam een avondnevel rond hem vormt. “We waren voortvliedende wolken, of liever: lange golven die uiteindelijk op het strand des tijds uiteenvloeiden.”

Het verenigingsbestuur gaat donderdag in conclaaf over het eroderende toekomstperspectief. Tot die tijd gelast men een grafgelijkende mediastilte in.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

met de toenemende corrumpering van begrippen in het taalgebruik in de media, het niet meer weten wat iets ïn de volksmond” betekent is het eigenlijk harder nodig dan ooit tevoren.
In as gelegd werd in de as gelegd. I rest my case?

Reageer
gravatar

Op zich jammer de bammer. Maar beeldspraak is in de huidige taal toch al op sterven na dood en wordt vervangen door inhoudsloze rijmpjes en andere bla bla. Helaas pindakaas…

Doei, doei

Reageer
gravatar

Dat hier “vleien” wordt gebruikt in plaats van “vlijen” moet de doodsteek zijn voor de man. Op dit punt leef ik met hem mee.

Reageer
gravatar


Jeettje, dat kan veel beter.


Jeuk aan de kont, krabben in de stront.
[Als je ergens door bent geïrriteerd, moet je je er niet mee bemoeien, want anders krijg je bonje.]

Eerst in de mond is lekkerder in de kont.
[Tevoren nat maken, want dan glijdt ie beter. Gezegde uit de homowereld]

Een naaister zoekt een lapje voordat ze begint.
[Leg iets klaar voor het opvangen van de sperma die er weer uitloopt.]

Zwemmen in de Rode Zee.
[Paren tijdens de menstruatie.]

Een doekje voor het bloeden.
[Zie voorgaande twee gezegdes.]

Pissen in een andere pot, geeft meer genot.
[Vreemdgaan is meer bevredigend.]

Dat slaat als een lul op een drumstel.
[Dat heeft er niks mee te maken. Straattaalgezegde]

Iets in de schoot geworpen krijgen
[Ejaculatie zonder dat gebruik is gemaakt van een condoom.]

Een vrouw die A vraagt, moet ook Z vragen.
[Een vrouw die oraal bevredigd wil worden, moet niet flauw doen door daarna niet te willen cohabiteren.]

Met hangende pootjes huiswaarts keren.
[Lieden die het op de walletjes niet is gelukt.]

De geur van een kut heeft grote nut.
[Let op mogelijke venerische ziekten]

Voor het zingen de kerk uitgaan.
[Voordat het kerkkoor zich gereed maakt voor het zingen, het goddelijk huis verlaten.]

Goedkoop is duurkoop.
[Een betaalbare prostitué laat zich niet zoenen en gaat niet zonder rubber kapje.]

Je kunt mij de reet likken.
[Wens tot het reinigen van de anus met de tong.]

Voor paal staan (of liggen)
[Viagra is niet nodig.]

Zo stijf als een paal
[Zie het voorgaande gezegde.]


Wordt vervolgd.

Reageer
gravatar

Beste weledele oudoom Paulus de Eerste de beste,

Ik heb er een voor u:
Een ouwe snoeper vangt voor zijn genot bij mij enkel bot.

Dat hoef ik toch niet te verklaren, is het wel?

gravatar

Een uitgaande nachtkaars: ik vraag mij dan toch af of er dan ook zoiets als een dagkaars bestaat en zo ja, of deze anders dooft.
Zulke oubollige beeldspraken duiden er op dat de houdbaarheidsdatum is verstreken, het cliché afgesleten tot onleesbaar en de mufheid de dufheid overstijgt.

Altijd dezelfde bestuurderen die een vereniging zich toegeëigend hebben zoals de CEO zijn bonus omarmt: zelfs een octopus krijgt deze zeepok niet losgewrikt.
Dan houdt de jeugd terecht op met aanstormen, en wacht af tot het verleden passé is en zij de spreadsheet des levens naar eigen ontwerp kunnen invullen.

Het bestuur geef ik de volgende overweging mee, van de hand van Jan van Boendale (14e eeuwer):
“achter rouwe en es al niet dan eerscrouwe”

[spijt achteraf is niet meer dan krabben aan je aars]

Reageer
gravatar

Zeg S. Recht,

Ik ben hier de enige uitverkoren vogel die over deze opening naar de hemel zijn gezang ten gehore mag brengen. Geef deze stille wenk een hechte plaats in jouw grijze cellen.

gravatar

Collega,

De kleur uwer en mijner naam klinkt als een storm in het vacuüm van het bestaan waarin stervende zwaluwen ter aarde storten gelijk de appels van Newtons boom niet ver op ons zullen vallen als op een wollen deken.

gravatar

Sja ik zie een grijze golf op de kale digitale beeldplaat. Trage beeldsprak, eens is het evenwel afgelopen. Bij wijze van spreken dan als het ware want alles is vastgelegd in letters die gewoon gedrukt staan, met de buitengewone beeldspraak inbegrepen. Snappie?!

Hietbrink hoef je hier ook niet te verwachten want die man neemt alles laaiend letterlijk. Ik hebbe gelachenz.

Zonder dollen, nog wat grollen: ben Tijl Uilenspiegel (Ch. de C., 1867) aant herlezen in druk van 1941. Daarin vele woorden die niet meer bestaan en vooroorlogse beeldspraak. Enige voorbeeldjes:
`en stappen zo licht als de slag van een muggenvleksken`(p.179)
`Maar de vrouwen zeiden spottend: `Foei, die lelijke snoeten, die van ons willen snoepen? Men zet varkens geen sorbet voor. Olievaten, spekzakken, dunne spijkers, verroeste lemmers, gij stinkt naar zweet en slijk. Trekt er uit; ook zonder ons toedoen zult gij verdoemd zijn`.(p.360)
`zeg hem in de vrede des Herens te leven, door werken van bermhartigheid te plegen` (p.159)
`En het schip werde geledigd tot op het merg, bemanning en buit, als een osseschinkel onder de tand van de leeuw`(p.451)

Ze zijn gewaarschuwd.

Reageer
gravatar

Het is allemaal mijn schuld. Ik heb een cursus gevolgd bij die vereniging, om wat meer beeldspraak in de politiek te krijgen. Mijn meesterwerkje was de stekker eruit trekken. Ik heb dat heel wat keren geoefend in het clubgebouw. Op een gegeven moment ging het licht uit, en ik wist niet meer welke stekkers ik waar allemaal uit had getrokken. Een beetje te enthousiast was ik toen. Ik wou het nog goedmaken, maar de voorzitter zei dat ik het dak op kon. En daar zit ik nu, zonnepanelen te monteren. Zo kan er overdag weer beperkt beeldgesproken worden. Hoewel, nou roepen ze van beneden dat ik die panelen ergens moet steken waar de zon nooit schijnt. Daar snap ik niks van, dan heb je er toch niks aan?

gravatar

Zeg Laxman,

Ik ben hier de enige uitverkoren vogel die over deze opening naar de hemel zijn gezang ten gehore mag brengen. Geef deze stille wenk een hechte plaats in jouw grijze cellen.

gravatar

Verwijzer,

Helaas om te moeten constateren, maar u zit er dit keer volkomen naast.

De bovenstaande foto is van de gezamenlijk vernissage (Vlaams voor openingsreceptie) van de jubilea van de stichtingen Vakantiegenoegens (75 jaar) en Pasar (25 jaar) in een van de vele oude hoeves in de prachtige plaats (ca. 20.000 inwoners) Sint-Katelijne-Waver, zusterstad van ‘s-Hertogenbosch, in de Belgische provincie Antwerpen.

Deze stad heeft werkelijk een geweldige schat aan historische gebouwen.

Het bezoeken meer dan waard.

gravatar

Beste Henk,

Of de meesterlijke schepper van het opperste zoete genot ook zijn culinaire godenoffers aanbiedt aan de ingezetenen van het culturele walhalla Sint-Katelijne-Waver is mij even bekend als Centaurs voorkeur voor het nuttigen van veganisten met lactose-intolerantie. Niet dus.

gravatar

Heer Henk, u bedoelt toch meen ik niet werkelijk het dak er vanaf, wel? Zowel de oude herdenkingen van Dode Dakdekkers als de temperaturen van vandaag in de Lage Landen maken dat idee onverwijld tot een abject verzinsel.

gravatar

Als beelddenker kan ik in de nabije toekomst nergens meer mijn ei kwijt?

Reageer
gravatar

Beeldspraak en beelddenken is een bijzondere combinatie. Ik ben zelf een beelddenker en zag u zojuist een ei leggen in een zaaltje in Sint-Katelijne-Waver…

gravatar

Beste Ximaar, mogelijkerwijs komt er ook een genootschap van Beeldfantazeurders, aangezien zeuren voornamelijk in het woord gebeurt en kinderen zowel van Fanta houden als kunnen fantaseren, verwacht ik hier veel van. Zeuren kunnen ze in ieder geval. Ik beraad mij op een marktonderzoek of rechtstreekse promotiecampagne. In het eerste geval ken ik een zeer goed iso gecertificeerd buro in Almere, maar ja, dat kost wel een paar centen. Hier zijn sponsors voor nodig. Een promotiecampagne kun je een percentage van de ledencontributie geven, voor ieder lid dat gewonnen wordt, dit lijkt me wat goedkoper en er komt vrijwel direct geld binnen indien zij meer dan kostendekkend kunnen werken.
Wat vindt u hiervan ?

gravatar

Ik huil tranen met tuiten bij het lezen van dit bericht, want ik was een groot aanhanger van deze vereniging.
Waag het niet om zout in de wonden te strooien, want dan…bloed aan de paal!

Reageer
gravatar

Tinus, pas dan maar op! In die kwistig rondgestrooide tranen zal vast zout zitten als betrof het de zee zelve. Natuurlijk is het zeer wel mogelijk dat het bloed aan de paal afkomstig is van heus paardenvlees.

gravatar

Dat is in uw geval heel knap. Neemt u niet een loopje met de werkelijkheid? Ik mag zeggen dat ik al wel nattigheid voelde, maar de klap komt nu toch echt als een donderslag bij heldere hemel. Bij de pakken neer gaan zitten is niet aan mij besteed, dus herpak ik mij, zet mij schrap en zal met een heuse Gideonsbende de kar trekken.

gravatar

Beste Voorzitter, Waarom heeft u ze dan geen inspiratie gegeven om meer leven in de brouwerij te brengen ? Tenslotte was dit voor de naamsbekendheid van uw vereniging geen slechte zaak geweest.
Bovendien had in dit verband ook samenwerking kunnen zoeken met de vereniging van PantomimeSpelers en vereniging van Doven en Nietshorenden, dat had veel creativiteit opgeleverd en was goed voor de omzet in onze theaters geweest.

gravatar

Tja, wie pakt de handschoen op? Deze taalkundige oase in de woestijn van digitale platitudes mag het land der levenden toch niet via de achterdeur verlaten?

Reageer