Werkwoordloze zondag op komst

'Uiteindelijk onvermijdelijk'

Een wekelijkse dag geheel zonder werkwoorden. Onmogelijk? Niet volgens dominee Job de Bakker uit Tegelen: “Misschien lastig in het begin, maar uiteindelijk onvermijdelijk. En vooral heel wenselijk.”

“Werkwoorden op zondag? Niet Gods wil. En niet nodig, bovendien.” Het motto van de dominee: “Arbeid, prima op doordeweekse dagen – en voor de workaholics eventueel op zaterdag. Maar niet op zondag.” Complete zondagsrust dus: niet alleen in daad, maar ook in woord.

De Bakker: “Net als in de Bijbel eigenlijk. Voorbeelden? Oké: Exodus? Geen werkwoord. Jezus? Ook geen werkwoord. Openbaringen? Ook niet. Zelfs de Tien Geboden niet. Geboden als zelfstandig naamwoord dan, dus niet als werkwoordsvorm. Een frequente fout. Maar goed, amper werkwoorden in de Bijbel dus. Duidelijk?”

Een korte reactie van de Gemeente Tegelen: “Voorlopig geen commentaar op dit eigenaardige plan.”

Later meer


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Waarschuwing! Vraagt men U op den werkwoordenloze zondag; Moet jij morgen werken… En men geeft een bevestigend antwoord… dan bent U meteen al Uwe werkwoordenloze zondag kwijt. Doch is het antwoord ik hoef morgen niet te werken… probeer er dan in ieder geval ook een werkloze maandag van te maken. Doch als gepensioeneerde werkeloos toe zien hoe anderen werken… Dan jeuken Hietbrinks soms de handen. Probeerde laatst in een park=bij-hark de hark van een werkman over te nemen, en kreeg bijna ruzie, daar hij als buitenlander mij niet begreep en dacht dat ik hem wilde slaan of ontslaan. Parken=bij-harken anders waren er geen parken. En dat wilde Hietbrink hem letterlijk eens werkwoordelijk kundig maken. Vandaar! Deze waarschuwing!

Reageer
gravatar

Hietbrink is wel zeer ge-intreseert in taal fenomenen en hoopt maar dat andere dat ook kunnen bevatten…. of volgen.
Werkwoorden voegen zich vanzelf in onze gramatika… is wit een zelfstandig of bijvoegelijk naamwoord… heeft men het over witten als verfkleur dat het meest gebruikt dan springt het naar een werkwoord of onregelmatig werkwoord… en eigelijk te kinderachtig om daar een gans taalwerk aan te moeten verbinden. Slaven=sloven van uitsloven,
Spade=spitten, gras=grazen, naakt=neukt=neuken want wie doet het met zijn kleren aan. Schuiflen=schoffelen,melk=melken
=gemolken… milk-mjolk mee-likken Hiebrink haalt daar ontaalkundig wel 100 dialekt-diets bij likken=lece=laite ja ook de latijnen hebben het van ons verbasterd afgeleid. Ale er EN, achter staat… folder=folderen Smurf=smurven en zo werkt het als maar door… Je gooit een paar sparren over de weg en je krijgt verparren=versperen
=verspering enz… de beuken boom stam er in beuken maar… DE slurf=sleurpen en dat laat Hietbrink U zien waar door de stam van woorden eigenlijk zijn ontstaan. Stamwoord. En zo vinden we alles in het verband,verbinden,verbonden. De handeling verrichtend ontstaan er dus onze werkwoorden.

Reageer
gravatar

De Benelux trein zou een doelwit kunnen geweest zijn, maar na Madrid was iedereen dat beu. On top of it werd die trein soms gewoon afgeschaft terwijl je er in zit. Dan sta je een half uur in het midden van een weiland naar de koeien te kijken. Qua landsbeveiliging kan zoiets tellen. Na een dag of drie waren ze helemaal klaar met de Fyra.

Reageer
gravatar

Waarom denk je dat de meeste terroristen er zo raar bij lopen? Omdat ze op hun keukentafel bommen zitten ineen te knutselen. Alsof ze patatten zitten te schillen. Soms prutsen ze het in hun schoenzolen. Zonder te weten bvb qua hoeveel stuff je in een bom moet steken? Vorig jaar bliezen ze zo een hele bank weg en hun eigen ook.

Reageer
gravatar

Ik zie geen verschil tussen een terrorist en een belg en als het wel voorkomt zal ik dat zeker niet laten blijken

gravatar

Vuur-werk. Op het begin probeerden Bakker en Pater het nog op te lossen. Pas toen er een heuse bunker ontplofte muisden ze er van onder. Die twee moeten zich als eerste rot verschoten hebben. Wat zou er van geworden zijn? Ik hoop dat ze niet ergens in Congo ofzo een nieuw vuurwerkfabriek opgestart hebben?

Reageer
gravatar

Gek genoeg bestaan er in het Bijbels Hebreeuws juist geen zelfstandige naamwoorden! Wat we in onze vertalingen zien zijn altijd werkwoordsvormen die zo gebruikt worden!
Kunnen we er niet eens zelfstandignaamwoordloze zondagen van maken?

Reageer
gravatar

@ Zelfstandig naamwoord
Dit is weer een heel werkwaardige reactie. U heeft die naam van uw ouders gekregen waarschijnlijk.
In de praktijk betekent het blijkbaar niets want u heet zelfstandig te zijn maar vervolgens moet anderen de beslissing voor u nemen zodat u ook een dag vrijaf heeft.. What’s in a name zei Sheekspier al

gravatar

Afwijzen, dat domme idee. Gras maaien, praten, lopen, slapen, eten, drinken, fietsen, rijden, sporten, ademen, kijken, luisteren en genieten. Vooral op zondag.

Reageer
gravatar

Ah! Ontkolen, grappig dat u dat aanhaalt, heer Uutenz. Neen, niet op zondag, uiteraard.
Op zondag hebben wij de Solex nodig om ter kerke te gaan dan wel, in mijn geval, ter Koopzondag.

gravatar

Tja, ik had al begrepen dat daaro, in dat 020 er reeds een beweging op gang was gekomen dat er steeds meer mensen naar van die grrrrrrrrrrrstelike tempels gingen. Het lijkt mij desondanks overbodig werkwoorden daarom maar over te slaan. Immers: als die amsterdarmen werken, werken zij tegen. Tegenwerken is ook een werkwoord en een wel erg vaak toegepaste activiteit in dat dorp.

Reageer
gravatar

Jazeker is er wel wifi in de bussen! Ik vind dat alleen je reinste flauwekøl: Wifi in de trein is niet zo gek. Op reis tussen Rotterdam en -pak ‘m beet, hou ‘m vast- Eindhoven is het natuurlijk heel prettig als je die reistijd kunt benutten met het gebruik van iets komploeterachtigs. In de bus, waar de lengte van de routes de afgelopen tien jaar gereduceerd is van enige uren per rit tot maximaal drie kwartier, is het in mijn beleving nogal onzin. Moet men persé tussen Overschie en de Diergaarde, bij het ronden van het Kleinpolderplein ook nog de digitale snelweg op? Larie!
Ik ben hier met regelmaat, maar vind de bijdragen niet altijd (waan-)zinnig genoeg om er ook op te reageren.

gravatar

Tja Heer Jeetje, persoonlijk denk ik dat wie is uitgerust met een zodanig post-modern telefoontoestel, dat daarmede de OV-chipkaart opgeladen kan worden, dat die ook wel over een ‘eigen’ toegang tot het internet kan beschikken. In de voertuigen van mijn vorige werkgever zat standaard een oplaadapparaat. Dat bood een ieder (beschikkend over een bankpas, corresponderend met een rekening met voldoende saldo) de mogelijkheid tijdens de rit de kaart op te laden. Mijn huidige werkgever heeft die apparaten echter verwijderd. De situatie is er na het ingaan beslist niet prettiger op geworden. Dat geldt overigens zowel voor de reizigers als de chauffeurs.

gravatar

Hier moet ik toch echt Non Verbaal in bescherming nemen tegen een zogenaamde broeder, die de gelofte van afstaan van rijkdom aan het Vaticaan niet heeft afgelegd.

gravatar

Tot mijn spijt heb ik te laat geconstateerd, dat het verwijzingsprogramma de eerste maal een fout maakte door een hinderlijke virus.

Voor meer informatie: http://tinyurl.com/bca626o

Wellicht helpt een gezamenlijk gebed aan St Norton of de heilige Avast onder leiding van broeder Paulus.

gravatar

@Interim Paus: Vele malen heb ik geprobeerd mijn armoede met de kerk te delen, maar steeds gaven ze niet thuis. En nu wilt u mijn rijkdom hebben ? Mooi niet !

gravatar

Had u maar iets anders met de nonnen gedaan daN alleen maar communiceren. U had uw armoedig geval beter met hen kunnen delen.

gravatar

Pseudo Ouwe Hoer. Dat is grammaticaal gezien ook nog eens volkomen onjuist.
de betekenis van het door jouw opgegeven woord betekewnt dames van lichte zeden op oudere leeftijd.
Ga ergens anders de boel verzieken
ik heb al eens eerder aangeboden een plekje voor je uit te willen zoeken

gravatar

Maar Geert toch, je weet evengoed als ik dat immigranten en limburgers vrijwel niet van elkaar zijn te onderscheiden.

Als iets de integratie bevordert is dat wel non-verbale communicatie, maar je wilt natuurlijk geen integratie aangezien je droomt van een geheel “blank” Nederland. Sweet dreams.

gravatar

Duidelijk en logisch zijn de woorden van mijn dierbare naaste en Gods tigste zoon, lokale collega Job de Bakker uit Tegelen.

Helaas missen wij calvinisten de mogelijkheid hem heilig te verklaren. Maar belangrijker is dat in’t Goor al een St Job verblijft, die geen concurrentie duldt.

Reageer
gravatar

Naaste Paulus,

Ik ben niet zo op de hoogte met katholieke gebruiken, maar de Heilige Job heeft er wel voor gezorgd dat mijn katholieke buurman genezen is van eczeem in zijn gezicht en er dus minder goor uitziet.

gravatar

Een zuiverder antwoord kan hietbrink niet geven… Werken=weer-hakken=werken
werken=weer-Hakken op het veld.
werken=weer-hakken van hout.
werken=weer-hakken er op los.
werken=weer-hakken van stenen.
werken=weer-hakken vandaag.
werken=weer-hakken morgen.
werken=weer-hakken van groenten…Hak.
werken=weer-hakken van vlees, haché.
werken=weer-hakken van splinters.
werken=weer-hakken van grond.
weer-hakken=werken tot je er bij neer valt. We maken er gehakt van.

gravatar

U vergeet Uzelf. Zonder werkwoorden wordt de spreuk: Geen lullen maar poetsen.
Waarbij ik eigenlijk van U wel lof voor een poets verwachtte.

gravatar

Geachte heer Van Mathenesse Spaland,

de Samenwerkende Bijbelbelt Boekhandels hebben dit destijds gedaan in een poging de Ikea-gids als meest verspreide drukwerk naar de krøn te steken.

Het heeft onvoldoende mogen båten.

De actie met het paardenvlees lijkt inmiddels wel meer succes te hebben bij deze møbelgigånt.

gravatar

Vooralsnog vooral “vormeloze persoons-zondag” hier bij ons kerkgenootschap. Hoog tijd voor verandering, dat zeker!

gravatar

Ik durf nog een stap verder te gaan: We moeten de zondag zo vreselijk heilig maken, dat we 3 dagen ervoor en 3 dagen erna niet mogen werken!

Reageer
gravatar

Maar bidden is toch ook een werkwoord? En wat te denken van knielen of van collecteren. Zegenen mag dan ook niet meer natuurlijk. Het kan mij persoonlijk niks schelen maar ze maken het zichzelf wel moeilijk hoor die christenen.

Reageer
gravatar

Worden wel saaie kerkdiensten.
Gij …. niet ….
Gij …. niet ….
Gij …. niet ….
Dan sla ik maar een keer een weekje over.

Reageer
gravatar

Dagelijkse, of nee, wekelijkse praktijk hier. Aanwezigen volgende week?
Gij… niet…,
gij… ook niet…
enzovoorts.

Geen werkwoorden voor nodig!

gravatar

Mooi wel:
er was eens een pastor in Tegelen
die wou voor de Zondag wat regelen.
Hij riep: rust nu voort,
Het Woord aan het woord.
En ging zijn werkwoorden verzegelen.

gravatar

Een dominee uit Tegelen? Volgens mij meer pastoors daar, wie een letterlijke interpretatie van de Bijbel vreemd is.
(Lekker puh, toch één werkwoord…)

Reageer