Griekenland herdenkt economische groei

Kwartaalcijfers van 2008 worden voorgelezen

In Griekenland wordt vandaag de economische groei van 2008 herdacht. In het hele land zullen herdenkingsbijeenkomsten worden gehouden om stil te staan bij het laatste jaar dat de Grieken niet in een recessie zaten.

Tijdens de nationale herdenking zal de minister van Financiën een krans leggen bij de Griekse Nationale Bank. Op het Sytagma-plein in Athene zullen de kwartaalcijfers van 2008 worden voorgelezen door families die de jaren van voor de krimp hebben meegemaakt. In de havenstad Piraeus zal een standbeeld van de economische groei worden onthuld.

Volgens premier Samaras is het belangrijk dat het principe van economische groei niet uit het collectieve geheugen verdwijnt: “Naarmate de tijd verstrijkt, zijn er steeds meer kinderen die de jaren van groei niet meer hebben meegemaakt. De nieuwe generatie heeft nog nooit van consumentenvertrouwen gehoord. Toch mogen we nooit vergeten dat ons land ooit positieve jaarcijfers heeft gehad. Met deze herdenking markeren we een belangrijk deel van onze nationale geschiedenis.”

Voor de oude generatie staat de welvaart nog vers in het geheugen. Georgos Sifakis (27) maakte de groei van dichtbij mee: “Mijn vader had een bakkerij. Elk jaar steeg de omzet, waardoor we als gezin steeds meer te besteden hadden.” Sifakis vindt het belangrijk dat de verhalen uit die tijd verteld blijven worden: “In veel families wordt er niet over de groei gesproken omdat het te gevoelig ligt. Toch is het van groot belang dat de cijfers uit die periode niet vergeten worden.”

Volgens Samaras is het belangrijk dat de nationale herdenking elk jaar opnieuw gehouden wordt: “Het draagt bij aan het historisch besef, waardoor we de wereld om ons heen beter begrijpen. Voor ons is het misschien iets uit een ver verleden, maar toch is er nog op heel veel plekken in de wereld economische groei. Wat dat betreft is er hoop.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Goeie zaak?! Economische groei is een monster dat de aarde opvreet en mensen uitperst. Togis herdenken beter dan begraven of verbranden.

Was vroeger wel een hobbietje van mij: geld in de fik steken, leuk voor de reacties. Geld strooien deed ikook allang voordat Sint het deed. Nu ben ik blut, maar heb wel EIGEN GELD:
http://www.kopieerjeeigengeld.blogspot.nl/

Reageer
gravatar

De Grieken hebben teveel naar de Sirenen geluisterd (tegenwoordig een rol van Goldman Sachs), waar bij we rustig kunnen stellen dat de historie zich herhaalt, zie onderstaande tekst:

ταῦτα μὲν οὕτω πάντα πεπείρανται, σὺ δ᾽ ἄκουσον,
ὥς τοι ἐγὼν ἐρέω, μνήσει δέ σε καὶ θεὸς αὐτός.
Σειρῆνας μὲν πρῶτον ἀφίξεαι, αἵ ῥά τε πάντας
40ἀνθρώπους θέλγουσιν, ὅτις σφεας εἰσαφίκηται.
ὅς τις ἀιδρείῃ πελάσῃ καὶ φθόγγον ἀκούσῃ
Σειρήνων, τῷ δ᾽ οὔ τι γυνὴ καὶ νήπια τέκνα
οἴκαδε νοστήσαντι παρίσταται οὐδὲ γάνυνται,
ἀλλά τε Σειρῆνες λιγυρῇ θέλγουσιν ἀοιδῇ
45ἥμεναι ἐν λειμῶνι, πολὺς δ᾽ ἀμφ᾽ ὀστεόφιν θὶς
ἀνδρῶν πυθομένων, περὶ δὲ ῥινοὶ μινύθουσι.
ἀλλὰ παρεξελάαν, ἐπὶ δ᾽ οὔατ᾽ ἀλεῖψαι ἑταίρων
κηρὸν δεψήσας μελιηδέα, μή τις ἀκούσῃ
τῶν ἄλλων: ἀτὰρ αὐτὸς ἀκουέμεν αἴ κ᾽ ἐθέλῃσθα,
50δησάντων σ᾽ ἐν νηὶ θοῇ χεῖράς τε πόδας τε
ὀρθὸν ἐν ἱστοπέδῃ, ἐκ δ᾽ αὐτοῦ πείρατ᾽ ἀνήφθω,
ὄφρα κε τερπόμενος ὄπ᾽ ἀκούσῃς Σειρήνοιιν.

Reageer
gravatar

“PALLAS ATHENA • 22 NOVEMBER 2012, 18:12:

Go for it girl.

(je hebt mijn mobiele nummer nog he?)

Reageer
gravatar

Toch gloort er hoop voor Griekenland: als ze nu bij het herdenken van de groei in het verleden dezelfde trucs weer toe gaan passen als ze destijds deden dan staat er al heeel snel weer nieuwe groei in de boeken. Hellas Boppe!

Reageer
gravatar

De tzatziki wordt niet zo koud gegeten als ze wordt opgediend. Het is namelijk heel warm in Griekenland ondanks dat ze er niet warmpjes bijzitten.
Mediteer daar maar eens op!

Reageer
gravatar

Dat is precies de reden waarom ik zo graag naar Griekenland ga: ik word zo moe van die ‘hard werkende hollanders’.

Die gasten daar maken zich niet zo druk als ze veel lange dagen maken (en die maken ze), en ze zeuren er ook nooit over.

gravatar

Klopt lange dagen maken ze zeker… met een protestbord in hun hand. Als zij nou eens gaan werken(en rekeningen ook echt betalen) hoeven wij volgend jaar misschien geen geld meer te sturen.

gravatar

Zogenaamd harde werkend Nederlander,

U beledigt als onwetend schepsel mijn hardwerkende Grieken. Als u zo doorgaat met uw onbenullig geschrijf zal de bliksem van mijn grootvader Zeus u treffen.

gravatar

Ik kan me toch niet aan de indruk onttrekken dat de hardwerkende Griek wél bestaat en die hardwerkende hollander een sprookje is.
Bovendien zijn ze zo wijs om te protesteren: hier in Nederland kan je het volk tot derlui blote gat uitkleden en dan nóg gaan ze de straat niet op.

Maar geen jokkebrokjes hier ajb: er wordt helemaal niets aan Grieken betaald: alles gaat in één moeite door naar Noordeuropese banken – vnl Duitse.
Dus als u geld wilt zien: aanmelden bij mevrouw Merkel graag?

En waarom ben je jaloers op mensen die niks hebben eigenlijk? Dan moet je minder hard gaan werken – of nog harder gaan werken, maar dan in Griekenland: dan heb jij ook niks. Ben je blij dan?

gravatar

Lieve Margo,

Herdenken is wat anders dan vieren. Leren ze jullie dat tegenwoordig niet meer op school? Zo herdenken wij Nederlanders op 4 mei en vieren op 5 mei. Inderdaad lastig te onthouden. Voor jongelui als jij hadden ze het beter andersom kunnen doen, dan had het tenminste nog een makkelijk ezelsbruggetje opgeleverd…

gravatar

Lieve Marg00tje,

Je loopt iets te hard van stapel.
Ik veronderstel dat jij in huis geen petje draagt, dus moet je het eerst opzetten voordat je het kunt afzetten.

Nou daag dan maar weer,

van Paulusje

O ja,
Mijn pappie vindt het van de gekke, dat Blonde Geert nog geen meldnummer tegen Grieken heeft ingesteld.

gravatar

Nou Dagobert,

Vroeger voerden de Grieken hun monumenten niet zo bescheiden uit. Wat bijvoorbeeld zo’n Acropolis niet gekost moet hebben, wilt u zelfs niet weten.

Zijn ze daar misschien van hun geloof gevallen?

gravatar

Het grappigste is nog dat al die oude beelden en gebouwen die nu wit zijn omdat alles eraf gebladderd is, vroeger hevig beschilderd waren.
En zoals een bekend historicus ooit zei: als ze neon-reclames hadden gehad, hadden ze die er ook op gehangen.

gravatar

Heer Teun,

De Griekse overheid heeft bij de EU een hypotheek genomen op de Akropolis.

Olli Rhen, eurocommissaris van economie en nog wat, heeft inmiddels een offerte gevraagd aan de firma Mammoet om het hele geval naar Brussel te verplaatsen, als Griekenland de rente niet kan betalen.

Als dit ragfijn spel maar goed komt. Tom Poes verzin een list!