Nog geen beslissing over Pechtold-monument

Weinig enthousiasme voor metershoog standbeeld

Het is nog allerminst zeker of het geplande monument voor Alexander Pechtold in Wageningen er ook echt gaat komen. De plaatselijke bevolking zit absoluut niet te wachten op het twintig meter hoge standbeeld van de D66-leider, dat op het Stadhuisplein zou moeten verrijzen.

Pechtold was tot 2005 burgemeester in Wageningen. Al eerder waren er plannen voor een toeristisch Pechtold-pad, maar het voorstel voor een metershoog monument is nieuw. Het plan is onderdeel van de citymarketingcampagne Wageningen Omhoog, die een impuls moet geven aan de skyline van de Gelderse gemeente. Met een hoogte van twintig meter zou het standbeeld van Pechtold het belangrijkste herkenningspunt van Wageningen moeten worden. Het plan beangstigt veel Wageningers, waaronder omwonenden van het Stadhuisplein, waar het standbeeld moet komen. Buurtbewoner Geert van Rumund: ‘Je wordt wakker, je doet de gordijnen open en je ziet Alexander Pechtold, al dan niet zittend op een paard. Ik moet er niet aan denken.’

De gemeenteraad is verdeeld over de kwestie. D66-raadslid Hans Kieft is voorstander: ‘Voor veel mensen in Wageningen betekent Alexander Pechtold nog enorm veel. Wij denken dat dit monument een passend eerbetoon is aan de grootste leider die onze gemeente ooit gekend heeft.’ De PvdA en GroenLinks twijfelen nog, maar de overige partijen zien niets in het voorstel. CDA-raadslid Valke: ‘Sorry, niets ten nadele van Alexander Pechtold, maar dit lijkt me een zielige poging tot megalomane persoonsverheerlijking van Noord-Koreaanse proporties.’

Wethouder Teunissen (PvdA) zegt dat er voorlopig geen beslissing wordt genomen: ‘Je merkt dat het onderwerp heftige emoties oproept, dus we willen eerst alle gevoeligheden in kaart hebben.’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

het hedendaagse wageningen straatbeeld is momenteel al veriijkt met een enorm fallussymbool. Dit beeld zou ernstig aangetast worden met een beeld van de heer pechtold. Beide zijn welliswaar te zien als een pispaaltje maar desondanks wil ik de heer pechtold toch enigzins hier tegen beschermen.

Reageer
gravatar

O.K. een twintig meter diep gaatje. Wat gooien we er eerst in? De beide minderheidsfracties en dan aanplempen met de PVV-fractie; Dion Graus eerst, met het hoofd naar beneden, maar ach, hij landt zacht; in het achterwerk van P.H. Donnerwetter. Tot slot aanstampen met het bestuur van de keuzecommissie van de PvdA en bovenop een monumentje voor de kleine man met z’n wegbezuinigde confectiepakkie an. Ideetje?

Reageer
gravatar

Van bevoegde zijde werd mij verteld dat Lexje Pechtold vandaag wonderbaarlijke verbale toeren heeft uitgehaald. Scherp als een mes tegen zijn vakbroeder Rutte die zich nadien wild snikkend aan de boezem van zijn moeder wierp. Wat zijn politici (en vooral Liberalen) verbaal toch een aanwinst voor een land, voor een status quo tussen arm en rijk. Hadden wij geen politici gehad; de begrippen “ge-palaver” en “gebakken lucht” zouden op slag inhoudsloos gebleven zijn. Democratie in haar volle essentie: gewauwel over goede bedoelingen die nooit bedoeld zijn ooit gerealiseerd te worden, punt nl.

Reageer
gravatar

Er was vroeger een dienstwoning, ik weet niet of dat nog steeds zo is. SDe buurt is niet echt gegoed meer.
Ik vermoed echter dat de huidige burgemeester zich gewoon heel goed kan inleven in de buurman van een standbeeld. Een emphatisch mens, een goede buur.
En een goede burgervader.

Misschien maar eens denken aan een standbeeld voor de man?

gravatar

“Buurtbewoner Geert van Rumund”????

Misschien even goede research doen en dan tot de ontdekking komen dat Geert van Rumund niet zomaar een buurtbewoner is maar de huidige burgemeester van Wageningen…???!!!

Reageer
gravatar

Denk er over na een een bronzen statuur op te richten voor alle ministers uit dit kabinet, te plaatsen midden in hun werkkamer: een opgestoken middelvinger met daaronder een gegraveerde tekst in een 20 punts Berlusconi Bold Italic; ‘Hé stronzo, up yours, senza Viagra ni donna”

Reageer
gravatar

En dat is dan nog maar een minderheidskabinet. Bij een meerderheidskabinet hadden er waarschijnlijk dranghekken óp ‘t bordes en de paleistrappen moeten staan. Ik had Bea’s gezicht wel eens willen zien als Geert Wilders er -ambtshalve- had gestaan, inplaats van Gerd (hard)Leers.

Reageer
gravatar

Toch is dit een “once-in-the-century”-kabinet. Want wanneer is er ooit zoveel B-keus ministeriabel verklaard? Een hele lade van dit rariteitenkabinet met Hillen, Kamp, Bijsterveld, Rutte, Donner, Verhagen, Zijlstra, omgekeerd op de trappen van ‘t Paleis, naast de Bee Queen nog wel. En niemand die riep: “Vuilnisman, kunnen deze zakken óók nog mee?”

Reageer
gravatar

Een voordeel van een metalen fallus als stadsymbool is dat de eikenprocessierups er geen vat op krijgt. Veel electoraat, dus mensen zoals u en ik met iets meer dan vier hersencellen en drie synapsen, zijn allergisch voor harige rupsen. Vooral de Limbo-inheemse variant “Dion de Graus” wekt bij mij hevig allergische jeukgevoelens op, maar de etiquette verhindert mij -in gezelschap- exact dáár te krabben waar het jeukt. Erg hè?

Reageer
gravatar

Zo kan je voor iedereen wel een standbeeld oprichten zeg. Wat heeft die man nou helemaal gedaan voor onze arbeiders?

Dan gaan wij in Oss een beeld van Jan Marijnissen organiseren van 44 meter hoog, met sokkel en sikkel, há!

Reageer
gravatar

Hahá, nog ff doorknippen en we hebben genoeg koper proletarisch bijmekaar geleend voor het brons.
Dat beeld gaat er kommen: de inzameling loopt als een trein!

gravatar

Maar waarom zou je een bronzen standbeeld krijgen als je iets voor de arbeiders hebt gedaan? Bronzen standbeelden worden toch altijd opgericht voor mensen die niks positiefs voor de arbeiders hebben gedaan. Ja, ze uitmoorden en uitbuiten.

gravatar

Wat opvalt is dat onze Schavuit van Oranje consequent (want uitsluitend) vrouwelijk nageslacht heeft verwekt, pré-, intra- of extramaritaal. Dat heeft ruggelings of schrijlings iets te maken met X en Y chromosomen. Zijn schoonvader Heinrich von M.-Schw. verwekte nog tenminste een (1?) buitenechtelijke nakomeling van mannelijke kunne; een echte vent dus. Die had ook geen fallo-monument nodig om voor paal te staan.

Reageer
gravatar

Beste Neuzel, ik weet werkelijk niet of hier sprake is van een collectieve preoccupatie of van een extern opgedrongen plaag die deze stad teistert. Evalueerde zo rond 1482 al niet ene Jan van Schaffelaar iets met torens en was die van Wageningen niet ook kandidaat voor zijn vrije val? Hij verkoos tenslotte een ei te leggen op de toren van Barneveld, op slechts een ferme eiworp afstand van Wageningen. Naast de procreatieve hobby von B. von L.-B., zijn bijdrage in Hotel de Wereld en een wansmakig fallisch monument naar aanleiding daarvan, leed Wageningen tot 2005 ernstig onder een prick-mayor met een sterk Leids corpsballenaccent, die hartstochtelijk poogde de dorpspolitiek dichter bij de kiezer te brengen, maar daar niet in slaagde. Sommige steden schijnen noodlottig voorbeschikt, zo ook Wageningen.

gravatar

Die “Paal van Bernhard”, beste Kees22, moet toch eens een keer ont-erecteren? Nu is er recent wéér een onechte dochter van Bernhard opgedoken. Of iemand moet naar Lourdes gaan en al die kaarsjes voor Bernhard uitblazen. Anders komen er straks nog meer bastaards boven water. B. had als TGV in Argentinië immers ook het Evita Perron aangedaan, toen al had hij het imago van een zig-zag naaimachine, hoe heeft hij nog tijd kunnen vinden voor essentiëlere zaken zoals het WNF en de KLu? Pechtold doet hem dat niet meer na
in dit leven. Voor Pechtold kunnen we – vergelijkenderwijs- hooguit zo’n roodbruin gietijzeren Amsterdammertje van plm. 1 meter reserveren. En op Amsterdammertjes zitten ze in Wageningen al helemaal niet te wachten.

Reageer
gravatar

Nee, laat die Amsterdammers maar fijn thuis blijven!!!

Overigens hoorde ik het gerucht dat men de paal van Bernhard klimaatneutraal wil maken door hem op biogas te laten branden.

gravatar

Je wil het beeld zelfs 19,98 m ingraven, merk ik. Maar over die 2 cm dat dan nog boven de grond uitsteekt (van de pluim op zijn hoed), struikelt iedereen dan toch steeds.
Behalve natuurlijk op dat grasveldje achter het politiebureau, bij die bank. En dan netjes onder die prullenbak houden.

gravatar

Dat is die paal van Bernhard al: vanaf de grond tot kruishoogte al aardig verkleurd.
En nou niet gaan zeiken of we in Wageningen niet hoger kunnen pissen. Want dat probeer je dan zelf maar eens als je ‘s avonds laat uit de kroeg komt. Ik durf te wedden dat je achterover valt.

gravatar

L.S,

Wij van de Historische Vereniging Wageningen zijn van mening dat dit door waanzinnigheid ingegeven project subiet tot halt geroepen moet worden! Moeten wij dan weer in de pen klimmen om ten overstaan van de wereld kenbaar te maken dat dit onzalige plan schadelijk is voor de collectie Wageningen in Oude Ansichtkaarten?
Waar is de mens gebleven dit nog enig fatsoen in zijn donder heeft?

Reageer
gravatar

Nou, ik moet het nog zien. De langdurige geschiedenis met het mislukte uiterwaardenplan (gelukkig maar!), het jarenlange gedoen met de Rooseveltweg, het gehannes met de paal van Bernhard en nu dit weer….
Eerst zien, dan geloven.
Hij zal wel ergens op het Spijk komen te staan, op dat grasveldje achter het politiebureau of zo.

Reageer
gravatar

Geert wordt uitgebeeld in Hamelen (Duitsland, deelstaat Nedersaksen). Op het marktplein staat Geert de Meedogenloze Rattenvanger. Opmerkelijk is dat de oren zijn vergeten, zijn mond overdreven groot is en dat midden in de borst een gapend gat zit. Zijn nalopers krioelen aan zijn voeten en kijken vol ontzag omhoog. De twee die tegen zijn broekpijpen omhoog kruipen, heten Mark en Maxime.

Reageer
gravatar

Wageningen, na de uitschuifbare erectie ter ere van Prinz B., nu weer een fallisch monument rijker ter ere van Alexander Pechtold? Maak er een GSM-zendmast van met -helemaal bovenin- als passend symbool een windwijzer. Als er één icoon is dat Pechtold het beste symboliseert; dan is dat wel een windwijzer. Liberaal vermomd als socialist, die ooit hand-en-spandiensten verleende aan het confessionele segment. Van mij mag hij voor l.. gaan staan in het centrum van Wageningen. Maar dan wel zonder paard, neo-fallische symboliek kan ook tever worden doorgedreven.

Reageer
gravatar

Ik denk dat juist het megalomane doch nooit uitgevoerde plan om een standbeeld van 20 mtr. hoogte in dat gat neer te zetten het beste eerbetoon aan D’66 is.

Op het stadhuisplein een lege sokkel en een expositie met alle ontwerpen, raadsstukken, notulen en andere plannen in het stadhuis zelf. Zo kunnen komende generaties ervaren hoe het is wanneer er eindeloos gediscussieerd wordt over iets waarvan ieder weldenkend mens direct al wist dat het een kansloze onderneming was, maar door de enthousiastelingen van de D’66 onophoudelijk opgerakeld wordt.

Reageer
gravatar

Kim Il-sung, de voor altijd stralende, de leider voor alle onderdukten altijd en overal ter wereld, de eeuwige president, (etc enz) de enige man ter wereld die het presteert om na zijn dood nog steeds staatshoofd te zijn is uiteraard de personificatie van hoe-het-eigenlijk-moet in de politiek. Het begint met een 20 meter groot standbeeld en het eindigt met het eeuwige burgermeesterschap van Wageningen. Na je dood neemt je zoontje het dan over en mag het volk leuke teksten voor diens rederingen verzinnen: http://www.hivos.nl/Ondertitel-de-tiran

Reageer
gravatar

Te gek voor woorden dit. Echt weer zo’n links opzetje om het Volk te indoctrineren met hun multicultitheedrink gedachtengoed. Een standbeeld voor Geert Wilders, daar kan ik nog in komen. Maar die ruggengraatloze kneus van d66? Kom op zeg.

Reageer
gravatar

Het werd tijd dat er iets gebeurde in dat gehucht! Vanaf het station is niet te beoordelen waar Wageningen nou eigenlijk is en Alexander Pechtold heeft in de enkele maanden als burgemeester een enorm verschil gemaakt! Nu kan ik na jaren gezworven in de Randstad (waar wel hoge gebouwen zijn) nu eindelijk terugkeren naar mijn geboortegrond…

Reageer
gravatar

Ik zie nog steeds brood in dit plan. Wethouder Teunissen wordt door de Wageningse D66 fractie overigens op zijn wenken bedient. 22 september organiseren we een discussie-avond over dit plan (zie voor meer info http://bit.ly/puMVWo) Iedereen is uitgenodigd daar zijn ongezouten mening te geven. Dan weten we meteen waar de gevoeligheden liggen.

Reageer
gravatar

Is het nu T66 bediend of D66 bedient?

gravatar

Als Wageninger zijnde hoeft voor mij zo’n standbeeld niet te komen hoor. Wageningen is toch de Stad der Bevrijding en City of Life Science. Genoeg dingen om trots op te zijn. Daar hebben we geen 20 meter hoog standbeeld voor nodig.

Reageer
gravatar

Ik begrijp uw gevoelens, het is niet niks om de schaduw van een groot man te voelen.

Nu is die oorlog al weer 60 jaar geleden en dat van die city of life science is niet echt wijd en zijd bekend, dus het mág wel, een nieuwe impuls.

Misschien als we het beeld 19,5 meter ingraven? Helpt dat?

gravatar

De onderhandelingen voor de wapenstilstand werden op 5 mei 1945 in hotel De Wereld namens de geallieerden door een Canadese generaal geleid. Wilhelmina stuurde als de wiedeweerga haar geliefde schoonzoon de operette-generaal Bernhard er naar toe, zodat hij decennia lang ten onrechte als ‘s lands bevrijder zou worden gehuldigd. Daarom wordt bevrijdingsdag op 5 mei gevierd en niet de dag erop toen de Duitse capitulatie echt werd getekend. Daar konden de geallieerden de arrogante deugniet namelijk niet bij gebruiken.

Daarom stel ik voor de rijzende fallus van Bernhard voortaan naar die van Pechtold te vernoemen. Na verkleining van de afmetingen uiteraard.

gravatar

Ik ben blij eens een initiatief te mogen horen van de citymarketing-campagne “Wageningen Omhoog” die tenminste de media bereikt. De afdeling City Marketing van Wageningen ( 23 man sterk, onder de zieltogende leiding van Aryen van Buitenschoten Ersveld ) heeft mijn insziens sinds de oprichting ( 1983 alweer ) nog nooit een deuk in een pakje boter kunnen schoppen. Hulde aan het nu al succesvolle restultaat. Wageningen is weer op de kaart gezet!

Reageer
gravatar

Waarom zou dat niet lukken in Wageningen? Wij hebben in Oost-Groningen toch ook een 15 meter hoog beeld van Marcus Bakker en in Nurg in het gemeenschapshuis een wandtapijt met de beeltenis van Ina Brouwer. En dan heb ik het nog niet over Bellingwedde, waar in de gemeenteraad een voorstel voorligt om uit Wit-Rusland een 23 meter hoog bronzen Stalinbeeld over te nemen… Logisch toch, dat D66-bolwerk Wageningen dan een Pechtold te Paard wil?

Reageer
gravatar

Er zijn reeds vergevorderde plannen om Wageningen om te dopen tot “Pechtolia” of “Pechtoldgrad”.

Dus dat 20 meter hoge bronzen standbeeld gaat er zeker komen.

Reageer
gravatar

Als ze hem in Wageningen niet willen hebben, dan wil Leiden misschien wel. Daar is hij tenslotte wethouder geweest.

Reageer
gravatar

Twintig meter? Ik zou er niet aan beginnen in die aardbevinggevoelige provincie.

Reageer
gravatar

Papier maché?? Nee, liever niet, voor Alexanders eigen bestwil.
Op die manier hebben ze heel Artsen Zonder Grenzen nog eens goed om zeep geholpen. Daar word ik nog steeds voor aangekeken als ik in de weekeindes bij de A-pupillen een wedstrijd fluit.

Bovendien moest de voetbalclub jarenlang inkomsten missen uit de inzameling van oud papier, dat nu telkenmale werd ingezet voor het standbeeld.