Fotopunt: Ontzuiling

Foto opgedoken van de familie Vermeulen exact 1 minuut voor hun ontzuiling in 1958


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Beste mensen, jullie hebben er om gevraagd; nee, zelfs gesmeekt, dus Heer BØS draait zich warm om het presidentschap over te aanvaarden.
Het is slechts daarom dat hij even een lading bejaarden naar Denia brengt: dat zal de nodige warmte wel opleveren, denk ik.

Mevrouw Paulien kan zich beter bij haar stiel houden, niet zijnde topografische kennis. Rotterdam kent geen sloten, wel singels, en als men van de wal afrijdt, dan beland men in een van de havens of in de Maas.

Overigens hebben we nu ook een waterbus, een die blijft drijven – een amfibievoertuig- dus zelfs dan is er geen man overboord.
Jammer dat u de stuurmanskunst van uw aanstaande president in twijfel trekt: de hele besteklade zit al weer in ‘s mans rug eer hij zich heeft omgedraaid.
Dat is niet bijster inspirerend, zeg ik u.

gravatar

Rotjeknorse Jeettje,

U heeft toch duidelijk geen enkel besef van motoriek. Alles wat bij BØs ShoowfØr warm draait, is de dieselmotor van zijn bØs.

Hij zou met een aantal leeftijdsgenoten onderweg zijn naar het overwinteringsstadje Dénia aan de Costa Blanca? Bent u verstandelijk beperkt of zo? Die locale bØsbestuurder staart enkel tijdens zijn pauzes naar een affiche bij T-reizen aan Zuidplein-Hoog.

U denkt hopelijk toch ook niet, dat ik mijn besteklade opentrek om mijn zilverwerk in zijn rugzak te stoppen?

Stem op mij, de beste keuze van uw leven.

gravatar

Beste Carrotte,

Ik heb jouw advies opgevolgd en een bericht onder het eerste bericht geplaatst. Maar wat heb ik eraan?

Jouw andere advies om het “knopje” onder bijdrage 13 te benutten vereist wel diep spitten in het archief van de Speld. Overigens was er toen nog niet zo’n “knopje”.

Reageer
gravatar

Beste Paulien,
Misschien was ik niet duidelijk genoeg. Vanwege het feit dat er bij de genummerde bijdragen reacties kunnen worden geplaatst, vormen die dan dus min of meer een samenhang met het beginbericht waar zij op reageren. Ik noemde dat beginbericht het eerste bericht. Dit artikel heeft op dit moment 14 eerste berichten, ofwel 14 beginberichten.
Oei, wat is het soms moeilijk om eenvoudige zaken uit te leggen… zucht…
(was BS maar hier om mij te “helpen”)

gravatar

Geachte Leeflang S.T.,
U hebt blijkbaar het knopje -Reageer- nog niet ontdekt. Even goed kijken. Het staat onder ieder eerste bericht. Uw reactie op nummer 12 was dan beter tot zijn recht gekomen. U zou er zelfs niet naar hebben hoeven verwijzen.
Ik heb nu dat knopje onder bijdrage 13 benut om u deze kleine dienst te bewijzen. Doe er uw voordeel mee, zou ik zeggen.

gravatar

Bedankt voor uw constructieve advies Carrotte, maar er valt in een geschreven bericht maar 2 minuten iets te veranderen. Valt een fout pas later op, dan rest er niets anders dan een erratum of addendum: of dat nu als 12-plus komt of als nr. 13, lood om oud ijzer. Overigens, uw nom-de-plume klinkt erg Frans, maar is het niet. Zoudt u hem als Garrotte schrijven, daarentegen wél. Maar met een negatieve connotatie, wellicht is dit ook de onderliggende bedoeling?

gravatar

het is mij inderdaad bekend dat Carrotte noch correct Frans noch correct Duits noch correct Engels is als daarmee wortel zou zijn bedoeld.
Het is daarom ook onbegrijpelijk dat sommige mensen die op mij reageren naar mij verwijzen als “Wortel” of “Peen”.

gravatar

Bij nader is de kop op de schoorsteen toch als een eigen maaksel ( wellicht een housemade interpretatie van Kick Wilstra) te beschouwen. Cornelis Bastiaan Vaandrager’s ‘Frank van Wezels Roemruchte jaren’ was te revolutionaire lectuur voor doorsnee pas-ontzuilden. Zie ook de ‘De Gruyter-figuurtjes’ en de tamelijk futloze Ficus op de schoorsteenmantel, typische kenmerken van vroeg-ontzuiling en ontworteling in syndicalistische arbeidersmilieus.

Reageer
gravatar

Dit is een ‘repro’ foto van een midden jaren ’50 modaal gezin (vader en moeder) van ruim middelbare leeftijd met een nog jong dochtertje (3-4 jaar oud) en een bastaard bouvier; een echte konden zij niet betalen. Vader leest verzuild voor uit de bijbel en moeder breidt ontzuild (in een strandstoel) sokjes voor het tweede kindje. Alleen de betegelde schoorsteen onthult de ware toedracht; schoorstenen waren in de jaren ’50 veel minder vierkant betegeld. Het meisje in het midden is later bekend geworden onder haar toneelnaam “Neelie Kroes”

Reageer
gravatar

Ik ben geneigd u gelijk te geven, Heer Leeflang; die kachel ziet er veel te nieuw uit. Het zou een vakantiehuisje kunnen zijn gezien de strandstoel.
Overigens denk ik niet dat meneer de bijbel op schoot heeft: eerder denk ik aan een Havank.

gravatar

Navraag levert een verrassende uitkomst op! De Vader des Vakantiehuizes leest daar geen van beide boeken. Het is ‘Frank van Wezels Roemruchte Jaren’. De kop van Stalin is daarmee ook beter verklaarbaar.

gravatar

Die staat niet alleen op de zuil, maar ook gereed om precies een minuut later te verdwijnen. (Waarmee de zuil een andere blijkt te zijn dan de schuingestreepte strop doet bevroeden)

gravatar

Kop van Stalin: dit duidt op de zgn “VARA” zuil, in de jaren ’50 nog de spreekbuis van verzuild links Nederland.
Alhoewel de kledij van dit gezin anders doet vermoeden krijg ik dus de indruk dat we hier te maken hebben met SDAP stemmende VARA leden. “Luxe” kleding en setting duiden erop dat we hier met zgn. salonsocialisten te maken hebben.

gravatar

toch zie je al wel iets van een ontluikende ontzuiling. Alsof ze zich al bewust waren van hun aanstaande zuilloosheid, je voelt ‘m gewoon.

Reageer
gravatar

Ik vind het allemaal slecht geacteerd op deze nep-foto, behalve de hond en de fluitketel en de theepot.

Reageer
gravatar

Wat hadden zij anders gewild?! Zowel een snorrende zuil, als kind en dan ook nog een gezinshond, dat kon al niet goed gaan. Dat de vader des huizes zich daarbij dan nog de vrijheid permiteerde een schuingestreepte strop te dragen deed heb definitief de das om. Ontzuilen was de enig juiste sanctie!

Reageer