Taal- en rekenniveau regeringsleiders schiet tekort

Eerst de basisvaardigheden dan de begrotingen en wetsvoorstellen

Uit onderzoek van bureau Intersearch blijkt dat het taal- en rekenniveau van EU-politici schrikbarend laag is. De internationale concurrentiepositie is in het geding.

De laatste jaren lag bij EU-politici te veel nadruk op ‘leuke’ bijzaken als analytische vaardigheden, zelfstandig denken en angst kweken onder de bevolking. ‘Terug naar de kern’, zo luidt de boodschap van het onderzoeksrapport van Intersearch. ‘We moeten terug naar de basisvaardigheden. Als jij een noodplan voor Griekenland op je bureau krijgt, dan moet je begrijpen wat er staat.’ aldus Intersearch-directeur Bill Thackara.

‘We zien dat in wetsvoorstellen en begrotingen veel spelfouten staan. Dan kun je wel de wereldeconomie de schuld geven, maar het begint met taal.’ aldus Thackara. Vanuit het internationale bedrijfsleven zijn klachten binnengekomen over politici die vanuit de EU instromen met een taal- of rekenachterstand. Thackara noemt India, dat EU-politici tegenwoordig bij de grens een hoofdrekentoets laat maken. China weigert regeringsleiders die hun staartdelingen niet beheersen.

Intersearch adviseert de toelatingseisen voor politici op te schroeven. Thackara: ‘Bij het bestrijden van de grootste financiële crisis in tachtig jaar, is het gewoon belangrijk dat je je basale taal- en rekenvaardigheden op orde hebt.’

Thackara vindt dat Europese politici regelmatiger getoetst moeten worden: ‘Je moet blijven toezien op het proces, zodat je eens in de zoveel maanden kunt kijken: waar staat die politicus? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat die politicus op het gewenste niveau presteert en ook blijft presteren. Vervolgens kun je kijken waar bijscholing nodig is. EU-leiders moeten geprikkeld worden, ook de ouders hebben daarin een belangrijke rol. Onze regeringsleiders hebben heel veel potentie, maar we moeten zorgen dat het er ook uitkomt.’

Volgens Thackara is er in het verleden te weinig gedacht vanuit de belangen van de regeringsleider zelf: ‘De regeringsleider moet weer centraal staan. Taal is daarbij essentieel: taal geeft EU-leiders een blik op de wereld en een kans zich te ontplooien. Daarbij moeten we slecht gedrag van politici negeren en goed gedrag belonen.’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

“Reken en taal kennis gekort”

Volgens mij is dat het uitgangspunt van de komma achter de zoveelste 0 op het rekest.

FM radio voortaan via gekorte golf..
en Zeeland moet het voortaan doen met een getopte gekorte watergolf in het vaandel.

Aanvullend blijkt dat “gekort” de signatuur is van de moderne SMS taal
en teken in onze hedendaagse samenleving.

ht vlt alml wl mee

Reageer
gravatar

Heh, ik ben weer helemaal gerustgesteld dankzij De Speld.
Ik wist wel dat het geen kwade opzet was; dat van die veel te hoge salarissen, vergoedingen, wedde’s en bonussen.

Gewoon een rekenfoutje.

Kan iedereen overkomen.

Reageer
gravatar

De kwalijke rekenvaardigheden van regeringsleiders hebben waarschijnlijk alles te maken met de opkomst van het competentiegericht onderwijs. De enige relevante competenties van een regeringsleider zijn een hoge mate van principiële flexibiliteit, gecombineerd met het vermogen tot oeverloos slap kunnen ouwehoeren. Rekenen kan worden overgelaten aan de ambtenaren.

Reageer
gravatar

Chinezen en staartdelen? Dat vertrouw ik niet. Als niet duidelijk is om wat voor staarten het gaat, zou ik maar uitkijken. Partij van de Dieren en Amnesty International, verenig u en klaag China aan voor het schenden van de dierenrechten !

Reageer
gravatar

Het rapport van Bill Thackera is vertaald door een stagiaire van Hogeschool InHolland. Het oogt en klinkt als balkenbrij. Famous last words: “Onze politici hebben heel veel potentie, maar WIJ moeten zorgen dat het er ook uitkomt”. Nou, kijk even naar Strauss-Kahn, was bijna president van Frankrijk; hij barst inderdaad van de potentie, maar moeders let op uw dochters als Dominic in de buurt is, net zo’n ordinaire zig-zag naaimachine als Sylvio Berlusconi. Dat moeten dan onze Europese leiders zijn, onze role-models? Ik ween in stilte …

Reageer
gravatar

Tja, dat is uw lot als kiezer. U zult genaaid worden door uw leiders. Draag uw lot in lijdzaamheid of laat u er gelijk Ruby voor betalen.

gravatar

Heren van reactie één,

De hele kop is fout. Een niveau schiet niet tekort, maar is te laag (of te hoog).

Overigens, als een regeringsleider te kort schiet, zeg pas sinds een jaar, kan dat een belemmering zijn voor het prijsschieten op de Griekse tekorten.

Reageer
gravatar

Ik zet al mijn geld op PietHein Donner, die met droge ogen en onnavolgbaar lispelen elk eloctoraat tot tranen kan brengen met zijn berichten over naderend onheil voor de Nederlandse kiezers (als ze niet op de goede partij stemmen). WAT hij debiteert aan bloed-stollende onheilsprofetiën is niet belangrijk, HOE hij ze brengt: daar zit-em nou net nou de kneep. Want wat is hij (de antiChrist van het CDA) maar hoe toont hij zich? Als een betrouwbare opa die in driedelig grijs op een ouderwetse herenfiets zonder versnellingen, dagelijks het Binnenhof binnenfietst, zijn broodtrommeltje onder snelbinder. En altijd een vriendelijk: “Goede morgen, mevrouw/meneer van de TV”. De deugd zelve, maar hoedt u voor namaak!

Reageer
gravatar

Lubbers is ons laatste taalwonder geweest. Hij beheerstte het Lubberiaans als geen ander. Hij formuleerde zodanig dat ieder dacht dat hij zijn eigen woorden, tussen andere woorden van mist, er zo in terug vond dat hij meende zichzelf te moeten herkennen in diens woorden, als had hij die woorden zelf kunnen formuleren zij het minder wollig, maar zo gunde je hem dan zijn voordeel van de twijfel, was het alleen jezelf gegund de woorden echt op hun waarde te schatten.

Reageer
gravatar

Een beetje meer exact graag, Attila.
Er zijn ook nog politica’s die zijn uitgerekend: die gaan zes weken voor die datum met zwangerschapschapsverlof en komen drie maanden na de bevalling weer op “hun(brei)werk”. Er zijn ook nog uitgerekende politici die structureel aan ‘lange weekenden’ doen. Vrijdagmorgen snel even de prikkaart in de prikklok voor de vrijdagvergoeding en dan met spoed naar de Thalys om vrijdagmiddag lekker vroeg thuis te zijn en tenslotte politici die uitgerekend slim kosten declareren die zij niet hebben gemaakt. Ziedaar: onze Hoop van Europa: in berg en dal klinkt hoorngeschal “Samson, de Philistijnen over U”.

gravatar

Soms lees je hier een artikel en wens je dat je het artikel in een ander medium gelezen had.
“Intersearch adviseert de toelatingseisen voor politici op te schroeven.”

Reageer
gravatar

Levender, hou toch op over het opschroeven van toelatingseisen voor politici. Politici mogen geen eigen inzichten koesteren, hoeven geen meetbaar I.Q. te hebben, ze moeten slaafs de bevelen opvolgen van hun fractieleiders; geef acht, rrrechts rrichten, op de plaats rrrust! Ze moeten weten hoe ze in ongewapend gevecht een bruine arm kunnen krijgen. Met twee bruine armen krijgen ze een een aanstelling als woordvoerder voor dit of dat. Het is een carrièrespel met alleen winnende loten; het geluk is met de dommen! En: de duivel schijt immer op de grote hoop. Wat nou toelatingseisen opschroeven..? Ze weten niet eens hoe dat gespeld wordt.

gravatar

En dan denken sommige ook nog dat ze goed zijn in hun talen. Iemand die in zijn eigen taal spreekt is altijd in het voordeel.

Reageer
gravatar

@vrijetijdswetenschapper,

Zeg es meneer de vrijetijdswetenschapper, wie eigenlijk gewoon gymleraar wees te zijn!

Ik heb mijn eigen muil, dus ik kan wel zelf een mening vormen!

En wat is dan mijn mening?

Mijn anakoloeten zijn bekend, zinnen die niet goed lopen (en die trouwens iedereen wel bezigt). Ik weet dat, maar ik schakel nogal snel.

Als je dat met een auto doet, zal de versnellingsbak dus kraken.

Bij mensen kraken hunnie harses, wie ook nog te weinig versnellingen hebben.

Vervolgens komen ze bij mij uithuilen dat ze mij dus niet begrijpen!

En over mijn talen? Ik spreek beter Spaans dan welke Nederlander dan ook, maar slechter Spaans dan welke Spanjaard dan ook.

Mensen die niet van niveau zijn, kunnen mijn integriteit niet aantasten. Dus zeker geen gymleraar, wie zich vrijetijdswetenschapper noemt!

gravatar

Beter is eerst alle europeanen te onderwerpen aan een pittige taal- en rekentoets. Degenen die daarvoor slagen kunnen dan solliciteren als EU-politicus.
Dat wordt wel hard werken als wij met z’n vieren de EU moeten leiden, maar alla, de betaling schijnt goed te zijn.

Reageer
gravatar

En de kiezer heeft dan niets meer te zeggen? ”Fijn dat u die meneer of mevrouw als uw europarlementariër heeft gekozen. Maar helaas ons Politburo heeft bepaald dat hij/zij daar niet geschikt voor is, dus kiest u maar iemand anders”. Lekker democratisch. Heeft u soms voor de Stasi gewerkt?

gravatar

Frederik u.s.w. U gaat totaal voorbij aan het feit dat de selectiecommissie zelf óók uit zorgvuldig geselecteerde oerrunderen bestaat, ons kent ons! In dit incestueuze klimaat kan natuurlijk geen serieuze selectie worden gemaakt. Want u denkt toch niet dat het botte runderen gegeven is hoogstaande en integere politici te selecteren, zo die al zouden bestaan. Het electoraat doet voor spek en bonen mee; de uitslagen staan al van tevoren vast! Gaat er ook maar iemand op zijn vrije Zaterdag controleren of de officiële uitslag correleert met de uitgebrachte stemmen? Nou dan?

gravatar

Ach ja, de kiezer; was ik bijna vergeten. Laat zijn/haar stem (te) vaak bepalen door grotendeels irreële angsten (Islam, aftrek hypotheekrente) en voor de rest (te) vaak door eigenbelang. Blijft over een minderheid, waar ik natuurlijk toe behoor, die zich laat leiden doot edele motieven en zo.

gravatar

Ik heb al verscheidene malen bij de majesteit aan de bel getrokken, maar die doet de zaak af met “Mark is helemaal geen regeringsleider. De regeringsleider is degene die regeert en dat ben ik. Bovendien zijn mijn taal- en rekenvaardigheden dik in orde.”

Reageer
gravatar

Ik moet hier even mijn grieven uiten!

Ik vind het ‘fabuleus kwalijk’, dat De Speld uitgerekend mijn grootste concurrent Bill Thackara consulteert inzake de internationale concurrentiepositie van Europese politici!

Gaarne het verzoek om voortaan eerst maar eens een belletjes (a la 1500 euro per minuut) te plegen met mij, alvorens BloteBillenBilly te raadplegen.

M.v.g.

NB;

Bill’s conclusie is correct. Dat is voornamelijk ook de reden waarom India, China en Brazilië (de beste worteltrekkers ter wereld) het zoveel beter doen dat Europa!

Reageer
gravatar

Ik kan daar zó kwaad om worden; om dat gevit op Europolitici. Natuurlijk zijn politici geen politici geworden omdat ze zo goed konden rekenen. Politici maken alleen carrière via de geeigende weg, van achteren naar omhoog. Ter hoogte van de maag van almachtige partij- en fractieleiders komen zij dan opposanten tegen die werden opgevreten. Daar zit men dan, bien etonnés de se trouver ensemble. Na een korte begroeting gaan politici dan naar de top van de machts-piramide, tot ze het oogappeltje zijn van een machtspoliticus of door hem worden uitgekotst. Hoe het verder met opposanten gaat is bekend, die worden uiteindelijk uitgekakt en belanden in de shit. En over dat rekenen: Mark Rutte kan zich probleemloos € 50 miljard vergissen; in liberale kring geen probleem omdat dit bedrag alleen door midden- en onderklassen moet worden opgehoest; CDA/VVD-bankiers blijven gelukkig buiten schot

Reageer
gravatar

Ik ben het hier zo ontzettend mee eens. Helaas zijn de tekorten onder de regeringen met de VVD sinds WO II groter dan die met de PVDA terwijl de marketingsmachine van de VVD ons kan doen geloven dat dit andersom is. Zo zullen we op een gegeven moment inzien dat die 50 miljard van Rutte een briljant inzicht was i.p.v. een grove blunder. De kracht van reclame is herhaling en Rutte en de zijnen hebben gewoon de grootste en brutaalste bek en komen weg met zulke grote financiele en andere blunders (denk aan Albayrak bij het COA, denk aan Geert Dales bij de Noord-Zuid lijn en waar niet, denk aan de fraude van Ton Hooijmakers in de provincie Noord-Holland en ga zo maar door) omdat ze keurig door hun politieke vriendjes (CDA/VVD/PVV) gedekt worden dat ik wel verbijsterd moet constateren dat het Volk (immers de VVD noemt zich een Volkspartij) niet alleen dom is maar ook doof en helaas stekeblind.

gravatar

Uw reactie is te kort door de bocht. In dit geval schrijft men namelijk wel ‘tekort’. Het werkwoord is namelijk ‘tekortschieten’.

U schiet duidelijk tekort in uw taalbeheersing.