Lenie ‘t Hart uitgezet in Waddenzee

Dierenactiviste eindelijk in natuurlijke habitat

Na een verblijf van 40 jaar in het zeehondencentrum Pieterburen wordt dierenverzorgster Lenie ‘t Hart volgende week uitgezet in zee. Lenie zal drie kilometer uit de kust van Pieterburen worden vrijgelaten om eindelijk weer tussen de vrije exemplaren van haar favoriete dieren te kunnen leven.

Aanvankelijk was er kritiek op de uitzetting; zo zou de temperatuur van het water nu nog dragelijk zijn, maar de eerste vorst al snel worden verwacht. Het is nog maar de vraag of het lichaam van Lenie snel genoeg aan die temperatuurschommeling kan wennen. Bovendien heeft de 70-jarige activiste al een tijd niet gezwommen en bestaat de kans dat ze verstrikt raakt in een fuik.

Toch zet de Stichting de uitzetting uiteindelijk door. “Ze is natuurlijk altijd in staat om zelf het strand op te kruipen, maar ik denk niet dat ze dat zal doen. Lenie heeft regelmatig aangegeven zich meer met dieren verbonden te voelen dan met mensen. Tot nu toe haalde ze de natuur in huis, maar het lijkt ons beter als we Lenie gewoon in haar natuurlijke habitat loslaten.” Volgens een woordvoerder van de zeehondencreche is het een groot onrecht dat een vitale vrouw als Lenie haar hele leven tussen de zieke en zwakke zeehonden heeft gezeten. “Nu ze zelf wat ouder wordt, is het goed om haar tussen de sterke exemplaren los te laten, zodat die haar op hun beurt kunnen helpen.”

Waar Lenie heen zal zwemmen is niet bekend, maar dankzij een zendertje in haar achterhoofd kunnen haar verzorgers haar blijven volgen. “Voor ons is het ook spannend. Ze heeft natuurlijk geen familie in zee, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Eenzame zeehondjes redden zich vaak ook goed en zijn zeker in de buurt van kleine vissershavens een enorme attractie. Ik denk dat dat bij Lenie niet anders is. Het blijft natuurlijk een uniek exemplaar.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Minderwaardig artikel en de reacties hierop vind ik nog minderwaardige. Wat voelen jullie je toch weer sterk en wijs allemaal. Niets van dank vind ik hier terug voor wat Leni al die jaren aan inzet heeft getoond aan de natuur. Zij heeft de gevolgen behandeld van de troep die wij ervan gemaakt hebben in de zee. Ik sluit hier af met “beter de wereld, begin bij jezelf”

Reageer
gravatar

Tja Anneke, dat blijft een beetje het probleem met wereldverbeteraars. Tussen alle mooie dingen die met uitsterven worden bedreigd, zit ook gevoel voor humor. Mag ik je parafraseren? Lach om de mensen, begin bij jezelf.

gravatar

misplaatste grap, ongeacht of je het wel of niet eens bent met haar beleid of ideeen zeik je iemand die veel voor de wadden etc. heft betekend niet zo af

Reageer
gravatar

Mocht het ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch nog mis gaan: ik heb begrepen dat Naturalis al belangstelling heeft getoond. Ook Freek Vonk is al benaderd om dmv een tientjes actie het voor Naturalis financieel haalbaar te maken de overblijfselen naar Leiden te halen.

gravatar

Nieuws uit Nieuwspoort: toen het bericht over de uitzetting van Lenie ‘t Hart bekend werd, werd er aanvankelijk gejuich gesignaleerd uit de fractieburelen van de PVV. Het gejuich werd later ontkend toen bleek dat men was blijven hangen bij het woord “uitzetting”, zonder zich te realiseren dat het om een 17e generatie Nederlandse ging. Om toch adequaat te reageren, heeft de communicatiespecialist van de PVV nu een bericht op Facebook geplaatst, dat oproept tot een lynchmob bij het huis van de burgemeester van Pieterburen. Waarom is niet helemaal duidelijk, maar desgevraagd zei een woordvoerder “dat het volk het recht heeft om te laten blijken wat hun vindt”.

Reageer
gravatar

Ik heb zojuist vernomen dat er een duidelijke reden is waarom de Nederlanders zo goed presteren bij het schaatsen op de Olympische Spelen in Sotsji. Mark Rutten heeft bij zijn bezoek aan Poetin enige tijd geleden een deal gesloten. De andere deelnemers van de schaatswedstrijden uit de rest van de wereld, krijgen dagelijks iets door het eten zodat ze zeer vermoeid in de benen worden. Daarom presteren de Nederlanders in verhouding zo goed. Wat de tegenprestatie zal zijn van Mark Rutten is nog onbekend, maar beloofd weinig goeds

Reageer
gravatar

Ik ben er meer voor haar meteen maar in Harderwijk op te vangen zodat ze aldaar het publiek kan vermaken met haar capriolen. Ze heeft te lang een beschermd leven geleid en is teveel vervreemd geraakt van de harde werkelijkheid om nog succesvol te kunnen aarden in een normale, natuurlijke habitat. Als ze te Harderwijk af en toe door een hoepeltje springt hebben de kinderen er nog wat plezier van.

Reageer
gravatar

Zolang haar zwerftochten haar niet op de razende Bol drijven. Voor je het weet schiet Ecomare met een spuit te hulp. Zul je zien dat het ook deze keer niet lukt.

Reageer
gravatar

Aangezien de zeelenie een diersoort is die op 1 melding na, nooit ergens is gezien, ga ik er vanuit dat deze dieren zich ergens in de grote oceaan bevinden, Ik zou aanraden om landlenie, door een Transavia piloot boven de zee te laten dumpen….

Reageer
gravatar

Ik zei nog, laat ‘m nou, die Johannes is altijd een aparte geweest en als je de hele tijd rond ‘m heen blijf flapperen, dan raakt die jongen in de war, op het laatst weet ‘ie niet meer hoe die het heeft. Maar ja, niet luisteren, hè?

gravatar

Dan moeten we maar wachten tot ze aanstrand, krijgt ze ook meteen een prikkie.

Reageer
gravatar

Wij van het WNF vinden het geweldig dat dit gedaan wordt natuurlijk. Toch moet worden opgepast voor een overpopulatie in de Waddenzee. Met een huidige populatie van 6000 zeehonden wordt het lastig voor andere soorten om te overleven, zo neemt de haringpopulatie ook fiks af. Dus ons advies: Zet Lenie verder van de kust af, zodat een overpopulatie tegen kan worden gegaan.

Reageer
gravatar

Beste Ann, als je niet alles snapt, geen probleem. Doe ook geen moeite; om in dit tribunaal mee te doen heb je een bepaalde “state of mind” nodig; velen achten zich daartoe geroepen, doch slechts weinigen zijn uitverkoren. Het internet zit vol met leuke Margriet en/of Libelle-sites, leef je uit.

Reageer
gravatar

Voor lachen en schuddebuiken moet u elders zijn. Hier gaat het om de ernst des levens en de vragen van den dag. Eigenlijk zou de site moeten openen met een waarschuwing en een knop waarop men moet klikken als men door wil gaan.

gravatar

Zoals goed zichtbaar op de foto, heeft men Lenie voorzien van een badmuts met opvallende kleur. Met de laatst overgebleven miliatire Chinook C-47 helicopter, wordt ze drie maal per dag opgehaald om maaltijden te nuttigen. Lenie is namelijk nog niet zover geassimileerd dat zij rauwe vis kan nuttigen. Voor verse maatjesharing, zou zij naar de Kieler Bucht moeten zwemmen en dat is op haar leeftijd wat veel van het goede. Lenie wordt gesponsored door de landelijke Voedselbank en door de Hans Wiegelfoundation voor Gasreserves uit de Waddenzee.

Reageer
gravatar

Nee, G. Gerritje: Lenie maakt het niet te bont. Ware Lenie bankierse geweest, dan had zij nu à la Dagobert Duck in haar geld kunnen zwemmen, was zij Commissaris van de Koningin geweest in Friesland en aansluitend Voorzitter van het KLOZ, dan had zij nu haar schaapjes op het droge gehad. Maar Lenie verzorgde slechts zeehonden en nu heeft ze alleen nog maar AOW. Het Orakel van Diever lacht, onhoorbaar, in zijn vuistje.

Reageer
gravatar

Uitzetten? We moeten de inheemse soort niet de kans geven om zich voort te planten met de Lenie variant.
Straks liggen de zandbanken vol met ‘Lenie huilers’ die de inheemse soort verdrijven. Ik voorzie afschot van deze mutatie met als gevolg, maatschappelijke onrust. Bovendien is Lenie bont niets waard.

Reageer
gravatar

Ik meende toch dat voor ‘uitzetting’ de Dienst Terugkeer en Vertrek (DTV, filiaal van de IND) de aangewezen overheidsdienst was. Weliswaar is de uitzetting van Lenie er een binnen de territoriale grenzen en niet die tussen 2 marechaussees in de toeristenklasse van een 747, maar we moeten toch een beetje de hand houden aan het uitzettingsbeleid. Gerd Leers moet immers ook nog iets te doen hebben na de uitzetting van resp. Mauro en Dion Graus? Zegt actiegroep: Graus Raus

Reageer
gravatar

Men zegt… let wel: men… dat hij vanavond om 7 uur werd geïnformeerd. Betrouwbare bronnen vermelden echter dat op zaterdagavond om 7 uur zijn brein niet meer toegankelijk is voor informatie zodat – hoewel geïnformeerd – hij niet geïnformeerd is. Kwade tongen beweren dat hij in consult is bij ene heer Sam Pormes die specialistische kennis schijnt te hebben van selectief onbegrip. Kennlijk is het een kwestie die het partijbelang overstijgt.

Reageer
gravatar

Kan ze misschien ook gelijk met de kommensaal en samen met het speelgoedmannetje zoeken naar de knolraap met lof, schorseneren en prei die ik daar heb uitgezet.

Reageer
gravatar

Beste Heinz, je moet toch weten dat je ‘knolrapen, lof, schorseneren en prei’ niet buitendijks kunt kweken.
Daar gedijt ‘zouterik, lamsoor en zeekraal en wier’ veel beter. (Dit past ook in de cadans van het door u in het verleden ten gehore gebrachte lied).

gravatar

Laat dit het begin van een trend zijn!

Milieudefensie medewerkers loslaten in achtergebleven gebieden zonder elektriciteit en medische voorzieninge.

Greenpeace activisten loslaten in het reactorvat van een kerncentrale (ze proberen er al jaren in te komen, hélp die mensen dan)

SeaSheppard activisten loslaten rond Antarctica, op 2 km diepte tussen hun geliefde walvissen.

Er zouden zoveel mensen gelukkig worden!

Reageer
gravatar

“De buurman” .. van Hans Wiegel (de markies van KLOZ) en de bende van Diever? Of van Mark Rutte? Of bezig aan de Bilderberger Endlösung van het probleem van maatschappijkritiek?

gravatar

Het is onverantwoord Lenie ‘t Hart terug te zetten in zee. Dat is de belangrijkste conclusie uit een wetenschappelijk rapport, opgesteld in opdracht van het Ecomare.

Zeven wetenschappers in watertrappelen wierpen zich het geval Lenie. Uitzetting van Lenie in zee blijkt niet mogelijk, omdat haar familie niet is getraceerd.

De Actiegroep Geef Lenie Terug Aan De Zee heeft vrijdag woedend gereageerd op het bericht dat Lenie alsnog niet in zee zal worden uitgezet.

Lenie wordt nu waarschijnlijk overgebracht naar een collega-zeedierenpark dat wel bevoegd is om Lenies te houden. Zoals Loro Parque op Tenerife of Sea Word in de Verenigde Staten.

ANP 21 november 2012

Reageer
gravatar

Eindelijk een wijs woord. Het is vooralsnog volstrekt onduidelijk welke parasieten Lenie bij zich draagt en wat de effecten daarvan zullen zijn op het kwetsbare gebied. Nu het vissen op mosselen op de banken in de Waddenzee aan banden is gelegd kan een interactie tussen Lenie en deze mosselen tot heftige verschijnselen leiden. De hangculturen die sinds enige jaren opgang doen kunnen ook door haar aanwezigheid in het slop geraken. Wat betreft haar vrienden, de zeehonden, moeten we ons afvragen wat het gevolg zal zijn van het zien van een Lenie met badmuts (zie de foto). Dus los van de effecten op de natuurwaarden vind ik ook dat de rechten van de Nederlandse Visserij niet uit het oog mogen worden verloren.
Het voorgenomen besluit om Lenie uit te zetten lijkt mij iets voor de aktiegroepen rondom Mauro. Ik vind dat ook Lenie niet mag worden uitgezet. Zoals al eerder geschreven is weten we niet of op de beoogde locaties familie van Lenie te vinden is.

gravatar

@Henk van M.S.
Je vraag omtrent het leefnet kan ik als volgt beantwoorden.
Het lijkt me een goede zaak, als vrijlaten van Lenie in haar habitat de enige optie is, haar in een leefnet te laten acclimatiseren. Zij kan wennen aan de nieuwe leefomgeving en vice versa. Bovendien is het makkelijker om haar weer terug te plaatsen in quarantaine als blijkt dat haar aanwezigheid in de Waddenzee tot blijvende schade voor de leefomgeving leidt.
Net markeren met een boei en desgewenst boei met net lichten.

gravatar

Hoi, lieve lezertjes,

Ik heb weer een grapje:

Lenie, want dat kost geld!!!

Leuk toch…
😉 🙂 😉 🙂 😉 🙂 😉 🙂 😉 🙂 😉 🙂

Hartstikke veel lekkere knuffels van Paulientje met de vlechtjes

O ja,
Mijn vervelende broertje zegt dat “lenie ‘t hart” Pieterburens is voor, dat je het hart niet moet lenen. Maar kan dat toch niet, een hart lenen!!!

Reageer
gravatar

Het is misschien een vreemde gedachte maar toch ben ik erg benieuwd wat een kruising tussen ‘t Hart en een zeehond zou opleveren. Of is het heden ten dage illegaal om hierover na te denken??

Reageer
gravatar

Dat is nu te laat, de vruchtbaarheid van de zeehondjes laat de laatste jaren te wensen over.

Maar er zijn geheime dossiers over experimenten in het verleden in Pieterburen, toen de zeehonden nog wild en viriel waren. In het artikel staat: “Lenie heeft regelmatig aangegeven zich meer met dieren verbonden te voelen dan met mensen.” Dat dient men letterlijk te nemen.

gravatar

U kent mijn televisieprogramma Zeehondenmanieren nog niet? Ons Lenie is een natuurtalent, en echt niet op haar achterhoofd gevallen, want dan zouden we haar niet meer kunnen volgen. Nee, het meisie is gewoon haar natte neus achterna gegaan. Is ze een kruising? Na ja, wat zou ‘t, een hond in zeemeer/minder!

gravatar

Dan komt omdat het artikel vorige week geschreven is en pas vandaag is gepubliceerd. De publicatie is vertraagd om de foto bij te kunnen voegen. Lenie moest ook die week in quarantaine (3 x letterwaarde en woordwaarde) om eventuele besmetting van de natuur met onze cultuur te voorkomen. Ze is daarom ook goed gesteriliseerd.

gravatar

WTF… WTF, wat was dat ook al weer?

World Taekwondo Federation?
Wow, That’s Fantastic?
Welcome to Finland?
Waste Treatment Facility?
Wednesday Thursday Friday?
Water-Table Fluctuation?

Oh nee, hij zal deze wel bedoelen:
Where’s The Fish!

gravatar

“Where’s the Fish” kan helaas niet kloppen, want de uitspraak was “So long, and thanks for the fish!” (dat zou dus SLATFTF moeten zijn).

gravatar

Een aantal VVD prominenten waaronder Hans Biegel hebben een oproep gedaan om de AOW van Lenie in te houden.

Hans Biegel:
In deze tijd van bezuinigingen dienen we elke eurocent om te keren. Lenie zal het toch niet uit kunnen geven, zelfs het incasseren van de AOW zal grote problemen geven omdat er alleen zandbanken in zee zijn en die hebben niet de juiste papieren om bancair te handelen.

Ook de Nederlandse Bank gaf als mening dat het oppotten van niet gebruikt AOW niet goed is voor de economie. Daarbij werd verwezen dat in onze omgeving ook geen potvissen voorkomen.

De natuur geeft het grote voorbeeld, aldus directeur Jan Sijbrand die Klaas Knot verving om niet de indruk te wekken dat de nederlandse bank altijd een voorstander zou zijn van beknotten.

Reageer
gravatar

Het is handiger en vooral een grotere besparing om de VVD-kamerleden en -prominenten in de Waddenzee uit te zetten ! Met hun dikke huid zullen ze het daar prima redden en een robbertje vechten met een zeehond, om een visje, zal ze grote deugd doen, aangezien ze uitsluitend het recht van de sterkste onderschrijven.

gravatar

Toch raar van die VVDert: als er ergens sprake is van entrepreneurschap, ondernemingsgeest en nog wat van dat soort dingen is het Lenie wel: begonnen met een badkuip in de achtertuin en nu de hele Waddenzee en wat er nog meer bijhoort. Zoiets moet toch aanspreken?

gravatar

Wat mij betreft wordt inderdaad de hele regering uitgezet in de waddenzee, inclusief de ‘gedoogpartner’ en wordt het uitgespaarde geld gebruikt voor de dieren.

gravatar

Nou ken ik Lenie persoonlijk (nee, écht), dus ik vermoed dat ze naar Ecomare zal zwemmen om ze daar eens flink de stuipen op het lijf te jagen.

Reageer
gravatar

Als zij dan toch te water is, kan zij wellicht omkijken of zij de vermiste Happy Feet ergens ziet. Ook een zekere B. Botje wordt met een scheepje reeds enige tijd vermist. Het gaat allemaal in één moeite door. Ook ene Kim Holland (wellicht kent u die ook?) zou gaan zwemmen, maar die kan zij verder laten dobberen.

gravatar

Inderdaad, heer Van Swalmen. Gelet op een bericht in de courant kan ik u echter berichten dat het zeilmeisje inmiddels werds gesignaleerd. Zij schijnt op het punt te staan een mésalliance aan te gaan met ene heer Potvis of zoiets.Een merkwaardige naam overigens. Hebt u wel eens van die naam gehoord?