DWDD wordt provincie

'Met een eigen provincie hebben we meer vrijheid om te experimenteren'

Het televisieprogramma De Wereld Draait Door wordt vanaf 1 juli een aparte provincie binnen Nederland. Dat maakte de VARA gisteren bekend.

Het idee voor een eigen provincie komt van presentator Matthijs van Nieuwkerk: “Als televisieformat heeft De Wereld Draait Door zich de afgelopen jaren bewezen, maar ik had al langere tijd het idee dat er meer in zat. Voor mij is DWDD meer dan alleen het tv-programma, het is een bepaalde bravoure, een zeker panache zou ik bijna willen zeggen. Op een gegeven moment wil je daar een provincie bij.”

Volgens eindredacteur Dieuwke Wynia komt de staatkundige promotie op het juiste moment: “We merkten op de redactie dat iedereen echt toe was aan een volgende stap. Er liepen al wel gesprekken voor een apart DWDD-themakanaal, maar De Wereld Draait Door is groter dan het medium alleen: het is een manier van leven. Met een eigen provincie hebben we meer vrijheid om te experimenteren en zitten we niet opgesloten in een keurslijf.”

Enkele tafelheren zullen de overstap meemaken en in de nieuwe provincie gaan wonen. Ook huisdichter Nico Dijkshoorn verhuist: “Ik heb nog nooit eerder aan een provincie meegewerkt, dus dit lijkt me echt te gek.”

Het plan voor de DWDD-provincie zal nog wel goedgekeurd moeten worden door de Raad van State. Wynia: “Aanvankelijk wilden we het buiten de Raad van State om regelen, maar daar stak het Commissariaat voor de Media een stokje voor. Volgens hen is het verplicht een aanvraag in te dienen als je als omroeporganisatie een provincie wilt beginnen. Hilversum op z’n smalst inderdaad, maar het zij zo.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ja, DWDD wordt een provincie.. en die word dan later weer samengevoegd met Groningen om de filmindustrie uit het slop te trekken met een moordende concurrentie uit Friesland.
Over een dooie boel gesproken..

Ik denk niet dat DWDD als provincie een eind punt is.. uiteindelijk wordt DWDD gewoon zoals het zal zijn een lithosfeer – zodat de uitspraken aldaar sneller en duidelijker onder de monumentenzorg kunnen worden geplaatst.

Reageer
gravatar

De voorgestelde provinciaal georganiseerde verdediging (zie elders is dit nummer) voor de nieuwe provincie DWDD kan problematisch worden. Matthijs van N. kan tegen die tijd namelijk al zijn kruit verschoten hebben. Ik stel derhalve voor de nieuwe provincie die (gelijk Saba) buiten de territoriale waat’ren gelocaliseerd moet worden tot gedemilitariseerde zone te verklaren. Tenzij Matthijs c.s. kunnen worden opgeborgen in de gewelven van het media-museum. Maar eenmaal daar aangekomen zullen zij, niet langer gehinderd door kijkcijfers en autocues, voortrazen tegen een imaginair (op de wanden geprojecteerd) publiek en aldus mogelijk betonrot, metaalmoeheid en ethervervuiling veroorzaken. De beste oplossing lijkt dan het gieten van een betonnen sarcofaag over deze kelders à la Tsjernobyl. Of een bouwkundige oplossing zoals de pyramidebouwers die toepasten: na de balseming slechts een kijk/lucht/lanceergat op de ster Osiris.

Reageer
gravatar

In het licht van actuele ontwikkelingen rond het organiseren van provinciale verdedigingen (zie daarvoor de betreffende rubriek in De Speld)is het wellicht zinnig van de nieuwe DWDD-provincie een gedemilitariseerde zone te maken. De kans is groot dat Matthijs tegen die tijd namelijk al zijn kruit al heeft verschoten of dat hij door tv-critici wordt ontmaskerd als “hype” en wordt bijgezet in de gewelven van het Media-museum. Waar hij, niet tot zwijgen te brengen, pauzeloos zal voortdenderen tegen een imaginair publiek en aldus achtereenvolgens: betonrot, metaalmoeheid en dus instortingevaar zal veroorzaken en zo de succesreeks “Andere Tijden” A.D. 1960 in HD en 3D, prematuur zal beëindigen.

Reageer
gravatar

Misschien moet die provincie dan maar ADHDR genoemd worden (Attention Deficit Hyperactivity Disorder Republic)

Reageer
gravatar

Graag de provincie DWDD meteen laten samenvoegen met de provincies Zembla, Pauw & Witteman, Uitgesproken VARA, Nieuwsuur en Buitenhof.
Daarna de dijken van deze gefuseerde provincie doorsteken en geheel teruggeven aan de natuur = het water.

Reageer
gravatar

Als ik goed ben geïnformeerd is er in Het Kanaal nog een Prinsdom te koop. Een voormalig geschutsplatform uit W.O. II, compleet met eigen valuta, postzegels én een erfelijke adellijke titel. Echt iets voor Matthijs die zijn gasten alleen proforma uitnodigt; geen talking heads dus: M. does all the talking himself. Hij stelt alle vragen en beantwoordt de meeste ook zelf, soms hinderlijk onderbroken door een defecte auto-cue of een gast die dacht dat hij ook nog iets moest zeggen. Miss Marc Marie gaat zwijgend reclame maken voor ‘Miss Blanche’. Jan Mulder wordt -letterlijk- uithangbord voor Prozac.
Ik zeg: DOEN!!

Reageer
gravatar

Mooi idee. Kunnen we daar Marc Marie en Yvon Jaspers dumpen, komen we ze alleen nog maar tegen als we per ongeluk voorbij de regionale zenders zappen.

Reageer
gravatar

Zeker wel! De provincie zal een toevluchtsoord worden voor lui met een concentratiespanne van ruwweg 1 minuut 23 seconden daaromtrent, met een ruime marge naar beneden.

DWDD is een luidruchtige vorm van ADHD, alzo lijkt een eigen plekje raadzaam teneinde bedaagder en bedachtzamer lieden hun rust te laten genieten.

gravatar

Dit roept me toch een aantal praktische vragen op! DWDD als provincie? Wat worden de gemeenten van de provincie DWDD? Hoe ziet DWDD een bestuurslaag tussen die gemeenten en rijksoverheid voor zich? Krijgt DWDD ook zijn eigen openbaar vervoer en gezondheidszorg? Neem ik deze ontwikkeling nu iets te letterlijk?

Reageer
gravatar

Als gereformeerde eerstedags atheïst uit de evolutiegordel (waar winkelen op zondag verplicht is) kijk ik met plezier geen televisie.

Het kan natuurlijk zo zijn, dat dit bericht kenmerkend is voor het niveau van televisieomroepers.

Als dat zo is, dan kijk ik als gereformeerde eerstedags atheïst uit de evolutiegordel met nog meer plezier geen televisie.

Reageer
gravatar

DWDD provincie!!!!.Een goed programma, maar toch een beetje anti VARA gedachte, dacht ik. Waar is die Rode Haan gebleven. Is het nu Commisaris Blauwbloed, M. van Nieuwkerk.

Reageer
gravatar

DWDD is altijd al een provincie geweest, een provincie met de allures van het dorp Amsterdam. Heel goed om het nu officieel vast te leggen.

Reageer
gravatar

De overheid is druk bezig het aantal provincies te verminderen door ze samen te voegen. Wat doet DWDD, zij gaan er weer een aan toevoegen. Dat is dus eigenlijk een stap terug dan een stap vooruit.

Reageer
gravatar

Ik snap het niet. Ik heb net gegoocheld op DWDD 563.ooo hits , mooi rond getal ja.. en het is blijkbaar een tv programma.

Maar dat heeft toch niets met een indeling van een land in provincies te maken ?

Of heeft het misschien te maken met het verleggen van de datumgrens bij een klein eilandje, dat nu als eerste met nieuwjaar de wereld doordraait, ? ofzo ?

Reageer
gravatar

Dit is een zeer onverstandig besluit gezien de precedentwerking. Wat moeten Pauw en Witteman nu krijgen? Een eigen gemeente is te klein voor ze. Moet het Journaal een eiland worden? En neemt V.I. na het winnen van de televizierring nog wel genoegen met een voetbalveld?

Reageer
gravatar

Ben ik blij dat ik zo’n elektrische enkelband heb. Kan ik dus nooit zo maar verdwalen en per ongeluk in die DWDD-Provincie terecht komen, brrrrr…..
Moet er niet aan denken.

Reageer
gravatar

Dan hoop ik dat die beter kunnen spellen…….

Overigens vond ik het idee van de locatie op een heeeeeel ver weg gelegen eilandje niet zo gek. Of anders graven we langs de provinciegrens een gracht en stoten we het af. Drijft het vanzelf met de Golfstroom naar de Noordpool.

gravatar

Ik kan me voorstellen dat BzV dan ook een (liefst naastgelegen) provincie gaat beginnen. Is makkelijk ivm reiskostendeclaratie mevr. Jaspers. Kilometers tussen DWDD en BzV blijven dan beperkt.

Reageer
gravatar

Heel typerend. Iedereen wil de provincies afschaffen omdat het een geldverslindende overbodige bestuurslaag is maar subsidiespons “Hilversum” maakt er doodleuk een provincie bij.

Maakt niet uit hoor, wij werken wel door tot 68.

Reageer
gravatar

Nog even en Matthijs wordt tot koning gekroond,de vara wordt regering. Nico treedt toe tot de raad van state zonder hiervoor te solliciteren,maar door de koning op die stoel geholpen. Jan Mulder blijft gewoon wat ie al was:de hofnar.

Reageer
gravatar

ik wordt vast kijker!!
Dat is een heel goed plan van ze. Weten ze al hoe die provincie gaat heten? Dan verhuizen we daar natuurlijk meteen naar toe. Alleen al om Mathijs.

HOOP DAT JORT KELDER
MEREL WESTRIK,MARC MARIE,MEEGAAN.

en laat de tweederangs voetballer maar
in grunn blijven.
zit in teveel programma’s

gravatar

grootheidswaanzin.. enkel de minder bedeelden kijken uit naar een eigen provincie. Grootdenkers claimen een continent. 😉 haha

Reageer
gravatar

Graag zou ik de plaats ‘Voorts’ opgenomen zien in de nieuwe provincie. Een mooie centrale ligging is er in het IJsselmeer, met name dat deel wat nog niet ingepolderd is en dan kunnen we daar gelijk ook die berg in Nederland bouwen. Win-win voor iedereen.

Reageer
gravatar

Verder denk ik dat met die berg het best een begin kan worden gemaakt door Urk te gebruiken als ondergrond: al jaren stabiel en solide en van een steile afgronden kijken ze daar ook niet op.

gravatar

Strak plan, meteen uitvoeren. Wellicht hebben we ergens nog wel een overzees gebiedsdeel wat op het punt staat weg te zinken in een of andere oceaan.
Wél geclausuleerd dat die provincie alléén maar mag uitzenden BINNEN de provinciegrenzen, uiteraard.

Nederland onthypt: wat een mooie start van dit nieuwe jaar.

Reageer
gravatar

“Hilversum op z’n smalst inderdaad, maar het zij zo.”

Dat kan alleen in Nederland. Zelfs een provincie moet je (in drievoud zeker?) aanvragen. Te bekrompen voor woorden.

Reageer
gravatar

Overigens ben ik van mening dat de provincies overbodige, geldverslindende overheidsorganen zijn. Als van Nieuwkerk zich toch politiek wil profileren had hij beter kunnen solliciteren naar de functie van vice voorzitter van de Raad van State of zich beschiklbaar kunnen stellen als vervanger van Job Cohen.

Reageer
gravatar

Dat is een heel goed plan van ze. Weten ze al hoe die provincie gaat heten? Dan verhuizen we daar natuurlijk meteen naar toe. Alleen al om Mathijs….lekker ding…

Reageer