Schuldencrisis dreigt over te slaan naar banken

'Garanties en steun aan nationale overheden drukken zwaar op de balans'

Na Griekenland, Spanje en Ierland, dreigen nu ook banken het slachtoffer te worden van de internationale schuldencrisis. Dat staat in het rapport ‘The dangers of the debtcrisis’ dat het IMF vandaag presenteert.

Volgens het IMF drukken de  steun en garanties die banken aan nationale overheden hebben verstrekt nadat in 2010 de schuldencrisis uitbrak, te zwaar op de balans. IMF-topvrouw Christine Lagarde: “Je ziet nu dat ook de eerste banken moeite krijgen om aan hun betalingsverplichtingen te voldoen. Als de crisis echt overslaat naar de bankensector dreigt massaal ontslag en sociale onrust.” Volgens Lagarde zijn de ontslagen die ING vorige week aankondigde een teken aan de wand.

Nationale overheden hebben jarenlang te veel risco’s genomen. Ze maakten allerlei wetten die door niemand werden begrepen. Toen landen als Spanje en Italië aan de rand van de afgrond stonden, hebben de banken hen met vele miljarden gesteund. Volgens hen waren Italië en Spanje too big to fail, een faillissement van zo’n systeemland zou wereldwijd een diepe recessie veroorzaken.

Volgens econoom Paul Krugman zijn ook de enorme bonussen voor ambtenaren oorzaak van de schuldencrisis. “In het huidige systeem zitten allerlei perverse prikkels voor ambtenaren. Als ze niet genoeg wetten maken zijn ze niet van hun baan verzekerd, op die manier zit het overheidsapparaat vast in een vicieuze cirkel.”

Terwijl de banken al jaren een streng bezuinigingsbeleid voeren, lijkt er bij de overheid weinig verandering te komen. De spelregels zijn sinds het ontstaan van de schuldencrisis vrijwel onveranderd gebleven. In de bankensector wordt al jaren gepleit voor allerlei maatregelen om risicovol wetgevend gedrag van overheden aan banden te leggen.

Deze week overleggen CEO’s van verschillende banken in Londen om oplossingen te vinden om de dreigende crisis af te wenden.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Kijkend naar de stier op de foto, valt het spreekwoord mij in: “Quod licet Jovi, non licet bovi”. Maar klopt dat nog wel? Ik vind bankiers stierlijk vervelend, maar wat bankiers vermogen, vermag Jupiter zelfs niet.

Reageer
gravatar

Hoe toevallig: juist vandaag heeft de Trojka overeenstemming bereikt over een generaal pardon voor bankiers die te kwader trouw hebben gehandeld in realtie tot het starten of verergeren van werekldomvattende crises; zij zullen niet hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld en hun wederrechtelijk verkregen baten zullen niet worden geconfisqueerd. Bankiers die te goeder trouw hebben gehandeld, doch evenzeer met fatale afloop, genieten intussen al van hun welverdiende bonussen en platina handdrukken in naargeestige oorden als de Seychellen en de Cayman Islands of in de nondescripte ghetto’s van het gevoelige Zwitserleven, waar men geen uitleveringsverdragen met de USA of Europa hoeft te vrezen.

Reageer
gravatar

Het is dé fetish van het Westerse kapitalisme, die fixatie op banken; begon het niet allemaal met zandbanken en coöperatieve Boeren-leenbanken? Toen zag Sigmund Freud een gat in de markt door hysterica’s horizontaal op de bank te krijgen, daarna ontstonden er slaapbanken, sperma-banken en als summum hypotheekbanken waar men als -té-kleinverdiener- succesvol genaaid kon worden met een overmaatse hypotheek. Die volksverlakkerij werd ‘bankieren’ genoemd en gezamenlijk gestimuleerd door een cohabitatie tussen project-ontwikkelaars en onze gretige overheid met lokkertjes als hypotheek-aftrek. Inderdaad lezertjes; het draagt allemaal een sterk seksueel karakter. U weet nu ook hoe het voelt om fiscaal in het pak genaaid te worden.

Reageer
gravatar

Die banken verdienen minimaal de strafbank zou je denken. Maar als opwarmertje kunnen we die stier geselen:
http://www.demostratie.blogspot.nl/2012/10/1-jaar.html
_zie onderste filmpje

Wie steunt wie: dat moge duideLIJK zijn. Wie betaald alle rekenINGen, ook een perverse realitijd.

Maar standje gestoord slaat op tilt. Nu kopen ECB en IMF met MILJARDEN tegelijk staatsobligaties op in plaats van dat staten gewoon failliet gaan net als vroeger. En deze leningen (geld dat de roverheid leent bovenop de gestolen belastingen en andere baten zoals in NL bvb de 200 miljard aardgasbubble) zullen onder dwang geint worden door deze internationale organisaties. De EU heeft al eigen troepenmachten, hoewel je daar hier niks over hoort. Jawolletjes gezellig betalen met ze allen. Braaf braaf!!

Reageer
gravatar

banken en overheden zitten in een dodelijke omhelzing: de overheden hebben banken, die bijna omvielen door wanbeleid, overeind gehouden en vervolgens kochten de banken met dit geld staatsobligaties, waarmee de overheden zich staande konden houden. Wie steunt nu wie?

Reageer
gravatar

@Saskia
Heb je het artikel goed gelezen? De banken hebben overheden, niet andersom.
De overheden zijn er om de banken te steunen, de banken om de overheden onderuit te halen.