Griekenland organiseert bankrun van 42 kilometer

Pinnen is belangrijker dan winnen in unieke marathon

Tatiana Karapanagioti, Griekse minister van Sport, heeft een speciale marathon aangekondigd in de vorm van een geldloop langs 40 pinautomaten. De tocht zal ‘heden en verleden op glorieuze wijze verbinden’, aldus de minister. Winnaar is degene die na 42,195 kilometer het meeste geld heeft opgenomen.

Tijdens de marathon worden pinautomaten in steden als Argos en Korinthe met dranghekken afgezet voor deelnemers aan de wedloop. Hardloper Vasilis Rastapopoulos: ‘Het gaat mij niet om het winnen, pinnen is belangrijker dan winnen. In mijn dorp zijn alle pinautomaten al leeg, dus ik ben heel blij met deze kans om nog iets van mijn rekening te kunnen halen.’

Minister Karapanagioti: “De marathon is een onderdeel van onze fantastische geschiedenis. Laten we troost putten uit dat verleden. Vroeger bestond er bijvoorbeeld helemaal geen pensioen, wij doen nu moeilijk over een verhoging van de pensioenleeftijd van 30 naar 35 jaar.”

De Europese Bank is tegen de uitschrijving van de marathon. “De verhoogde transactiekosten voor buitenlandse deelnemers zijn in strijd met het principe van gelijke handelskansen. Wij denken bovendien dat het niet in het belang van Griekenland is om aan te zetten tot een bankrun.”

Karapanagioti weerlegt deze kritiek: “Die bankrun komt er sowieso, of wij dat nou willen of niet. Op deze manier kunnen we in ieder geval de paniek kanaliseren. We zorgen er als overheid voor dat het laatste geld bij diegenen terechtkomt met de grootste overlevingskansen.”

Mocht tijdens de race de drachme worden ingevoerd, dan worden de gepinde euro’s tegen een vooraf vastgestelde koers omgerekend in drachmes (385.050 drachmes voor één euro).

De Spaanse autoriteiten kijken met grote belangstelling naar de ontwikkelingen in Griekenland. Premier Mariano Rajoy: “Als dit een succesvolle formule blijkt, kunnen we in Pamplona een “pinrace” organiseren met stieren die de deelnemers op de hielen zitten.”

 


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Als Banken niet het goede voorbeeld kunnen geven dan moeten we het maar zoeken op de Euro sofa; een heerlijke ronde bank met in het middel een dubbel eettafeltje voor vier personen.

Ik galm

Laat de banken maar vallen
koop je goed bij de lokale boer
laat de bank maar vallen
Ik weet hoe oma de honger ervoer
Mannen groeven een kuil heel diep
de zwarte kluiten voor de duiten
en soms lag een koempel alsof hij sliep
het zwarte goud omhoog getrokken
aan een wiel met elke kar een stukje
ziel.

En dan die bankier
die harde werker
het geld net vers op zak
ging naar dat lokaal gelag
Zo verdronk de moeite zich
met de jaren en kwam het
nooit tot sparen.

De buurt tot grote schrik
moest rond met een grote hoed
zoals een gemeenschap doet.

Anders had ma en kroost niets te eten.
En zo behoefde niet iedereen het te weten

Deze zaak schaamte vol, brak een traan
en bracht berouw, bezwoer hij bij boek
en bedelstaf zijn geliefden allen trouw.

Maar deze beheerders blijven onbevreesd
men leest hen niet graag de leest
en zo herhaald zich het verdrinken
en verdringen zij waarheid
achter het gulzig beest.

Reageer
gravatar

Hoorde vanmorgen hevig gerinkel op het nieuws; de ECB gaat nu rechtstreeks banken ‘overeind’ gaat houden. Jeune Premier Mark Rutte becijfert nu dat dit ongetwijfeld moet leiden tot extra bezuiningen en belastingverhogingen o.a. in Nederland. Mark is zich al aan het inlachen om in september het afschaffen van alle pensioenen onder de € 150.000,– aan den volke te gaan overbrengen naast het verhogen van het eigen risico tot € 2.500,- per jaar per persoon. Mevrouw Sap buigt zich met haar teamgenoten Pechtold, Slob, Blok en Haersma Buma alvast over een verklaring waarin den Volke wordt duidelijk gemaakt dat een versnelde terugkeer naar vooroorlogse armoede voor Nederland dé uitgelezen weg is naar economisch herstel. Zelfs Emile Roemer oefent zich al in “links aangeven” om vervolgens ook “rechtsaf” te slaan.

Reageer
gravatar

Symbiose? Ik houd het meer op parasiteren. Bij symbiose hebben alle partijen voordeel, sommige soorten kunnen niet bestaan zonder dit.
Laten wij nu heel erg goed zonder banken kunnen! We hebben het alleen nog niet door.

In de jaren ’70 met de opkomst van ligstallen hoorde ik een boer verzuchten dat hij de slechtst betaalde bankmedewerker was: een miljoen gulden aan investeringsschuld, meer dan 40 uur per week werken tegen dalende opbrengsten, alleen schulden als eigendom én geen vakantie.

Gulle sponsoring? Kom, het is uw en mijn geld waarmee gesponsord wordt, zonder ons te vragen of wij daarmee akkoord gaan.

Tijd voor een ander systeem: laten we het eens op de Bellamy manier proberen.

Reageer
gravatar

Dit nog: Banken in trefwoorden; economisch en juridisch het Laatste Woord, de ‘Alpha’ en de Omega van de moderne wereld. Enerzijds gulle sponsors; anderzijds personificatie van Het Kwaad en de Engelen van het Kwaad: bankiers in hun driedelige donkere krijtstreepjes, sprekend in A.B.N. en vele andere tongen, heersend over mens en maatschappij
Bedacht door slimme mensen, bemand door geldbeluste mensen, werkend voor rijke mensen en parasitair overlevend ten koste van gewone mensen. Mens en Bank: een biotoop en symbiose, zoals Goed en Kwaad, dag en nacht, zwart en wit.

Reageer
gravatar

Vergeten we niet een Happy End bij deze bankmarathonrun: Bij de finish staat het IMF met doorgeladen pistolen en zegt dan demonisch glimlachtend: “Stand and deliver, I only tell this once!”

Reageer
gravatar

Ik moet deze uitspraak enigszins nuanceren: Niet slechts het IMF staat aan de finish om deelnemers van hun cash te ontdoen, ook de ECB int tolgelden zoals ooit de NSB en de Grüne Polizei in 1944 hongertochters hun aardappels en bloembollen ontnamen. Penningmeester JanKees de Jager en rekenmeester Mark Rutte (vergat in de Algemene Beschouwingen € 50 miljard te melden) doen hun uiterste best het de Europese Commissie naar de zin te maken: ziektekosten, rollators noch hun bemensende ouderen, chronisch zieken en minima worden gespaard. Opnieuw; de braafste jongetjes uit de klas. Binnenkort wordt in ons land 80 % van de pinautomaten onvrijwillig ontslagen, er wordt niet meer gepind, bij gebrek aan saldo. En de rest krijgt een IBAN-nummer; U ook?

gravatar

Is dus haas (Gr: Hasos) en ik heb me aangemeld als haas, dus daarmee ben ik het eerste bij al die automaten. Daar zal de rest van staan de kijken, dat er daarna helemaal niets meer in zit als zij langs komen!

Reageer
gravatar

Je zou toch verwachten dat Alpha Bank bij de start zou staan en Omega Bank bij de finish. Die Grieken maken er een zooitje van.

Reageer
gravatar

Is dit wel eerlijk: degene die het meeste pint wint… Dus die debiel met z’n dikke reet in de top van het bedrijfsleven kan schoorvoetend de wedstrijd uitwandelen en de hoofdprijs opstrijken. Wat dat is wordt niet verteld.

En geef ons liever DRANK-HEKKEN. Voor een vroleuker publik.

Reageer
gravatar

Pin, pin, pin, pin
De een zegt euro, de ander drachme, maar wij zeggen pin
Pin, pin, pin, pin
‘t Zal je gedacht zijn wat je allemaal met pin ken doen
Je hoort vaak zeggen dat geluk niet zo te koop is
Maar euro doet wonderen en vooral als ‘t een hoop is
Pin, pin, pin, pin
Pin, pin, pin, pin pin pin

Reageer
gravatar

Als running mate loop ik natuurlijk niet achter de feite aan. Met het statiegeld van alle tijdens de bankrun weggegooide energie-drankblikjes en waterflesjes kan ‘k straks lekker rentenieren.

Reageer
gravatar

het zou spannender zijn als de inflatie gelijke tred houd met de afgelegen kilometers, de snelle hebben dan nog winst de laatste komen helaas met schuld over de finish, dan heb je een echte wedstrijd.

Reageer
gravatar

Als elke Griek die deelneemt de ware traditie van de Marathon in ere houdt (en dus dood neervalt na de finish) is het enkel nog te hopen dat ze in hun testament de EU als enige erfgenaam opgeven.

Dan komt het toch nog goed met die euro…

Reageer
gravatar

Als trouw PVV-stemmer boeit dit me natuurlijk allemaal niks. Of het nou Polen zijn of Grieken, ze hebben allemaal dat achterlijke islaamse geloof volgens onze Geert, dus ze krijgen geen cent uit de pinautomaat als het aan mij ligt!

Reageer
gravatar

Ik heb het hier reeds meerdere malen geprobeerd, maar ook hier komt geen cent uit de pinautomaat. Je moet minstens een veelvoud van 10 euro opnemen.

Belachelijk!

gravatar

Ik voorzie een grote ongelijkheid. De deelnemende rolstoelen mogen altijd eerst vertrekken bij een marathon. Nu bestaat de kans dat de mindervalide de banken al heeft leeggetrokken, nog voordat een valide deelnemer zijn of haar pinpas heeft kunnen inbrengen. Het zou daarom gepast zijn dat er voor elke pinautomaat een flinke stoep wordt geplaatst, om zo de valide deelnemers ook een eerlijke kans te bieden.

Reageer
gravatar

Deze bankrun van 42 kilometer wint de blade-runner op zijn sloffen. Oh, wacht…

gravatar

Dit is de vleesgeworden definitie van de term “Brood en Spelen”.

Reageer
gravatar

Dit is vast het vervolg op de ElfLanden-strooptocht die ze eerder hebben gehouden.

Toen riep iedereen hier nog:”‘t Ken nét!”

Reageer
gravatar

Dat is geheel correct, ervan uitgaande dat het een Fries was die deze uitspraak deed

Echter, de Grieken bleken deze zin anders uit te leggen dan deze was bedoeld.

gravatar

Tatiana neemt een duidelijk een loopje met het Griekse volk. Wij worden lekkergemaakt met een wedstrijd Pinnen (met de hoofdletter Pi), en tussen de regels door wordt onze pensioenleeftijd eventjes opgekrikt naar 35 jaar. Dat betekent dat wij vijf jaar langer een beroep moeten doen op bijstand en WW, met alle bureaucratische gevolgen van dien!

Reageer
gravatar

Kunnen ze er niet een sponsorloop van maken? Per bezochte pinautomaat zouden dan solidaire Europeanen een bepaald bedrag (iets meer mag ook!) kunnen doneren.

Reageer