‘Islamofobe cultuurrelativist wordt niet gehoord’

Meer partijen nodig om kiezer te binden

Het Nederlandse parlement bestaat uit te weinig partijen. Dat stelt politicoloog Herman Keulen Deelstra. Volgens Keulen Deelstra voelen weinig kiezers zich vertegenwoordigd door het huidige aanbod aan partijen.

Keulen Deelstra: “Veel partijen zijn voortgekomen uit de idealen van de 20e eeuw, maar de kiezer van nu is die idealen ontgroeid. De politieke opvattingen zijn subtieler en daar hoort dus ook een onoverzichtelijke kakofonie van splinterpartijen bij.”

Volgens Keulen Deelstra bedient het huidige spectrum slechts de sociaal-democratische, liberale, eurokritische, socialistische, gereformeerde, milieubewuste, christendemocratische, diervriendelijke en pragmatische kiezers en de familie van Hero Brinkman: “De kiezer heeft simpelweg weinig mogelijkheden om zich te identificeren. Kiezers zoeken een partij die rechtdoet aan de veelzijdigheid van hun eigen persoonlijkheid. Stel, je bent een islamofobe cultuurrelativist: dan kun je nergens terecht,” zegt Keulen Deelstra.

Kiezer Joop Veenstra (58) voelt zich al jaren niet meer vertegenwoordigd door de verschillende partijen in Den Haag: “Ze roepen maar wat, maar mij wordt niets gevraagd. En alleen maar omdat ik in de ziektewet zit. En maar denken dat ik gevaarlijk ben.’ Veenstra ontkent dat hij in de war is: ‘Ik ben een hardwerkende, diervriendelijke 50+’er die trots is op Nederland en de rekening niet door wil schuiven naar toekomstige generaties. Ik geloof in een kleine marxistische overheid die zich tot de kerntaken beperkt en ik ben zeker niet de enige. Helaas worden we gewoon niet gehoord.”

Keulen Deelstra denkt dat er na verkiezingen een coalitie nodig is van twintig tot dertig partijen: “Dan is het wenselijk om een figuur te hebben die boven de partijen staat en verbindend kan optreden. In dat geval is het mogelijk om al binnen vier jaar een regering te hebben. Verknipt en doelgericht, dat moet het uitgangspunt zijn.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

In plaats van de gehele Elfstedentocht heb ik ooit heb ik een keertje de Bonkervaart op en neer gereden N.B. op hockeyschaatsen, dat viel om de bliksem nog niet mee. Ik ben toen door een slordig weggeworpen perskaart onder mijn linkerschaats, keihard tegen het ijs (> 20 cm.)gegaan; tanden door de lip en een gekneusde onderkaak. De behulpzame Friezin Atje Keulen-Deelstra (inderdaad, de moeder van ..) heeft mij toen nog overeind geholpen, samen met Stien Kaiser. Bij warme chocomel werd het toch nog even gezellig, ook zonder ondertiteling. Frieslân boppe.

Reageer
gravatar

Het valt mij op dat zich onder het zeer gemêleerde publiek van De Speld volop nieuwe taalvarianten ontwikkelen. Zo maakt Gietijzeren Bob (op 31) van het sterke werkwoord “meedingen-dong mee-meegedongen” een zwak werkwoord met een ernstig verzwakte OVT. Ik vind die variaties eerder storend dan vernieuwend. Dat hij -overigens terecht-Deulen Keelstra op glad ijs acht, doet niets af aan zijn grammaticaal ruïneuze ingreep.

Reageer
gravatar

Wat een gedoe allemaal weer…Is toch logisch dat als die zaal leeg is niemand gehoord wordt. We zullen toch weer een manier moeten vinden om die zaal weer te vullen.

Reageer
gravatar

Het aangeboden amusement aldaar is ook van dien aard dat men ook geen volle zaal kan verwachten.

gravatar

Als de SGP de grootste partij wordt, hebben we het maximum aantal van 149 partijen bereikt. De SGP staat stabiel op 2 zetels, en kan dan de premier leveren.

Reageer
gravatar

Alsdan zullen wij met ijver, spaarzaamheid en herstel van de zondagsrust dat begrotingstekort wel eens even wegwerken. Vergis u niet, Staphorst is tradioneel een van de welvarendste gemeenten in Nederland.

gravatar

Lieverds, ik ben tegen. In dat geval hef ik Nederland op, wat natuurlijk niet kan, maar door het te doen hef ik mezelf op.
Snappie?

Stiekem verheug ik me er op. Zondagsrust, bah! Krijg ik jeuk van an me dinges.

gravatar

Correctie

“”Alex verwerpt het ver werpen van de toiletpot nu zijn moeder de zaak moet ophouden.””

Het is me onderhand genoeg met dat corrigeren van familieberichten van de Paulussen.

gravatar

Als iemand wil kan hij of zij wel op mij stemmen hoor. Gewoon met je rode potlood in de kantlijn LAXMAN schrijven en een rood rondje erbij. Huppekee

Reageer
gravatar

Ik begrijp dat niet. Als we allemaal PvdA stemmen komt onze mening vanzelf wel een keer voorbij. Alleen hebben ze dan volgende week weer de mening van een ander, maar eigenlijk is dat wel zo eerlijk. En het moest eerlijker, dus ook dat treft alweer.

Reageer
gravatar

Mijn vrouw is doofstom. Dat vind ik best wel prettig. Maar het is wel sneu dat ze iedere interesse in de politiek heeft verloren, aangezien haar stem nooit wordt gehoord.

Reageer
gravatar

Dit artikel legt precies de vinger op de zwerende wonde. Het lijkt alsof het complete politieke spectrum is vertegenwoordigd in de Tweede Kamer. maar ondanks de rijke schare aan partijen, ontbreekt één belangrijke stroming aan het Binnenhof, namelijk Republikeinen. Alle partijen van links tot rechts, van liberaal tot fundamentalistisch-christelijk zoals de SGP, van links-nationalistisch zoals de PVV tot liberaal-democratisch zoals D66, van de Partij voor de Dieren tot de Onuitstaanbare Brinkman Partij zijn allemaal monarchistisch of zelfs Orangistisch. Is er nu niet één partij te vinden die onomstotelijk zegt dat de Oranjes Nederland moeten verlaten en wel meteen?

Reageer
gravatar

Helemaal vóór ! En dan ook alle oranje attributen in winkels. in reclames, op straat etc. direct verbieden !
Nederland weer gewoon rood-wit-blauw (hoewel dat ook wel door diverse landen wordt nagebootst).

gravatar

Michos suggereert een Partij voor de Grieken. Daarbinnen valt dan een splitsing te verwachten van enerzijds de Partij voor de Oude Grieken (POG; zijn erg gesteld op democratie, althans voor mannen in witte jurken) en de Partij voor de Nieuwe Grieken (PNG; willen vooral meer geld en gratis borden). Dan is vervolgens de weg open voor de Partij van de Oudere Jongere Grieken.

Daarnaast zie ik mogelijkheden voor een Pro-Europese Anarchistische Partij.

Reageer
gravatar

Michos suggereert een Partij voor de Grieken. Daarbinnen valt dan een splitsing te verwachten van enerzijds de Partij voor de Oude Grieken (POG; zijn erg gesteld op democratie, althans voor mannen in witte jurken) en de Partij voor de Nieuwe Grieken (PNG; willen vooral meer geld en gratis borden). Dan is vervolgens de weg open voor de Partij van de Oudere Jongere Grieken. Daarnaast zie ik mogelijkheden voor een Pro-Europese Anarchistische Partij.

Reageer
gravatar

Als ik de naam van de onderzoeker en de onderzochte lees vermoed ik hier een Fries complot om onze prachtige democratie in diskrediet te brengen. Ik bedoel “Keulen Deelstra en Veenstra” ik rust mijn kaas.

Reageer
gravatar

Ja jottem! Nu kan het nog, naar de Griek. Nu China daar de havens opkoopt zal het niet lang duren voor de hele wereld Chinees eet… Sorry, ik bedoel Chinees eten eet!

Reageer
gravatar

Islamofobe cultuurrelativisten die nergens terecht kunnen???
Wat is dat nou, ooit van de PVV gehoord?

Onze club is van Henk en Ingrid. We zijn tegen de islam en relativeren alles wat geen Hollandse cultuur is.

En wat Hollandse cultuur is, weten we zelf ook niet, vandaar dat we heel veel kunnen relativeren en uitsluiten.

Links gebrabbel van De Speld. Bah!

Reageer
gravatar

Heeft u overigens zin in een lekkere, goedkope Griekse maaltijd??

kom dan naar restaurant Dionysos in Appelscha, voor de lekkerste Griekse gerechten van mousaka tot briam, van kotopoulo lemonato tot pita souvlaki en van tzatziki tot choriatiki salade…

Reageer
gravatar

Waarom gaan we gewoon niet met z’n allen in de 2e kamer zitten? Virtueel dan via internet,… Lekker stemmen en zo. Beetje facebooken ondertussen. Coalities vormen en verbreken. Lijkt me toch best een leuk tijdsverdrijf. Moet je wel nog ergens tijd overhouden om je geld te verdienen natuurlijk.

Reageer
gravatar

Geert laat weten, dat het auteursrechtteken onrechtmatig is. Hij was de eerste met de naam Partij voor de Arabieren, dus is het zijn eigendom. Hij heeft Bram gevraagd een proces aan te spannen tegen Fatima.

Tussen ons gezegd en gezwegen, dat proces was Geert eigenlijk toch allang van plan, maar hij wist nog niet waarover.

gravatar

Dat probleem met die afkortingen is van alle tijden. Toen ik mijn beweging de “Partij van Verdonk” wilde noemen, kreeg ik ook een rechtszaak aan de broek van Geert. Dat hij gefrustreerd is snap ik overigens best, hij wou zijn PVV eerst de Joods-Orthodoxe Vrienden Dienst noemen maar werd toen zelf tegengehouden. Microsoft stopte vervolgens via de rechter zijn alternatief “Xenofoben Partij” en Apple zijn “Islam Propageert Achterlijk Dingen”. Zelfs “Geert Wilders Kliek” mocht niet. Nu slaat hij terecht terug!

gravatar

Was er maar een partij waar mensen met de meest uiteenlopende en tegenstrijdige meningen op konden stemmen en allemaal de belofte kregen dat hun geluid werd gehoord !
Wacht even: die partij is er al ! Het CDA.

Reageer
gravatar

Waarom, zo vraag ik u af, eens per 4 jaar verkiezingen? Als het, nog niet eens half weg zijnd, al zo is, dat 2 van de 3 kiezers zich niet vertegenwoordigd weet in de 2e (laat staan de 1e!) kamer …..
Ik pleit voor haljaarlijkse verkiezingen. Beleid heeft dan geen enkele kans. Waarmee de kans dat er iets gebeurt, wat de kiezer onwelgevallig is, tot nul teruggebracht wordt. En anders: Elke beslissing door volkvertegenwoordigers genomen, voorleggen aan de rechter…… Per slot is een volkvertegenwoordiger niet meer dan een (duurbetaald) doorgeefluik: Sambal bij?

Reageer
gravatar

Het zou een goede zaak zijn wanneer er ook een partij tegen discriminerende consumenten producten wordt opgericht. Bijvoorbeeld; sinds kort is er de Freshmatic Compact Imotion en Geur Sensor van Airwick te koop. Het is een een geurtjesbestijder voor op de WC dat automatisch vieze geurtjes detecteert. Dat rot ding begint al te spuiten voordat aan de slag ga. Op de opvang ben ik het lachertje van de medebewoners. En dat is unlike!

Reageer
gravatar

Tjeempie, uw aanbod voor een wekelijkste wasbeurt in uw badhuis is geen goed idee. Op de foto is duidelijk te zien dat er geen deurtjes voor de cabines zijn. Uit Islamitisch onderzoek is gebleken dat Mohammedanen in vergelijking met een autochtoon aanzienlijk meer tussen de benen hebben hangen. Voor een islamofobe autochtoon met hun kleine pikkies is dat onverdraagelijk.

gravatar

Hardwerkend en toch in de ziektewet? Die Veenstra gaat het heel lastig krijgen met de inspectie, wat ik je brom.

Reageer
gravatar

Zeg Paulien, op deze manier word jij ook niet gehoord, hoor. Meld je met spoed bij Herman, dan kan hij jouw meervoudig uitroependvraagteken aan de collectie toevoegen. Misschien zit er een plaatsje in als deeltijdparlementariër bij de Onafhankelijke Bezem Fractiewagen.

gravatar

Kijk, een politicoloog wil ook wel eens in de krant. Ik begrijp dat. Zeker als je een naam hebt die in de kop niet past kan dat moeilijk zijn. “Tom” is lekker compact.

Maar de speld laat het nu wel ver gaan. Geen commentaar van B. Bokhoven. Hij zou onmiddellijk hebben gezien dat het stuk niet waar kan zijn. Voor al die mensen die tegenstrijdige bijvoegelijk naamwoorden in hun politieke stroming hebben is nl. al een partij opgericht. De D66. Daar kun je al gewoon op stemmen als je links-liberaal, gematigd activistisch, genuanceerd-recht-voor-z’n-raap, twijfelend-doortastend of groen-rechts-links bent. Daar kan een aslamofobe cultuurrelativist echt nog wel bij.

Reageer