‘Herdenking WOII moet niet overschaduwd worden door een Godwin’

Nationaal Comité 4 en 5 mei verklaart terugtrekken van omstreden gedicht


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Er wordt steeds minder gedaan aan herdenken. Vriendelijke mensen beweren dat dit het gevolg is van het sterven der getuigen. De werkelijke grond is, dat herdenken pas mogelijk is na eerder initieel denken. Wie niet eerder gedacht heeft zal niet in staat zijn te herdenken. Een bittere realiteit, waarover ik lang heb moeten denken, alvorens die wereldkundig te maken.

Reageer
gravatar

Dan stel ik voor een Dethunking als begrip te hanteren – het Dethunken van het betoog – of Dethunken van je Godwinschap.

Het Dethunking kan ook een actie van de schilder, behanger, kunstkriticus zijn…

maar dat heet dan weer : replugging.

Reageer
gravatar

Beste de Vrije Radikaal,

Ik ben het geheel met jou eens. Op vier en vijf mei horen wij militairen vol schuldbesef in onze kazernes te blijven. Op zulke dagen word ik bevangen door plaatsvervangende schaamte.

Wij zijn als brandweerlieden die de boel eerst in de fik steken en vervolgens een lintje krijgen voor heldenmoed.

nota bene
Om misverstand te voorkomen: let op het ontbreken van een komma achter brandweerlieden.

Reageer
gravatar

Ik stel voor om de uitdrukking “een godwin plegen” officieel toe te voegen aan de Nederlandse taal. Ook stel ik voor “een hero coupe” toe te voegen. (Voor degenen die nooit van Wilders hebben gehoord, houden zo.) Aangezien we ook een Hero als frisdrank hebben en Heroes een interessante Amerikaanse tv-serie was/is (?), is onduidelijk hoe het Merkenrecht hierop reageert.

Reageer
gravatar

Lieve wijze mijnheer de dominee,

Ik heb de eerste toepassing al bedacht:

Wie dat prachtige, ontroerende en treffende gedicht van Auke afwijst, moet eens leren over zijn Godwin heen te stappen.

gravatar

ik denk dat *thunk* veel beter is dan Godwin – zoek maar op waar *thunk* voor staat – het is in iedergeval geen simpele discussie killer -sterker – het nodigd dan direct uit tot diepgaande kunst vragen bij kunst en kitch..
en daarna vragen voor de doe-het-zelver, schilder, behanger, aannemer en bouwveiligheid specialist.. zie je.. !

Reageer
gravatar

Goed punt van het Comité. Het blijkt bovendien dat Auke, de jonge dichter, vegetariër is en aangezien alle vegetariërs fout zijn, lijkt het me onnodig om überhaupt de weg van Godwin op te gaan.

Reageer
gravatar

De Speld lijkt wel serieus te worden.
Maar inderdaad: wat een bekrompen (of is het gekrompen) geesten, die pretenderen voor alle andere betrokkenen te spreken en dit gedicht willen verbieden.
Op morele gronden, ook dat nog.

Uitprinten op A3-formaat en op 4 mei voor de ramen hangen!

Reageer
gravatar

Bij de Speld kom je altijd bij betrouwbaar nieuws. Alleen zijn de reageurders dat zich vaak niet bewust. Zij doen soms doldrieste uitspraken en denken soms dat ze bij Elsevier zitten. Een heel grote zak met zout is toch aan te bevelen. Ik ben het overigens met je eens dat de onderwerpen hier wat serieuzer worden, maar dat gebeurde bij Charlie Hebdo ook. Misschien door het gespannen tijdsgewricht?

gravatar

Godwin & Co. gedwongen tot zwijgen? Dat lijkt officieel zo en de cenzuureerders zetten zich wederom totaal voor aap met deze actie maar ondertussen krijgt deze zaak zo toch maar extra aandacht!

Het gewraakte gedicht:
Auke de Leeuw – Foute keuze

Mijn naam is Auke Siebe Dirk
Ik ben vernoemd naar mijn oudoom Dirk Siebe
Een jongen die een verkeerde keuze heeft gemaakt

Koos voor een verkeerd leger
Met verkeerde idealen
Vluchtte voor de armoede
Hoopte op een beter leven

Geen weg meer terug
Als een keuze is gemaakt
Alleen een weg vooruit
Die hij niet ontlopen kan

Vechtend tegen Russen
Angst om zelf dood te gaan
Denkend aan thuis
Waar Dirk z’n toekomst nog beginnen moet

Zijn moeder is verscheurd door de oorlog
Mama van elf kinderen, waarvan vier in het verzet zitten
En een vechtend aan het oostfront
Alle elf had ze even lief
Dirk Siebe kwam nooit meer thuis

Mijn naam is Auke Siebe Dirk
Ik ben vernoemd naar Dirk Siebe
Omdat ook Dirk Siebe niet vergeten mag worden.

Reageer
gravatar

De tekst was mij reeds bekend en ik heb er het mijne reeds over gezegd. Wel moet mij nog even van het hart dat indien zij die zichzelf de “goeden” vinden iets van de tekst hadden begrepen, zij wellicht aanleiding hadden gezien om langer dan 2 minuten de klep dicht te houden.

gravatar

Nooit begrepen dat militaire vertoon: slachtoffers van militair geweld herdenken met militaire eer: voor mij wringt het.

De echte triestheid van dit alles zit hem volgens mij in het feit dat echt heel foute figuren in Nederland na de oorlog nog gewoon politicus, burgemeester, rechter en politiecommissaris bleven.

Dat mag ook niet herdacht worden, net zo min als andere slachtoffers van foute keuzes: de kinderen van NSB-ers bijvoorbeeld. Het gedenken is verworden tot een feestje van zelfverklaarde borstkloppers die van zichzelf o zo zeker weten dat zij nooit een verkeerde keuze zouden maken.

Helaas leert professor Stanley Milgram ons anders: breng normale goedwillende mensen in een bepaalde situatie en zij doen dingen waarvan ze zelf nooit gedacht hadden daartoe in staat te zijn.
(Milgram: Obedience to Authority)

Bescheidenheid past ons allen.

gravatar

Zeer juist, Heer Radikaal. De door u genoemde borstkloppers hebben bijvoorbeeld Eichmann in het discours betrokken die in de organisatie maar een vrij lage rang had. Hij maakte wel heel goede spoorboekjes, dat was zijn grote talent.
In onze na-oorlogse bijzondere rechtspleging zijn de leden van de Hoge Raad voor de zuiveringen bespaard gebleven. Dit ondanks het “Toetsingsarrest” waarbij werd bepaald dat de rechter de verordeningen van de bezetter niet mocht toetsen aan het Landoorlogreglement 1907. De bezetter werd hierdoor uiteraard aangenaam verrast, dat begrijpt u.
Maar over dit alles mag niet worden gesproken.

gravatar

De enige Godwin die ik bij (voor)naam ken was Paul Godwin (van het strijkorkest), de huismusicus van de VARA in de jaren ’50. Tempus fugit. Dat deze Godwin nu weer in de openbaarheid wordt gebracht en op deze onsympathieke wijze, is een gotspe en heeft waarschijnlijk zijn oorzaak in exponenten uit de Baby Boomer-generatie.

Reageer
gravatar

Ik vraag mij af wat de lol is van dat vreemde tijdverdrijf van over de eigen schaduw heen stappen.

Bovendien zal men in dit jaargetijde van lange schaduwen toch flink moeten springen. Meer kans van slagen heeft men in hartje zomer om het middaguur.

Ik vrees echter dat de schaduw meestapt of -springt.

gravatar

Hear, hear.

(bij gebrek aan een like-knop, en bij gebrek aan het zelf bezitten van scherpe opmerkingen, sluit ik mij daar graag bij aan.)

gravatar

Dit is duidelijk een overgangsfase. Men wordt gedenken moe, want wat gedenk je eigenlijk, waar sta je moeie voeten voor te kweken: de concensus wordt elk jaar minder daarover.

Kortom: het is te lang geleden: mijn overgrootvader stond nog de tocht van Napoleon te gedenken, en diens overgrootvader de 80-jarige oorlog. Maar daar zijn ze al jaren niet meer op te betrappen: ze blijven liever liggen.

Laten wij derhalve de blik vooruit richten met een frisse start: het herdenken van de volgende oorlog.
Daar heeft iedereen nog dezelfde hekel aan geen controverse dus.

Reageer
gravatar

Te lang geleden? Jeettje, er zijn Serviërs die nog steeds de Slag op het Merelveld (Kosovo Polje, 28 juni 1389) herdenken. Dichter bij huis wordt de Guldensporenslag 11 juli 1302 nog jaarlijks herdacht, evenals de Slag bij Warns (26 september 1345), die overigens bij Stavoren plaatsvond.

Ja, de veertiende eeuw heeft de nationalisten heel wat stof tot herdenken opgeleverd.

gravatar

Jawel, heer Cromweel, dat mag zo zijn, maar mijn gedachten gaan toch meer uit naar nuchtere Nederlanders dan opgewonden standjes uit immer roerige gebieden -waar men in elk nieuw conflict voeding vindt om dit bij het oudste te voegen zodat de herdenking eigenlijk een cumulatieve is- en taalachterstandige Belgen.

Overigens heeft Heer Spaland gelijk: de ‘freedom of speech’ is ten grave gedragen door kwalijke machinaties van opgeblazen zichzelf veel te belangrijk vindende lieden.
De jeugd de mond gesnoerd, welk een toekomst gaan wij dan tegemoet?

gravatar

Verder is bij mij nog steeds de vraag of Geert Wilders nou een Goldwin is of niet? Hij als enige grote geblondeerde leider? En Hero Drinkman? Moeten die zich dan ook allemaal terugtrekken?

Reageer
gravatar

Wie is die Wilders toch? Die naam komt hier steeds terug.

Een bekende voetballer of zo? Ik kijk nooit voetbal.

gravatar

Beste Stalpaert,

Satudarah-leden rijden niet op Goldwings. Deze handige jongens hebben het lef zich te verplaatsen op een Harley.

Dit vereist een hoge mate van vaardigheid in het bevestigen en vervangen van onderdelen tijdens het rijden, wat niet elke motorrijder zich eigen heeft kunnen maken.

Groot respect daarom voor deze gasten.

Honda bevestigt de onderdelen op haar motoren dusdanig dat deze blijven zitten, daar zit dus voor de berijder geen uitdaging in.

gravatar

U gebruikt, wat wij in beschaafde kring noemen, een Geertwin.

De bedoeling van deze stijlfiguur is niet geheel duidelijk, maar dat komt omdat het talent om in 140 tekens een uiting te doen niet eenieder gegeven is. Men vermoedt een bevestiging van het eigen gelijk. Node wachten wij op de onderzoeksuitslag van dr Bokhoven.