Matige Metaforendag geslaagd als rozijn in bak yoghurt

'De dag vloog om als een KLM passagiersvliegtuig'

De organisatoren van Matige Metaforendag 2012 kunnen ook dit jaar weer terugkijken op een geslaagde editie. Duizenden Nederlanders, waaronder Radio-DJ’s, politici en muzikanten deden mee aan de activiteiten. “Het was echt het tegenovergestelde van een begrafenis, wat een feest!” Jubelde Lodewijk El Hasnoui, directeur van stichting MZDRB (Metaforen Zijn Mooier Dan Racisme, Bijvoorbeeld).

3FM-DJ Giel Beelen trapte de dag vroeg in de ochtend af door de nieuwe single van Miss Montreal op ludieke wijze aan te kondigen: “Alsof Skunk Anansie en Blondie een kind gekregen hebben, echt heel gaaf, dit gaat wel een ding worden.”

Groenlinks-leider Jolande Sap, ambassadrice van de stichting, bracht ook vandaag tijdens het vragenuurtje de matige metafoor onder de aandacht, door bij Mark Rutte aan te dringen op meer openheid van zaken wat betreft het Catshuisoverleg: “Ik heb hier twee stukken glas, gewoon glas en matglas, uw overleg heeft de transparantie van matglas, ik daag u uit daar gewoon glas van te maken.” De matige metafoor kon rekenen op bewonderende klopjes op de tafels van de Tweede Kamer.

Tijdens een concert in Tilburg sloot de Zeeuwse band Bløf de feestelijkheden af door anderhalf uur lang liedjes uit het eigen oeuvre te spelen. Volgend jaar zal Matige Metaforendag niet plaatsvinden, zo onthulde El Hasnoui: “Je moet het een beetje zien als het ophalen van huisvuil, dat is ook geen jaarlijks evenement.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Normaal gesproken springen de metaforen tevoorschijn als de vlooien uit Tom Manders oude jas maar momenteel is mijn hoofd zo leeg als de fles wijn van gisteravond. helaas.

Reageer
gravatar

Ik vond de matige metaforendag eerder geslaagd als een KRENT in een bak yoghurt. De festivalgangers gedraagden zich echter als zout gestrooid op een spijker in de wiek van de molen tussen de hoogste bomen die weinig wind vangen.

Reageer
gravatar

Nou, dan klopt het toch: duizenden zitten elke dag in hun bankstel op de weg naar andere bankstellen te kijken die niet vooruit komen.
Rare hobby van Nederlanders waar ze al vroeg mee beginnen: al om half zes in de ochtend, wanneer de haan één wenkbrauw slaperig optrekt..

gravatar

Het feit dat ik er niet naartoe kon gaan ligt me keizwaar op de maag. Nu weet ik nog niet of de dag zelf of de metaforen op de dag matig waren, daarmee in een situatie nbeland zijnde waarin een olifant zich nog zou verslikken.

Reageer
gravatar

Het matige zit waarschijnlijk in het feit dat één rozijn in een bak yoghurt wat karig oogt. Speld in hooiberg, het lijkt mij geen lekker ontbijt. Speltbrood, met of zonder rozijnen (alles of niets), daarentegen..

Of was het Matige-Metaforendag? Zo ja, aan de reacties te zien zeer goed geslaagd.

Reageer
gravatar

Geef mij Meta de Vries maar.
Excuses, gaf mij Meta de Vries maar.

trouwens: Een metafoor is een vorm van beeldspraak, waarbij geen vergelijkingswoord (als, zoals, net een, …) gebruikt wordt.

Reageer
gravatar

Meta de Vries was een bekende stem met veel talent dat weggepromoveerd was. Meta de Foor zet haar werk op Radio 3 voort. Zij zal zich inzetten voor het gebruik van meta-foren naast goede popmuziek. Ook zal De Foor zich inzetten voor het verder aan het kruis nagelen van politici zonder mediatraining.

gravatar

Als we nu toch op meta-niveau communiceren: Wat nu te denken van Meta Fysica, de nicht van Zwarte Magica uit het blad ‘Donald Duck’? Of wordt het nu een beetje té zweverig?

gravatar

Hm, maar dan wel die keiharde oneetbare ingedroogde kiezeltjes waar je kiezen van naar de gallemiezen gaan.
De vergelijking gaat zo mank als de zangeres zonder naam.

gravatar

Aangezien jullie toch zo leuk aan het zwetsen zijn, krenten horen in krentenbrood, rozijnen in rozijnenbrood (denk aan de tussen-“n”). In oliebollen horen ze altijd, met toevoeging van sukade en dadels en vijgen. In het Oosten en Zuiden van Europa worden ook olijven gebruikt.
Rozijnen kun je gebruiken IN de pap of DOOR de yoghurt.
Akke, trek je er niets van aan. De Paulussen zijn hier een soort Roma-familie.

gravatar

Inderdaad, Elkie, het is of je naar Pipo de clown zit te kijken en maar niet kan beslissen wie de teugels in handen heeft: de ezel of de bokzitter.

gravatar

Naar aanleiding van de bijdrage van het beste Paerd van Stal (op 13b); het is slechts een poging tot metafoor maar als variatie op het mankgaan van ‘de Zangeres zonder Naam’, had u ook kunnen kiezen voor de anderhalfbenige zanger Manke Nelis, wiens impresario Leo Beenhakker metaforisch met hem in een symbiotische relatie stond. Ik herinner mij in dat verband het onvergetelijke levenslied “Op één been kun je niet staan, laat ons daarom op drie benen samen verder gaan”, op muziek van Harry Bannink.

gravatar

Outsider, ik zit nog steeds te kauwen op die olijf in de oliebol. Ik weet echt niet of ik daar nu wat van moet vinden of van moet denken.

gravatar

Beste Stalpaerd, maak van die olijf nou geen metafysisch probleem, we leven nóg in een redelijk vrij land; als iemand aanvechting voelt olijven in de oliebollen te bakken, soit: we helpen zo Griekenland weer terug op de Euronorm van 3½ % overheidstekort en 40 % van Nederland eet op Oudejaarsavond al geen oliebollen meer, maar shusi, tapas of een broodje Döner kebab. Dus die ene olijf in de oliebol zal het verschil niet maken. Geniet er van!

gravatar

Kijk, ik ben best bereid om de Grieken te helpen -ga er graag en vaak heen zelfs- maar om nu een van de laatste oud-Hollandsche cultuurbolwerken te slechten; nee.

Dan moet er ook Feta in en die is meestal van Nederlandse makelij, ook in Griekenland zelf, en olijfolie.
Maar dan is het een cultuurvreemde olijfoliebol geworden en je hoort Geert al twitteren en daar gaat een nijlpaard van boeren.

gravatar

Ach, wat last gehad van de spartanen, net als FC Zwolle, maar iemand moet toch af en toe de Speld geselen ?

gravatar

Jolande Sap: “Kijk, dit is nu een stekker. En zo erg baal ik dus van deze regering!”

Jolande Sap: “Zien jullie deze zak? Nou, daar doe ik eerst het Catshuis in en vervolgens verkoop ik deze aan de kiezer!”

Jolande Sap: “Het Catshuis wordt in het nauw gedreven door de financiele markten. Dan weten jullie vast wat voor sprongen het maakt?”

Reageer
gravatar

Pardon, maar dat is nauwelijks een vergelijking, eerder een voetveeg van een synoniem die nog niet de zoom mag kussen van de koningin der stijlfiguren, de metafoor.

gravatar

Hier mijn matige metafoor van de dag:
“De Speld is weer scherp als een … eeeh … eeeh … speld.”

Reageer
gravatar

De oorspronkelijke uitdrukking, meneer van Swalmen Blerick Cromweel, was “een raaf op een lage tak, eindigt in de kat z’n kak”.

gravatar

De dag vloog zo snel om dat er niet genoeg tijd was voor goede metaforen, vandaar een matige metaforendag.

gravatar

Ik ben zelf bij dit evenement geweest en moet zeggen dat de bovenstaande sfeerimpressie echt als een oude tang op een net gewassen varken slaat.
Erg goed dus.

Reageer
gravatar

Mark komt de bekende ´man met de hamer´, Wilders, toch vaak genoeg tegen? Of anders wel de vrouw met de (voorzitters)hamer in de Kamer?

gravatar

Ik reageer alleen maar op de eerste reactie zodat ik dan bijna bovenaan de pagina kom te staan! Een beetje als een nutteloze opmerking dus.