Onstuitbare opmars ‘Nieuwe Werkloosheid’

"Haak je nu niet aan, dan verlies je de aansluiting voorgoed"

Het stereotiepe beeld van de werkloze die thuis voor de TV hangt of op een UWV-kantoor zijn consulente uitscheldt, raakt steeds meer achterhaald. De werkeloze anno 2011 is plaatsonafhankelijk en flexibel in zijn tijdsindeling.

Hein ten Hag van het Werkplein Zuid-West te Amsterdam ziet de veranderingen voor zijn ogen plaatsvinden. “Om te controleren of werkzoekenden aan hun sollicitatieplicht voldeden, zocht ik ze vroeger nog thuis op. Tegenwoordig tref ik ze vaak aan bij de HEMA, de Coffee Company of één van de talloze flexwerkloosheidsplekken die de afgelopen jaren in de Randstad zijn gestart.” De arbeidsconsulent ziet een mentaliteitsverandering bij zijn cliënten, die eigen is aan deze tijd. “De werkloze van de jaren ‘10 is de statische fase voorbij. Dynamiek en flexibiliteit zijn de trefwoorden. Wie wil kan desnoods midden in de nacht werkloos zijn, of op zondag. De kroeg, de strandtent, het IKEA-restaurant of zelfs de werkvloer: niets is meer onbespreekbaar.”

Stond werkloosheid tot voor kort voor eenzaamheid en uitzichtloosheid, tegenwoordig is het synoniem aan kansen zoeken en netwerken vormen. Zonder netwerk blijft niemand in de 21e eeuw lang aan de kant staan. De KOOSjer in Amsterdam-Noord is er volledig op ingesteld. De voormalige loods is omgebouwd tot hippe werkloosheidstuin, waar werklozen van diverse pluimage elkaar ontmoeten. “In KOOSjer kun je gewoon op een bank neerploffen, een potje patience op één van de door bedrijven gedoneerde computers doen of buiten een sigaretje roken. Je ziet dat mensen elkaar hier inspireren, en hun repertoire aan daginvulling in sneltreintempo uitbreiden.“

Gustaaf Wilfriedsen (47), voormalig postsorteerder en ‘op meerjarige sabbatical’ sinds 2003, besloot vanaf het eerste moment ‘met de stroom mee te gaan.’ Wilfriedsen is vast bezoeker van KOOSjer sinds de oprichting in 2008. “De wereld is in beweging, zeker de laatste decennia. Haak je nu niet aan, dan verlies je de aansluiting voorgoed.” Binnen de KOOSjer verzorgt Wilfriedsen workshops Eufemismen voor Werkloosheid Verzinnen. “Sinds ik als ‘student aan de Onthaastingsacademie’ door het leven ga voel ik een boost in mijn zelfrespect. Dat wil ik delen met mijn medewerkzoekenden. Ze verdienen het.”

De KOOSjer maakte onlangs bekend in 2012 vestigingen te openen in Den Haag, Apeldoorn en Heerlen. Tevens is het vizier gericht op Griekenland en Spanje. In een landelijke reclamecampagne die binnenkort van start gaat, roept Louis van Gaal werklozen op tot meer flexibiliteit, onder het motto: “Ben ik nou zo flexibel, of zijn jullie zo werkloos?”

Koop nu de Speld Scheurkalender 2012 op speld.nl/shop


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

The other day, while I was at work, my sister
stole my apple ipad and tested to see if it can survive a twenty five foot drop,
just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now destroyed and she has
83 views. I know this is totally off topic but I had to share it with someone!

Reageer
gravatar

This is the right webpage for anybody who wishes to understand this topic.
You understand so much its almost tough to argue with you (not that I
actually will need to…HaHa). You definitely put
a fresh spin on a subject that has been written about for years.

Excellent stuff, just excellent!

Reageer
gravatar

Als professionele opruimer maak ik nooit mijn handen vuil – ik gebruik latex handschoenen, sterk bijtende oplosmiddelen en een stevige verbrandingsoven..

Verder lees ik graag de Donald Duck en Eppo.

Reageer
gravatar

Van betrouwbare schimmige bronnen heeft onze partij, “De Tegenpartij” vernomen dat het hoofdkantoor van de landelijk opererende KOOSjer beweging zich op hetzelfde adres bevind als de tweede kamer. Onze betrouwbare bron had tevens een connectie met een al lang bestaand merk van tabak, de firma Samson. Helaas vanwege de zeer benevelde en rokerige omstandigheden tijdens dit exclusieve interview kunnen wij geen enkele garantie geven over de authenticiteit van dit bericht. Wij hebben een kopie van dit bericht toegestuurd aan De Telegraaf, die het ongelezen hebben gepubliceerd.
Namens “De Tegenpartij” DE partij die constant een oogje dichtknijpt 🙂

Reageer
gravatar

In het diepste geheim is een multidisciplinaire werkgroep geformeerd die moet trachten het volledig uitvallen van particuliere bestedingen in Nederland te ondervangen. De PvdA heeft als lid Job Cohen afgevaardigd, van CDA-zijde is Maximus Verhagen de representant van Christelijk geachte waarden. De PVV heeft zich uitgesloofd en haar multi-talent Wilders ingezet voor het landsbelang. De VVD heeft haar coming-man en op één na grootste fractiedenker van de eeuw (C. Aptroot) afgevaardigd, de rest van de VVD denktank was te druk met het veiligstellen van haar banktegoeden in Zwitserland en met emigreren naar economisch kansrijker gebieden. De commissie is verder nog aangevuld met Jan Marijnissen en gedoogster Jolanda Sap. Op de agenda van de eerste vergadering met lunch in Des Indes domineert de vraag of dijkbewaking en kustdefensie strategisch moeten worden teruggetrokken tot de lijn Aerdenhout, Amersfoort, Blaricum, Venlo.
Noordelijk van deze lijn zou dan alles preventief geïnundeerd of alvast staatsrechtelijk bij de Bundesrepublik Deutschland of ‘t nog immer bankgeheime Zwitserland kunnen worden gevoegd. Het basale probleem van werkloosheid zou dan al voor meer dan 50 % zijn opgelost gezien de werkloosheidpercentages in de -aan de natuur teruggegeven- gebieden. Het Koninklijk Huis wordt verplaatst naar de zomerresidentie in Porto Ercole. Radio en TV zullen den Volke verslag doen.

Reageer
gravatar

Je zou ook wel gek zijn om nog als betaalslaaf mee te draaien in deze parodiale externe heerschappij…

En werklozen kunnen hun tijd wel beter benutten!
http://www.argusoog.org/zinloos-werk/

Bovendien hebben veel nieuwe werklozen hun werkzame leven gedwongen premies moeten betalen. Tijd om terug te vorderen!

Reageer
gravatar

Het is mij ook al opgevallen dat werkenden zich voordoen als werklozen om vooral als dynamisch, fris, flexibel en energiek over te komen. Je bent een man van de wereld of je bent het niet en met de negen tot vijf mentaliteit is dat niet aan de orde.

Reageer
gravatar

Kijk, dat roep ik nou al sinds de jaren 70. Werkeloos ben je 24 op 7 op 365. Niet van 9 – 5 neuspeuteren.
Wie werkt hier nou harder? En tegen een veel slechter CAO!!

gravatar

Aha! Zie hier de verklaring voor de plots opkomende tentenkampen in diverse stadscentra. Dat blijken dus gewone openlucht flex lounge plekken te zijn voor de Nieuwe Werkloze die zijn inspiratie vooral uit het buitenleven haalt.

Onze Charmante Camping: Uitgerangeerde Plaatsonafhankelijke Yvermijders.

Reageer
gravatar

Heb ik als flexibele en mobiele werkloze derhalve ook recht op vergoeding van auto- cq OV kosten?
Anders wordt het wel lastig, zo’n uitkering is niet helemaal voldoende om elke dag benzine te kopen tegen de huidige prijzen…
Een kortingspas voor benzine speciaal voor werklozen zou natuurlijk ook een uitkomst zijn.
Graag hoor ik wat het UWV hierop te zeggen heeft.

Reageer
gravatar

Geachte NEO KOLONIST,

Tot onze spijt kunnen wij niet helpen aan de door U gedane voorstellen. Omdat we dan zo’n slordige 2 miljoen passen moeten gaan laten maken. Die passen zijn dan weer erg fraude gevoelig en geeft veel te veel rompslomp.

Wel kunt U in Uw eigen omgeving wel zoiets opzetten en daar hebben dan weer subsidies voor.

Vr. gr. UWV
J. Werkeloos.

gravatar

Beste collega Werkeloos. Ik vind het onjuist dat u deze aanvraag op voorhand afwijst. In verband met de jaarlijkse reorganisaties moeten wij wel zo mogelijk onze eigen werkgelegenheid creëren. Dus: eerst een aanvraag laten doen, dan pas afwijzen en vervolgens de klant laten doorstromen naar de afdeling Bezwaar en Beroep. Die zal de klant dan alsnog wijzen op de mogelijkheid van het aanvragen van een subsidie. Omdat tegen die tijd de mogelijkheid van subsidie is vervallen, wijzen wij daarna die aanvraag opnieuw af omdat die te laat is aangevraagd. Vervolgens is dan de afdeling Bezwaar en Beroep opnieuw aan zet.

gravatar

UWV-consulente: U hebt zeer beknopt zowel de procedurele werkwijze als de essentie van het UWV op kernachtige wijze kenbaar gemaakt aan lekenonderzoekers én slachtoffers.
Chapeau!

gravatar

Geachte Leeflang, De Speld is satire, maar de waarheid mag geen geweld worden aangedaan. Hoewel het geschetste beeld voor u kennelijk helaas herkenbaar is, wordt deze werkwijze helaas wel door de rechtspraak opgelegd. Indien u een onjuiste aanvraag doet, mag deze niet in behandeling worden genomen als aanvraag voor iets anders wel tot een gunstig resultaat kan leiden. De eerste aanvraag om een uitkering moet worden afgewezen omdat anders volgens de rechtspraak niet adequaat op die aanvraag is gereageerd. Daarna kunt u alsnog een aanvraag voor een subsidie doen.
Zo werken deze dingen. De boodschapper is uiteraard de schuldige. Omdat de waarheid geen geweld mag worden aangedaan dus deze toevoeging.

gravatar

Uw alertheid en snedigheid zijn ongetwijfeld een pré geweest bij uw sollicitatie bij het Uitvoeringsorgaan WV. Die begenadigde eigenschappen stellen u in staat ook met oprechte uitkeringsaanvragers resoluut korte metten te maken. U bent echter wat prematuur met uw aanname dat “het geschetste beeld helaas voor mij herkenbaar zou zijn”. Deze pro-actieve benadering tekent wél de carrièrevrouw die snel toe is aan een volgende lucratieve carrière-stap. Succes daarmee.

gravatar

Ik kreeg toch vreemde associaties bij het lezen van KOOSjer en sabbatical. Nu het onverdoofd slachten niet langer verboden wordt, zou ik me als werkloze toch niet graag bij KOOSjer vervoegen.

Reageer
gravatar

Nou pastoor Franse (>>1), ik denk niet dat u ons terug wilt. Sint Petrus en ik hebben inmiddels met volle teugen genoten van de verkregen vrijheid, zodat geen haar rond onze tonsuren er nog aan denkt terug te keren naar uw kerk.

Sint Petrus en ik zijn vorig jaar getrouwd. We hebben dankbaar gebruikgemaakt van de afwezigheid van de vijf Maassluizer weigerambtenaren die een EO-studiedag op de Veluwe hadden. Wij hadden het voorrecht dat Maarten ‘t Hart en Henk Krol onze getuigen wilden zijn.

Reageer
gravatar

Komaan Sint Paulus, wij beiden weten dat U zich de Zusters Ursulinen goed liet smaken. Dat getrouwd zijn is toch maar niets. Elke dag hetzelfde gezeur, jaar in jaar uit. Nu weet ik ook wel dat het aantal roepingen is gedaald en dat er weinig zusters Ursulinen nog zijn. Maar u moest eens weten hoeveel lekkere wijven het wel eens willen proberen om een drager van de tekenen van ordinatie voorbij de grenzen van de remmingen te lokken. Ik zou zeggen: slaap er nog eens een nachtje over.

gravatar

Collega’s Petrus en Paulus, u weet dat onder het Concordaat (art. 5, lid 3, sub 2a) apostelen van gelijk geslacht niet met elkaar mogen huwen. Petrus; u als eerste Paus moet dat toch weten. Omdat niemand zonder zonden is zal ik de eerste steen niet werpen, maar leggen.Voor de nieuwe behuizing van de Zusters Delicatessen; zij zijn hun oude klooster ontgroeid. Via “De ganzen vliegen” van het IKON is genoeg geld ingezameld om hun 3-sterren gasterie “De zoete inval” nieuw te behuizen. Vergeet de Zusters Ursulinen en negeer Pastoor Franse; men verdenkt hem er ernstig van een ‘mol’ te zijn van de Tegenpartij.

gravatar

Behoor ook tot die werkelozen alhoewel ik dat een rotwoord vind, heb ik het omgevormd tot altijd vakantie. Geen saai leventje hoor. Begin ‘s morgens bij de Hema met een stevig ontbijt voor een euro. De Hema speelt daar met hun vroeg ontbijten handig op in. Daarna na Koosjes, altijd gezellig en je ontmoet leuke gelijkgestemde mensen. Daarna de kroeg in. In mijn sta,kroeg tappen ze bier voor 0,50 euro cent omdat ze meevoelen met het altijd vakantie gevoel.

Reageer
gravatar

Inderdaad heer Van Swalmen. Bij La Place heeft men een hotspot van KPN zodat men in alle rust de tijd kan verdrijven. Dankzij deze voorziening blijft men in ieder geval niet de hele dag in huis rondhangen.

gravatar

Toeval wilde dat ik vandaag langs het monumentaal mooie oude Postkantoor op de Coolsingel liep, alwaar een verkoop van kledij plaatsvond. Uiteraard heb ik van deze gelegenheid gebruik gemaakt om er binnen te treden. Fenomenaal staaltje bouwkunst: zoiets kan men heden ten dage niet meer voor elkaar bouwen.

Als er dan toch iets moet gebeuren met dit gebouw, anders dan de slopershamer of een projectontwikkelaars natte droom (wat op hetzelfde neerkomt), laat er dan flexwerkloosheidsplekken ontstaan.
Zo kan ieder zijn werkloosheid als ZZP-er in die ruimte uitleven: de loketten zijn nog intact: ieder zijn eigen plekje is een mooie optie.

Wellicht kan men, ik doe een voorzet, zich dan ook nog, als zijlijntje, gaan toeleggen op het verkopen van zegelwaar en andere postale zaken.

Het nuttige met het aangename verenigen noemt men dat.
Ik zie ook vooruitzichten voor het oude Huis van Bewaring aan de Noordsingel, hoewel de vrees onstaat dat op enkele plekken de Wifi ontvangst niet optimaal zal zijn.

gravatar

Het schijnt dat verkoop van bepaalde middelen die op waspoeder of boerenkool lijken ook geen windeieren legt.
Zo’n loket is daarvoor uiteraard een ideale gelegenheid, ik heb vernomen dat er grote vraag is naar dergelijke producten.
Zolang ik mijn uitkering mag behouden wil ik dat best gaan doen, dan kan ik tenminste mijn gepimpte BMW met zwarte ramen gewoon blijven rijden.
Ik moet alleen nog mijn haren zwart verven en een paar weekjes naar de zonnestudio, anders val ik nogal uit de toon ben ik bang…

gravatar

Ik vind dat ze wel eens wat mogen doen aan de promotie kansen van de werklozen in de provincie. In de randstad vind je al dat soort projecten als die Koosjer, maar in Grijpskerk(e) zit je als werkloze toch maar vooral naar de buis te staren.

Reageer
gravatar

Maar Anita, Hollanders denken altijd dat de wereld ophoudt bij de grenzen van de Randstad, dus daar moet je niet op wachten.
Ik zou gewoon eens beginnen met op bank op de brink te gaan hangen en te zien, wie er bij komt zitten.
Ook kun je je dochter aanmoedigen eens naar een zuipkeet te gaan.

gravatar

Zijn er al flex-werklozenplekken ingericht? Dit lijkt mij een groeimarkt.
Zal ik een wetenschappelijk onderzoek naar moeten doen. Een dik rapport schrijven en de Kamer en een heleboel commissies mee vermoeien.
Als we beginnen met Wifi aan te laten leggen op de nu gekende werklozen-hangplekken, zoals eerder vermeld, aan te leggen dan kunnen ze met hun aai-pet lekker aan de slag. Googelen, bloggen op Speld.nl, Tweakers.net checken en en-passant op de site van het UWV een baantje zoeken.

Reageer
gravatar

Laten we elkaar geen mietje noemen, dit is gewoon weer een verkapte bezuinigingsoperatie. Niet iedere werkloze zijn eigen geraniums, maar de geraniums delen met collega werklozen. En hoe controleer je het? Dit vraagt om louche figuren die zich onder valse voorwendselen als werkloze voordoen. Over twee jaar wordt dit allemaal weer teruggedraaid omdat het te fraudegevoelig is, maar dan zonder geraniums, want eenmaal wegbezuinigd blijft wegbezuinigd.

Reageer
gravatar

Ik heb navraag gedaan bij de HEMA te Schiedam. Bij de warme rookworsten heeft men ruimte voor het plaatsen van de collectieve geraniumbakken. Ook vanuit het koffiegedeelte heeft men er daar goed zicht op, wat de controle vereenvoudigt.

gravatar

Tsja, de HEMA koffietafels… Dat is voor de autolozen onder ons. Ik verwacht de komende jaren een flinke “upscaling” van de status van mobiele, zwervende, werklozen. Anders zijn alle investeringen in wegverbredingen voor niets geweest.

Reageer
gravatar

@ Kees22: U hebt wel gelijk maar wij mogen dat tegenwoordig niet meer zeggen in het kader van de cliëntgerichte aanpak. Wij nemen in dit soort gevallen daarom tot onze toevlucht tot een sollicitatietraining. Men moet toch wat.

gravatar

Vanavond zit Henk Kamp zijn verhuisplannen te verdedigen bij Pauw en Witteman. Zie de herhaling.
Hij verdedigt stevig, maar toch tamelijk kansloos. Alleen: de onmogelijkheid van de praktische uitvoering opent de poort naar misbruik en willekeur.

gravatar

Bij herlezen van de bijdrage van Lekker aan de kant etc. enz.. vraag ik me toch af, hoe hij zijn veronderstelling uit de tekst van het Speld-bericht haalt.

gravatar

Kees22, je kletst teveel en verhuist te weinig. Op die manier kan ik niet scoren op het lijstje van de manager. Ik denk dat ik je een boete opleg.

gravatar

Volgens de Sociale Dienst wordt er ook bezuinigd op het UWV, dus “het UWV levert niet meer de service die we ervan gewend zijn”.
Dus of jij in staat bent om jouw turfje van mij naar je manager te plaatsen, benieuwt mij.

Want daar gaat het natuurlijk om: op welke plaats staat mijn turfje?

gravatar

Een stuk naar mijn hart. Ik pleit al jaren voor flexwerkloosheid. Tijdens de crisis van 1988 bijvoorbeeld werd ik nog gedwongen als referendaris tweede klas in overheidsdienst achter een bureau werkloos te zijn. De daaropvolgende crisis van 1992 heeft me doen besluiten “dat nooit weer”.

Beginnend met de crisis van 2002 ben ik dan ook een groot adept van de zwervende werkloosheid. Sindsdien breng ik mijn werloze leven door in conferentiecentra, van der Valks, AC-restaurants en La Place’s. Ik heb nu ook een grote schare volgelingen gekregen. Een heel leger werklozen volgt mij tegenwoordig. Ik kan bijna een sekte beginnen. Bovendien ken ik nu iedere sluipweg naar deze gelegenheden.

Jammer genoeg ken ik KOOSjer nog niet. Binnenkort eens uitproberen.

En overigens: waarom heeft de deskundige Bert Bokhoven naar dit fenomeen nog geen diepgaand Sociaal Psychologisch onderzoek gedaan? Of toch en zijn de resultaten ongepubliceerd gebleven?

Reageer
gravatar

De deskundige Bert Bokhoven heeft wel degelijk hiernaar onderzoek gedaan. In het kader van dit participerende onderzoek is hij bij de een of andere HEMA blijven hangen voor een verdiepingsprojct. Het kan daarom enige tijd duren voordat wij weer van hem vernemen.

gravatar

Inderdaad, de eerste weigeraar heeft zich al aangediend; Coen T.(47) voormalig Hoofd van het CPB (eigenhandig door MP Mark R. ontslagen i.v.m. aanhoudend negatieve prognoses) is preventief in hechtenis genomen om precedentwerking te vermijden. De kring om heen wordt nu chemisch en ethnisch gezuiverd van opstandige elementen. Sveder van Wijnbergen is aangesteld als ad interim-directeur. Coen T. heeft aangekondigd deze beker tot de laatste druppel leeg te drinken.

gravatar

Door de voor 2012 aangekondigde bezuinigingen van € 58,7 miljoen op het welzijnswerk, staat het voortbestaan van KOOSjer op het spel. VNO/NCW is intern op zoek naar sponsors om dit verpozings instituut financieel onafhankelijk te maken van overheidssteun. Staatssecretaris Henk Bleker overweegt nu heroprichting van de D.U.W. (Dienst Uitvoering Werken) om werklozen een duwtje in de rug te geven richting zinvolle dagbesteding. Bleker (CDA) noemt o.a. projecten als het graven van een nieuwe Waterweg dwars door het Westland om de tuinders te ontlasten en in Noord-Oost Groningen een nieuwe binnenzee aansluitend op het project De Blauwe Stad. De ruime kavels staan vooral in de belangstelling bij oliesheiks en andere institutionele beleggers die recent belastingparadijs Nederland BV hebben ontdekt. De tewerkgestelde voormalige werklozen krijgen een vergoeding ter hoogte van het bestaansminimum en een sobere doch verzorgde uitvaart bij voortijdige beëindiging van de tewerkstelling.

Reageer
gravatar

De Blauwe Stad? Wel eens van gehoord.
Dat is toch zo’n reservaat voor elite politici waar ze de hele dag zitten te zuipen van mijn hardwerkend verdiende belastingcenten?

gravatar

Ik heb nog nooit mijn handen ergens vuil aan gemaakt en toch was ik duo-patroonheilige van de hardwerkende Nederlander in Maassluis tot ik vorig jaar werkloos werd door de afbraak van de Petrus-en-Pauluskerk.

Na mijn gedwongen ontslag leerden wij pas de vrijheid kennen. Eindelijk mochten wij met elkaar trouwen.

Reageer
gravatar

Inderdaad St-Paulus. U moet tegenwoordig aan het Andreasplein zijn. Uw baantje is nog steeds beschikbaar, dus als de eh… wiedeweerga dan maar weer aan het werk?