Occupy Perry Sport-beweging viert 30ste jubileum

Protestbeweging toonbeeld van duurzaam verzet

De bezetting van Perry Sport duurt deze week exact 30 jaar. Wat ooit begon als een vlucht voor het weer heeft zich ontwikkeld tot een begrip in de wereld van het activisme.

Voor wie regelmatig naar Perry Sport gaat, is het een vertrouwd gezicht: De Occupy Perry Sportbeweging. Een etage vol met tenten en kampeerartikelen, waar de vertrouwde sfeer van idealisme hangt. Al dertig jaar lang laten activisten zien hoe je effectief kunt protesteren zonder een meter prijs te geven. Dit is duurzaam verzet plegen.

We gaan terug naar november 1981. Jonge idealisten bezetten met tenten het Beursplein om te protesteren tegen het kapitalistische systeem. De weersomstandigheden dwingen de activisten een ander onderkomen te vinden. De Perry Sport aan de Kalverstraat voldoet aan alle behoeften en de beweging ontvangt binnen korte tijd massale landelijke steun. Vanaf nu wordt ieder nieuw filiaal van Perry Sport vanaf de opening bezet door tenten, een trend waarvan het einde nog lang niet in zicht is.

‘s Nachts de boel lekker laten staan in een droge en beveiligde winkel met de ideale luchtvochtigheid en temperatuursregeling voor tenten. Overdag genadig het systeem onder druk zetten. Dat is de gouden protestformule van de afgelopen dertig jaar. De Perry Sportbezetters zweren erbij, hoewel ook deze methode zijn mindere kanten kent. ‘Natuurlijk zijn koopavonden en vooral koopzondagen zwaar. En ook de naderende feestdagenperiode vraagt buitengewoon veel van onze mensen, ‘aldus bezettingsmanager Cees Verhulst van filiaal Zutphen.

Kritiek dat de beweging weinig invloed zou hebben wuift Verhulst weg. ‘Bezoekers van onze kampen schaffen bovengemiddeld vaak zelf een tent aan om zo elders onze boodschap te verkondigen. Bovendien zijn er maar liefst 160 Perry Sport filialen bijgekomen. In de zomer breiden de tentenkampen zich zelfs uit tot terreinen in de buitenlucht.’

De beweging kan rekenen op brede steun van de bevolking. Jelle Brandt Corstius: ‘Ik weet niet precies wat ze willen, maar ik wil later tegen mijn kleinkinderen kunnen zeggen dat ik erbij was, daar in de Perry Sport. Dat ik niet thuis ben blijven zitten terwijl jongeren in warme, TL-buis verlichte kampeerwinkels vochten voor hun idealen.’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ieder jaar rond de zomer schijnt de Occupy Perry Sport beweging zich ook weer verder richting de kuststreken te verplaatsen door middel van groepen tentenkampjes in weilanden.
Vaak worden deze zeer herkenbare tentenkampjes gezien bij boerderijen, aangevuld met grote rechthoekige tenten van een hard materiaal, met ramen en uitgevoerd met rubberbanden.

Reageer
gravatar

Perry is OCCUPY hoofdsponsor!

Complotdeskundigen verdenken Perry ervan dat ze de Occupy-beweging hebben opgezet. Als reclame om meer tenten te verkopen.

In een uitgelekt vertrouwelijk gesprek met manager marketing werd erop gereflecteerd dat met de afbraak van het kapifalisme zoals dat door Occupy wordt uitgedragen, de verkoop van de tenten ook zal dalen. “Maar voor het zover is willen we iedereen aan het Occupyen hebben: de volle 99%!”, aldus een uitgelaten manager. Voor de rijkste 1% wordt er momenteel een luxe-arrangement voorbereid.

http://www.anarchiel.com/stortplaats/toon/occupykutkrabbeveen

Reageer
gravatar

Persoonlijk koos ik voor “We’ll meet again”, dat was óns lijflied als wij in onze B-25’s stapten vanaf Biak (voormalig Nieuw Guinea). De Jappen hebben we weggekregen maar van politici en de kapitalisten zijn wij nooit meer bevrijd.

Reageer
gravatar

Al dat gepalaver over “Occupy” brengt mij weer terug in vroege oorlogsjaren. Als naaste medewerker van Hare Majesteit Koningin Wilhelmina sprak ik met Erik Hazelnoot-Rolmopsema vaak bevlogen over Nederland als occupied territory. Benno (Bernhardt zur L.-B.) heeft zelfs (in waaghalzerige bui) een keer in een Spitfire over bevrijd Zuidelijk Nederland gevlogen.
We waren dag en nacht er mee occupied, tot in de pub toe. Je zou zelfs kunnen zeggen dat Erik, Benno en ik “Pre-occupied” waren, dus al ruim vóór Occupy. Ik wil daarmee maar zeggen dat die kids van Occupy op het beursplein een voortzetting zijn van onze betrokkenheid bij de rechtvaardige zaak die ons, in onze jeugdige opstandigheid naar Londen, in de pubs en aan de drank bracht. Waar we snotterend ten prooi vielen aan Vera Lynn and the white cliffs of Dover. Voor Volk, Vaderland en Koningin, bottoms up. Cheerio.

Reageer
gravatar

Outsider, ik heb het even in onze bibliotheek op de zolderverdieping van Perry Sport op de Lijnbaan in Rotterdam ‘t een en ‘t ander opgezocht.

Inderdaad Bernhard zur L.B. was aanvankelijk nogal blij met de Duitse Okkupij-beweging. Hij had zichzelf daarin een belangrijke plaats toegedicht. Maar de hoofd-okkupijer ene Hiet Ler zag dat anders.

Uit wraak heeft hij enkele jaren later op z’n eentje staande in een jeep met Erik aan het stuur met heldenmoed en gevaar voor eigen scrotum als een soort van bezemwagen bevrijd-Nederland nogmaals bevrijdt. Na zijn dappere herbevrijding wilde hij prins-stadhouder geworden met Wilhelmina als absolute vorstin. Prins-garnaal is voor een groot volksheld natuurlijk niet genoeg. Maar daar was het gepeupel het niet mee eens.

Toen is hij uit wraak (wraaklustig figuur overigens) met Eva Maria Duarte de Perón te paard olifanten gaan schieten vanuit een Argentijnse treinwagon in een Afrikaans wildpark. Af en toe raakte hij daarbij een van de Zoeloe-krijgers die de beesten opjaagden, maar dat mocht de pret niet drukken.

Hij sliep vier keer bij zijn vrouw. Daaruit zijn vier dochters geboren. Van zijn andere heldendaden voor het vaderland zijn pas twee andere dochters bekend. Verder DNA-onderzoek onder de vrouwelijke wereldbevolking wordt door zijn dochter Bea tegengehouden.

gravatar

Beste Henk (7c),

Zo daar ben ik weer. Verkeerd verbonden. Waar was ik ook al weer.

O ja, ik koop wel als verrassing voor Ingrid een schroevendraaier met bijpassende schroefjes voor het wiebelende tuinhekje. Ze laat immers graag haar handjes wapperen.

Waar zouden ze dat soort dingen verkopen, weet jij dat misschien? En wat denk je, zou er een gebruiksaanwijzing in het Nederlands bij worden geleverd? Van dat Chinees begrijp ik geen.. uh.. reet, als ik mij even populair mag uitdrukken. Wat is de lievelingskleur van Ingrid in verband met de schroefjes?

Tot zondag
Ik kom met Paulien. Goed?

Reageer
gravatar

Hallo Paulus, leuk van je te horen. Leuk dat je spullen meeneemt voor het tuinhekje. Ik stel dat erg op prijs. Wat betreft de aanschaf lijken al je vraagpunten mij geen punt te zijn bij “Karwei”. Zij vertalen dat Chinees zodanig dat zelfs het restaurant om de hoek er geen speld meer tussen kan krijgen. Dus dat zit wel snor.

Paulus… ik zit met een heikel probleem. Weet je… nou ja… beste brave zodensteker… zou jij het hekje willen repareren in plaats van het door Ingrid te laten doen? Laten we eerlijk zijn… viel het op jouw voet of viel het niet op jouw voet… Welnu dan! En ik heb nu vooraf gewaarschuwd en de ene dienst is de andere waard. Toch?

De lievelingskleur van Ingrid? Ze heeft zich er nooit over uit willen laten, maar ik denk dat het rood is. Dit denk ik omdat zij op zekere tijden opeens termijnen gaat stellen. Ooit was zij op het punt van het bewaken van termijnen een uiterst bevredigende secretaresse hier op het advocatenkantoor. Wellicht heeft zij haar werk nooit echt kunnen loslaten, denk ik. Doe dus maar rood, Paulus.

Natuurlijk is het goed dat je Paulien meeneemt. Ik zou met haar eens graag van gedachten wisselen over haar eventuele toetreding tot mijn maatschap. Dan kunnen wij voordelen delen. Dan doe jij in de tussentijd het tuinhekje. Goed?

P.S. Ik heb gewaarschuwd. Pas op voor je voet.

gravatar

Occupy Gaza is veel meer de mother of all occupy bewegingen. Al voor de jaartelling gestart! Hoewel de 99% door de tijd flink van samenstelling en idealen is gewijzigd nog altijd veel elan.

Reageer
gravatar

Maar nu even een serieus bericht
Perry komt dus mooi wel binnenkort met de WildeBeast Base-Occupy -40. Natuurlijk niet voor gebruik binnen de filialen maar wel bijvoorbeeld Helsinki hartje winter!!

Reageer
gravatar

Wat een onzin bericht zeg. Dat Occupy Perry Sport is een slap aftreksel van Occupy The English American Warehouse Perry & Co. dat al in 1866 begon. Toen protesteerden we tegen de komst van de trans-Atlantische telegraafkabel. Als Thorbecke toen had geluisterd, was deze ellende nooit ontstaan. Ik kijk nog vaak met weemoed terug naar die dagen…

Reageer
gravatar

Inderdaad! Al veel oudere occupy bewegingen zijn bekend in onze geschiedenis, maar kennelijk niet bij de Speld. Zo zijn we allemaal ook wel bekend met occupy-Nederland dat begon op 10 Mei 1940. Destijds uitgevoerd door onze oosterburen.

gravatar

AANZEGGING

Geachte directie, redactie en letterzetters van het blad de Speld, verder gedaagden te noemen,

Namens mijn cliënt Decathlon, verder dager te noemen, vorder ik dat gedaagden de foto onder de kop ‘Occupy Perry Sport-beweging viert 30ste jubileum’ per direct verwijderen.

Het gaat dager te ver dat gedaagden voor een advertentie van Perry Sport gebruik maakt van een foto, die afgelopen zaterdag om 13.31 uur genomen is in het Amsterdamse filiaal van dager op de Arena Boulevard.

Indien gedaagden niet op deze eis van dager in gaan, zullen er klappen vallen.

Is getekend,

Paulus Pennenlikker

namens Mr Paulien, kozijnwaarder

namens Jan Decathlon, directeur

Reageer
gravatar

Geachte confrère,

Mij stellende voor de directie, redactie en letterzetters van het blad “De Speld”, domicilie kiezend te mijnen kantore, bericht ik u in antwoord op uw brief van 16 november jl. als volgt.

Het lijkt mij om een eenvoudige kwestie te gaan die wij in confraternele sfeer snel kunnen beslechten. Met uw aanzegging dat er klappen kunnen vallen komt het mij voor dat de zaak op voorhand in het nadeel van uw cliënt is beslist.

Daarom verzoek ik u – en zonodig sommeer ik u – mee te werken aan een minnelijke schikking inhoudende dat u van verdere stappen afziet. Dit alles onder verbeurte van een dwangsom die nader door mijn cliënt zal worden vastgesteld al naar gelang het eitje bij het ontbijt hem gesmaakt heeft.

Dit alles uiteraard onder voorbehoud van alle rechten.

Mag ik binnen 14 minuten van u vernemen? Bij niet tijdige aanvaarding van dit voorstel zal peremptoirstelling volgen.

Hoogachtend,

uw dw. Cfr.

H. van Mathenesse Spaland

gravatar

Hoi Paulien. Omdat De Speld arm is doe ik een gemodereerd uurtarief zodat ze goedkoop uit denken te zijn. De truc is daarbij, dat ik voor elk A4-tje een uur tel. Zondag even op de koffie bij mij. Kunnen we even bijpraten. Tot zondag dan. P.S. Het tuinhekje wiebelt nog steeds.

gravatar

Plotseling vind ik de Speld niet zo leuk meer. Het kost me grote moeite dit als satire te zien, zal aan mij liggen. It’s a thin line between satire and downright lack of taste, en dit is ook voor mijn gevoel nèt over het randje.

Reageer
gravatar

Over het randje of net erop, dat zal een rechter moeten bepalen. Duidelijk is dat het imago van “November 1981”, toch de maand waarin de grote Ruud Lubber de neutronenbom toesprak, zonder discussie ongeschonden zou moeten blijven. De grens, de Speld! De grens!

gravatar

Omdat hij stiekem een fervent aanhanger is van The Union.

Ik vind de speld soms ook niet leuk. Daarom lees ik gewoon niet alles. Net zoals ik niet elk tv-programma van RTL4 kijk. Ik denk dat ik de 1% aanhang van tv-programma’s aldaar.

Verder zal ik niet alle artikelen in de krant lezen van morgenochtend. U bent gewaarschuwd NRC Next!

gravatar

In Apelfoort was er een tijd geleden ook zo’n Perryoccupybeweging die nu verassend genoeg is vervangen door een Decathlonoccupymovement. Ach, als je maar ergens mee bezig bent.

Reageer
gravatar

Begrijpelijk, maar wel verkeerd: jullie hebben een foto bij het artikel geplaatst van de spin-off “Occupy Decathlon”. Hun principes zijn lang niet zo wijd verspreid en een stuk goedkoper.

Reageer
gravatar

Dat zijn wel hele brutale actievoerders, om met tentjes van de Decathlon daar te gaan staan. Druk met hun neus op hun inferieure kwaliteit! De 99% is jarenlang voorgelogen!

Reageer