Facebook, OV-chipkaart en e-books nog altijd niet uitgestorven

Handjevol fanatici houdt vast aan achterhaalde middelen

Wie herinnert zich niet zijn eerste like? Wie heeft er geen warme herinneringen aan e-readers, de OV-chipkaart en de afstandbediening? Praktisch waren ze niet, maar ze hadden charme. Een handjevol nostalgici houdt vast aan deze, door de moderne technologie achterhaalde zaken.

Karel de Smet (54) vindt de moderne gedachtensturing van apparaten ‘drie keer niks’. “Wat is nou de moeite om even de afstandbediening te pakken? Prachtig zoals dat ding dan op het randje van de leunstoel ligt. En dat gevoel van die rubberen knopjes aan je vingers als je hem optilt. Het heeft iets, wat alleen de generatie die ermee opgroeide, kan begrijpen.”

Annemarie de Maat (29) leest nog altijd vanaf de e-reader. “Met die auto-scroll van de Google-bril mis ik het ouderwetse gevoel van swipen. Het was onhandig, maar je wist niet beter. Met een e-reader had je nog iets fysieks in handen en je kon nog tevreden zijn met maar 3.000 boeken.” E-books zijn tegenwoordig alleen op ruilbeurzen nog te krijgen. De Maat: “Dat ene exemplaar van De Avonden met een virus erin. Daar doe je het voor.”

De stichting OV-chipkaart Terug vecht al 5 jaar voor de terugkeer van de OV-chipkaart. Voorzitter Henk Verwei (63): “Ouderen kunnen helemaal niet omgaan met die irisscanners. Als je staar hebt word je vaak dubbel ingecheckt. En daarbij: ze werken niet met de Google bril, die moet je eerst afzetten. Die OV-chipkaart deed het tenminste altijd.”

Facebook kent wereldwijd nog altijd zo’n 5.000 fanatieke gebruikers die handmatig zogenaamde status-updates met elkaar delen. Maar volgens Natasja de Bruin (50) is het niet meer wat het geweest is: “Ik vind het jammer dat niemand nog de moeite neemt om met een klein groepje intimi te delen dat de Quattro Stagioni is aangebrand. Vriendschap is een wegwerpproduct geworden. Ik heb maar 800 vrienden, maar dat zijn wel echte vrienden.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Een website met reacties van lezers is ook wel heel nostalgisch

Reageer
gravatar

Heerlijk, google bril.
sta je op het punt om iets te jatten, wordt je eerst reklame voor geschoteld over anti diefstal spullen ,en dan wordt je aangehouden…

Reageer
gravatar

Damned, ik heb net mijn ogen laten laseren op de oude manier, dus zonder digitaal schermpje. Ik had nog even moeten wachten.

Reageer
gravatar

Het falen van de OV-chipkaart zag ik al aankomen nog voor het onding was geïntroduceerd. Ik heb er werkelijk ALLES wat ik in mijn macht had aan gedaan om het wanproduct tegen te houden. Dat de periode waarin die flaterkaart in gebruik is geweest uiteindelijk korter heeft geduurd dan de introductieperiode geeft te denken.
(Hetzelfde geldt bijv. voor de invoering van de persoonlijke militaire dienstplicht)

Reageer
gravatar

Vroeger gingen we ook met z’n honderden in een soort vogel van metaal zitten. Vele uren herrie aan je trommelvliezen voordat je bijvoorbeeld in de VS was. Toen kon je het reizen nog echt ervaren…

Reageer
gravatar

Met de NS-pet op is zwartrijden niet meer mogelijk, want dit euvele voornemen wordt direct door de pet geregistreerd.
Of we vervolgens met een stroomstoot gaan werken is nog in onderzoek, maar er wordt ook gedacht aan een sirene of witte rook.

gravatar

@Oom Tom
Maar brave man, dat kan niet, want dan komt u de poortjes niet door en wanneer u overweegt de pet af te zetten wordt dit ook weer geregistreerd. Een zwart scenario, dus.

gravatar

Het is niet te geloven dat in deze zware tijden de vooruitgang niet tegen te houden is. Eerst Hyves verder per post en nu dit. dat ik dit nog mee mag maken.
Alleen jammer dat de bende van Rutte nog aan het bewind is

Reageer
gravatar

Ja, voortaan weer gewoon een brief schrijven naar Google als je iets raars wilt weten, ik hoop maar dat er snel weer gewoon mensen aan de deur komen vragen of ik een serie boeken met info wil kopen. Mijn encyclopedie heeft de tand des tijds niet doorstaan helaas.. Ik ook niet trouwens.

Reageer
gravatar

De irisscan heeft ook zijn langste tijd gehad. De NS wil gaan werken met electroden in een pet, die je in het station op moet zetten en als je denkt: “kom, laten we eens per 2e klasse naar Leiden gaan” worden de kosten al afgeschreven.

De actiegroep “dit is pet” gaat experimenteren met het doorlopend wijzigen van de voorgenomen route en klasse, ook tijdens de rit. Pas als de NS-computer begint te roken zijn ze tevreden.

Reageer
gravatar

Dus ik ging in een klein dorpje een anonieme OV pas kopen. Zegt dat mens tegen mij : meneer moet ik er geld op zetten? Dan moet je wel even pinnen. Lief genoeg. Dus ik zei dat ze vriendelijk bedankt was. Met het weinige geld dat op de OV pas stond raakte ik nog net tot in een grote stad. Daar moest ik dus wel 15 eurostukken in een machine gaan proppen om mijn OV-pas anoniem te gaan houden. Je kunt bijna niet anders dan pinnen.

Reageer
gravatar

Ik heb geen vrienden op fakebook ik doe mijn uiterste best om dat zo houden en slaag daar ook redelijk in.
Ik heb alleen maar een verzoek van BW Hietbrink ontvangen maar ja die wil ook vrienden met iedereen zijn

Reageer
gravatar

Ik weet nog goed hoe je een “TomTom” nodig had om ergens te komen. Haha, we hadden toen nog geen uitvouwbare papieren kaarten, maar een raar soort kastje waar een stem uitkwam en dat iedere keer van je voorruit afviel. Ja, nu weet je niet beter … maar wij reden daar echt mee rond!

Reageer
gravatar

ja nu heb je tenminste geen zak meer te doen, en met de overname van Post NL door Facebook wordt ook je sociale leven bij je thuisbezorgd.

gravatar

zit er dan ook paarde(n)vlees in deze Egyptische potten.

Niet aan d president vertellen, want dan
Mors(t)ie

gravatar

dat moet u aan Ramesses III vragen.
de pharaoh van de dromen over de schenker en de bakker.
die zal dat ongetwijfeld na kunnen vragen bij de bakker Bart

gravatar

Beste Mo u had het over goed gevulde lesbiennes vandaar mijn vraag.
Ik kreeg hierbij het ideefix dat zij bi waren en zich hadden laten vullen.

gravatar

Nee, die vulling had ik niet in gedachte (ik ben tenslotte Viesman niet), maar nu we het er toch over hebben lijkt het me dat ook onze lesbische medemensen over speeltjes beschikken waarmee wel degelijk een zekere vulling kan worden bereikt.

gravatar

Zeker, zeker. Ik heb in de keuken nog een transistorradio staan van Erres, ter muzikale omlijsting van de keukenactiviteiten. Het ding speelt nog steeds deksels prima.
Ik zie Facebook dan ook niet zo snel sterven. Zolang de 5000 resterende gebruikers standvastig blijven in hun streven om aan te tonen dat vooruitang niet noodzakelijk een vooruitgang hoeft te zijn!

gravatar

Het Vaticaan is een trendsetter, want die communiceren met rooksignalen.

Heerlijk retro en de naam van de nieuwe paus, zo lekker uit de 12e eeuw

Reageer
gravatar

Re Neeee
Dit is volstrekte nonsens.
Het Vaticaan communiceert niet en zeker niet met rooksignalen.
Dit betreft een simpel ja of nee en heeft niets met communicerende vaten te maken.

Het is algemeen bekend dat de Indianen de ware meesters in het communiceren met rooksignalen waren. Om deze redenen zullen de priesters van de RK goedgelovige gemeente wel hun uiterste best gedaan hebben om deze bevolkingsgroepen uit te moorden en de simpele versie 1.0 voor eigen gebruik te claimen.