Henk Poorthuis nieuwe concurrent Google

Menselijke zoekmachine moet zoeken persoonlijker maken

Het is de vraag hoe lang Google zijn dominante positie in de zoekmachinewereld nog kan vasthouden, nu Henk Poorthuis (46) uit Woerden zichzelf heeft gepresenteerd als de eerste persoonlijke zoekmachine.

Poorthuis is nu nog salarisadministrateur, maar is naar eigen zeggen een ‘vergaarbak van kennis’. “Ik weet veel over muziek uit de jaren ‘60. Verder ken ik alle plaatselijke kroegen en de tv-gids voor een groot deel uit het hoofd. Ik spreek een aardig woordje Engels, zodat ik ook aan buitenlanders kan vertellen wat ik weet. Kortom, ik heb relevante zoekresultaten in huis.”

Poorthuis noemt zijn persoonlijke benadering van de zoeker zijn unique selling point. “Bij Google ben je niets meer dan een zoekend anoniem IP-adres. Het echte persoonlijke contact is ver te zoeken. Voor mij telt de mens achter de zoeker. Mensen bellen bij mij aan, of kloppen op de achterdeur met hun vraag. Ik bied ze een kopje koffie aan en ga op zoek.”

Het privacybeleid van de zoekgigant wekt grote ergernis bij de sympathieke Woerdenaar. “Men weet tegenwoordig niet meer wat er met de zoekgegevens gebeurt. Bij mij kunnen de mensen me gewoon diep in de ogen aankijken en dat weten ze dat het goed zit.”

Voor de uitwisseling van informatie heeft Poorthuis een uniek systeem ontwikkeld. “Mensen kunnen bij mij hun documenten kwijt, die ze bijvoorbeeld van internet hebben gedownload. Die sla ik op in een grote archiefkast, alfabetisch gerangschikt op thema. Wie informatie wil, is zo binnen vijf minuten geholpen.”

De administrateur beseft dat hij zich zal moeten blijven ontwikkelen, wil hij zich in de toekomst kunnen handhaven op de informatiemarkt. “Ik heb de eerste twee delen van de Winkler Prins Encyclopedie aangeschaft, waarin ik regelmatig iets lees. Verder lees ik sinds kort de krant en ben ik via mijn archiefkast op zoek naar nieuwe archiefkasten op de tweedehandsmarkt. Het is een systeem dat zichzelf voedt en alleen maar groter kan worden.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wij van het ELIZA instituut wantrouwen deze zogenaamde machine. Volgens ons is Henk Poorthuis gewoon een mens. Daar is uiteraard geen bezwaar tegen. Waarom dan toch deze reactie?

Al bijna een halve eeuw zijn wij bezig software te ontwikkelen die menselijk reageert. Dat nu meneer Poorthuis het omgekeerde doet, is een interessante ontwikkeling. Wij nodigen hem daarom uit om contact op te nemen, via onze site. Misschien kunnen we van elkaar leren. Ook willen we hem graag een Turing-test afnemen. Slaagt hij daarvoor, dan is hij officieel erkend als machine.

Voor Paulien vinden we het spijtig dat ze als psychiater is wegbezuinigd, maar voor haar clienten maakt het weinig verschil. De instelling waar ze werkte, gebruikt tegenwoordig onze – inmiddels sterk verbeterde – ELIZA.

Reageer
gravatar

vergaarbak klinkt niet echt iets gesorteerd – zeg, erin gedonderd.. maar als je veel ergens in donderd – dan kun je er als de donder op zeggen dat het geen donder uitmaakt of de gegevens eventueel als een donder inslaan bij de eerste beste nieuwsgierige donder die met zijn poten aan die bliksemse informatie wilt komen.. en daar komt natuurlijk weer gedonderd van als salaris administrateur.

En nu als de donder dat er indonderen van informatie verbeteren, adviseer ik met klem en uw zelf toch maar lopende encyclopedie noemen – is wel wat meer werk, ja – maar u komt in aanmerking voor een vervroegd uittreden (astraal niet inbegrepen) wegens een versleten rug en knieën. Maar het komt wel veel intelligenter en overzichtelijker over. En mensen zien het ook aan u, kijk die man straalt kennis en kunde uit – zeker als ze de boekenkast op uw rug zien hangen.

Op passen voor boekenkasthangjongeren want die zitten dan voortdurend in de J Sectie – en dat kan bij het eventueel traplopen of liftgebruik tot pijnlijke problemen leiden.

En die nieuwsgierigheid van die arme donder.. dat is dan ook voorbij .. u bent dan de eerste 5 jaar niet meer bij te benen – daarna bent u redelijk te volgen en op het laatst kunnen ze u raadplegen met de rolator.

Allemaal exact volgens planning.

Reageer
gravatar

Ach, een spelfoutje meer of minder maakt geen donder uit…

gravatar

Die gast ken ik, hij was vorige week hier om mijn Sony Mavica van marktplaats over te kopen. Hij vertelde me dat hij daarmee zijn Shell Stratenboek wilde fotograferen en dan online wil gaan concurreren met Google maps.
Zijn unique selling point is dat hij elk stratenboek van 1990 tot 2003 heeft kunnen bemachtigen dus dat je via zijn site ook probleemloos in 1991 kunt navigeren. De eerste vierdimensionale navigatiedienst dus.

Reageer
gravatar

Als gewezen psychiater heb ik veel te maken gehad met porno-acteurs die ‘m niet meer omhoog kregen. Ik raadde ze meestal vrije expressie aan, maar dat vond de regisseur weer niet goed.

Maar nu even verder met mijn verhaal.
Bij de Vereniging Tegen Taalverkrachting (VTT), mijn vorige werkgever, konden ze mij niet meer betalen. Niet dat ik te duur zou zijn, maar ook daar werd de toegezegde subsidie door de overheid ingetrokken. Ten einde raad heb ik mij maar ingeschreven bij Randstad.

gravatar

Lieve Paulien,
Mede namens Viesmans (die van de zelfde famillie) wilde ik vragen welke diensten u al dan niet via randstad kunt verrichten.

gravatar

Pas op ! Henk Poorthuis is niemand minder dan Moshe Klabab van de Mossad !
Slinks speelt hij uw gegevens door aan de AIVD, MI-5, de CIA, Libelle en Margriet.
Wees dus op uw hoede en denk nog eens goed na voordat u “Henk” iets laat opzoeken voor u !!

Reageer
gravatar

Het was gewoon een kwestie van wachten tot een door de wol geverfde salarisadministrator de strijd aan zou gaan met Google. Hoeveel subsidie heeft Henk trouwens gekregen?

Reageer
gravatar

Bakt de heer Henk Poorthuis met zijn zoekmachine ook persoonlijk de Cookies zelf, of bezorgt hij ook koekjes van derden?

Reageer
gravatar

Tsja, hoe ik hier nu terecht kom als werkloos psychiater is een heel verhaal, waarmee ik al in >>1, >>3 en >>4 was begonnen.

Fietsen bleek voor mij ook niet geschikt, daar de ketting in mijn geblokte rok met grote speld kwam vast te zitten. Het bestuur van de VTT vond mijn brilletje en mijn ervaring als bibliothecaresse wel passen bij een functie als strenge taaltante.

Mijn eerste nominatie in mijn nieuwe functie mag ik uitdelen aan Jorg voor een vreemde kreet waarvoor een rechtgeaarde vaderlander geen begrip kan opbrengen.

Het is mij echter nog niet verteld of ik Jorg moet nomineren voor dat geroeste of dat verzilverde geval.

gravatar

En wat te denken van dat raam achterin, nog net te zien op de foto. Dat geeft m.i. duidelijk aan dat dhr. Poorthuis ook ambities heeft een cloud-service aan te bieden. Ze mogen wel oppassen daar bij Google!

Reageer
gravatar

Wat Henk niet vertelt is dat hij zich o.a. door de lokale middenstand laat betalen om hoger op de lijst met zoekresultaten te komen. Hoe objectief deze gezellige vraagbaak is en wat hij verder met jouw gegevens doet is maar de vraag. Dat hij alles bewaart geeft te denken.

Reageer
gravatar

Zoals de jutenzak links op de foto getuigt heeft Henk ook de ambitie om op termijn de concurrentie met G-Mail aan te gaan. Henk zal dan emails uitprinten en gekleed in een pak met pet deze bij mensen persoonlijk via een gleuf in de deur bezorgen. Een dergelijke dienst is “Poorthuis ten top” (PTT).

Reageer
gravatar

Die fiets is van mij, want door bezuinigingen op de geestelijke gezondheid moest ik als psychiater de kost gaan verdienen als bibliothecaresse totdat ik ontslagen werd door bezuinigingen op cultuur, vervolgens was is boekhoudster. Boeken houden is een zonde voor een oud-bibliothecaresse. Nu ben ik fietskoerier.

gravatar

@Paulien
Ai, ai, wat lees ik nu toch?! Alweer bibliothecaresse ‘af’? En het is al zo’n uitstervend beroep! *schud meewarig het hoofd*

gravatar

Goed nieuws! Wat kost een antwoord op een vraag bij Henk? Ik zou deze vraag natuurlijk ook aan Henk kunnen stellen maar ik weet niet hoeveel een antwoord bij hem kost.
Kan je Henk ook bellen met een vraag?

Reageer
gravatar

Het antwoord is bekend: 42. Maar wat is de vraag?

gravatar

Laatst was ik bij Poorthuis met wat wetenschappelijke zoektermen en dat heeft hem de nodige uurtjes gekost. Ik kwam rond een uur of 20:00 en 00:30 stond ik weer buiten. Al die tijd heb ik zijn hippe fiets mogen gebruiken om rondjes door de straat te fietsen en laat ik die overheerlijke koffie ook niet onvermeld laten.

Ik vermoed dat”even Henken” een ingeburgerde term zal worden.

Reageer
gravatar

@Paulien.
Complimenten. U bent niet voor 1 (één) gat te vangen. Dat zien we graag in het vermogen om problemen op te lossen. Gezien uw achtergrond en huidige bezigheid, ben ik er gerust op, dat het al met al goed komt met dit initiatief!