Kenia: te weinig Masaï-pleegouders in Nederland

Vegetarische levensstijl in strijd met inheemse cultuur

De Keniaanse overheid vindt dat Nederland meer moet doen om Masaï-pleeggezinnen te werven. Nu komen Masaï-pleegkinderen nog te vaak terecht bij ouders die geen eigen veestapel hebben en niet in de zonnegod Ngaï geloven.

In Kenia ontstond afgelopen week ophef nadat bekend werd dat er in Nederland slechts drie pleeggezinnen zijn die Keniaanse kinderen de Masaïcultuur meegeven. De 9-jarige Kwame Mpufu moest vorige maand noodgedwongen overgeplaatst worden naar een vegetarisch pleeggezin in de Betuwe.

De biologische moeder van Kwame Mpufu is verdrietig over het feit dat de opvoeding van haar kind niet overeenkomt met haar normen en waarden. “De vegetarische levenstijl is direct in strijd met de normen en waarden van de vleesetende Masaïcultuur.”

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans vindt dat Kenia zijn toon moet matigen. “In veel opzichten lijkt de Masaïcultuur meer op de Nederlandse cultuur dan de Kenianen denken. Als ik SBS6 aanzet dan zie ik springrituelen waar de sterren van de Masaï nog een puntje kunnen zuigen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wel ongelofelijk hypocriet van die moeder van Kwame om haar zoontje een GHANESE naam te geven. Als ze zo trots is op haar cultuur, noem je zoontje dan Leboo of Oloishona. SCHANDE!

Reageer
gravatar

Hier moet nog wat aan te doen zijn,
maar wat te doen met eskimo-pleegkinderen die geplaatst worden bij ouders die geen kajak hebben en een zeehond in hun achter-tuin-vijver ?… dat is pas een probleem !

Reageer
gravatar

Als de keniaanse regering beter voor de kenianen zouden zorgen.Dan zouden ze niet in nderland wonen. En hadden we da gezeur ook niet. Ze zouden blij moeten zijn dat de kinderen liefdevol verzorgd worden.

Reageer
gravatar

Als de Nederlandse regering beter voor haar burgers zou zorgen, zouden alle mensen een deugdelijke opleiding hebben genoten en daardoor minder lees-, spel- en denkfouten maken.

Hardnekkige gevallen zouden dan liefdevol opgevangen kunnen worden in Keniaanse vakantiekolonies, zijn we hier van het gezeur af.

gravatar

Jeetje, u gaat hier wel kort door de bocht jegens deze eenvoudige strandjutter. Wellicht is hij dyslectisch of anderszins beperkt in zijn expressie. Maar ook u maakt, zij het op een ander niveau van inzicht en aanpak, in essentie dezelfde move als Sil: valt er niets mee te beginnen in Nederland, dan export naar Kenia. Ik vraag me af hoe uw beider aanpak zou zijn ten aanzien van het Turkse pleegkind van lesbo-ouders waar Erdogan zich nu zo kwaad over maakt. Is er trouwens al eens door de media geïnformeerd naar wat Yunus zelf van zijn ‘plaatsing’ vindt?

gravatar

Nee hoor, beste Wrederik; ik heb het over vakantiekolonie, dat wil zeggen dat een terugkeer immanent is.
Het behelst slechts het tijdelijk verwijderen van de persoon van foutief geïnterpreteerde stimuli ter bevordering van de genezing van het denkproces.

Het kind is niets gevraagd geworden: ik begreep uit berichtgeving dat de kleine onmondig was tijdens de uithuisplaatsing, nauwelijks het peuterstadium ontgroeid.

En voor Gret op 39: het is juist zéér onverstandig een gegeven paard niet in de mond te kijken. Voor men het weet staat men voor het dilemma van torenhoge veterinaire kosten of het beest door de frikandellen te draaien.

Kijken en eventueel voor de attentie bedanken is de juiste weg.

gravatar

Het Centraal Planbureau heeft ook zijn ernstige zorg geuit over het grijnzende geestelijk minder bedeelde jongetje Rutte dat door kabinetsgenootjes Timmermans en Plassterk zo gepest wordt. Overwogen wordt het ventje binnenkort in een voor hem en voor ons veilige omgeving op te nemen en het daar te eten en te drinken te geven totdat het vanzelf doodsterft.

Reageer
gravatar

Onderzoek van het Nationaal Planbureau heeft uitgewezen dat er op dit moment nog te weinig Massaï-pleegkinderen zijn om er Massaï-ouders voor aan te trekken. Er wordt echter stevig aangekrikt om het aantal Massaï-pleegkinderen tegen 2019 op peil te hebben.

Reageer
gravatar

Nu mijn ervaringen met een Masai kind…
Het ging redelijk goed, totdat we een knallende burenruzie kregen omdat onze pleegzoon het nodig vond een melkkoe van de buurman te aderlaten. Dit bleek de beste koe van de buurman te wezen, wat bewijst dat onze pleegzoon oog heeft voor rundvee. We zijn erg trots op hem, maar wegens de hoogoplopende ruzies met de buren moesten we naar een onderduikadres verhuizen, en wachten we op een uitspraak van de rechter.

Reageer
gravatar

Zo heb ik eens een Kikuyuutje geadopteerd. Ze was thuis gaan lopen en had haar papieren vergeten of zowat. Ze was heel lief en kon wel tegen een stoot. Maar absoluut niet tegen de drank. Ik vond het erg primitief van haar dat ze mijn fles Bordeaux vanaf het tweede verdiep de straat op keilde. Dan sta je daar in het midden van de nacht glasscherven op te rapen voor je buren er hun banden op kapot rijden. In plaats van onder te duiken heb ik het onding buitengesmeten. Echt waar.

gravatar

Wij hebben 2 masai meisjes geadopteerd. Die voelen zich prima thuis bij ons. Reden is natuurlijk dat wij de culturele waarden weten te waarderen. Daarom hebben wij ze ook besneden.

Reageer
gravatar

Quote Frans Timmermans: “In veel opzichten lijkt de Masaïcultuur meer op de Nederlandse cultuur dan de Kenianen denken. Als ik SBS6 aanzet dan zie ik springrituelen waar de sterren van de Masaï nog een puntje kunnen zuigen.”

Seriously?!!! Dit zijn de woorden van een minister van buitenlandse zaken? Lieve god, help onze bestuurders!

Reageer
gravatar

Ogenblikkelijk het land uitzetten! Iedereen weet dat de Masaï Mara leeuwendoders zijn die het op onze Vaderlandsche Leeuw hebben voorzien.

Reageer
gravatar

Hebben jullie gezien dat jullie vliegende oranje wijven ook een bezemsteel beet hebben? Dat is om op te gaan zitten als ze gelanceerd geraken.
Waarom laten jullie ze niet de bruggen over de grote rivieren gebruiken als lanceerbasis? Misschien vliegen ze wel helemaal tot in de Biesbosch? The flying Witches of Dutchland.

Reageer
gravatar

Redactioneel is hier een klein foutje in geslopen.
Zoals enkelen reeds constateerden is Kwame Mpufu inmiddels 12 jaar oud en gaat het in dit artikel over zijn 3 jaar jongere broertje Nkwekwe “Keesje” Mpufu.

Reageer
gravatar

Kwame=bekwame… Nkwekwe=en-kwek-wij=praten Mpufu… daar er geen mede klinkers tussen… kun er van maken wat je wil; als je de spreektaal hoort dan pas kun je er de juiste betekenis in vinden… Mpufu=Me-boefie… En in feiten zijn dit al voor lopers en varianten van de SMS taal. Of te wel hieroglyfen, daar de oude Egyptische priesters OOK zo hun tekens.
Noem je geen juiste namen, ben je geen verdachten. Dat zit er achter.
Ondekt het zelf allemaal maar…. -BEE-CEE-DEE-EF-GEE-HAA-JEE-KAA-EL-EM-EN-PEE-QUU-ER-ES-TEE-VEE-WEE-IX-ZET. In de oude boeken staat… ‘Zo onze letteren uit te spreken…de zonder is er geen enkel woord mogelijk…’ de mede-klinkers vallen automatisch als voegwoorden en de 15 vaste klinkers (aa-oo-ie-eu-ei-eu-oe-ee-ui-uu-e-a-o-i-u-) hebben géén vaste waarde, omdat ze toch maar verwarringstichtend zijn…
Doch door de schrijftaal ziet men de klankers niet meer en verduisteren de woord betekenissen.
Hietbrink vond echter 360 verschillende van dit soort mede-klinkers… waarmee alle talen van de mensheid, ook alle zogenaamde spijkerschrift of dode talen hebben deze klinksers Japans Chinees ook zo.
Doch daarmede werpt Hietbrink het tot-tale valse leersysteem omver. Ook al omdat kinderen dan onmogelijk nog sgreif fouten kunnen maken. Sgreif, hep,blouw, etc… au, lange ij, C, sch=G, X, en Q Komen niet meer in Hietbrinks spraakstels voor. Dus geen hoorbare dubbele klanken… Q=KUU, X=IK, AU=OU
voortaan. sgreif zoals men hoort.
ORTHOGRAFIE=ORT-HO-GRAF-IE=HOORT-HOE-SGREIF-U. LES 1.

gravatar

Dus…Ortohografie=Hoort-hoe-sgrijft-U.
Dit is al een heel oud woord van toen men nog presies wist waar woorden voor stonden. Dit is dus Hietbrinkiaans als
eerste exact=ik-zeg-‘t taal-wetenschap.
Geen speld tussen te krijgen.
Maar wat moeten taal geleerd daar nu mee ? Niets, hele,aal niets. En waarom niets? Omdat zij een systeem hebben bedacht waar ook geen speld tussen mag om dat hun macht wettelijk bij regels is opgesteld. Houd jij je daar niet
aan krijg jij je diploma niet, lig je dwars op de universiteit wordt je er van afgelazerd of er komt de zoveelste op stand van studenten en die wordt gesust.
“het maagdenhuis” Hun Macht blijft. Hun macht is onveranderlijk conservatief, waar van het woord conserve voedsel in blik. Wat de univesiteit je leert is voedsel in blik.
Konserve=kan-reserve, in een kan ingeblikt. Bewaren voor later. Hapklaren brokken voor de consument=kan-zo-mond (in-de-mond) Hou je mond… hou je Bek! En dan is hietbrink gek!

gravatar

Zo kun je toch wel verbanden zien:
Kangaroos – Australië
Goeroes – India
Masaï – Afrika
Het hoeft geen betoog dat dit het ultime bewijs is dat de (sub) continenten Australië, India en Afrika in een ververleden met elkaar verbonden waren.

gravatar

Hoi Roy (van Zuijdewijn? Op 18): er kan niet genoeg worden gewaarschuwd tegen het onnodig lang ophouden van de urine. Het risico op een retentie en een daaruit voortvloeiende hospitalisering is groot. Men moet bij hoge nood ergens zijn aandrang kwijt. Dan beter voor of tegenover een levend auditorium als De Speld (we kijken met z’n allen wel even discreet een andere kant uit), dan wildplassend met een risico op een bon.

Reageer
gravatar

Niet als het aan Roy ligt, krijg ik de indruk: centjes voor de retirade zijn ook te duur, in zijn woordenschat.

En wildplassen in Afrika kent toch een andere gevaarzetting dan in Nederland, daar valt een bonnetje van een op de loer liggende diender bij in het niet.

gravatar

Beste Artistide, dit is gewoon een kwestie van logisch nadenken en natuurwetten.
Als u denkt met de broek op de enkels een leeuw, neushoorn, cheetah of olifant eruit te kunnen sprinten, ga vooral uw gang.

gravatar

erg grappig, maar helaas ken ik wel een in en in triest verhaal van een hindoestaans meisje dat op 12 jarige leeftijd werd geadopteerd door een hevig schnitzeletende zwitserse familie. Dat is na jaren dramatisch afgelopen, niemand is gelukkig geworden.

Reageer
gravatar

Inherent aan adoptie; daar is nog nooit iemand gelukkig van geworden en ik weet waar ik over praat. Fusion-koken is wel op deze manier ontstaan, ik doop mijn schnitzel in koeiebloed ipv kaas en dat vinden ze hier vies. Stukjes brood met gesmolten kaas uit een pakje waar zeker weten paardenvlees doorheen zit moet ik zonder het fonduutje in de bek te kijken blij opeten, dankbaar ook vooral. Rare jongens, die Nederlanders..

gravatar

Interessant allemaal. Maar hoe verklaar je mas-tur-be-ren? Ik heb dat altijd al zo’n kutwoord gevonden waarvan je denkt hoe komen ze er op??

gravatar

KIJK: Paren doe je meestal met z’n tweeën… logisch want 1+1=3 soms 4, vanwegen het nageslacht… Mastuberen=
Mij-us-te-paren=zelf-bevrediging, zo van…. laat die wijven maar verrekken, heb zelf twee handen om te trekken…
Alles dialekt-diets want; logika, de dialektiek heeft de standaartalen gemáákt en daardoor zijn alle woorden via schrijftaal en fatsoensnorm hun spreek-taal betekenis woord-beeld kwijt geraakt. Spreek jij nu dialekt, kun jij hietbrink altijd volgen en verstaan…. maar… door een systeem=us-eis-te-heem; om Nerlandici veel geld te laten verdienen in hun kliek=gelik… kan de standaard taal in haar etymologische woorden boeken de juiste afkomst niet meer terug vinden… verzinnen maar wat… en sluiten hietbrink buiten met zijn kennis van dialekt-diets… om vrolijk eigen baas te kunnen blijven spelen… tot groot nadeel van de Roem der Nederlandse oudste taal en speciaal van het Limburgs dat… een 20 maal grooter bereik zou hebben als standaardtaal… daar het sluit direkt aan… bij… Duitsland, Vlaams, oost kanton Belgie, LUXemburg, Elzas, Lotharingen, Zwitserland, Oostenrijk, Noord-Italia, Boheme, Karinte, Denemarken,Zweden, Noorwegen, IJsland, de Baltische staten, en Helft der engelse taal dat is gemixt met Normandisch-Britanje (Frans) en dus ook Amerikaans, Australisch en Canadees … kortom; dus de wereld taal… omdat Hietbrink als enige in de wereld … plus al zijn voorgangers… de dialekt-diets van al de woorden uit die talen kan verklaren… bij een schoolvoorbeeld… Broadcast=praat-kast. Broadcasting=praat-kast-ding… bewijs… omdat voor de radio praatjes gewoon in een praat-kastje is. En nu moet het Engels eerst weer Nederlands leren om al hun woord betekenissen terug te krijgen en ook hun Etymologie op te schonen… zeg maar woorden restauratie. En daarom probeert Hietbrink al zijn ganse leven lang… via Radio en TV Optredens de boel wakker te krijgen… ook al lachen de mensen hem net zo hard uit … dat denken ze… maar het is net als de stomme film… komisch lachen maar… het is wel de voorloper van alle films in de huidige techniek-collor of wat er daarvan ook nog ooit komen gaat.
Roept u maar….!

gravatar

25 Jaar geleden… Hietbrinks eerste optreden… bij Willem de Ridder.
Blijft eeuwig op ingernetjes staan.
WILLEM DE RIDDER http://www.willemderidder.com/In cache – Vergelijkbaar
U heeft dit openbaar een +1 gegeven. Ongedaan maken
Features: Willem de Ridder himself, Guestbook, Pictures, Art, Live Broadcasts, … Spiegelogie, Mood Engineering Society, Ridder Radio, WDRO Televisie, …

gravatar

Geachte Heer Hietbrink
Bij ons vind paren toch echt wel met meer dan twee plaats hoor. Komt u gerust eens langs. Uw visie getuigt nog van een ouderwetse calvinistische instelling hoewel uit zich in allerlei bochten wringt om dit te ontkennen, ouwe rakker met een u in het midden

gravatar

Slimme Belg Dat u het een kutwoord vindt is wel begrijpelijk. In uw geval is mas tur beren te vergelijken met het fluiten met twee vingers in de mond

gravatar

Hietbrink heeft het al weer gezien…
Snel een paar van die jongens hier heen halen voor de Hoog, Hinkstap, ver en polstok sprongen… sportief verplegen en klaar te stomen voor de Olympische spelem van Rio de Janero op Nederlands paspoort uiteraard. 4X goud, zilver en brons.

Reageer
gravatar

Hietbrink, ik ben even het land uit geweest voor zaken. Heb ik abusievelijk uw mail gemist waarin u ingaat op mijn laatste aanbieding aangaande uw boekwerk?

gravatar

Enkele dagen geleden was Kwame Mpufu nog de leider van de kindsoldaten in Congo. En nu zit hij bij een vegetarisch pleeggezin in de Betuwe? Succes ermee zou ik zeggen.

Reageer
gravatar

En hoe zit het met de Masaï uit Tanzania? Zijn daar wel voldoende pleegouders voor. Pleegouders dus die veel vlees eten, regelmatig koeienbloed drinken en ringen om de nek dragen? Tsja, ik vraag maar.

Reageer
gravatar

Jeettje,
Met een kind uit welk land moet ik mijn Keniaan kruisen om een Michael Jordan te krijgen?

gravatar

In de verwijzing van de redactie naar een eerder artikel in De Speld (“Somaliër niet bewust genoeg van Westerse hulp” dd. 18/6/2008), wordt hier handelend ingevoerd de zeer be Kwame Mpufu, ditmaal als woordvoerder van het ministerie van BuZa aldaar. Bij mij rijst de vraag of dat dezelfde Mpufu is die beurtelings als o.a. minderjarige asielzoeker en als volwassen landbouwdeskundige ten tonele wordt gevoerd? Of is het zo dat de namen ‘Kwame’ en ‘Mpufu’ in de regio net zo frequent voorkomen als bij ons de voornaam Jan in combinatie met de achternaam Jansen, Janssen, Janssens of Janszen? Het lijkt er op alsof ‘Kwame Mpufu’ een vergelijkbaar kameleontische (omni-)presen(ta)tie heeft als zijn Westerse evenknie, de controversiële schriftgeleerde Bert Bokhoven s.s.t.t.

Reageer
gravatar

Op naam van mijn Zwitserse pleegkindjes heb ik zojuist een paar spaarrekeningetjes geopend bij Zwitserse Banken. Reuze handig, want zo hoefde ik niet aan de dure Buitenlanderekeningen. Ik kan het u aanraden, heer Luttelgeest. Mocht u een Zwitsertje aangeboden krijgen als pleegkind, wijs het dan niet bij voorbaat af of stuur het anders door naar mij.

gravatar

De redactie kan nu wel snerend uithalen naar de minister van BuZa, maar de vrolijke Frans heeft hier wel degelijk een punt: als ik de springende en hiphoppende Masaï bezig zie, herken ik onmiddellijk het therapeutisch potentiëel van deze pilatische motoriek op ADHD-ers en pre-puberale obesieten. Met slechts twee maal daags één uur Masaï-springen absorbeert men op natuurlijke wijze de hormonenstroom en vermindert tegelijk het risico op obesitas en diabetes. Ik zeg: doen!

Reageer
gravatar

Dan moet ik hier wel even opmerken dat Der ZimmerFranz zich wel laat kennen: Je gaat mij toch niet wijsmaken dat de leden van het kabinet fan zijn van Campingzender SBS6. Het is nog droeviger met dit land gesteld dan ik al dacht…

gravatar

Weten die Masaï niet dat ik ook vegetarisch ben geworden ? Ik eet me klem aan vegaburgers van de C1000, of was het nu de Coöp, de Dirk of de Plus ?

Bovendien is het zeer de vraag of ik besta, daar hadden we het laatst in het godenoverleg over, dus de regering van Kenia hoeft zich echt niet druk te maken !

Reageer
gravatar

Ter compensatie mogen Nederlandse pleegkinderen naar Kenia. Nederlandse kinderen vinden het prachtig om hutten te bouwen en een veestapel te beschermen tegen leeuwen.

Reageer
gravatar

Nou, ondertussen begin ik toch in goden te geloven. Blijkt in 2010 Kwame moederziel alleen op de wereld te zijn, omdat zijn ouders aan AIDS (want dat moet altijd met hoofdletters) zijn gestorven, is zijn moeder nu diep bedroeft over de verpeste opvoeding. Iets met “de beste stuurlui” en natuurlijk “een gegeven paard”. Maar als de corrupte politie in Kenya nou eens stopt met Hollanders van de weg afplukken en geld af te troggelen, omdat ze zogenaamd te hard rijden, dan kunnen we dat geld gebruiken om hele Masaï-gezinnen hier naartoe te halen en die betalen voor het opvoeden van de kinderen, die toch al niet meer daar wilden zijn. Ofzo…. Waarom moet de cultuur in stand worden gehouden, als ze daar zijn weggegaan???? *confused*