Sfeer in Sint Nicolaaskamp naar nieuw dieptepunt

Sint: “Jullie zitten hier alleen maar omdat jullie zwart zijn”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Nou las ik afgelopen weekend dat de Pieten eigenlijk kobolden zijn, duiveltjes, die voor straf gedwongen zijn om goede daden te doen. Omdat ze uit de hel komen, zijn ze zwart.
Vond ik eigenlijk wel een plausibele verklaring.

En in Iran is het omgekeerd: daar is de baas, Hadji Firoez, zwart en zijn zijn helpers wit.

Reageer
gravatar

Bij alle besproken arbeidsproblematiek is er het feit dat de arbeidsmarkt binnen de EU vrij is; het staat een ieder vrij in een ander land met betere sociale voorzieningen en hogere uurlonen een nieuw bestaan op te bouwen. Arbeidsmigratie speelt mee in de problematiek van de zwartwerkende witte slaven uit Oost-Europa. Logisch dus dat een aartskapitalist als Sint Nicolaas daar zijn voordeel mee doet. Onze werkgevers hebben zo’n 50 jaar geleden de basis gelegd voor de huidige gefacetteerde multi-culti maatschappij door laaggekwalificeerde (dus goedkope!) arbeid te importeren uit de Maghreb en Oost-Turkije. Hoort men daar vandaag de dag nog iemand over? Nu denkt iedereen dat het de linkse kerk was.

Reageer
gravatar

Sowieso stom! Álles. Ik bedoel. Dan gelooft een kind in die vent. Dan komt ineens de aap uit de mauw. Ja, tja. Hij leeft toch niet echt meer. Hij is dood. O, echt? Is Sinterklaas dood? Ja, eigenlijk al langer dan 1750 jaar. Dat is lang toch? Ja, Mo dat is lang. Hier in Engeland is álles tenminste. Niet. Stom.

Reageer
gravatar

Sowieso is Duits.
Is Mo dan Ma?
En in Engeland is alles tenminste? Understatement?
Ik begrijp Engels, Amerikaans, Franglais enigszins Québécois en patois, maar nu ben ik even een draadje (thread) kwijt (lost)??

Leuk zo’n puzzel op een stormachtige novemberzondag.
Hoop dat Klaas niet van z’n knol waait – gezwommen heeft hij al, maar dat droogt nu lekker.

gravatar

Nu moeten jullie, stelletje zwartkijkers, eens goed luisteren. Ik ga hier wat misverstanden uit de weg ruimen. . Zo lang ik nog te leven heb – dat is nog heel lang – wil ik dus hierover niks meer horen!

1 Ik betaal mijn pieten weliswaar zwart, maar dat kan voor jullie toch geen reden zijn om ze in de Speld zwart te maken

2 Dat ik mijn pieten in Polen huur, maakt mij nog geen zwarthandelaar!

3 Ik ben ook geen zwartrijder, want ik rij op een schimmel! Zo’n beest is na zijn jaarlijkse wasbeurt normaal gesproken wit.

4 Speel mij ook geen zwartepieten meer toe! Ik heb er genoeg.

5 En de sfeer in mijn kamp is helemaal niet zwartgallig.

Reageer
gravatar

St Nicolaas overweegt voor het komende seizoen Poolse arbeidsmigranten in te zetten. “Ze werken harder en zijn goedkoper” aldus de sint. Op de vraag of de Sint geen negatieve reacties verwacht als zwarte piet nu eneens dezelfde man is die twee weken geleden (zwart) de muren is komen witten en of de Sint zich realiseert dat deze poolse werknemers een imago hebben van geheel geen onthouders te zijn, antwoorde de goedheiligman “Dat ze graag een borreltje lusten dat kan IK ze natuurlijk niet aanrekenen” .
De heilige van Myra vervolgede zijn verhaal met dat hij een natuurlijke afvloeing voorstaat en er in geen geval gedwongen ontslagen zullen vallen.
Onder de pieten is evenwel grote onrust ontstaan, ze voorzien grote problemen in de overgangsfase, “Is zwarte piet nou zwart, of is hij nou wit” zal een vraag zijn die veel kinderen op de lippen zal liggen. Het antwoord zal moeten zijn “Beide” maar of een kinderhand daarme gevuld raakt is nog maar zeer de vraag aldus de hoofdpiet. Toch ziet ook hij de voordelen in van het outsourcen van bepaalde taken die nu nog door de pieten gedaan worden.
“De laatste jaren is een beetje de klad gekomen in het in de zak stoppen van kinderen” En dat kwam doordat dat nogal wat negatieve associaties met zich mee bracht in de latere levens van de kinderen. Immers, kinderen denken letterlijk zwart wit, en zagen zwarte piet daarna voor altijd als de man die hen kwam ontvoeren, onder de pieten was dat een reden om milder op te treden dan de in situaties eigenlijk nodig werd geacht. In hele volkswijken zijn daardoor sociale problemen ontstaan die nog maar moeilijk de kop in zijn te drukken . Door die taak nu bij Poolse vakkrachten neer te leggen kunnen we ons imago natuurlijk enorm opvijzelen. en de kinderen zullen het verschil niet snel ontdekken tussen de “Poolpiet” en hun eigen ouders zodat deze in de opvoeding een extra stok achter de deur krijgen. Ook is de hoofdpiet een pleitbezorgers van het moderniseren van de uitrusting van de pieten. “De roede is echt niet meer van deze tijd” en hij stelt dan ook voor de pieten uit te rusten met pepperspray en een taser. Gekeken moet worden of daarvoor in de nederlandse wapenwet ruimte voor is en of de pieten daarvoor een speciale bevoegdheid moeten krijgen. De Sint staat niet perse negtief tegenover deze vernieuwing maar waarschud wel dat kinderen zich wellicht gaan wapenen tegen deze uitgebeide gewelds instructies en voorziet dan ook dat de pieten een steekvest moeten dragen.
Het komende jaar zal het voor de onderneming erop of eronder worden, we hebben al veel te lang de moderniserng van de samenleving genegeert, Neem nou dat hele verhaal van zwarte piet, vroeger werd hij vazelf zwart door het krijpen door schoorstenen, nu nagenoeg iedereen een gas gestookte CV heeft moet de piet zijn kleur kunstmatig op peil houden met allerlei cosmetica. de opmerking dat de pieten er allen maar zijn omdat ze zwart zijn is dan ook in dat licht te interpreteren en zeker niet racistisch bedoeld.

Reageer
gravatar

“Jullie zitten hier alleen maar omdat jullie zwart zijn”

Maar dat bedoelt Sint juist positief! Zwarte Piet is een voorbeeld voor kinderen in kracht/pracht/Vogelaar-wijken: ondanks je afkomst kan je het echt wel zo ver schoppen dat je de hele dag in met gouddraad gestikte fluwelen pakken rond kan lopen op leren schoenen met gouden gespen, handschoenen van witte zijde, een kraag van het fijnste kant en dikke bling-bling in de vorm van gouden oorbellen en dikke ringen.

Je moet wel wat excentrieke trekjes hebben om er zo bij te willen lopen, maar het kan! Ondanks je afkomst!! 😀

(p.s; het moge duidelijk zijn dat Zwarte Piet een rijke stinkerd is, en geen slaaf…)

Reageer
gravatar

In het postscriptum toont een schrijver zijn ware aard. *

Poohka noemt zwarte Piet een stinkerd. Een beter voorbeeld van racistische beeldvervorming is haast niet mogelijk.

* citaat van Sint Paulus Nico Laas

gravatar

Indertijd was Myra ( West- Turkije ) Grieks. St.Nicolaas is derhalve een Griek. Maar, zoals een Griek mij ooit uitlegde: een Griek is een Turk die denkt dat ie ‘n Italiaan is.

Reageer
gravatar

Officieel is Sint Nicolaas een Turk (deze bisschop uit Mira) dus tijd voor een allochtone Medelander om die staf eens te zwaaien?!

Ze zeggen dat onze Sint ein slavendrijver is. Wel de zwarte piet is gein-troduceerd toen er nog volslagen slavernij heerste in de Nederlandsche kolonien. Geen expresse rascisme maar de gewoontes waren toen nog wat anders en niet echt iets om trots op te zijn. Ik zou zeggen doe een bos gekleurde pieten, het is psvr een kinderfeesje!

Als je nog een leuke SSint-kaart zoekt:
http://plakkaattraktaat.blogspot.com/2010/11/sint.html

Reageer
gravatar

i am sooo happy that finally some enlightened people in holland are becoming aware of the fact that the time for zwarte piet has long past…
beware/be aware the seeds of racism…
i’ve been waiting for this for 40 years!
hip hip hooray!!!

Reageer
gravatar

Het misverstand is even hardnekkig als onjuist: Sint Nicolaas is géén Turk; Turken zijn moslim: hetzij shi’iet, soenniet, alawiet of soefi, maar NIET katholiek. De Sint is als zetbaas door Het Vaticaan naar Smyrna gestuurd om aldaar de Islamisering van een toenmalige christelijk enclave tegen te houden. Zijn knechten zijn niet ethnisch zwart, maar slechts laagopgeleide blanken die door hun vele tochten door de schoorstenen van boeren, burgers, buitenlui en welgestelden roetzwart werden. In die tijd bestond er namelijk nog geen uitstootloze en roetvrije Centrale Verwarming. Dat hele volksstammen huurPieten nu nog steeds pogen een Surinaams/Antilliaans accent na te bootsen onthult slechts een IQ van de helft van hun schoenmaat en hun minimale onderlegdheid in culturele geschiedenis. De hele hedendaagse mythe van “De Sint” en “Piet” wordt overigens alleen maar in stand gehouden door en voor de Blokker-bedrijven Intertoys en Bart Smit. En tenslotte is de Sint niet 5 maar 6 december jarig. De recent opgedrongen multiculturalisatie heeft van intrinsiek onderbetaalde, doch blanke, werknemers nu ineens zwarte onderdrukte slaven gemaakt. 400 jaar culturele traditie in de goot, voor wat? Voor wie?

Reageer
gravatar

Ik kan mij grotendeels in uw betoog vinden. Weliswaar haalt u er wat zaken bij die er niets mee te maken hebben, maar dat mag de pret niet drukken. Het is evengoed waar en ergens anders krijgt u het toch maar mooi niet te horen. Ten aanzien van de hordes hulp-Pieten en hulp-Klazen dient naar mijn mening te worden opgetreden. Het moet duidelijk zijn dat er één Sint Nicolaas is en slechts één Zwarte Piet.
Lithurgisch gezien is het zo dat er slechts één Sinterklaas is die zich echter in verschillende personen kan openbare.
Overigens betreft het een zwaar ambt. Staat men midden in de winter in het holst van de nacht in volledig ambtsgewaad met een paard op de daken te klooien. Kijkt men dan naar beneden, dan ziet men het halve land met een kerstboom lopen zeulen. Ik persoonlijk zou de boel erbij neergooien.

gravatar

Zo dom is dit niet, heer Van Swalmen. De juiste datum is 6 december. Eertijds begon de nieuwe dag echter bij het invallen van de avond, zodat het vieren van pakjes”avond” op de avond van 5 december het historisch juiste moment is. Het beginnen van de nieuwe dag bij het invallen van de avond kunt u nog zien bij de viering van de Sjabbat die op vrijdagavond aanvangt.

gravatar

Ja maar, ja maar. Dan zou je verwachten dat hij alléén maar aan Roomskatholieke kindertjes cadeautjes uitdeelt, toch?

gravatar

Tweeërlei weegschaal is Sint Nicolaas een gruwel. Hij geeft aan kindertjes van alle gezindten. Rechter schoen of linker schoen, het maakt allemaal niets uit. Van Bommel of Schoenenreus, elke schoen krijgt zijn deel zolang het maar om een kinderschoen gaat.

gravatar

“Zijn knechten zijn niet ethnisch zwart, maar slechts laagopgeleide blanken”

U bedoelt waarschijnlijk niet fenotypisch zwart maar moorkoppen zijn en blijven zwart. En zoals ik hierboven al gezegd heb: ze zijn zoet en wit van binnen.

Vandaar het taboe vanwege de jaloersigheid van blanken die pikzwart zijn van binnen. Doffe zwarte pot en glimmende ketel.

gravatar

Zoals al eerder opgemerkt bezette de toen nog niet heilige, maar wel christelijke Nicolaas de bisschopszetel in Mira nabij het huidige Demre in het zuidwesten van Turkije. De Turken waren in de vierde eeuw nog geen islamieten in welke vorm dan ook; sterker nog er bestonden uberhaupt nog geen islamieten omdat Mohammed (Mekka, 569/570/571 – Medina, 8 juni 632) nog niet geboren was.

gravatar

Dat er nog geen Islam was omdat Mohammed nog niet was geboren, is een misvatting. De Islam is begonnen met Adam, Mozes, Jesus en andere profeten. Mohammed was de laatste profeet. De God van de Bijbel en Allah van de Koran zijn dezelfde. De verschillen betreffen het grondpersoneel.

gravatar

@ Henk van Mathenesse Spaland.

Welk een onzin. De Islam is in de 7de eeuw geboren. Het idee dat de Islam is begonnen met Adam is interessant doenerij van de Muzelmannen. Bovendien is de God van de Bijbel en Allah van de Koran NIET dezelfde. Behalve de zeer grote verschillen van het grondpersoneel worden er in hun “heilige” boeken namen genoemd van o.a. JHWH, Allah, El, Elochim, God de Vader, God de zoon, God de heilige geest, de Heer, Heere en ga zo maar door.

Het is vanwege het gebrek aan inlevingsvermogen in deze rijkdom van goden dat deze rijke schakering door het grondpersoneel vereenvoudigd is tot slechts één God. Zogenaamd “Monotheisme”

Daarbij is meteen het probeem ontstaan
dat iedereen de ware godheid tot de zijne maakte… en de oorprong van heilige oorlog, brandstapels, kruistochten was ontstaan.

Henk van Mathenesse Spaland ik raad u iedereen zijn eigen God te gunnen. Dit soort syncretisme is mij een gruwel.

Alleen de Sint is heilig omdat hij goed is voor kindertjes. Daar gaat het om. Net zoals bijvoorbeeld Jezus zei: “laat de kinderkens tot mij komen”

gravatar

@ Bram Stoker
Nix syncretisme. Er is slechts één onfeilbare openbaring en op dit punt kan ik u mededelen dat de Muzelmannen het met hun Koran bij het rechte eind hebben. Dit is immers de jongste openbaring. Lex posterior derogat legi priori. De latere wet gaat voor de eerdere.

Wat betreft die kinderkens: daar staan de kranten vol over. U ziet wat ervan gekomen is.

gravatar

Ja, hierin moet ik de heer Spaland gelijk geven. De onvolprezen (en dat moeten we vooral zo houden) Wiki geeft weliswaar de 7e eeuw aan, maar vertelt ons ook (achter de komma dóórlezen loont) dat het een Abrahamitische godsdienst betreft, uitgaande van één en dezelfde almachtige. Waar Jezus als profeet dedicated werd toegewezen aan één deel van gelovigen, werd Mohammed gezien als profeet voor álle gelovigen: kwestie van voortschrijdend inzicht derhalve. En een flink stuk democratischer ook.

Maar we dwalen af: het zwartepieten probleem dient te worden uitgemodereerd zodat niet elk jaar weer hetzelfde wiel moet worden uitgevonden aangezien het ei van Columbus weer niet is gevonden.

Eerstens moeten wij ons afvragen of het probleem werkelijk een probleem is, en of er welk probleem wordt opgelost door er een probleem van te maken.
Als het probleem is jalouzie of geldgebrek om cadeautjes te kopen: daar zijn andere instellingen voor zoals GGZ, dan wel het Pandhuis (belenen van cadeautjes van vorig jaar kán lonend zijn), dan wel het Venduhuis – maar let wel op de afdracht aan de veilingmeester.

Als invoelend moderator zou ik willen voorstellen -ter defusion- om met dezelfde soort schmink als gebruikt bij voetbalwedstrijden van het Nederlands Elftal, zowel Sint als Pieten van een Nederlands vlaggetje te voorzien op beide wangen.

Dit als tongue-in-cheek gebaar dat het met de tolerantie wel goed zit; Nederlanders nietwaar?

gravatar

Lieve meneren en mevrouwen,

Al jaren doet ome Henk op 5 december of hij sinterklaas is. Vorige week vertelde mijn mama, dat het niet goed gaat met ome Henk. Hij schijnt daardoor gekke dingen te doen. Ome Piet moet nu acht maanden en zes dagen uitrusten in rustoord de Hoepel of zoiets in Breda, zegt mijn mama, daar kan hij aansterken. Ik ben benieuwd of Tante Ingrid dit jaar Sinterklaas speelt.

Veel warme knuffels van Paulientje met de vlechtjes
x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x

O ja,
Wilt u dit niet doorvertellen aan mijn vervelende broertje, want hij gelooft nog in ome Henk. Ik bedoel natuurlijk sinterklaas.

Reageer
gravatar

Laat je vervelende broertje maar doorgaan met het zetten van de schoen. Het aanbieden van water voor het paard moet hij beter niet in de schoen doen, maar in een bakje ernaast. Andere dranken, zoals een biertje voor Zwarte Piet, worden gelet op de verkeersomstandigheden ontraden.

gravatar

“Gevalletje” van een “Zwarte Piet”? Nou, Belle, jij liever dan ik. Trouwens beste meid, ben jij al 18 jaar of ouder? Midden-Amerikaanse Zwarte Pieten in burger en/of in proefverlof, zijn niet kleinzielig, wie een cadeautje van hen krijgt, mag het houden. Levenslang.

gravatar

Sorry voor het kapen van deze ruimte, maar het volgende nieuwsfeit verdient toch echt vermelding:

Op de Noordzee heeft de politie te water een schip met bemanning aangehouden. Het schip viel aanvankelijk op door de grote hoeveelheid vervuiling die het veroorzaakte, wat na controle te wijten bleek te zijn aan een verouderd voortstuwingsmechanisme gebaseerd op steenkool. De kapitein en kennelijke eigenaar van het schip was een verwarde oude man, van Turkse afkomst maar met een Spaans paspoort. De verdere bemanning bestond uit een groot aantal mannen van kennelijk Noord-Afrikaanse afkomst die allen dezelfde naam opgaven. Toen de man aan land kwam liet hij zich aanspreken als ‘kindervriend’ en nam grote hoeveelheden kinderen op zijn schoot, daarbij geassisteerd door zijn opvarenden. Hij is aangehouden op verdenking van mensensmokkel en pedofilie. Een grote hoeveelheid verdachte pakketjes is overgebracht naar de Explosieven Opsporings Dienst.

Reageer
gravatar

Sinterklaas is om te beginnen zelf een Turk van Antalya. Trouwens nooit heilig verklaart door de paus… Dat hij zich laat begeleiden door zwartwerkers, heeft met de sociale maatschappij hier te maken. Ik denk dat een Piet niet veel meer verdient dan het minimumloon in zijn land van oorsprong. Pieten zouden trouwens Moren zijn. Mythes zijn zowieso heel subjectieve gegevens… Waarom geen feestdag voor Prometheus die ons het vuur heeft gebracht?

Reageer
gravatar

“Mythes zijn zowieso heel subjectieve gegevens”, daarin mag u wel gelijk hebben maar het is werkelijker en heeft veel meer zeggingskracht dan zogenaamde rationele wetenschappelijke objectieve gegevens. (wetenschappelijk onderzoek: keuze’s worden voor minder dan 1% op ratonaliteit gebaseerd–vandaar Stapel enzo)

En waarom we geen feestdag hebben voor Prometheus is een direct gevolg van de overdaad aan feestdagen die we voor Jezus Christus geboorte en Maria Hemelvaart en goede vrijdag en Pasen hebben. Als je even goed van binnen luistert naar de innerlijke Gnostieke boodschap van je hart dan beseft iedereen toch dat het allemaal op hetzelfde neerkomt: Sinterklaas en Zwarte Piet.. Ik zie hem wel en maar in ‘t donker niet.

Vandaar dat Moorkoppen zwart zijn, maar daar mag je tegenwoordig niet over spreken omdat ze zo zoet zijn en wit van binnen. Alleen de buitenkant telt.

gravatar

@peter bkk. Ik hou op zich niet van in het verleden leven maar Sinterklaas heeft nu eenmaal een koloniale oorsprong. Dat maakt het beeld toch een beetje wrang en kan me voorstellen dat mensen daar aanstoot aan nemen.

Reageer
gravatar

tsss, niet goed opgelet in de klas! Sinterklaas heeft niets te maken met een koloniale oorsprong, maar veel met anti-katholieke, anti-Spaanse en “angst-voor-het-onbekende-dus-zwart-en-eng” gevoelens uit veel vroeger tijden. Hoewel bij sommige voetbalclubs, tegenwoordig…

gravatar

Sinterklaas heeft helemaal geen koloniale oorsprong. Hij overleed in het jaar 342 en toen hadden wij nog helemaal geen kolonies. De kwestie is dat Sinterklaas heilig en daarom (alsnog ondanks zijn overlijden in 342) onsterfelijk is. Hij gaat dus al een eeuwtje of wat mee en heeft daarom wel het koloniale tijdperk meegemaakt. Het gaat echter niet aan om de Onsterfelijke dit na te dragen. Dit betreft een zaak waarvoor men eerder bij Willem III moet aankloppen. In ieder geval valt het koloniale beleid buiten de Jurisdictie van Sinterklaas.

gravatar

Ik, met mijn koloniaal verleden, kan beamen dat Sint Nicolaas geen koloniaal verleden heeft en wel hierom:
In Indie hadden we geen schoorstenen.
We hadden geen zwarte pieten, allen kakkerlakken en tjitjaks.
Je houdt het met zo’n rode soepjurk en mijter (en lang haar en baard) geen 10 minuten uit op Sumatra.
Chocolade smelt daar al in de verpakking.
Daar wordt aan de deur geklopt kon nooit worden gezongen, veel huizen hadden geen deur, alleen maar een gordijntje (klamboe). En kun je je dat voorstellen: ‘daar wordt aan de klamboe getrokken’? Klinkt toch niet?
Gooi wat in mijn sandaal? Daar valt toch alles uit? Laarsje? Bij 32 graden Celsius? Not done!
Dus: de Sint heeft geen koloniaal verleden (sic).

gravatar

Dit is vooral een draagkrachtig argument als men de volgende regels van het lied in het discours betrekt. “Daar wordt aan de klamboe getrokken/Wie zou dat zijn?/Het is een vreemdling zeker/” enzovoort.
Zoals u al stelt klinkt het niet om te zeggen dat aan de klambboe wordt getrokken. Als er al werd getrokken, dan was dat niet aan de klamboe, nietwaar. Vaak geschiedde zulks door de baboe zodat het stellen van de vraag wie dat zou zijn een volstrekt overbodige is. De daarop geuite veronderstelling dat het een vreemdling is, is dan volstrekte wartaal. We weten immers al dat het de baboe is. De rest van het lied kunt u zelf wel afmaken.

gravatar

Kijk de Sint kan dan wel een heftige verjongingskuur hebben ondergaan het afgelopen jaar. Maar dat wil nog niet zeggen dat hij alles alleen kan doen. Hij heeft de Pieten reuze hard nodig voor alle cadeaus rond te brengen. Polen moet hij toch nog 3 euro per uur betalen, dus dat zal Sint niet doen. Het is veel goedkoper om de pieten gewoon een wit kleurtje te geven. Probleem opgelost. Zijn ze nog welkom ook.

Reageer
gravatar

Laat de PVV daar wat aan doen idd, een Koningshuis dat uit buitenlanders bestaat (met zeer goede Safari bandden in Afrika) en een volksheld uit Spanje die allemaal Allochtonen meeneemt.

gravatar

Helemaal geen goed punt. Een arrogante kwast is het, met een ego van hier tot spanje. Het word tijd dat ze stoppen naar zijn pijpen te dansen en hem eruit knikkeren.

gravatar

Mijn broer beweert dat die hele SintNicolaas niet helemaal goed bij zijn hoofd is. Twee redenen geeft hij: Je zal maar een hoofd hebben dat je alleen maar kunt bedekken met zo’n puntmuts – dat wrikt ergens in de hersenpan, en 2: om in een rood gewaad door Spanje te lopen is daar een uitvloeisel van: dom,dom,dom, er zal maar net een loslopende stier je pad kruisen.
Overigens zegt mijn broer dit niet hardop want ook hij heeft een verlanglijstje in zijn moliére gestopt.