Clusterbommen waarschijnlijk niet goed voor gevoelige huid

'Mensen met gevoelige huid moeten clusterbommen vermijden'

Ontploffende clusterbommen hebben waarschijnlijk een nadelig effect op mensen met een gevoelige huid. Dat blijkt uit een studie van de Technische Universiteit Delft.

In het onderzoek werden mensen met een gevoelige huid herhaaldelijk blootgesteld aan clusterbombardementen. Hoewel de aard en ernst van de verwondingen per proefpersoon verschilde, kwam niemand er zonder kleerscheuren van af. Bij een controlegroep die niet gebombardeerd werd, overleed slechts één bejaarde man aan een hartstilstand.

Onderzoeker Jasper de Hen: “Uit verdere dermatologische tests bleek ook dat de energie die vrijkomt bij een explosie vaak ernstige brandwonden veroorzaakt. Het is voor mensen met een gevoelige huid zaak om ontploffende clusterbommen zoveel mogelijk te vermijden. Je kunt als roodharige beter een dag in de brandende zon zitten, dan in de buurt van een clusterbom. ”

De Gezondheidsraad zegt kennis te hebben genomen van het onderzoek, maar ziet in de resultaten vooralsnog geen enkele reden voor alarm. Een woordvoerder: “Clusterbommen zijn op dit moment één van de weinige middelen die in een keer veel mensen kunnen bereiken. Het is onzin om die te verbieden. Als er verstandig mee wordt omgegaan, kan het over het algemeen weinig kwaad.”

De woordvoerder stelt dat men voor gebruik gewoon de bijsluiter goed moet lezen. “We zien ook geen reden om aan te nemen dat schadelijke effecten van een clusterbom voor iemand met een gevoelige huid, zoveel groter zijn dat het nodig is om de bijsluiter aan te passen. We moeten niet onnodig onrust veroorzaken.”

Jasper de Hen noemt de reactie van de Gezondheidsraad naïef. “Dit is het zoveelste onderzoek dat wijst op de mogelijke schadelijke effecten van clusterbommen. Op een gegeven moment kun je dan beter het zekere voor het onzekere nemen.”

Volgens De Hen hebben de ons omringende landen inmiddels hun maatregelen getroffen. “In Frankrijk is het gebruik van clustermunitie op scholen verboden, en in Israël en Afghanistan wordt alleen in uiterste nood gebruik gemaakt van het middel.”

De verhalen dat clusterbommen mogelijk kankerverwekkend zijn, kunnen nog niet worden bevestigd.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Sunblock 5000 rev. C
en dan doen clusters je niets meer.

Sunblock 5000 Rev. C is grondig getest op grond troepen, zee troepen, vuilnisbelt troepen en troeproepers.

Een epicentrische analyse heeft uitgewezen na grondig onderzoeken en uitsluiten van externe invloeden zoals weer, verkeer en beeldvorming dat het gebruik van sunblock 5000C een positief effect heeft op de inzet van Clusters. Zonnenstralen, een van de sterkste cluster werkingen die we kennen wordt hier geheel te niet gedaan.

http://members.chello.nl/~a.hekstra2/Satellieten%20zien%20de%20grootste%20uitstoot%20.htm

Reageer
gravatar

Ach, daar hebben we het gezeur over clusterbommen weer. In al die paniekverhalen zie je alleen maar de gevolgen van onoordeelkundig gebruik. Terwijl het zo simpel is: hou ze niet in de hand bij het afsteken, en lees eerst aandachtig de gebruiksaanwijzing. Clusterbommen zijn hoogwaardige producten, die je niet zomaar op grond van een negatieve uitstraling en vastgeroeste vooroordelen terzijde moet schuiven.

En als je bij alles rekening moet houden met de lobby van mensen met een gevoelige huid, ben je echt in de aap gelogeerd. Die lui doen al moeilijk over mosterdgas, en ageren zelfs tegen atoombommen. Laten we dit hoofdpijndossier maar zo snel mogelijk opbergen in het ronde archief!

Reageer
gravatar

@homo Paulus:

Zeker zeker en helemaal als je dan ook nog eens met spruitjes gaat schieten. Daar kan de gevoelige huid niet tegen.

gravatar

Lees ook onze bijsluiter:

Het zonder medisch-militair toezicht oraal innemen van een clusterbom dient gezien het aanvankelijk zéér verstoppend, maar uiteindelijk explosief ont-/op luchtend effect, voorkomen te worden.
De schade aan de huid, welke in dat geval van binnenuit optreed, dient (dan, hooguit) als ‘collateral damage’ beschouwd te worden.

Reageer
gravatar

Ik hoop dat de dermatologische tests voor deze clusterbommen alleen maar op mensen zijn gedaan, niet op dieren.

Reageer
gravatar

Ach, dat burgergejank komt me de keel uit; “waarschijnlijk niet goed voor de huid”, hou toch op. Je weet het of je weet het niet, maar niet zeuren.
Mijn schoonmoeder gebruikte die dingen voor een goede peeling en die hoor ik er ook niet over.
Met die dingen van tegenwoordig kan je op zijn best de gekookte aardappels mee schillen: dat was in mijn tijd wel anders! Dat schillen lieten we een dienstplichtige vooraf maar doen omdat de explosieven toen nog echt Boem! zeiden en elke dag puree ook gaat vervelen.
Watjes. Verloren generatie, bah.

Reageer
gravatar

Dat gezeur altijd, wat slecht voor hier is kan heel ergens anders heel goed zijn. Selectief en met mate op de juiste plaats gebruikt kan het vele problemen oplossen die de huid van onze aardkloot belaagd. Wat zouden Aliens wel niet zeggen als ze de Aarde beschouwen met etterende zweren her en der verspreid over het aardoppervlak. Die zou je toch liever geen hand reiken.
Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

Reageer
gravatar

Voor de gevoelige huid hebben wij in ons assortiment een uitgebreide keuze aan dagcrèmes, nachtcrèmes, 24-uurssmeersels, weekendcrèmes, schadeherstelcrèmes, sunscreens, selftanners,after-sun producten en diverse maskertjes, waaronder het aprèsclustermasker met aloëvera en biologische zuurstof.
Moet u op de kleintjes passen, dan adviseren wij u de producten van Zwitsal.

Reageer
gravatar

Nou, doet u mij maar een clusterbommetje Zwitsal! Lijkt me heerlijk, zo’n zijdezachte explosie. Hadden Victor & Hoeheetieookweer ook niet iets in die lijn?

gravatar

Homo Paulus, zeurklanten verwijzen wij glimlachend naar de concurrentie, met de aanbeveling dat daar hun ideale product wèl verkrijgbaar is, onder de naam ooievaarskuitenvet.

gravatar

Je weet toch dat er altijd voornamelijk over de werkvloer wordt gekankerd?

En dat terwijl het echte probleem inderdaad meestal hogerop gezocht moet worden.

gravatar

Wat ook in het artikel al aangegeven is.
Je kan zoveel mensen bereiken met 1 clusterbom.
Het is veel doeltreffender dan de socialmedia die we nu gebruiken zoals Twitter. Met een tweet trek je niet zo snel de aandacht als je nog geen volgers hebt. Bij een clusterbom ligt dat een stuk simpeler.
Om de aandacht te krijgen is gewoon 1 clusterbom voldoende om die naar je toe te trekken.

Reageer
gravatar

Heeft Jasper de Hen mogelijk ook een visie op de langzaam maar zeker verroestende depots mosterdgasgranaten voor de kust van België? Ook niet erg gezond voor de huid; brandt een beetje… Ook het centrale zenuwstelsel heeft dan een eigen beleid.

Reageer
gravatar

Maar wie denkt er aan mij, als ik zomaar naar beneden word gegooid ? Zeker mensen met een dikke huid kunnen aardig schadelijk voor mij zijn en dan die harde grond. Oké, had ik maar geen clusterbom moeten worden, maar enige humaniteit mag ik toch wel verwachten ?

Reageer
gravatar

“De Gezondheidsraad zegt kennis te hebben genomen van het onderzoek, maar ziet in de resultaten vooralsnog geen enkele reden voor alarm.”

Hoe bedoel je naief? Straks als er een epidemie uitbreekt zijn we uiteraard weer te laat. Waarom niet gewoon iedereen inenten zodat we resistent worden.

Je moet actie ondernemen voor het te laat is!

Reageer
gravatar

Niet genoeg kan worden benadrukt dat men zich verre dient te houden van álle varianten van het bomwezen. Het staatsmonopolie op geweld wordt al massaal ontdoken want het gebruik van C-4 en ander explosief materiaal is al usantieel in kringen in de theocratische hemisfeer in de vorm van IED’s en ZZB’s (zeer zure bommen); onder te verdelen in bermbommen, autobommen, tijdbommen, land- en tuinbouwmijnen. Alle non-proliferatieverdragen zijn inmiddels door Zijne Excellentie Mahmut Ahmedinejad eenzijdig vervallen verklaard, het wachten nu is op de (ultracentrifugale) GROTE klap, de Big Bang a.h.w.; de Moeder aller Explosies die cluster- en scherfbommen overbodig zou moeten maken. Wij zijn benieuwd.

Reageer
gravatar

Ondertussen hier niet ver vandaan, op het hoofdkantoor van de UNHCR…

Zo’n 985.585 Europeanen zijn ontheemd door een oorlog of natuurramp. Dat blijkt uit een telling door vluchtelingenorganisatie UNHCR van eind 2011.
‘Helaas moeten wij vaststellen dat dit getal flink lager is dan beoogd. De Arabische Lente heeft zich humanitairer voltrokken dan tevoren door ons ingeschat,’ aldus een woordvoerder.

Reageer
gravatar

Deze onthulling is erg schadelijk voor mijn handel. Dacht ik net een voorraadje van een prachtproduct op de kop te hebben getikt. Zo’n product dat bij mijn klanten beslist zou inslaan als een bom. Krijg je dit.

Reageer