Kroll stapt op na Elfstedendebacle

Weerman houdt eer aan zichzelf

Erwin Kroll neemt per direct ontslag als weerman van de NOS. Reden is het uitblijven van de Elfstedentocht. Ondanks het veelbelovende weer bleven concrete resultaten uit, reden voor de weerman om plaats te maken voor nieuw bloed.

De positie van Kroll stond al langer ter discussie na de tegenvallende zomer en de natte december en januari. Het journaalicoon leek jarenlang geen kwaad te kunnen doen bij de Nederlandse kijker. Rond de jaarwisseling van 1996 en 1997 haalde hij met succes de laatste grote koudegolf naar Nederland. De afgelopen jaren echter lukte het Kroll nauwelijks meer echt baanbrekende voorspellingen te doen.

In kringen van weeranalisten komt het vertrek van Kroll niet als een verrassing. Piet Paulusma: “De voorspellingen die Kroll afgaf hadden al jaren geen verbinding meer met de realiteit. Het wordt tijd voor een nieuwe generatie.”

Stoppen met voorspellen doet Kroll overigens niet. Volgens Telegraaf Weer zou de weerman op dit moment al onderhandelingen voeren met een aantal Oost-Europese journaals om daar als weerman aan de slag te gaan. Volgens de krant zou Kroll de ambitie hebben om bij het Russische weerburo Gidrometcentr Rossii ‘een echte Siberische horrorwinter te voorspellen.’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

misschien kan Mark Rutte – “nu doet u het weer” – de opvolger van Erwin Kroll worden

Reageer
gravatar

Ook ik was erg benieuwd waar Erwin Krol is gebleven en wat er met hem aan de hand zou kunnen zijn. Vandaar dat ik tijdens het zoeken op deze site terecht ben gekomen. Helaas moet ik constateren dat niet alleen het “nieuwsbericht” van De Speld er volledig naast zit door verkeerde feiten, of beter gezegd ongefundeerde aannames weer te geven, na het nalaten van research te plegen (of is het gewoon riool journalistiek, maar tevens zie ik ook een hele hoop reacties met onzin en verwijten aan het adres van Dhr. Krol.

De werkelijke reden van zijn vertrek blijft tot op heden min of meer een raadsel maar dat heeft ongetwijfeld met de wens van Dhr. Krol zelf te maken. Laten we dat in de eerste plaats maar gewoon even respecteren. En wat ook de reden zou zijn; Meneer Krol, dank u voor de jaren, het allerbeste toegewenst en wellicht tot ziens.

Overigens zou het uiterst schreinend zijn als iemand op grond van een weersverwachting (dus GEEN voorspelling beste mensen) die (gedeeltelijk) niet klopt tot ontslag leidt. Alsof iemand verantwoordelijk is te houden voor hoe het weer zich gedraagt. “haalde hij met succes de laatste grote koudegolf naar Nederland.” Hoe heeft hij dat dan gedaan? Ik zie hem al aan de onderhandeltafel met de zogenaamde weergoden… En dan de uitrspraak van Meneer Paulusma. Ik vraag me af of hij dat werkelijk gezegd heeft en dan nog, zelfs hij gebruikt ten onrechte het woord voorspelling en ik geloof eerlijk gezegd niet dat deze man, die ook moeite heeft een juiste weerverwachting te maken net als iedere ander meteoroloog, werkelijk zo afgeeft op een collega.

Na wat verder spitten in de informatie ben ik vrij vaak het woord burnout tegengekomen als reden. Zou heel goed kunnen maar ook hier weten we niets zeker. En ja beste lezers, een burnout kan ten alle tijde optreden. Maak niet de fout dat een weerman geen stress kan hebben doordat hij slechts 5 minuten per dag te zien is op de televisie. Meteorologie vergt enorm veel rekenwerk, vergelijking van weermodellen, interpretering van informatie en nog veel meer. Vergeet niet dat er een universitaire opleiding aan ten grondslag ligt. Bovendien heeft een ieder ook nog een privé leven wat niet altijd op rolletjes hoeft te gaan.

Dus de vaak leuke woordspelingen ten spijt en de misplaatste insinuaties kunnen wat mij betreft achterwege blijven.

Reageer
gravatar

Ik vind het echt ontzettend jammer dat Erwin Kroll weg is. Het was voor mij de enige reden om naar een weersvoorspelling te kijken, hij gaf er namelijk altijd wel een komische draai aan. Overigens heeft die Piet Paulusma in de zomer van 2011 beweerd dat het weer nog wel zou veranderen en dat het nog een hete zomer zou worden, ondertussen zijn we met z’n alle weg geregend in Nederland.

Reageer
gravatar

mocht altijd graag naar zijn weerpraatje kijken…(geen voorspellingen waren het..maar verwachtingen..even bij de les blijven mensen!!!
ik mis hem op het scherm..een hele persoonlijkheid….boeiende verteller…

Reageer
gravatar

Eigelijk wel goed dat er in Nederland wat minder weermannen/vrouwen overblijven.
In Begie hebben ze er twee, meer als genoeg.
Groeten DU

Reageer
gravatar

eeuwig zonde het vertrek van Erwin Krol bij NOS. Na Philip Freriks en Erwin Krol wordt het NOS weer zakelijk met weinig humor.

Philip en Erwin maakten vaak kwinkslagen. En Erwin maakte de weervoorspelling als een toneelstuk met amusement.

En ALLE weervoorspellers zitten er wel eens naast en om dat nu meteen te veroordelen gaat mij te ver.

Reageer
gravatar

Ik vraag me af hoe het met Ruud Krol is…

En waarom leggen ze niet gewoon een stukkie kunstijs over die zwakke wakken?!

Reageer
gravatar

Het is onbegrijpelijk waarom De Speld niet even duidelijk maakt wat de werkelijke controverse rond Erwin K. is: de niet-aflatende strijd tussen de institutionele en de commerciële weersvoorspellers. De sfeer is verziekt door de introductie van o.a. Meteoconsult naast het KNMI. De rechten van de 11 steden en 30 dorpen tocht zijn in het geniep opgekocht door John de Mol, via Talpa. Het eerste hoofd dat nu valt is dat van Erwin Krol. Mogelijk heeft zijn familieband met de Krol van de Gaykrant hem de gestropte das omgedaan.

Reageer
gravatar

Hee die tante Paulien lang niet gezien,

Moeite, nee hoor. Gewoon met wat jongens van groep twee met behulp van een touwtje van papa en mama’s sneeuwschuiver in een kwartiertje gemaakt.

Houdoe mamaloe van Paulusje met terneergeslagen blik (maar niet echt!)

O ja,
Mijn stomme zusje zegt dat we te lui waren om de sneeuwwalletjes rond de cirkels weg te halen.

gravatar

Ik zou nu geen geintjes maken over Erwin Kroll. Is het jullie niet opgevallen dat hij al tijden niet meer te zien is op tv?
En vraag je je dan niet af wat er met hem aan de hand is? Ik zou een andere weerman hebben gekozen voor deze grap.

Reageer
gravatar

Tjee Tjeerd, nou je het zegt.

Ik heb overigens John Bernard ook al een tijd niet meer gezien. Wat dacht je van Jan Pelleboer, allang niets meer van hem gehoord. Persoonlijk mis ik Monique Somers met dat schattige meisjeskopje het meest.

gravatar

En weer heeft de klimaatsverandering een slachtoffer gemaakt. Hoevelen moeten nog vallen voordat we eindelijk gaan geloven dat de opwarming van de Aarde het nagenoeg onmogelijk maakt om een 11 stedentocht te voorspellen.

Reageer
gravatar

Beste Notendopje, ik heb ze niet allemaal geteld, maar volgens mij zijn er meer dan elf stedentochten, alhoewel de Elfstedentocht tot nog toe geen doorgang vond. De meeste doorgangen waren niet voldoende bevroren.
Zie voor een volledig overzicht: http://www.schaatstochten.info/

Onder andere op de bevroren Amsterdamse grachten tochtte het toch behoorlijk en in Groningen ook.

Zie mijn exclusieve foto’s: http://tinyurl.com/6ojfoum

gravatar

2 dingen: de 11-steden tocht is altijd te voorspellen: de media hebben niets anders gedaan teneinde kijkcijfers en oplagen omhoog te jagen, dat heeft weinig met de opwarming der aarde te maken. (waarbij we het dan ook nog eens hebben over de tijdelijke opwarming van de atmosfeer; de aardkern zelf koelt gewoon sinds haar ontstaan rustig door naar af)

2.: jammer genoeg is maar op enkele foto’s het ijs te bewonderen in natuurstaat. Op alle andere foto’s wordt het ijs ontsierd door de tweebenige variant van de mensaap. En wat die foto van die startkabels daar nu tussen doet: lugubere beelden dringen zich op …

gravatar

Ach ja, het weder. Wie weet waait de wind wel waarlijk uit het Siberische oosten de volgende week en krijgen we hem alsnog. Het blijft ook ijzig koffiedik kijken.

Reageer
gravatar

Hij deed altijd of hij het weer zelf maakte.Hebben ze hem nu ontmaskerd?
Het show mannetje zal het in Rusland beter doen;daar kan hij altijd winter voorspellen en komt het ook nog uit !

Reageer
gravatar

Ik heb een voorstel: Erwin Kroll wordt de nieuwe leider van het CDA. Dan zijn alle problemen opgelost en kunnen we eindelijk vooruit kijken.
Misschien kan balkenende of verhagen dan erwin vervangen als weerman.

Reageer
gravatar

Ben jij nu helemaal! Da’s mijn baan, straks (al zeg ik nu nog van niet). Laat Erwin dus maar lekker ergens anders mooi weer spelen. Voor mijn part met zijn echtgenoot Henk.

gravatar

Voor mij komt het vertrek van Kroll wel uit de lucht vallen.
Maar misschien gaat het wel bezwaren regenen en wordt- ie gerehabiliteerd.

Reageer
gravatar

Onvolledig nieuws. Waar stapt Kroll op? Op de trein? Op de fiets? Op de bonnefooi? Op zijn achterhoofd? Graag meer duidelijkheid!

Reageer
gravatar

Ja of men schrapt gewoon wat deelnemers van de lijst dan kan het wel door gaan. Is dat nou zo moeilijk?
2000 deelnemers kunnen niet over dunner ijs dan 15 cm
1000 deelnemers kunnen niet over dunner ijs dan 10 cm
500 deelnemers kunnen niet over dunner ijs dan 7,5 cm

Reageer
gravatar

Als voor 2000 schaatsers 15 cm nodig is, dan is voor 200 schaatsers 1,5 cm ook wel genoeg: meer serieus schaatsende friezen zijn er toch niet. Niet alleen Krol moet opstappen, de organisatie van de 11 steden moet zich achter de doorlopers krabben!

gravatar

Ik voorspel dat Kluun de nieuwe weerman wordt. Hij heeft zijn naam mee en heeft een ruime aantoonbare ervaring met (scheef)schaatsen.
Arme Henk Krol; 11 steden, 12 ambachten.

Reageer