YouTube-filmpje maakt Nelson Mandela op slag beroemd

Organisatie Invisible Leaders maakt Mandela zichtbaar

Tot voor kort was hij alleen bekend bij historici en een enkele journalist, sinds afgelopen maandag is hij een mondiale hype: Nelson Mandela. Het filmpje van een 94-jarige Zuid-Afrikaan verovert Facebook en Twitter. Inmiddels is het meer dan 60 miljoen keer bekeken.

We zien oude videobeelden, waarin een op het oog doodgewone man stenen hakt onder de brandende zon. We zien Mandela als vurige jongeman en later als grijze, vergevingsgezinde president. Gedurende het filmpje leren we over Apartheid, een systeem waarin de zwarte Zuid-Afrikanen maatschappelijk benadeeld worden ten opzichte van blanken.

Mandela leidt het vreedzaam verzet. De blanke machthebbers zetten hem gevangen. Maar zelfs vanuit de gevangenis blijft hij de opstand inspireren. Na 27 jaar komt hij vrij en wordt hij, eind goed al goed, de eerste zwarte president van het Afrikaanse land.

De reacties op Twitter en Facebook zijn euforisch. ‘Mensen als Mandela hebben we nodig!’ ‘Eindelijk eens goed nieuws tussen al die ellende!’ ‘Inspirerend type, hem zou eens graag een hand willen geven!’ Het mag duidelijk zijn: met Nelson Mandela is de wereld een cultheld rijker.

De organisatie Invisible Leaders (IL) heeft als doel miskende, minder bekende leiders onder de aandacht te brengen. Humanitaire leiders als Boris Jeltsin en Jan Peter Balkenende werden de afgelopen jaren door de organisatie in het zonnetje gezet. Niemand wist echter in korte tijd zoveel aandacht te krijgen als de charismatische Zuid-Afrikaan.

Toch is er ook kritiek op het filmpje. Media-analist Flemmo te Gader spreekt van een ‘kortstondige hype die volgende week weer vergeten is’. “Alle ingrediënten zitten erin om lekker te scoren. Een lieve oude man, mensenrechtenschendingen, indringende shots van sloppenwijken en leuke trommelmuziek. Het filmpje schetst een uitermate simplistisch beeld van Zuid-Afrika, het is eerder propaganda.”

Jason Wright van IL is het hier niet mee eens: “Het gaat hier om een belangrijke en ondergewaardeerde man. We moeten het beste van de hype koesteren. Als door dit filmpje iedereen meer gaat lezen en kijken over Mandela dan is het al doel bereikt. Eigenlijk doen we de man met een filmpje tekort, hij verdient de Nobelprijs voor de Vrede.’’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik heb Brit Dekker wel eens over deze man horen praten. Haar opmerkingen waren niet helemaal in lijn met de gegevens uit dit artikel, maar zij kende hem tenminste! Misschien is ze toch slimmer dan ik dacht…

Reageer
gravatar

zoek maar op jijpijpbeeldenverklaard.nl
je moet even langs de opvallende ongeklede dames kijken die de eigenlijke functie van de site nog niet hebben begrepen – maar ergens tussen het bos der verwarden vind je de film waarom het eigenlijk gaat.

dit jijpijpbeeldenverklaard filmpje zegt alles!

Reageer
gravatar

Ik geloof er nix van, zal wel weer viral marketing of een of andere marketing truc zijn (het goede daarvan is dat je je toch blijft afvragen waarvoor er reclame wordt gemaakt). Verder wil ik er op wijzen dat 1 april ook weer in aantocht is!

Reageer
gravatar

Er schijnt ergens ook een zwart-bruinig bijna verkruimeld filmpje te zijn over ene Ghandi. Een Indiër, je gelooft het niet!

Staan we hier aan de vooravond van een hype? Sommige mensen doen ook alles om een maar Nobelprijs te krijgen.

Reageer
gravatar

Editen gaat nu wel heel apart: klik op edit, je krijgt een wit scherm, ga in de browser één pagina terug naar het originele commentaar en wijzig dat, klik op reactie plaatsen en het is aangepast.
Normaliter zou je de mededeling verwachten “het lijkt er op dat je dit al eerder ….

gravatar

Editen gaat eigenlijk niet ben ik bang. Net zo min als ‘request deletion’. Maar ja, je kunt wel als toeschouwer ‘zoek de verschillen’ spelen.

@redactie: HELLUP HELLUP.

gravatar

De editingfunctie wordt naar gekeken, we hopen deze week nog het probleem te verhelpen. Tot die tijd goed op je woorden letten…

gravatar

Once you go white you never go right

Reageer
gravatar

Ken ik echt niet. Ik heb het ook aan Ingrid gevraagd maar zij kent hem ook niet. Kan het zijn dat hij normaal gesproken een bontkraagjasje draagt?

Reageer
gravatar

WELK FIMPJE?!!???!!!!!!

Is dit weer zoon losse flodder die maar blind doorgegeven wordt. Alsiknie beter wist zou ik een complottheorie vermoeden.

Maar goed een extra portie erkennING is nooit weg. Al neem ik het Mandela enigzins kwalijk dat ie de uitzuigstructuur van de multinationals in zijn land niet gelijk met de bodem gelijk heeft gemaakt. Amen en uit.

Reageer
gravatar

nou, nou om nu direct Nobelprijzen te gaan uitdelen vind ik wat ver gaan, daar moet je toch heel wat voor gedaan hebben en met een YouTube filmpje ga je dat niet redden. Beste redactie, matig jezelf in voorspelling!!!!

Reageer
gravatar

Ik kende hem natuurlijk allang; hij heeft in veel andere films gespeeld en staat bekend om zijn goede ‘narrator’-stem. Vooral in ‘Batman Begins’ en ‘Bruce Almighty’ vind ik hem erg goed.

Reageer
gravatar

Bijkomend positief effect: Robbeneiland is op slag een pelgrimsoord geworden voor ramptoeristen. RSA (Republiek Suid-Afrika) overweegt nu om hier ook het mausoleum van Paul Kruger en de Kruger Rand vanuit Suikerbossie over te brengen.

Reageer
gravatar

“…hij verdient de Nobelprijs voor de Vrede.”
Dat zal er wel weer niet in zitten.

Reageer