Nieuw historisch stadscentrum voor Delft

Binnenstad moet plaats bieden aan 80.000 zitplaatsen

De bouw van een gloednieuw Middeleeuws stadscentrum in Delft is een stap dichterbij gekomen. De gemeente presenteerde gisteren de plannen voor een multifunctionele stadskern die op de plek van het huidige centrum zou moeten verrijzen.

De voornaamste blikvanger van de nieuwe binnenstad wordt een veertiende-eeuwse kerktoren van dertig meter hoog. Ook zijn er plannen voor de bouw van een stadsmuur uit de tijd van Karel de Grote. Het stadscentrum zal plaats bieden aan 80.000 zitplaatsen.

De huidige binnenstad stamt uit de dertiende eeuw en zou niet meer voldoen aan de eisen van de moderne tijd. Wethouder Stadsvernieuwing Joris van der Made noemt de bouw van een nieuw centrum onvermijdelijk: “De huidige Middeleeuwse gebouwen verkeren in verpauperde staat. Een monument als de Prinsenhof oogt ouderwets en niet meer van deze tijd. Op sommige plekken zie je nog kogelgaten in de muur zitten.”

Van der Made: “Door het multifunctionele karakter van het nieuwe stadcentrum kunnen verschillende activiteiten voor het eerst samenkomen op één plek, zodat mensen op een normale zaterdagmiddag tegen elkaar kunnen zeggen ‘laten we even naar het stadscentrum gaan’.”

De actiegroep RedDelft is tegen de plannen voor een nieuw stadscentrum en wil het oude centrum renoveren. “Dat is goedkoper en realistischer,” staat in de reactie op het plan. “Het nieuwe plan gaat voorbij aan de wens van de bewoners om te blijven wonen in de stad tijdens de verbouwing die ruim 20 jaar zal duren.”

Van der Made denkt dat de stadsvernieuwing de moeite waard is: “Met name de toeristische sector zal ervan profiteren. Als de verbouwing klaar is, hebben we straks de oudste binnenstad van Zuid-Holland.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wordt het niet eens tijd om dat aftandse begrip ‘Delfts Blauw’ te moderniseren? Gewoon beginnen met een nieuwe slogan? Zoals: in Delft kun je makkelijker blauw worden. Of “In Delft is er altijd genoeg Blauw op straat”. Of: voor een comateuze dronkenschap, moet je op z’n Delft’s blauw zijn. Ik bedoel maar, niet voor niets heeft de overheid de Taptoe uit Delft weggehaald; na afloop liep er dan echt tevéél blauws op straat.

Reageer
gravatar

Ze zijn daar wel ruim 70 jaar te laat mee! Dan hadden ze gewoon kunnen vragen of de Duitsers ook een rondje boven Delft hadden kunnen bombarderen, had veel sloopkosten gescheeld (en ook gezeik met een bestemmingsplan of sloopvergunningen).

Reageer
gravatar

Ik ben toch meer voor een aanpak waarbij de stad van haar eigen kennis en kunde gebruik maakt. Aan de Mekelweg en omgeving bevinden zich diverse tempels der wetenschap, waar zowel esthetisch als fysisch verantwoorde oplossingen voor het nieuw op te richten stadscentrum uitgedacht kunnen worden.

gravatar

Nadat oma bij de technische staf van De Speld haar beklag heeft ingediend, is het er niet beter op geworden.

Als deskundige wil ik voor deze ene maal om niet het advies geven om het schroefje aan het nippeltje van de transistor te vervangen.

Reageer
gravatar

Ik denk dat alle geld en moeite beter gestoken kan worden in de restauratie van de TU wijk. Dat nagemaakte Sciece-fiction ruimteschip dat nog net niet doormidden gebroken is kan ook wel een likje verf of stucwerk gebruiken, en is het gebouw voor Bouwkunde na de grote fik alweer herbouwd? Zo’n grasveld oogt erg lelijk in deze wijk…

Reageer
gravatar

Ik voorzie problemen met het verlenen van bouwvergunningen bij afbreken en herbouw. Bouwvergunningen voor bijvoorbeeld de kerk en de Prinsenhof zijn immers nooit verleend: Van oorsprong heeft het een agrarisch bestemmingsplan. Dat kan niet zomaar van tafel worden geveegd.

We kunnen veel beter een Pool voor een paar tientjes inhuren om de gaten bij het trappenhuis van de Prinsenhof weer even goed te stucken. Dan hebben we een win-winsituatie: het kost minder dan afbreken en herbouwen (als dat dus al kan) en dat stukje ziet er dan toch ook weer netjes en eigentijds uit.

Reageer
gravatar

Ik snap het al. Delft wil de uitvoering van The Passion in 2033 binnenhalen. Met de modernisering van het stadscentrum en 80.000 zitplaatsen zijn ze een beduchte tegenstander voor Groningen, Enschede en Maastricht, die ook nog in de running zijn voor de uitvoering van dat jaar!

Reageer
gravatar

Zou het niet verstandiger zijn het Oude Delft als museaal aandenken te conserveren en verderop -laten wij zeggen op de plaats van het huidige, doch finaal mislukte Pijnacker -Nootdorp- een geheel nieuw Historisch Delft te bouwen, bestand tegen alle tanden des rijds, grillen der natuur en -nog lastiger- grillen der deskundigen?

Reageer
gravatar

Er zijn ook geweldige mogelijkheden om ondergronds faciliteiten te scheppen. Onder die kerk aan het plein ligt een weinig gebruikte oude opslagplaats met wat sarcofagen, daar is plaats voor een bewaakte fietsenstalling, misschien zelfs wel een parkeergarage voor automobielen.

Reageer
gravatar

Heer of mevrouw JumboXL,

Gaat uw gang, zouden wij zeggen. De beenderen van onze voorvaderen zeggen ons toch al niet zoveel. Wij begrepen de aanbidding van ons volk voor die restanten toch al niet.
De meesten waren al geen echte voorvaderen en ze wilden ook geen van allen deugen op onze vader Claus na.

Wij en mijn Max zouden het wel op prijs stellen als onze sacrofaag midden in de kerk zou komen te staan. Gooi dat ouwe marmeren onding dat er nu staat er maar uit. Wij zijn sowieso geen afstammeling van de relikwieën in dat gevaarte.

O ja, voor ik het vergeet. Wilt u met ons kisten wachten totdat wij gestorven zijn?

gravatar

Ze zijn wel een beetje laat met deze 1 april-mop.

Interessante testcase trouwens voor het beschermd gezicht.

Reageer
gravatar

De Speld is toe aan een historische verbouwing.

Het komt immers steeds vaker voor dat lezers aan 1 april moeten denken, als zij onze vaste prik voor betrouwbaar nieuws voor het eerst openslaan. Er zijn zelfs nieuwkomers die aan grappenmakerij denken. Dat geeft te denken.

Bovendien neemt het aantal storingen hand over hand toe, doordat onze De Speld geen 80.000 comfortabele zitplaatsen achter de computer kan bieden.

gravatar

Rijdt eindelijk de trein ondergronds en zijn jaren ellende achter de rug, gaan ze met het centrum beginnen.
Als het klaar is kom ik alleen kijken als er weer ouderwetse ophangingen aan de galg te bewonderen zijn. Bij eventueel vierendelen laat ik verstek gaan, mij te bloederig.

Reageer