Syrische rebel vastgehouden door Nederlandse journalisten

Mohammed Yahya langdurig oppervlakkig ondervraagd

De 27-jarige Syrische rebel Mohammed Faris Yahya is afgelopen vrijdag in Aleppo urenlang vastgehouden door een groep Nederlandse journalisten. Hij werd na een oppervlakkige ondervraging bevrijd door een brigade van het Vrije Syrische Leger.

De journalisten trakteerden hem op een spervuur van vluchtige vragen. “Ze vroegen me hoe ik heette en wat ik van Assad vond”, zegt de geëmotioneerde rebel. Volgens hulpverleners van het Rode Kruis heeft de voormalig taxichaffeur een trauma aan het incident overgehouden.

Yahya vertelt dat hij de journalisten smeekte om te mogen vertrekken. “Ik zei dat ik wilde vechten, maar ze lieten me niet gaan. De ene keer waren de opnamen niet bedreigend genoeg, de andere keer was de lichtinval niet goed. Ook moest ik iedere verslaggever apart te woord staan. Ze wilden allemaal een eigen quote.”

In rebellenkringen groeit de roep om in te grijpen tegen het optreden van journalisten. Binnen de Veiligheidsraad stuitte een resolutie tot nu toe echter op een veto van tijdelijk lid Australië, dat inperkingen op de persvrijheid ‘onacceptabel’ vindt.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het is te hopen dat Arnold Karskens zich niet over deze Mo heeft ontfermd. We hebben allemaal gezien wat er van dat modellen-meisje terecht is gekomen. Ik begrijp dat jij niet wilt dat er met de gijzelnemers onderhandeld wordt: daar hou ik nou van, een vent uit een stuk.

Reageer
gravatar

Die olie hebben de ‘westerlingen’ meegenomen dunkt mij. Wel sympathiek dat ze hun kerstpakket hebben achtergelaten, als wiedergutmachung?

Daar hadden ze natuurlijk ook best wat oppervlakkige vragen over kunnen stellen, hoe hij tegen het christelijke kerstfeest aan kijkt. En of in die boodschap van het ‘kerstgevoel’ niet een zelfde soort tijdsgebonden moreel appèl schittert als in de Ramadan. Maar nee, het was weer oorlog voor en oorlog na, in waarschijnlijk Syrië.

gravatar

Goegel geeft uitkomst Carrotte:
” Ugur Ümit Üngör is Assistant Professor of History at Utrecht University. A sociologist and historian by training, his main areas of interest are … etc”

Maar het kon erger: stel je voor als Jack van Gelder-achtigen vragen zouden stellen als ‘wat ging er door je heen “

Reageer
gravatar

Hmm, volgens mij is dat niet echt een onderscheidend kenmerk van Jack van Gelder. Overigens had het nóg erger gekund. Hij kreeg immers geen bezoek van hoe-heet-ze-ook-al-weer van Boer zoekt vrouw.

gravatar

Wtf is UĞUR ÜMIT ÜNGÖR? Alleen de naam al suggereert verdraaide berichtgeving. Waarom in De Speld een platform bieden aan zo iemand? Ik vertrouw dit zaakje niet. Volgens mij hebben de journalisten best wel diepgaande vragen gesteld. Maar ja, zoals altijd hebben de media het weer gedaan. Bah!

Reageer
gravatar

Eindelijk eens volkomen raak geschoten door de Speld. De spijker op zijn kop!! Precies wat er aan de hand is met de Nederlandse journalisten: oppervlakkig ondervragen en dat is dan ook het enige wat journalisten zo ongeveer kunnen doen in dit (opper)vlakkige landje. Stel je voor dat er eens iemand weg zou zappen. Of snel door zou bladeren.

Reageer
gravatar

De Media Maffia bediend zich tegenswoordig door middel van de raarste capriolen… als nieuws al geen fake is dan is dit ook al weer een staaltje máák-nieuws. Zal niet vreemd opkijken als er straks wederom een paar van die rioolratten zelf worden neer geknald.
de krant komt vol en de pagina’s rouw weerom goed gevuld. De overleden was wederom een verdraaaaid goed schrijver.

gravatar

Ja, daar zat ik ook net aan te denken: stel dattie was door die Matthijs was bevraagd of bij P&W had moeten komen: valt dat niet onder de Geneefse Conventie? Martelen is toch niet toegestaan?

gravatar

Ik vind het jammer dat ook de Speld zich ongepast gedraagt tegenover Mohammed. Hij is zojuist bevrijd van oppervlakkige journalisten, dus stelt de Speld oppervlakkige vragen naar zijn mentale gesteldheid na de oppervlakkige vragen. Als hij zich opblaast voor Syrië is het jullie schuld.

Reageer