Eerste Nederlandse vulkaan ‘komt er’

Uitbarsting in 2014 gepland

De plannen van VVD-prominent Hans Wiegel om een vulkaan in Drenthe te bouwen leiden tot gemengde reacties in Nederland. Waar voorstanders vooral wijzen op economische en educatieve voordelen, zien seismologen een serieus risico op uitbarstingen.

Het begon met een droom van Wiegel. In een column van juni 2010 vertelde hij hoe hij als 8-jarige op de Potgieterschool de brieven van Plinius las, waarin de vulkaanuitbarsting van de Vesuvius uitgebreid beschreven wordt. “Waarom kan dat hier niet?” vroeg Hansje zich toen al af. 63 jaar lijkt zijn droom eindelijk uit te komen. Met honderden architecten, planologen, biologen en aardwetenschappers is een plan opgesteld.

De voordelen zijn volgens de VVD-prominent legio: “In eerste instantie schept de aanleg van zo’n vulkaan werkgelegenheid voor ingenieurs, ontwerpers en bouwvakkers. Vervolgens verdienen we dat ruim terug met toerisme uit omliggende landen en met de warmte die zo’n vulkaan voortbrengt kunnen we duizenden huishoudens van energie voorzien. Voor docenten levert het een mooie gelegenheid om de lesstof tot leven te brengen. Zo’n vulkaan zegt scholieren toch meer dan een terp of een pingo. Dit is geen grap meer. Die vulkaan komt er.”

Critici wijzen op de risico’s die een eventuele uitbarsting met zich meebrengt. Geoloog Henk Plavuis: ““Een Nederlandse vulkaanuitbarsting zou het vliegverkeer in heel Europa onder druk kunnen zetten. Er zouden trouwens ook mensen kunnen omkomen.”  Voorstanders wuiven Plavuis’ bezwaren weg. “Helemaal zeker weet je het natuurlijk nooit, maar mocht de vulkaan toch uitbarsten, en de lavastroom een klein dorpje wegvagen, dan brengt dat niet uitsluitend problemen met zich mee. In Italië komen mensen duizenden jaren later nog steeds naar Pompeii. Een perfecte boost voor het toerisme, zo’n versteende Drent, midden in zijn dagelijkse werkzaamheden. Een Bartje voor de moderne tijd, dat wil iedereen zien.”

Mocht de vulkaan een succes worden, dan bevinden andere projecten zich al in de brainstormfase: “Zwitserland heeft veel succes met gletsjers; er is geen goede reden waarom dat in Nederland niet zou kunnen. De exploitatiemogelijkheden zijn enorm: je kunt een heel seizoen Dansen op de Gletsjer, Expeditie Robinson of Wie is de Mol? in eigen land opnemen. En als de klimaatverandering doorzet, is zo’n gletsjer onmisbaar. Hij moet wel minstens 80 kilometer van de vulkaan geplaatst worden, anders wordt het een rommeltje. Misschien dat de Biesbosch een leuke locatie zou zijn.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Gedoenerij. Dat ze überhaubt op zo’n krankjorem idee komen :S

Blijkbaar is geld zo veel meer belangrijk dan mensen levens, dat ze de raarste en domste dingen gana verzinnen. “Achjoh, laat dat dorp lekker wegvagen, die paar mensen en huishoudens minder, hè? Sukkels van de bovenste plank en van het laagste soort.

Reageer
gravatar

Mocht zo’n vulkaan toeristisch gezien niet zo’n succes worden misschien is het dan een optie om het productieproces te optimaliseren zodat ze in alle soorten en maten geproduceerd kunnen worden.
Houden we er in elk geval nog een leuk exportprodukt aan over.
Doet het altijd goed op feesten en partijen, zo’n minivulkaan onder oma’s stoel en dan stiekum wat zwaveldampen laten produceren. Succes gegarandeerd.

Ook leuk voor achter in de tuin, scheelt weer een barbecue en je kunt het hele jaar door je hottub op temperatuur houden.

En als de hele buurt op 31 december om twaalf uur ‘s nachts tegelijkertijd zijn vulkaan laat afgaan, dan hebben we er ook nog een leuke vuurwerkvervanger bij.

Reageer
gravatar

Nou weet ik ook waar die “tuigdorpen”zouden moeten komen….

en laten we blondie fans daar ook maar heen sturen.
Zitten ze gezellig bij elkaar

Reageer
gravatar

Goed plan, hek om Venlo, maar eerst Tegelen de-annexeren, want Nederland zou nog vlakker zijn zonder Chantal Janzen, Huub Stapel, Roland Goedemont, Ben Verbong en Pieter Kuijpers.

Reageer
gravatar

Beste Henk afhaal. Aan het aantal taalfouten in uw reactie valt al te zien dat uzelf over vrij weinig niveau beschikt. Gezien het feit dat u ”toont” met een d spelt, ”Commentaren” met een k en dat u zelfs de naam van uw duidelijk favoriete politicus niet fatsoenlijk kan spellen,zou u wat mij betreft geen stemrecht mogen hebben en een begeleider moeten hebben die u weerhoudt van het plaatsen van reacties op websites als deze. Waarom vraagt u zich af? Omdat mensen met het IQ van een Visstick, u dus, vaak een mening hebben die puur is gebaseerd op rancune en zelden op verstand.

Dus ga alstublieft lekker huilen in een hoekje, u schamen over hoe leeg uw leven is, en laat ons mensen met hersens de belangrijke dingen bespreken.

Bij voorbaat dank

Reageer
gravatar

Dat vind ik nou weer zo leuk hè, dat je de aanhangers van de twittervulkaan uit Venlo aan hun taalgebruik herkent en met name aan hun verminderde vermogens om onze prachtige moedertaal goed te spellen.
Mijn voorstel zou zijn om een groot hek om genoemde gemeente te zetten en alle twittervulkanen, brievenbuspissers en Roermondse middenstanders die iets tegen halalvlees hebben daarin op te bergen. Zet daarnaast een nep-vulkaan en geef die beperkte geesten een erebaantje als vulkaan stoker, dan hebben we weer een flink stuk werkeloosheid in dit land opgelost.

gravatar

Guido Weijers moet dringend op zoek naar een oogarts voor een correctie van zijn divergente (of convergente?) scheelheid en vervolgens naar een goede opticiën. Van ernstiger aard is de E-Coli bacterie Hansius Wiegelianus die zich in ruim 50 jaar als een olievlek over het land heeft kunnen verspreiden. Er is nog geen werkzaam antiserum gevonden. De H.W.-bacterie vormt een risico voor onvermogende oudere en jongere medicijn-gebruikers; uitsluitend VVD-stemmers zijn immuun. Let wel: deze bacterie slaat uitsluitend toe bij monetaire uitputting en sterk verminderde financiële reserves. Bij besmetting treedt als neveneffect op het Charlibus Aptrotus-effect dat leidt tot jeuk rond het door de Wiegel-bacterie aangetaste aarsgat.

Reageer
gravatar

HOAX! Op BNR vertelde Wiegel van niets te weten. “Het moet een verzinsel zijn van een flauwe idioot, een chronisch niet grappig figuur, iemand waarvoor je uit beleefdheid meelacht en hoopt dat hij snel opdondert”.
Op basis van dit signalement is vanmiddag Guido Wijers gearresteerd.

Reageer
gravatar

Eigenlijk een reactie op Paulien;

Hey Paulien, je bent zomaar een lekker wijf geworden.
(Wij vertrouwen blind op avatars)

Hoe zit dat ?
(In mekaar, lekker zacht, onderuitgezakt, legio opties)

gravatar

Geachte mevr. Bos-Cabou, ter

Allereerst wil ik mijn waardering uitspreken over uw reactie op het artikel van Rode Loper. Ik ben aangenaam verrast te zien, dat er nog mensen zijn, die inhoudelijk op de berichtgeving ingaan. Grote lof, eer en prei. Of, zo u wilt, sudderend draadjesvlees met een zware spuitjeslucht. 🙂

Ook ik ben erg opgelucht, dat deze Guido W. nu eindelijk is opgepakt. Wel verwondert het mij, dat L. Cornelis B.
nog niet is aangehouden, daar het daderprofiel hem toch wel op het lijf geschreven lijkt. Maar excuseer, ik dwaal af. Hier doelde uw reactie immers niet op.

Kennelijk heeft de naam “Guido W(e)ijers” bij u een diepe emotie losgemaakt. Was het wellicht de associatie met de in het artikel genoemde flauwe idioot, die u zo raakte? U maakt mij nu echt enorm benieuwd…

Met vriendelijke groet,
Jhr. H. Jan du Bois-le Duc, Woudgraaf

gravatar

Ja, als niet-gediplomeerd levend wezen (ik ben zelfs geen laag-leraar), wil ik toch bij de laatste sprekers aansluiten door als lokatie voor de aan te leggen Wiegelvulkaan voor te stellen het dak van het safe-house van de door beide laatste respondenten bedoelde blonde vulkaan. Hoe safe dat house ook zijn mag, tegen het democratisch geweld van de Wiegelvulkaan zal het – hoop ik – niet bestand zijn. Om wille van de staatsveiligheid moet uiteraard wel een verstandig tijdstip voor de aanleg van de vulkaan gekozen worden: een moment waarop werkelijk elk mens in zjin eigen bed ligt te maffen.

Reageer
gravatar

Ge, helaas kan ik de argumenten onderliggend de boude uitspraak “Een vulkaan bouwen is echt de oplossing van 2012” niet onderschrijven (hoe goed ook bedoeld).
Japan heet namelijk ook recentelijk geprobeerd om via een centraal-geplande en perfect uitgevoerde natuurramp extra werkgelegenheid en groei te creeren. Echter, op een gegeven moment is de ramp bestreden, zijn (re)evacuatieplannen uitentreuren geevalueerd en is de infrastructuur hersteld. Het enige wat overblijft, is hetzelfde werkeloosheidspercentage als voor de ramp en een uit de spuigaten geescaleerde staatsschuld die zijn weerga niet kent.
Voor het opsporen van geschikte vulkaanlocaties zie ik dan wel weer een rol weggelegd voor tot op heden ongebruikte Japanse Gyronefs.

Reageer
gravatar

Een vulkaan bouwen is echt de oplossing van 2012. Die gewone berg die ze willen bouwen is veel moeilijker te realiseren. Een vulkaan is slechts een juiste boring de aardmantel in zetten en klaar… De vulkaan bouwt zichzelf.
Volgens mij zit de werkgelegenheid dan vooral in het evacueren van mensen, de rampenbestrijding, het evalueren van de rampenbestrijding en de herbouw van alle vernietigde gebouwen en infrastructuur. De werkgelegenheidsboost is dus niet tijdelijk, maar een continue kans van groei voor ons land.

Reageer
gravatar

Goed plan. Vulkanische as en lava zijn immers zeer vruchtbaar. Ik zeg: doen.

Ik kan u melden, dat ik vanmorgen het contract voor de aanleg van de vulkaan heb vergund aan een consortium van vuilstortbedrijven uit de regio Napels. Zij hebben mij verzekerd, dat de 50 miljard bij hen in goede handen is.

Mark my words: linksom of rechtsom, die vulkaan komt er!

gravatar

Een alternatief is om voornoemde Zuidwalvulkaan uit te polderen. Zo’n hydroproject biedt ontzettend veel werkgelegenheid voor Nederlandse bedrijven.
Daarnaast kun je de Zuidas verplaatsen naar de Zuidwal. De omringende watermuur kan dan lokaal ingezet worden als dwangmiddel voor banken aan de voet van de vulkaan. Dit zal leiden tot een efficienter en robuuster financieel systeem.
Aan de noordzijde van de vulkaan kan een skipiste en bijbehorend ski-oord aangelegd worden. Dit betere oord zal dan uiteraard de naam Vulkaandorp dragen.

Reageer
gravatar

Het verplaatsen van de Zuidas naar de Zuidwal zal m.i. leiden tot overmatige toename van files op de Afsluitdijk, niettegenstaande het feit dat daar nu met 130 km/u overheen gejakkerd mag worden. Hier ligt nog een leuke uitdaging voor meisje Schulz van Haegen…

gravatar

Ik voorzie dat zowel Vlieland als Terschelling commercieel geexploiteerd zullen worden als nieuwe Almeres. Hierdoor zal hooguit een verdubbeling van het aantal rijstroken op de Afsluitdijk nodig zijn.

gravatar

Inderdaad, en mede vanwege de negatieve werking op het Nederlandse arbeidsethos: een vulkaan ligt de hele dag lui op z’n rug te roken en als de mensen er langs lopen zeggen ze: “Kijk, hij werkt.”

gravatar

Perfecte plek voor het trainingskamp van Feyenoord. Kunnen we ons goed opwarmen voor het nieuwe voetbalseizoen.
De bouw kunnen we natuurlijk laten uitvoeren door alle hooligans die een stadionverbod krijgen en een alternatief strafje moeten ondergaan.

Reageer
gravatar

Ja hoor, weer typisch Nederland, hebben we een vulkaan dan stoppen we hem 2 km onder de grond. Hij zou eens met zijn krater boven het maaiveld uitkomen…

Reageer
gravatar

Beseft men wel, dat zoiets Europees moet worden aanbesteed? Dat trekt volgens mij verkeerd volk aan. Is het daarom misschien niet een goed een idee om de vulkaan ondergronds aan te leggen, zodat men het niet merkt in het buitenland?

Reageer
gravatar

En waar blijft een tsunami, dat past toch vele malen beter bij onze volksaard. Zo’n vulkaan is dan wel aardig als deze uitbarst maar je zit straks met een hoop stof opgescheept en wat willen mensen dan: een boel water om de boel weer schoon te spoelen.

Reageer
gravatar

Inderdaad! Ook VVD, ook goed voor de economie.
Ik stel voor dat we een volksraadpleging doen: vulkaan of tsunami.
Wedden dat de tsunami wint?

gravatar

De inderhaast samengestelde commissie ‘watersnood NU’ wil, na voorbeeld van 1953, de optie van een tsunami onder de aandacht brengen bij de politiek.

gravatar

Ik weet het niet, Rolleman. Laat ik het voor de zekerheid maar eens even gaan proberen. (Als het niet werkt, moet ik het dan gewoon opnieuw proberen?)

gravatar

Ja, maar daar had het vliegverkeer dan ook veel last van.
Een vulkaan zonder gletscher heeft mogelijk minder desastreuze gevolgen…

gravatar

Wat dubbelzinnig van die Wiegel. Weet hij dan niet dat we allang een vulkaan hebben.
Die ligt in de waddenzee ter hoogte van Vlieland en Harlingen en het eiland Griend.

Reageer
gravatar

Dit toond wel weer het niveau van de heren politici mensen als de eerste kommantaren al meteen zeggen dat er al een vulkaan is in Nederland sjongejonge en maar belasting geld over de balk smijten met plannen die helemaal niet nodig zijn want ze zijn er al

Het wort tijd dat Greet hier iets aan doet al die domme politie in de vulkaan gooie godverdomme

Groetjes Henk

gravatar

Die bestaande vulkaan in de waddenzee, daar kunnen we heel erg mooie dingen mee doen. Wiegel er precies bovenop laten wonen en dan na een jaartje eens kijken wat er nog van Wiegel en het toerisme aldaar over is. Een goed praktijkexperiment voorkomt dat de VVD (net als bij de Noord-Zuidlijn, het geld-over-de-balk gooien in Noord-Holland en bij de DSB) maar bezig blijft met geld van de hardwerkende belastingbetaler aan niets anders te verspillen dan hun luchtfietserijen en hun eigen zakkenvullende vriendjes.

gravatar

Als het daar 2 km onder de grond 130 graden Celcius is, kunnen we er ook een elektriciteitscentrale bouwen.

Leidinkje de grond in, beetje water erin, leidinkje naar boven met stoom, turbine eraan. Klaar.

Geen Slochteren meer nodig. Van de ondergrondse gasvelden kunnen we een speleologie avonturenland maken. En als de zeespiegel te ver stijgt, kunnen we het overtollige water daar opslaan.

Zo. Nederland economisch uit het slop gehaald, behouden voor de toekomst en een pretpark rijker. En dat met een kater op zondagochtend. Nu eerst aan de koffie.

gravatar

@Astrophysikus, dat idee passen wij hier in IJsland allang toe. We halen nu al meer dan 50% van onze energie wordt geothermisch opgewekt. Wij hoeven daar geen 2 km voor te boren. Vlak onder het oppervlak van ons eiland van vuur en ijs is het al behoorlijk warm. Op veel plaatsen komt de stoom van nature al uit de grond.

gravatar

Totdat u mijn geld -dat blijkbaar nog in de ijssafe ligt- terugbetaalt, komt er bij mij nog stoom uit de oren.

U mag ook de komende 10 jaar, met al die goedkope energie van u, mijn energierekening betalen. Zijn we daarna weer vriendjes.

Nu heb ik eerst weer wat sterkers nodig om te kalmeren. Het voordeel daarvan is dat ik morgenochtend weer goede ideeën heb.

gravatar

Ach ASTROPHYSIKUS, als u na die hartversterker vol goede ideeën zit, breng er daarvan dan AUB ook eens wat van over op Carrrrrrrrrotte. Die blijkt telkens weer op de proppen te komen met ideeën, welke steevast slecht zijn.