Koningslied: Daphne Deckers gangmaker op verkeerde feest

Tekst voor Koningslied in problemen

Tekstschrijvers Guus Meeuwis, Acda en de Munnik en Daphne Deckers zijn in een creatieve impasse beland bij het schrijven van het Koningslied. Onderlinge irritaties spelen de schrijvers parten.

Daphne Deckers erkent dat ze haar draai nog moet vinden in het schrijversteam: “Ik voel me nog een beetje de schoenmaker bij de verkeerde leest.” Eerder liet de Telegraaf-columniste al doorschemeren de gangmaker op het verkeerde feest te zijn.

Paul de Munnik had aanvankelijk een afwachtende houding: “Op een terras ergens in Frankrijk in de zon werden we gebeld of we wilden meewerken. Ik dacht meteen: even rustig ademhalen. Als dit het is, is dit het en we zullen het wel zien.”

De schrijvers ergeren zich aan elkaars gewoonten. Volgens Acda begon de ellende toen Meeuwis vroeg of hij zin had in een sigaret: “Het was twee uur ‘s nachts, ik lag al op bed. We verbleven in een hotel in een stad waar niemand ons hoorde, waar niemand ons kende en niemand ons stoorde.” Meeuwis bevestigt: “Op de vloer lag een lege fles wijn en kledingstukken die van Acda of de Munnik konden zijn. De mensen lagen te slapen, de wereld was dicht.’ De volkszanger moest op dat moment denken aan zijn thuisprovincie: ‘Daar brandde nog licht.”

Meeuwis heeft een meningsverschil met Deckers, die van het Koningslied per se een liefdesliedje wil maken. “Die rust en liefde is niets voor mij. Maar waarom lijkt het dan toch zo vertrouwd? Ergens klopt er hier iets niet.”

Volgens Meeuwis lopen de discussies tijdens het schrijfproces vaak hoog op: “Ik heb eigenlijk nooit last van heimwee gehad, maar ik mis hier de warmte van een dorpscafé. Alles wat ik wil, lijkt zo ver weg.”

Toch heeft Meeuwis er nog vertrouwen in: “Ik zeg altijd: een Spaanse moslim groet z’n god, kedeng kedeng.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

En toch kan ik het nog volgen hoor, ehmm de extra zware steen van oma dan maar? (zie reactie 14) cadeauverpakking is wel zo feestelijk maar hoeft niet persé hoor! Dit keer moet het toch lukken, 3x is scheepsrecht. Ik heb alvast een beginnetje gemaakt:

Olé 4x
Wat een vertoning die hele kroning 2x;

eindeloos herhalen. We komen er wel uit!!

gravatar

De discussie verplaatst zich van de moeizame geboorte van een koningslied door republikeinen naar een serie kuilen in de weg, vierkant rechthoekig of rond. Het moet dit intellectuele forum toch duidelijk zijn dat (na het inkuilen van 20.000 (niet druipende en niet processie-rupsende) Koningslinden er ook een keer moet worden uitgekuild en definitief geplant. We kunnen hier wel een boom opzetten over kuilen in/op de weg naar een Maximaal inburgeringstraject van een Argentijnse asielzoekster, maar waarom moet dit met zoveel gehakketak gepaard gaan? Geef die vrouw nu officieel dat Nederlandse paspoort (dat ze al eerder kreeg via haar schoonmoeder) en schei uit met dat ge-emmer over een Koningslied; kermis en carnaval duren ook maar een paar dagen. Daarna doen we weer normaal. Hooguit nog een dansje om de 1-meiboom.

Reageer
gravatar

Ik dank u hartelijk voor deze dubbele uitnodiging, maar het is nog te vroeg voor een meidans. Bovendien moeten we eerst nog eens zonder kleerscheuren door alle festiviteiten van eind april zien te geraken. Ik verwacht een hoop werk rond schaafwonden en coma-zuipen in mijn praktijk.

gravatar

Juf u staat vast en zeker aan een school die als zeer zwak te boek staat.
Een kuil, hoewel ook gegraven en soms voor een ander, heeft hoegenaamd niets met een graf te maken. Een kuil wordt ook bijna nooit vierkant gegraven.
Is dat wel het geval dan is mer sprake van een vang- dan wel een valkuil.
U probeert van uw kuil en valk te maken.

Reageer
gravatar

“…een lege fles wijn…” is een onmogelijkheid. Alleen als een fles gevuld is met wijn is het een fles wijn. Als de fles leeg is, is het een fles.

Reageer
gravatar

Heeft u daar lang over na moeten denken?
U heeft in dit geval natuurlijk wel gelijk.
Maar of een graf nu leeg dan wel gevuld is het blijft een graf.

gravatar

Nu ik met een tikkeltje pikante limerick:


Een Agentijnse met pronte borstjes
was verzot op adellijke worstjes.
In New York zag ze een prinselijke knaap.
Die sloeg ze onverwijld aan haar haak
en nam de zijne op brood zonder korstjes.

gravatar

Als ondersteuner van het geweldige inititatief “Geen baard, geen koning” stel ik als kroningslied voor:

Al die willen te kronen gaan
Moeten mannen met baarden zijn
Willem I en II en III
Die hadden baarden, die hadden baarden
Willem I en II en III
Die hadden baarden, zij kroonden mee

Reageer
gravatar

Na jarenlange ervaring als de nachtburgemeester van Rotterdam, ziet ik mezelf als de geschikte kandidaat voor de positie van Nachtvorst. De kroning vindt vanzelfsprekend plaats in Het Kasteel. Enkelt een kleurvaste zwarte kroon wordt geaccepteerd.

gravatar

Sinds ze dat spul vloeibaar en fijn hebben gemaakt moet het tegenwoordig intraveneus met de spuit of direkt uit de fles. Houdt je wel wakker `s nachts.

gravatar

Tja, dat krijg je met al die vakanties het hele jaar door. Gelukkig dat nu ook de vorst aan de grond zit, gedeelde smart…

gravatar

Zijn saldo stond natuurlijk ook op een bankrekening in Cyprus daarom staat er vorst aan de grond (genageld)

gravatar

Het gerucht gaat dat de heren Acda en Munnik het onderling ook niet zo goed kunnen vinden. De een wou juist dat ie de ander was, en die was dan wie de een was en toen snapte ik ‘t niet meer.

Ik zal het zelf maar zeggen: ja, ik blen bont. Of zoiets.

Reageer
gravatar

Er gaan wel veel meer geruchten. Ook op de speld maar die moet je niet allemaal geloven. Waar rook is hoeft echt geen vuur te zijn.

gravatar

Hallo toekomstige onderdanen,

Daar zijn Wij weer. Zo leuk, dat Wij in dit royale blad De Speld Ons zo ruimschoots mogen uiten van de Directeur-generaal van de Rijksvoorlichtingsdienst, onderdaan Henk Brons. (Wat denkt die ongeschikte eigenlijk wel dat ie is!)

Welnu, Wij hebben een wens die Ons door de genoemde onderdaan Henk is aangereikt. Vanwege de promotiewaarde, zegt die achterdochtige achteruitlopende buigmachine. Tussen Ons gezegd en gezwegen, door dat voortdurende buigen zou hij het in Japan als ambassademedewerker heel goed doen. Wij zullen dat volgende maand eens voorleggen aan Onze minister van buitenlandse dinges.

Waar waren Wij gebleven?

O ja, Wij hebben dus een wens, maar wat was dat ook al weer? Enfin, Wij zouden het op prijs stellen om de Royal Tango te mogen uitvoeren Maar Alex heeft geen maatgevoel. Waar heeft hij eigenlijk wel gevoel voor, vragen Wij Ons weleens af. Oeps, hebben Wij Ons even versproken.

Dus Onze vraag is of er een toekomstige onderdaan is, die het met Ons wil proberen om die tango op het podium te zetten. Hij moet wel van adel zijn uiteraard.

Reageer
gravatar

Jonkheer Van Mathenesse Spaland,

Ik vind u zo knap in alles. Dus een tango dansen met Maxi lijkt mij echt iets voor u.

Misschien kunt u straks Alex van dat krukje naast de troon van H.M. Màxima stoten. Krijgen we eindelijk een echte kerel naast haar te zien.

gravatar

Maar Plien toch, onze famielje is helemaal niet van adel. Daar zijn wij veel te deftig voor. Stel je voor zeg. Neem nu die Van Rheenen tot Vlolinck die hier van het weekend op De Speld was, die weet niet eens meer dat-i hier is geweest. Seniel als de pest. Vandaar dat je hem ook niet meer terug hebt gezien. Dat is waar Maxi voor kiest.

gravatar

Aangetrouwde oudoom Paulus,

Ik dacht aan de eerste twee minuten van Ravels Bolero. Kan H.M. Màxima ook eens hoorbaar een traantje laten, want daar houdt het volk van.

gravatar

Ik denk dat het tijd wordt om Waldemar erbij te betrekken: die kan dan W.A. Willempie nadoen. Moet lukken. Anders wordt het scenario B met Ruud van Nistelrooy in de herkauwING die Ben Affleck nadoet. Deze is dan gastacteur om Guus en A&M wat meer cachet te geven.

Enne: de koning van Spanje blijven eren!

Reageer
gravatar

Nee, koning Juan Carlos van Spanje kan beter niet meer worden geëerd, dus stel ik voor de laatste regel van het Wilhelmus te veranderen in: “de kohohoning van hispanje schiet een beest in zijn steert”. Is meer actueel, snappu ?

gravatar

De eerste regels van het Koningslied dienen uiteraard als volgt te luiden:
`Laten we naast onze nieuwe koning te loven
vooral goed luisteren naar prof. dr. Bert Bokhoven!’

Reageer
gravatar

ijaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
hoor daar istie weer

gravatar

Inderdaad is een korte en zeer eenvoudige tekst een conditio sine qua non voor ons volkje, dus ik stel voor: “koning, keizer, admiraal, we vieren feest met veel kabaal”.
En als refrein: “la, la, lalala”. De wijs wijst zich wel, want bijna iedereen zingt na enkele consumpties toch apenvals.

Reageer
gravatar

Hr. Amerskloner ik ben het geheel met u eens en ook onze gemeente zal het door u ontworpen liet op de dag der dagen ten gehore brengen. “koning, keizer, admiraal, we vieren feest met veel kabaal”.“la, la, lalala”.
Momenteel ben ik persoonlijk de dansmariekes aan het testen, je kunt daar niet voorzichtig genoeg mee zijn. En neen, in onze gemeente worden nog steeds geen mannelijke dansmariekes geduld.

gravatar

Excuses aan de aapjes, maar als ik nu zeg “berevals” krijg ik mot met Bolke en zijn familie.
Enfin, voor later op de avond stel ik als tekst voor: “koning, keizer, admiraal, zuipen doen we allemaal”; wel met hetzelfde, inmiddels vertrouwde, refrein.

gravatar

Ach, ja, dat is de Ierse tak. Gooi er wat alcohol in en je weet niet waar je blijft.
Aangetrouwd, uiteraard. Geen Solexrijders, vanzelfsprekend.

Ik begrijp uw predikament, Heer Amersdoorner; zegt u ‘retevals’ krijgt u het aan de stok met Viesman.

gravatar

Ik heb mijn twijfels over de gebelgde Belg en Belgen in het Algemeen. Vooral als ze de grens oversteken. Nou ja op één na Belle Perez daar maak ik graag een uitzondering voor

gravatar

Bokito, je blijft de koninklijke familie maar overschatten. De enig verstandige van hen heeft voor coma gekozen. Het ging zo’n beetje als in de enige hit die door het zangeresje “Gangstermeisje” gescoord werd:
Wie maakt dat ik niets meer lust
Wie verstoort mijn rust
Ja dat is Coma, ja dat is Coma
Waarom doe ik alles fout
Ben ik oh zo koud
Dat komt door Coma, dat komt door Coma
Coma is mijn ideaal
Grijze trui en rode sjaal
Gesloten ogen, donker haar
Groot en knap en 42 jaar
Coma vindt de meisjes dom
Kijkt niet naar ze om
Want zo is Coma, want zo is Coma
Coma, Coma zie je niet
Dat ik ziek ben van verdriet
Coma, ik ben verliefd!

gravatar

Zijn ze nu helemaal van de pot gerukt! Een koningslied?! Iedereen in heeeeeeel Ons toekomstig rijk weet toch wie de broek aan heeft in Huize Oranje. WIJ! Wie heeft de monarchie uit de slotgracht getrokken? WIJ! Wie wordt bemind door gans Ons toekomstige volk? WIJ!

Ergo, Wij eisen dat een Koninginnenlied wordt geschreven. En niet door dat genoemde schorremorrie, maar door Rinus persoonlijk met muziek van die Limburger, kom hoe heet hij ook alweer, jullie weten wel met dat koninklijk gekleed orkest… Geert Riejeu of zoiets.

Reageer
gravatar

Hij weet niet hoe, hij weet niet hoe, hij weet niet hoe…

gravatar

“Koningslied” is een spelfout; het moet zijn: “Kroningslied”.
En hoe het uiteindelijk wordt, is van ondergeschikt belang, als het maar als twee druppels water lijkt op een praiselied van Matt Redman

gravatar

Wat is er mis met mijn songfestivalsong ? De finale zal ik er niet mee halen, maar als koningslied is het meer dan geschikt, lijkt me.

Reageer
gravatar

Anouk lieve Anouk er is van alles mis mee dat is het probleem.
Ik vind je muziek prachtig maar schrijf in godsnaam nooit weer zo´n idioot liedje. het is niet om aan te horen.

gravatar

Beste Maxima, de nederlandse identiteit is nou juist het eeuwige gesteggel over zelfs de kleinste verschillen van mening.

gravatar

Vuile huichelaar, pak jij je koffer maar
En verdwijn voorgoed uit m’n leven
Vuile huichelaar, ga alsjeblieft naar haar
En vergeet niet mij de sleutel terug te geven

gravatar

Ik vind het heel heel erg, dat is bijna zeker!
Het koningslied moet nu eenmaal in Jip en Janneke taal worden geschreven wil het een kans hebben dat ons operettestaatshoofd er iets van begrijpt. Om Nederland en ook zichzelf te beschermen dient na de inhuldiging worden verboden dat W.A. (vroeger een verzekering) zich ooit nog in het openbaar vertoont, of anders op zijn minst en boerka draagt en zijn bek houdt.

Reageer
gravatar

Wat een kouwe drukte allemaal weer met dat koningslied. Allemaal flauwekul. Ze kunnen niet eens een fatsoenlijke carnavalshit maken…..

Reageer
gravatar

Ik ook! Zin in!! Iets met Prins Pils, Koning Kater, is u echt zo gek op water.. Komt helemaal goed; al lijkt één fles wijn me wat weinig eerlijk gezegd. *hik*

gravatar

Neemt u ze dan wel mee? In een kistje; wel zo toepasselijk gezien uw beroep. Ik zal er zijn; hopelijk niet wéér als de enige die op komt dagen. Dat gebeurt me regelmatig namelijk en dat is niks niet leuk hoor!

gravatar

pffff ik raak er helemaal van in de stress lieverd nu heb ik de reactie op 46 gezet maar die moet hier onder staan natuurlijk

gravatar

Omdat ze eigenlijk graag Andre van Duin in de groep hadden.

Willempie hoor je overal…

gravatar

Broeder Tuc.
Het is vanzelfsprekend klaar als een klontje dat u niets met de palingsound heeft. U luistert natuurlijk liever naar een Gregoriaans Koor. Ook voor vrouwen zult u in het algemeen weinig belangstelling hebben maar ik kan mij voorstellen dat Maxima en de Koning a.i. best palingsound in hun lied willen horen

gravatar

Volgens mij maken palingen helemaal geen geluid, waar hebben jullie het in ‘s hemelsnaam over ?!? Palingsound, pfff…

gravatar

Dat is waar ik geboren ben. Ik werk daar nog altijd in de vleesverwerkende industrie. Zit dus ook nog vaak in een rijtuigie te kijken.

gravatar

Op de hoes staat ‘Kedeng, Kedeng: Deel 2’

Je kunt je de ruzie tussen Guus Meeuwis en Acda & De Munnik vast wel voorstellen…

gravatar

Nou van mij is de cd ook niet, zoiets zou ik ook nooit kopen.

Maar het zijn dan ook Guus Meeuwis en Acda & De Munnik die ruziën over de cd. En ze zijn naarstig op zoek naar een antwoord op de prangende vraag ‘Is deze cd van jou of van mij?’