CDA pleit voor parlementair referendum

‘Laat volksvertegenwoordigers stemmen over wetsvoorstellen’

Het CDA heeft een nieuw alternatief gepresenteerd voor de invoering van een referendum in Nederland. De partij stelt een zogenaamd ‘parlementair referendum’ voor. Als het voorstel het haalt, worden er voortaan stemmingen over wetsvoorstellen onder Tweede Kamerleden gehouden.

Volgens CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg is het plan het beste van twee werelden. “Wij geven het volk graag de kans om meer invloed uit te oefenen op besluitvorming over belangrijke vraagstukken. Daarom willen wij de mensen die door het volk zijn gekozen over wetsvoorstellen laten stemmen. Volksvertegenwoordigers kunnen op die manier directe democratie uitoefenen.”

Fleur Agema van de PVV is bang dat Kamerleden gebruikt zullen worden als ‘stemvee’: “Dit gaat alleen maar afleiden van de kerntaken van volksvertegenwoordigers. Op die manier wordt het parlement een democratisch circus. Moeten we dan allemaal onze hand opsteken of zo? Dat is gewoon een toneelstukje.”

Daarnaast vreest Agema dat de meeste Kamerleden onvoldoende kennis hebben om over de verschillende voorstellen te kunnen oordelen: “Vaak gaat het om heel complexe materie. Dat kun je echt niet zomaar overlaten aan mensen als Henk Krol en Dion Graus.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik vind dat je dan eerst moet mogen stemmen op wie je mag stemmen, want dat is nou dus helemaal niet democratisch. Dus die ‘volksvertegenwoordigers’ zijn dan wel gekozen, maar alleen omdat ik niet bijvoorbeeld op mijn buurvrouw mag stemmen, want anders zou ik dat zeker doen (op mijn buurvrouw stemmen).

Of ‘open stemdagen’ houden, dat gewoon iedereen mag stemmen op alles waar je op wil stemmen want dat is ook al niet democratisch want eerst moet er iets zijn waarop iemand mag stemmen en die mag dus helemaal niet op alles stemmen.

Bijvoorbeeld als ik vind dat RTL meer op televisie mag dan SBS dan moet ik daarop kunnen stemmen, ja toch?

Net als in restaurants, daar mag je alleen eten wat zij je willen geven terwijl je thuis dus echt alles mag kiezen. Dat vind ik oneerlijk.

Reageer
gravatar

Eigenlijk wist ik het al buurman, toch fijn om te lezen -en plein public- dat je op mij zou stemmen..
LIEFFFFF en verstandig, dat ook.
Anoniem is niet zo slim, dat gebruikt niemand als alias Peter-Jan.. so last year.. of doe je het erom? Gekkie van me! Tnx for voting ME!

gravatar

ALCHTONEN 10 JAAR SLACHTOFFER VAN NEDERLANDS
Ik weet zeker dat honderd procent van de leden dit met mij eens is.” Geert Wilders zelf …. Ik ben van het ingestraalde water uit een Tielse kraan. Dus niet van ….. WAT HEB IK GEHAAD KREEGT IEDER ALCHTONEN HAARD .

Reageer
gravatar

ZE ZIJN GELUKKIG IN KAMER
OOK HOOFDOEK IN DE KAMER MET LACHEN
GEZELIG MENSEN referendum VOOR SLARIS HAHAHAHAHHA

Reageer
gravatar

KIJK DIE FOTO EENS HOE ZE ZIJN GELUKKIG EN NOG LACHEN TERWIJ LAND IN DE KLOOT
CDA GRAAIER
ZE MOETEN NAAR KERK OM TE BIEDEN ELKE ZONDAG
NIET IN KAMER ZITTEN EN BLA BLA BLA EN LACHEN

Reageer
gravatar

Fleur heeft natuurlijk wel een punt. Ik stel voor de cito toets te gebruiken voor elk kamerlid voordat een stem mag worden uitgebracht. Met een score van boven de zes mag een eigen stem worden uitgebracht anders moet men luisteren naar de minister die alles beter weet.

Reageer
gravatar

Volgens bioloog Midas Dekkers hoort vee niet te stemmen of te klappen, maar boe te roepen.

gravatar

Wel weer een beetje een CDA-achtig voorstel; halfwassen. Ik zou zeggen als er dan toch stemvee komt, laat dan die dieren toe in de Kamer. En schrijf een volksreferendum uit om te kiezen welk vee: worden het koeien (weide- of stal-types), paarden, apen, papegaaien, en hoe oud 5- of 13+? Kleur, uit welk deel van het bos, ook waterdieren, tevens amfibien, hoogvliegers, ezels? Of wordt dat toch te gecompliceerd?

Reageer
gravatar

De vrees van Mevrouw Agema dat kamerleden onvoldoende kennis hebben is volstrekt ongegrond. Dat hoeft zij niet te vrezen dat is een vaststaande zekerheid. Kamerleden worden ook niet gekozen op basis van kennis wan dan zou het land er heel wat beter voor staan.
Het enige wat je nodig hebt is het vermogen om met de ellebogen te werken, meelopen met de rest, onstekening aan de slijmbal is funest.
Ik zie ook de nodige problemen. Stel je voor dat het parlementaire referendum werkelijkheid wordt. Ik zie al een voorstel van Myrthe Hilkens en de hoerenloper van de CU om het hoerenlopen aan banden te leggen. Wanneer ik de rest van het zooitje bekijk gaat dat referendum het niet halen denk ik.

Reageer
gravatar

Waarom moet iedereen een mening hebben? Ik verkondig toch de mening van heel het volk. Sterker nog, ik ben het volk, want ik heb ook nergens verstand van.

Daarom is een volksraadpleging onzin, ik geef de mening van het volk zelfs ongevraagd.

Schaf het parlement maar af. Maak mij alleenheerser en ik geef het volk wat het volk al denkt te hebben: een ondemocratisch land in grote armoede.

gravatar

Enerzijds is dit een interessant voorstel. Hiermee maken Tweede Kamerleden zich een stuk nuttiger voor de samenleving dan dat ze nu doen door alleen op de waan van de dag te reageren.

Anderzijds wordt er bij dit voorstel vanuit gegaan dat de volk een inhoudelijke en weloverwogen keuze kan maken uit een van de partijen.

Reageer
gravatar

Ik heb met veel moeite inderdaad een inhoudelijke en weloverwogen keuze gemaakt. Doe dat NOOIT weer want op het stembiljet is een inhoudelijke weloverwogen stem niet te onderscheiden van een toevalstreffer. Ik stel voor dat de stembiljetten worden aangepast.

gravatar

Daar heeft Fleur Agema wél een punt. Waar hebben die lui nou helemaal verstand van?! Het lijkt me veel beter als, bijvoorbeeld in het geval van de PVV, de heer Wilders middels handopsteken voor zijn gehele fractie stemt. Misschien kan het nóg een stukje eenvoudiger door alleen de heer Rutte namens de gehele regering, tweede en eerste kamer te laten stemmen. Stempel van Willem-Alexander er op en klaar is Kees!

Reageer
gravatar

“Ronaldje Sterkplasser”?

Zeg Geert, pas eens op met wat je zegt. Ik ben de grootste zeiker!

Als je geen rekening houdt met mij als kiezer als ik groot ben, lever je jouw eretitel van populist maar in.

gravatar

En het tegenargument dan? Tweedekamerleden hebben écht geen kennis van zulke materie en het kan niet anders dan dat er nietszeggende wetsvoorstellen doorheen komen. Voor je het weet zitten we in Nederland met een Burka-verbod, moeten coffeeshops op 500 meter van een school sluiten, moeten we vingerafdrukken afgeven bij het aanvragen van een paspoort, hebben we een legitimatieplicht… etc.

Nee ik zie echt niets in dit voorstel. Laat die volksvertegenwoordigers zich nu maar gewoon focussen op wat ze wél goed kunnen: Oeverloos debatteren over de waan van alledag.

gravatar

Als het CDA hiervoor blijft pleiten zijn ze binnenkort zelf pleite! Het kan toch niet zo zijn dat dit in een monarchie wordt toegestaan, waar moet dit heen? En mág het van Europa??? Dáár denkt men helaas te weinig aan en te licht over. Van Europa mag namelijk niets, behalve als het duidelijk is toegestaan.

Reageer