Grote opkomst bij Occupy West Bank

Israëliërs eisen hervormingen Palestijnse bankensector

In Israël hebben ruim zesduizend mensen meegedaan met de protestactie Occupy West Bank. Met de bouw van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever willen de demonstranten aandacht vragen voor de zelfverrijking binnen de Palestijnse bankensector.

“Het gaat ons vooral om het signaal,” zegt Avram Nayim, deelnemer aan de manifestatie. “Het systeem is verrot en het wordt tijd dat er hervormingen komen. Als ik moet kiezen tussen het verzwijgen van de misstanden bij de Palestijnse banken of het bezetten van de Westelijke Jordaanoever, kies ik voor het laatste. Met de bouw van nederzettingen geven we een belangrijk signaal af in de richting van de bankiers in Ramallah en Nablus: er moet iets veranderen.”

De Palestijnse Autoriteit is niet blij met de protestacties. Met drie raketaanvallen in de richting van Israëlische dorpen lieten de Palestijnen blijken dat het bancaire systeem als zodanig wat hen betreft niet fundamenteel gewijzigd hoeft te worden.

In Ramallah gingen Palestijnse jongeren zondagavond de straat op om stenen te gooien naar Israëlische pantservoertuigen. De jongeren plaatsen kritische kanttekeningen bij de bezetting van de Westelijke Jordaanoever: “Wij begrijpen best dat er woede is over de zelfverrijking en de graaicultuur binnen het financiële stelsel van Palestina,” aldus een van de stenengooiers. “Ook wij vinden dat je een fiscaal instrument zou moeten hebben om iets te doen tegen exorbitante bonussen. De vraag is alleen of de joodse kolonisten ook met duurzame alternatieven komen. Daar hebben wij twijfels bij.”

Ook Hamas-leider Khaled Mashal vindt de bezetting van de Westelijke Jordaanoever te vrijblijvend: “Het is nu onduidelijk welke hervormingen de betogers precies voorstellen. Bovendien denk ik dat de belastingbetaler uiteindelijk vooral gebaat is bij de vernietiging van de staat Israël.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik moest meer lachen om sommige reacties dan het oorspronkelijke artikel! (vooral die van ‘tante paulien’) Sommige omschrijvingen zijn een beetje op het randje, zoals de raketten die de PA afvuurt en Hamas die zegt dat de belastingbetalers bij de vernietiging van Israel gebaat zijn…dit bevestigd sommige stereotypen, al worden ze hier geridiculiseerd natuurlijk. Het idee is om de werkelijkheid om te draaien en de ‘echte’ werkelijkheid niet te noemen. toch?

Reageer
gravatar

Helemaal mee eens! Vooral omdat het oorspronkelijke artikel helemaal niet gelachen heeft om de reacties.
Reacties op het randje moesten verboden worden: voor je het weet doe je net dat extra stapje en lazer je van de wereld af.
Overigens heb ik niet de indruk dat de PA veel raketten afvuurt!

gravatar

Maar de werkelijkheid omdraaien heb ik nog nooit gezien bij De Speld. Ik ben juist zo innig tevreden over de diepgravende en betrouwbare weergave van de werkelijkheid. Voor mij is De Speld echt een houvast in woelige tijden!! Een baken, een vaste bodem!
Vuvuzela!

gravatar

Jammer hoor: we zien hier weer de gevolgen van het geloven in valse goden: Jahweh, Allah en Mamon.
Laten we hopen dat Octopus Paul snel aanvaard gaat worden als Enige Ware Schepper van diepzee, hoogland en wolkenlucht.
Vuvuzela!

Reageer
gravatar

Oeioeioei!

Wij herinneren ons nog de occupy actie van Gregorius, die maar niet kon velen dat Salomo er garen bij spinde om op oneigenlijke wijze het vastgoed van de bosbewoners winterklaar te laten maken tegen woekertarieven, welke op hun beurt de basis vormden voor een trapeziumspel, dat zijn weerga niet kende, met als inzet de bibliothecaire kennis van Oehoeboeroe, waarbij de grootste belanghebbende Eucalypta bleek die het op haar beurt had voorzien op de … ach, het werd van kwaad tot erger en Gregorius’ aanvankelijk zo onschuldig ogende occupy actie verwerd tot de splijtzwam in het binnenbosse economisch betalingsverkeer. Sindsdien zijn onze eens zo gelouwerde kastanjes als wettig betaalmiddel verbannen tot de geschiedenisboekjes.

Owee.

* klaagmuur zoekt *

Reageer
gravatar

Ik vind het stuitend dat de scheiding van Bank en Staat niet wordt gerespecteerd. Een seculiere staat, wat Palestina (en ook Israel) pretendeert te zijn zou moeten toezien op het voorkomen van belangenverstrengeling op zo’n desastreus niveau. Het is verdedigbaar dat ze daar door middel van stenen gooien (wat niet mag verworden tot steniging) hun ongenoegen over de gang van zaken duidelijk maken. Ook ware niet te vergeten dat veel kolonisten voor hun huis, als ultime vorm van minachting van deze scheiding van Bank en Staat, een pompeuse zitbank neerzetten vanwaaruit ze met gerichte schoten proberen deze min-of-meer vreedzaam demonstrerende Palestijnse jongeren het stenen gooien onmogelijk proberen te maken. Als Moshe Gayan, die vriendelijke Israelische generaal nog leefde, zou dit beslist niet gebeuren. Die zo ze meteen billenkoek geven!

Reageer
gravatar

Volgens mij benoemt Israel zichzelf als de joodse staat Israel, en daardoor is het per definitie geen seculiere staat.
Evenmin als bijvoorbeeld Iran.

En zolang de president van de VSvA elke toespraak nog afsluit met “God bless America” (waarmee hij niet Amerika maar de VSvA bedoelt) kunnen we dat land evenmin seculier noemen!

gravatar

Goh ja, dit brengt herinneringen boven. Ik weet nog dat al die Duitse jongeren destijds met hun tentjes de grens overkwamen voor die actie Occupy Die Niederlande. Die hebben het nog lang volgehouden toen.

Reageer
gravatar

Nu begrijp ik het ! Die arme Adolf en zijn zielige landgenoten wilden alleen maar iets duidelijk maken met hun bezettingen !
Maar toen de boodschap niet werd begrepen na de inval in Polen en Tjechoslowakije, moesten ze wel doorgaan en zelfs na de bezetting van Denemarken, Nederland, België etc. viel het kwartje nog steeds niet bij bankiers als Rothschild, Blauhschild e.d.. Wat een sneu misverstand !
En slim van Adolf om te onderkennen dat alle joden stiekum bij deze banken in dienst waren; zeker de personeelsbestanden gekraakt ! Maar ook deze boodschap werd niet onderkend; dom hoor van deze banken, maar ook dom van Adolf c.s. om niet gewoon een mailtje met klantenwensen naar de banken te sturen. Was de tweede wereldoorlog met een sisser afgelopen !

gravatar

Dat vraag ik mij af: ik word van de reactie, of liever gezegd: nonreactie, op klantenmailtjes niet bepaald rustiger!!

Je opmerking over de bankenfamilies is ook wel aardig: ze leenden aan beide partijen. Duidelijk een win-win-situatie voor die families.

gravatar

Wij in het Westen hebben toch genoeg ervaringen met occupying gehad in onze koloniale occupy tijd. (hadden we natuurlijk nooit moeten de-occuperen, men ziet wat er van is gekomen)

China lijkt wellicht een beetje een nakomertje met hun occupy Tibet, maar vergeet niet dat ze eerst occupy China hebben gedaan, en dat dan met zo’n miljard occupeerders.
(met een tussenstukje van Mongolische occupatie)

Reageer
gravatar

Het is onrustig hier op de Westelijke Jordaanoever. De vele puissant rijke Palestijnse bankiers en hun familieleden hebben zich vermomd als landarbeiders om niet het doelwit van hoon van de vredelievende bezetters te worden.

Zo juist is bekend geworden, dat gewapende elementen in krijgshaftige kledij zich met hun tanks onzichtbaar hebben gemengd tussen de vreedzame bezetters. Er zou vanuit de kampen gericht geschoten worden op kinderen van landarbeiders in de verwachting dat er wel een van een bankiersfamilie bij zou kunnen zitten.

De vraag is wanneer Benjamin Netanyahu zal doen of zijn neus bloed en hoeveel vliegdekschepen Barack Obama niet de Jordaan op zal sturen. Geert Wilders is namens de Nederlandse regering op weg naar Tel Aviv om de bezetters een hart onder de riem te steken en tevens wat geld te collecteren voor zijn eenmanspartij.

Reageer
gravatar

De Israëlische regering heeft zich achter de eisen van de demonstranten geschaard. “We moeten een muur opwerpen tegen dit economisch terrorisme,” aldus premier Netanyahu. Tegelijkertijd waarschuwde hij dat “sommige bezettingen” illegaal waren, en dat zijn regering niet zou schuwen “een klein maar publicitair significant deel ervan” te sluiten, desnoods met geweld.

Reageer