Stagiaire blikt tevreden terug op Eurocommissariaat

Multilateraal toezicht houden een leerzame ervaring

Bachelorstudente Internationale Betrekkingen Mariska Lodenbach (21) kijkt met tevredenheid terug op haar deeltijdstage als Eurocommissaris van Institutionele Betrekkingen. Zes maanden lang mocht Mariska zich drie dagen per week bezighouden met de nieuwe financiële infrastructuur van de Europese Unie.

Mariska had een gevarieerd takenpakket. Naast licht administratieve werkzaamheden en het verzorgen van de koffie hield ze multilateraal toezicht op de begrotingssituaties van de lidstaten en de coördinatie van het economisch beleid. Al doende specialiseerde ze zich in de stabiliteits- en convergentieprogramma’s om de buitensporige tekorten van de overheidsadministraties beter te stroomlijnen.

“In het begin dacht ik: kan ik dit allemaal wel? Ik had geen enkele ervaring met administratie. Aanvankelijk durfde ik dan ook nauwelijks een vrije dag op te nemen, omdat ik dacht dat alles van mij afhing. Gaandeweg word je daar flexibeler in.” Ook op andere vlakken heeft Mariska zichzelf zien groeien. “Als je regeringsleiders en vakministers van verschillende lidstaten aan de gemaakte afspraken moet houden, is dat ontzettend goed voor je sociale vaardigheden. Daar heb je later weer voordeel van als je de arbeidsmarkt op gaat.”

Mariska kwam naar eigen zeggen in een gespreid bedje terecht. “Ik was erg blij dat ik meteen een ambtelijk apparaat tot mijn beschikking had. Tijdens mijn vorige stage in de gemeentebibliotheek van Boekel moest ik echt alles zelf doen.’ Met name het gebrek aan regie en coördinatie binnen de Commissie ervoer Mariska als een verademing. ‘Dat doelgerichte aangestuurde werken binnen een enthousiast team is helemaal niets voor mij. Laat mij maar lekker mijn ding doen.”

“Het prettige aan de Europese Commissie is dat je niet meteen afgerekend wordt op catastrofale fouten. In de eerste week presenteerde ik bijvoorbeeld een beleidsplan waarvan ik later hoorde dat het jarenlange economische krimp zou betekenen voor de eurozone. Toch maakten mijn collega’s daar geen groot drama van, alle begin is immers moeilijk. Dat gaf me veel vertrouwen.”

Stagebegeleider José Manuel Barroso complimenteert zijn voormalige leerlinge. “Mariska heeft geholpen de logica van het stabiliteitspact aan te scherpen en een raamwerk te ontwerpen voor een efficiënt begrotingsbeleid. Lidstaten die de komende tien jaar financieel over de schreef gaan, kunnen nu rekenen op keiharde sancties. Daar mag ze best trots op zijn.”

Door de stage heeft Mariska de smaak te pakken. “Ik ga volgend semester een vak volgen in Europese studies. Ik wil eindelijk wel eens weten hoe dat nou precies zit met al die verschillende landen waar je zoveel over hoort.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Da’s leuk dat onze Mariska klaar is met haar stage; goed dat we daarover duidelijk worden bericht. Voor mij is het nog niet duidelijk wanneer onze andere stagiair; Neelie Kroes, afzwaait. Evenwel sympathiek dat voor zowel starters als Mariska als ook herintredende grootmoeders stageplekken beschikbaar blijven. En dat Nederland ook nationaal het beste jongetje van de klas is bewijzen we toch maar weer mooi met de stageplekken van Melanie, Maxime, Marja, Jan Kees, Edith en niet te vergeten Mark. En ja, er wordt wel eens wat gemopperd op onze blonde stagebegeleider; heer Wilders.

Reageer
gravatar

nou jammer dat ze niet bij het europese hof van justitie heeft stage gelopen want ik heb daar nog wel een paar zaken voor om aanhankelijk te maken maar de nederlandse regering dwarsboomt zeg maar al mijn pogingen daartoe er wordt mij groot onrecht aangedaan haha ik wilde bijna aanrecht ongedaan typen

Reageer
gravatar

@Vieze Paulus,

Natuurlijk gaat het samen. Je moet als man zijnde wel ver genoeg achterover leunen/liggen, zodat je van je sigaar kunt genieten onder het pijpen…

Het pijpgenot is weer afhankelijk van de vaardigheden van de dame (of heer?) in kwestie.

Wellicht dat enige onderricht uwerzijds van toepassing is?

gravatar

Ik begrijp, in vrije vertaling natuurlijk, uit de reactie van de heer Barroso dat de postzegelkas van het EU-emailaccount nu weer geheel op orde is dankzij de inzet van deze ferme stagiaire.
Dat hij zich niet over de kwaliteit van de verstrekte koffie uitlaat is veelzeggend: dat gaat punten kosten.

Reageer
gravatar

Postzegels zijn straks niet meer te betalen. Noch in neuros’s, zeuro’s en drachmes. Over de lires en lira’s zullen we het maar niet hebben. Het is allemaal de schuld van de EU en haar vriendjespolitiek.

gravatar

Goed gezien, Heer Jeettje! Het valt haar nauwelijks euvel te duiden. Deutscher Kaffee wordt slechts interessant dankzij de begeleidende Kuchen dabei.
Barosso is echter gewoon een Bica te nuttigen. Geen koffie die daaraan kan tippen! (Logisch gevolg van de geschiedenis tussen Portugal en Brazilië, koffieland bij uitstek)

gravatar

Zeg Sanddmannetje, wat bazel je nou over “jullie in Rotjeknor….” Het is maar goed dat wij jou kennen en WETEN dat begrip bij jou net zo ver te zoeken is als de kustlijn van Zwitserland.

gravatar

Sanddmannetje, je begrijpt er werkelijk NIETS van. Het door Heer Jeettje gebezigde ‘We’ verwijst -in all bescheidenheid- naar Wij, Rotterdammers. Er wordt door mij, noch Heer Jeettje ‘even snel tussen twee haltes wat Rotje geknort’. Wij spreken ABR*. Heeden is die ene, vrije dag die ik beleef. Morgen zal ik om tijden die voor anderen onmenselijk lijken mijn arbeid weer verrichten.
Jij bent het levend bewijs, dat het derderangs postbedrijf waarvoor jij ‘werkt’ het niet erg vindt als de bezorgers dyslectisch zijn, maar liever heeft dat die analfabeet zijn.

gravatar

Jammer dat er niet gezien wordt dat dit meisje ervaring op haar CV kan toevoegen. Er wordt teveel gekletst en te weinig gedaan mensen. In plaats van klagen aan het werk en niet gelijk zulke hoge eisen stellen. Dan krijg je werkervaring en uiteraard een baan. Niet roddelen maar Poetsen!!

Reageer
gravatar

Tante Paulien,

Nee geen echte verplichting, maar een vrijwillige overgave. Dat heet nu mode. Mode is een terugkerend verschijnsel waarbij iedereen elkaar als op afgesproken teken gaat nadoen. Toch wel spannend zo’n lok voor één oog.

Maar aan het kapsel op uw foto te zien weet u van mode niet veel van af. En een vreemde mevrouw die regelmatig op bezoek komt “Tante” moeten noemen dat is ook lang geleden, en heus geen mode meer.

mr. T.T.

(Hoe maak je zo’n mooie foto overigens, ik ben nog wat schaduwig)

gravatar

Te hopen valt van voorlopig niet. Zijn stagebegeleidster vindt hem (nog?) niet geschikt. Omdat de stagebegeleidster zelf reeds AOW-gerechtigd is, maar dankzij zijn horkerigheid nog moet aanblijven, heeft zij al tien jaar geleden een stagebegeleidster-in-opleiding aangetrokken. Als zij er zelf niet meer zal zijn, is het de taak van de stagebegeleidster-in-opleiding de stagiair te begeleiden.

gravatar

Ik wil er op wijzen, dat niet Willem-A., maar een Argentijnse Bea als koningin opvolgt.

Zodra dat het geval is, zal ons volk uit liefde voor zijn koningin daarom wellicht weer eens een ouderwets gezellige zee-oorlog tegen Engeland moet voeren vanwege de Falkland-eilanden.

gravatar

Paulien, je toont je een Ware Paulussen! Het mag waar zijn dat Maxima -naar verwachting- koningin zal worden, beoogd staatshoofd is haar echtgenoot.
De door u bedoelde oorlog mag hier dan uiteraard NIET Falklandoorlog heten. Dan staan we al op verloren uitgangspositie.
Het gaat om de Oorlog das Malvinas!

gravatar

Dat ze het nichtje van Merkel is en dat ze op goede voet staat met een Italiaans politicus geeft natuurlijk te denken, maar om daar nou meteen een bordje Dell bij te zetten vindt ik niet kunnen.

Reageer
gravatar

Ik dacht dat stagiaires altijd andere doelen dienden. Het lijkt mij heel vreemd, dat zo’n meisje Eurocommissaris wordt. Ze doen soms rare dingen bij de politie, maar dit slaat alles. Zo kan iedereen wel hoofd van de politie worden. Bovendien snap ik het voorvoegsel Euro niet. Een stagiaire krijgt toch niet betaald? Nou dan, maak haar dan ook niet lekker door haar Euro’s voor de neus te houden.
Hoe meer ik ervoer nadenk, hoe meer ik de indruk krijg, dat dit een gefingeerd bericht is. Ik denk toch, dat de Speld zijn bronnen nog eens goed moet doorlichten. Dit Euro-bericht slaat volgens mij echt nergens op.

Reageer
gravatar

Voor gedane werkzaamheden krijgt een stagiaire in ieder geval een onkostenvergoeding, anders kun je het als bedrijf of instelling wel vergeten dat je ooit nog stagiaires kunt werven. Of die onkostenvergoeding in Euro’s, Dolars of in natura betaald wordt is natuurlijk nog een punt van discussie.

gravatar

Niet te veel denken, Worteltje! Ze heeft haar werk onder begeleiding van Barosso gedaan. Deze man weet als geen ander dat er in Portugal een enorm management-probleem is. Het gaat echter de goede kant op. Let maar eens op, als je komende zomer ligt te verschrompelen aan een strandje langs de Algarve of ‘aan de overkant van de Taag’: er zitten altijd wel een stel luiaards niks te doen. Zij hebben dan meestal een polootje aan dat die functie bevestigt. Nadador staat daarop.
(Nada is niks, de uitgang -dor wijst aan dat het iemand is, die het voorgaande doet.)

gravatar

Een zondagskindje dus, Heer Bøs? Het geluk is met haar geweest dat ze haar werk onder de heer Barroso moest doen: was het even anders gelopen had ze haar werk onder de heer Berlusconi moeten verrichten.

gravatar

Jawel Heer Jeettje, Barosso is geen vriend, maar in vergelijking tot bunga-bunga-Berlusconi (bij wie zij een kuttijd gehad zou hebben) heeft zij een fantastische tijd kunnen beleven met Barosso.

gravatar

@beus B. Als nadador betekent: iemand die niets doet, betekent toreador dan: iemand die een stier doet?
En is dor synoniem voor nadador?
En is condor iemand die samen iets doet?
En wat is labrador dan? En corridor? En Ecuador? Ai, wat is dat buitenlands soms moeilijk… zucht…

gravatar

Ja Wortel, de conclusie is juist. Buitenlands is lastig, vooral voor buitenlanders in andere buitenlanden.
Je lijn van denken is overduidelijk ingegeven door de denkwijze van iemand die zich liever met mathematische vakken bezighoudt. Je linguïstische aannames zijn weer als vanouds en raken kant noch wal.
Wat heerlijk, dat we dat soort zaken met een gerust hart aan jou kunnen overlaten!

gravatar

Lodenbach? OK, de auto’s waarin men zich in deze kringen placht te verplaatsen zijn wat zwaarder dan gebruikelijk, maar om een sierlijk vervoermiddels als een Maybach dan te typeren als “Lodenbach” gaat toch wel ver.

Dat heeft Mariska Merkel (haar echte naam) uiteraard nooit gewild.

Derhalve wederom suggestieve berichtgeving van De Speld. Teleurstellend.

Reageer
gravatar

Dit soort stagaires komen na afstuderen ongetwijfeld in aanmerking voor een baantje bij graaifirma nr.1 gevestigd op Broadstreet 85 te Nieuw Amsterdam. Deze firma staat ook wel bekend onder haar schuilnaam Goldman (What’s in a name).

Reageer
gravatar

Ze kan nu wel erg bescheiden doen, maar ze is het nichtje van Frau Merkel. Dat speelt natuurlijk ook een rol. Als je genetisch erg dicht staat bij de leidster van Europa, dan kun je er wel wat van.

Gut getan, meissie!

Reageer
gravatar

Misschien dat u na de VBO-opleiding geschiedenis aan de Universiteit kunt gaan studeren. Hiermee kunt u minister-president van Nederland worden. Google maar eens op MARK rutte.

gravatar

Het moet verdomme niet mooier worden! Ik zoek al tijden werk, maar het is potdomme overal stageplaatsen zus stageplaatsen zo! Tegenwoordig kun je alleen nog maar een functie betrekken als vrijwilliger. Stelletje kapitalisten!

Reageer