Dijsselbloem: ‘Knot zit thuis omdat hij niet in vorm is’

Economie beter af zonder president Nederlandsche Bank

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft zich opnieuw uitgelaten over het thuiszitten van de president van de Nederlandsche Bank Klaas Knot. Volgens de minster verschijnt Knot om inhoudelijke reden niet op zijn werk. “Hij is de laatste tijd gewoon niet in vorm.”

De geruchten doen de ronde dat de minister Klaas Knot thuis laat, om hem onder druk te zetten om een nieuw, verslechterd contract te tekenen. Het salaris van Knot moet meer dan vijftig procent omlaag, omdat volgens het regeerakkoord functionarissen in de (semi-)publieke sector niet meer mogen verdienen dan de Balkenendenorm.

Dijsselbloem ontkent de geruchten. “Als je kijkt naar dat gebazel laatst in Buitenhof, dan moet je gewoon concluderen dat hij op dit moment niet optimaal presteert. Zijn conditie is in orde, het probleem is vooral mentaal. Om in het huidig economisch klimaat van waarde te kunnen zijn, is topvorm een vereiste.”

Klaas Knot werd bij de Internationale Bankenconferentie in Basel in 2011 uitgeroepen tot de meest waardevolle nationale bankier. Volgens Dijsselbloem is het sindsdien alleen met Knot alleen maar bergafwaards gegaan. “Het succes is hem naar het hoofd gestegen.”

Sigi Lens, de zaakwaarnemer van Knot, vindt dat de Nederlandse Staat haar afspraken moet nakomen. “Knot heeft twee jaar geleden voor het huidige salaris getekend. Nederland toont zich een onbetrouwbare werkgever als ze tijdens het spel de regels probeert te veranderen.”

Lens: “Het kost wat om een financieel talent als Knot aan je te binden. En dat is wel nodig als Nederland wil blijven meedraaien in de top van de financiële sector.” Inmiddels wordt al vollop gespeculeerd dat Knot in het winterreces naar het buitenland vertrekt.


Uw reactie telt. Juist nu.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Binnenshuis gegijzeld door ijzel buitenshuis, richt ik mij noodgedwongen op De Speld. Hoe boeiend het discours ook, ik ben van mening dat het item én Klaas Knot nu wel over hun hoogtepunt heen zijn. Als trouwe Speld-klant gaf ik reeds op 8 januari te kennen, daarin ondersteund door Heer Jeettje, dat de “zaak Knot” wel van de agenda zou kunnen worden afgevoerd, bij voorkeur per Solex. Dat Klaas nu nog immer figureert in deze kolommen duidt op of a) een apert gebrek aan inspiratie bij de redactie van dit blad,of op b)steek- en/of smeergelden van K. Knot’s spindoctor Jack de Vries (CDA) of c)op instructies dienaangeaande van de RVD die Knot steunt in zijn woordeloze strijd tegen Deysselbloem. Horen we nog wat van achter de groene tafel?

Reageer
gravatar

Als Jeroen D’IJsselbloem naast zijn baan als thesauriër-generaal van de NV Nederland er ook nog de financiën van een Verenigd Europa, naast kan doen, rijst de vraag of niet alle Nederlandse ministers in feite op Balkenende-norm worden betaald voor een parttime-baantje. En IJsselbloempje, trouwe tassendrager van Kok, Bos e.a., krijgt nu twee fulltime salarissen voor twee parttime banen, toch minimaal al gauw een ton of zes, zeven per jaar. Toch wat sneu voor de 550.000 werklozen die nu moeten rondkomen van de kortstondige 70% WW en daarna van de Bijstand hun eigen huizen moeten opeten: Knibbel-knabbel-knuisje-wie knabbelt er aan mijn huisje? De NHG? Neen, ‘t is Jeroen’s Fiscus zeker, die verdwaasd is zeker.

Reageer
gravatar

Het zal nu wel duidelijk zijn: niet de verbeelding is aan de macht, maar het Calvinisme. Zonder echt mee te doen in de race heeft het CDA, en daarmee het reactionaire volksdeel, de macht herwonnen.
Kok heeft het socialistisch erfgoed in zijn nakie gezet, Bos vervolgens tot op het bot gefileerd en de generatie Dijsselbloem en Asscher kookten het merg eruit onder het bezielend oog van een ex-milieufanaat.
Je zou er een socialistische revolte voor ontketenen, maar helaas hebben we geen arbeiders meer -die importeren we- maar alleen nog maar ‘kenniswerkers’.
En daar win je niks mee.

gravatar

Ik sluit mij graag aan bij de visie van Heer Jeettje, doch met één (1) proviso. De landelijke norm voor erkende homoseksualiteit ligt op 7 %. Dat brengt mij tot de conclusie dat -ook zelfs in de sportwereld- maximaal 93 % met tegenzin tegen “schonkige achterkanten” van sporters aankijkt. De rest moet dat toch met enig genoegen doen. Daarbij komt dat -zowel bij schaatsers als bij wielrenners- bij het langdurige volgen van een kopman, de zo gevreesde “anale fixatie” zich kan voordoen. Deze kwaal is vooralsnog inoperabel gebleken en kan alleen bij algeheel abstineren genezen.

Reageer
gravatar

Jeettje; uw persisteren in het ontkolen van de Solex ontroert mij. Droeftintige herinneringen aan die periode trekken voorbij; er was in ons gezin een pre-Solex periode. Er waren achtereenvolgens -zeer kort- een Berini “Eitje” en een Cyclemaster, een Engelse tweewieler met hulpmotor (in het achterwiel n.b.), ongeveerd en dus funest voor de vaste lokatie van de nieren. Na de ouderlijke Solex kwam de puberale Puch Skyrider. Maar ook hier ontkwam men niet aan: ontkolen, verstelbare sproeier doorblazen en het droogföhnen van de bougie-dop na zware regenval. Hoe lang reeds ligt dit achter mij en hoe helder staat de Solex mij nog voor de geest; nu nóg kan ik hem uit het hoofd natekenen. Of anders het 1:18 schaalmodel van de Solex 3800 mét unilaterale zijtas (Solido S Moto CollectoR: € 7,00) ter hand nemen. 0,8 PK. bij een cylinderinhoud van 49 cc en een gewicht van 28 kg. De leren jas en de ei-vormige witte Willempie helm met oorbeschermers springen in de herinnering. In deze outfit waagde de pater familias zich ook wel eens op de BSA van zijn broer, om dan oerendhard de na-oorlogse Schiebroekse dreven onveilig te maken en ruiten te doen rinkelen in hun sponningen. Doch Solex vincit.

Reageer
gravatar

Beste Outsider en heer Jeettje,
Uw solexen zijn welliswaar iets gedateerder maar wellicht hebt u ook verstand van het volgende. Ik kan mij nl. herinneren dat de bougiepuntjes van m’n 2ehands paarse Puch Maxi regelmatig bewerkt moest worden met (bij mijn weten korreltje 120) schuurpapier. Deed ik dat niet dan stond ik vaak halverwege Oosthuizen en Purmerend met serieuze panne, iets wat de rest van de werkdag nogal wat boze collega’s tot gevolg had.

gravatar

Kijk, Tjeempie, dat is nu leuk; een technische kwestie.
Allereerst moet toch vastgesteld worden dat de Puch Maxi niet was ontworpen voor deze lange afstanden: van de dansschool naar de patatzaak en dan met een kleine omweg huiswaarts, en voor dagelijks gebruik van school naar huis en omgekeerd binnen de stad, dat was het wel.

Voor langere ritten was een ingreep nodig: andere sproeier en/of hete bougie, als ik mij goed herinner – de tijden liggen ver achter mij.

Het uitboren van de schotjes van de uitlaat wilde ook wel eens helpen. Hoewel in mijn enthousiasme daar eens te ver ben ingegaan, en virtueel -excuus; dat woord bestond nog niet- zonder uitlaat reed.
Het trok aandacht, dat moet gezegd.

gravatar

Nu heb ik altijd geleerd dat scooters na de 2e WO ontstonden vanwege een overschot aan kleine startmotoren voor de Italiaanse vliegtuigindustrie welke gebruikt werden in propellorvliegtuigen -de échte- om de eerste omwentelingen te laten maken eer de motoren dat oppakten.

Ben ik abuis, of heeft dat Mosquitomotortje daar ook van weg?

gravatar

Dit verhaal is mij ook bekend, Heer Jeettje. De Italiaanse vliegtuigindustrie werd lam gelegd omdat men met de Duitsers had samengewerkt. Men heeft toen de productielijnen aangepast op de vervaardiging van scooters waarbij men de startmotoren en neuswielen van vliegtuigen gebruikte.

De opgelegde “straf” zal men met vreugde hebben ondergaan. De voertuigjes vonden gretig aftrek en gelet op het eindigen van de oorlog bood het verder produceren van oorlogsmaterieel weinig perspectief. Achteraf bezien is de straf eerder een beloning geweest.

Het zou heel goed kunnen dat de geschiedenis van de Mosquito met het voorgaande verweven is.

Zie ook de geschiedenis van Heinkel: vliegtuigen en scooters.

gravatar

Jeettje, dank voor het oplossen van het Paarse Puch Maxi mysterie hoor!
Dat van die hete bougie heb ik enige tijd later goed gemaakt met een (rode) Fox de Luxe. De prop in de uitlaat van dit karretje heb ik destijds nl. vakkundig door een Bovag gecertificeerde tweewielerhersteller laten verwijderen. Welnu omdat ‘k 25 km p.u. rijdende op het fietspad zo’n beetje continu ingehaald werd door heren op racefietsen en dat onbezoldigde gangmaken werkelijk bui was.
Alsmede de werkelijke reden, en u zult het ongetwijfeld met mij eens zijn heer Jeettje, het absoluut onwenselijk is om na een zware dag, eindelijk naar huis mag snorren dan onvrijwillig aanhoudend geconfronteerd te worden met plaatselijk doorweekt wielrenondergoed en bij thuiskomst alle trek in de daags daarvoor met zorg bereidde eenvoudige eenvoudige, voedzame maaltijd compleet verdwenen bleek te zijn.

gravatar

Beste Tjeempie, dat is een hard gelach. Niet van het type zijnde telkenmale uitroepend: “dat zou verboden moeten worden!”, is hier deze hartekreet op zijn plek.

Hetzelfde geldt voor schaatsers, zou ik daar aan toe willen voegen: sport is mooi maar moet geen verdwazing worden uitmondend in het uren schonkige achterkanten van sporters bestuderen.

gravatar

Mij dunkt dat ruim een maand na de laatste inhoudelijke reactie (van Jeetje) de rubriek “Economie” toch een opdate behoeft. Op Klaas met Knot zijn we intussen wel uitgekeken, is de nipt afgewende fiscal cliff-hanger geen geschikt item? Komt binnen drie maanden gegarandeerd wéér in de publiciteit.

Reageer
gravatar

Inderdaad zou men verwachten, Heer Outsider, dat de heer Knot nu zo langzamerhand wel klaar is met ontkolen, sproeier doorblazen en het watervast maken van de ontsteking.
Maar wellicht heeft hij vertraging opgelopen door te wachten aangaande de Maya-kalender?

In ieder geval dient spoed te worden betracht: het schijnt dat de heer Dijsselbloem een mooie functie wacht in het Europese, en enig transport derwaarts is nodig. Achterop de Solex dus.

Wel moet ik bekennen dat de meerwaarde van een “belangrijke post voor Nederland” mij ontgaat: al die Nederlanders die ooit op “belangrijke” posten hebben gezeten, hebben Nederland immer in een lastiger parket gebracht dan waren zij gewoon thuis gebleven.
Gewoon omdat zij onbekwaam waren, dan wel de schijn van nepotisme trachtten te vermijden. Persoonlijk heb ik een sterke voorkeur voor het eerste.

gravatar

“Volgens Dijsselbloem is het sindsdien alleen met Knot alleen maar bergafwaards gegaan.” Als er verder niemand achteruit is gegaan, dan heeft deze man vast heel veel opgegeven om voor de rest van ons voor elkaar te krijgen dat we niet achteruit gaan. Bravo! Dan heeft hij alle recht om even thuis te zitten.

Reageer
gravatar

Stel dat we waarde nu eens niet in geld maar in broden gaan uitdrukken, gewoon opeens, bij wijze van verrassing voor al die grootgraaiers, neoliberalen en andere Angelsaksen. Zouden bakkers die goed boeren aan het eind van het jaar met een niet te torsen zak bonusbrood naar huis gaan?

Stop eens met die onzin en laat de waarde in haar waarde, reduceer haar niet tot een munteenheid.

Reageer
gravatar

Beste Henk,

Waarlijk eens een bijzonder goed idee van jou. Maar waardebonnen zijn helaas wat onhandig bij de verrekening van consumptieartikelen in een automatisch verkoopapparaat. Ik stel daarom voor om daarvoor ronde schijfjes te gebruiken in plaats van waardebonnen.

gravatar

Ruggero, Henk en de zeergeleerde heer Zel,

Ik zit al meer dan een halve eeuw te genieten op van die heerlijk rinkelende ronde schijfjes met numerieke opdruk op de ene kant en een of ander hotemetoot op de andere. Als ik het goed begrijp, kan ik die omwisselen voor waardebonnen. Maar wat heb je voor lol van een professioneel rijke in hemelsnaam aan knipperende waardebonnen?

gravatar

Zeg Zel en Dagobert, mag ik onderhand ook wat te berde brengen?

Henk,

Voor de zekerheid zou ik die waardebonnen laten drukken en uitgeven op kosten en eigenaarsrisico van de overheid.

Maar voor het risicoloos beheer heb ik wel een plannetje waaraan wij veel geld kunnen verdienen. Ik stel jou daarom voor om bij mij op de bank verder te overleggen.

gravatar

Baron Ing Paulus van Rabo tot Amrode,

Wij klagen u aan vanwege uw schending van ons octrooi op de rechtvaardige neoliberale verdeling van winst en verlies van een onderneming:

De winst is voor ons en het verlies is voor de werknemers en de belastingbetaler.

gravatar

Ik stel voor dat we het waardebonnen-systeem uitbreiden, zodat we met broodjes van morgen al broodjes van overmorgen kunnen kopen, of – om voor de dag na overmorgen nog meer broodjes te kunnen kopen – morgen de vandaag gekochte broodjes van overmorgen voor een hoger bedrag kunnen doorverkopen.

gravatar

Zegt u maar gerust “doortrapt”, Heer Jeettje. Overigens verdenk ik hem niet van het bezit van een Solex. Ik kan het niet goed uitleggen, maar het past gewoon niet bij hem.

Nee, dan dr. Lou de Jong. Bij die man kon men de Berini M21 gewoon van het gezicht aflezen. Maar wat verwacht u ook anders van een man die met een alpinopet op over straat liep?

gravatar

De Flandria lijkt mij niet passend, Heer Jeettje. Met de Berini M21 had ik hem al het voordeel van de twijfel gegeven omdat mijn gedachten oorspronkelijk uitgingen naar het eitje. Dit omdat hij dan tijdens het vervoer zijn pijpje kon blijven roken en de alpinopet niet af zou waaien.

gravatar

Ho, spreken wij nog steeds over dezelfde persoon? Ik kan mij, zeker in deze pose, een bankbediende, wat de heer Knot per slot toch is, naar zijn werkplek toe zien reppen.

Qua de heer De Jong ben ik het geheel met u eens; ik zou zelfs zo ver durven te verondertstellen dat een Berini M21 voor de zondagse uitstapjes werd gebruikt en het eitje voor dagelijks woon-werkverkeer.

gravatar

Tja, Heer Knot behoort natuurlijk nog tot de lagere regionen die gewoon ‘s-morgens op tijd op de zaak moeten zijn. Hier kan van reppen sprake zijn.

Wat betreft De Jong zal het zo zijn geweest zoals u het zegt. Dit dan wel alleen in de tijden dat de Mobylette weer even bij de zus was gestald omdat de tank bijna leeg was.

gravatar

Neen, mijn fout, ik had wat duidelijker moeten zijn: het leek me dat Knot de Mobylette zonder tanken (men is bij de bank of men is het niet) leende: ik kan me met geen mogelijkheid een zus van de heer De Jong op zo’n brommer voorstellen – en de heer De Jong al helemaal niet.

gravatar

De echte reden is natuurlijk -maar dat mag weer niet uitlekken- dat de naam in het buitenland verkeerde associaties oproept.

In het Anglo Amerikaans klinkt het ongeveer als Claus Not, zodat het lijkt of Nederland de rest van de wereld het genoegen van Santa Claus wil ontzeggen.
Beter dan hevige diplomatieke onlusten te creëren, lijkt het thuislaten van deze speler een verstandige beslissing.

Reageer
gravatar

Nout klust wat bij in China, daar had men al snel in de gaten dat hij een alerte en effectieve toezichthouder is.
Zo kan hij zijn karige pensioen ook een beetje aanvullen. Ook hier liet onze regering weer een kundig persoon vertrekken.
Wat een breen dreen.

Reageer
gravatar

Eerlijk gezegd vind ik Nout een onzichtbare centrumspits. En dat is maar goed ook, want als je hem ziet schiet ie steevast de bal in eigen doel.

gravatar

Toch zou dit veel vaker dienen te gebeuren. Ik stel voor dat koningin Beatrix Mark Rutte voorlopig ook thuis laat en Diederik Samson een tijdje als premier opstelt. Mark is de laatste tijd wel heel erg uit vorm!

Reageer
gravatar

Het levert financieel meer op als Bea een tijdje op non-actief wordt gesteld. Dat valt overigens maar drie dagen per jaar op.

gravatar

Vertrek naar het buitenland zou zo maar kunnen. Dat mag niet gebeuren met zo’n topper. Gelukkig heeft de heer Knot een zaakwaarnemer met enige financiële kennis, ik denk dat deze de NL regering wel kan overtuigen dat de heer Knot moet aanblijven. Mij dunkt een behoud-bonus voor de heer Knot is meer op zijn plaats.

Reageer
gravatar

Zeergeleerde heer Zel,

Dat is waar. Ik heb zo’n dertig jaar geleden mijn karige geld op een spaarrekening gezet tegen 9 %, maar sindsdien hebben de banken tijdens het spaarspel ongevraagd de rente met stapjes teruggebracht tot 0,9 %! En dan heb ik het nog niet over de truc met euro die geen daalder meer waard is. Daar zat ik ook al niet te wachten. En nu gaan mijn duurbetaalde spaarcenten naar de Grieken.

Als ik dat allemaal van te voren had geweten, was ik niet begonnen aan het spaarspel.