Bas Heijne stopt met modellenwerk

Werkzaamheden voor Dolce & Gabbana staan schrijverschap in de weg

Columnist Bas Heijne stopt na de zomer met zijn werkzaamheden als model voor Dolce & Gabbana. De Amsterdammer kan zijn intellectuele activiteiten niet langer combineren met het volle tijdschema van het modellenwerk.

Heijne liep sinds 2007 verschillende modeshows voor Dolce & Gabbana, Gucci en Yves Saint Laurent. Daarnaast was hij het gezicht van de reclamecampagne van l’Oreal. Volgens Heijnes uitgever Robert Aalvanger was het besluit onvermijdelijk: “Bas liep al jaren tegen een burn-out aan. Aanvankelijk waren de modeshows en fotoshoots een welkome afleiding van zijn werkzaamheden als essayist, maar de laatste tijd werd de agenda gewoon te vol. Als je ’s middags in Groningen een lezing moet geven over populisme en ’s avonds een modeshow moet lopen in Parijs of Londen, dan ben je vaak te moe om tussendoor nog een zinnige column te schrijven.”

De Italiaanse modeontwerper Mauro Gabottini ontdekte Heijne bij toeval in de zomer van 2007: “Ik zag hem in debatcentrum De Balie in Amsterdam, waar hij een toespraak hield over de verlammende aspecten van de westerse verzorgingsstaat. Ik dacht meteen: hem moeten we hebben. Natuurlijk was ik ook onder de indruk van zijn maatschappijkritische beschouwingen, maar ik zag meteen dat ‘ie nog zoveel meer kon. Na afloop ben ik meteen op hem afgestapt. Twee weken later liep ‘ie voor ons op de catwalk in Milaan.”

Gabottini hoopt dat Heijnes afscheid als model niet definitief is: “Het is een sieraad voor de modewereld. Weinig mensen hebben dezelfde flair en brutale uitstraling als Bas Heijne. Hopelijk zien we hem snel terug op de catwalk of in de modebladen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Tja, het hemd is nu eenmaal nader dan de rok en bij beiden ontbreekt de mogelijkheid om (broek)zakken te vullen. Rest Bas Heyne slechts de mogelijkheid zich ‘in het pak’ te laten hijsen, bijvoorbeeld door Frans Molenaar of door Victor en Rolf, allen ook nog geloofsgenoten.

Reageer
gravatar

Voorwaar ik zeg u, Hans Anders, bedenk toch dat de ware schoonheid van binnen zetelt. Verwarren wij dus niet bijziendheid met kortzichtigheid. Steken wij de hand nu eens -eenmalig- in eigen boezem: preken wij niet allemaal bij voorkeur voor eigen parochie? Past deze lens niet ons allen?

Reageer
gravatar

Zeg Eerwaarde, is dit uw privé-mening, een paternalistisch bidprentje van het CDA, een encyclikeus product uit Het Vaticaan of een nieuwe reclamespot van Optiek Anders (nunmal ganz Anders mit Hans Anders)? Met dit soort vrome kretologie is het altijd goed om te weten uit welke bron dit komt. Van Zuks dus.

gravatar

In dit kader zou dus een Joost Eerdmans kunnen passen als opvolger. Intellectueel leveren we een eeuw of wat in, maar aan de andere kant kun je die snuiter gebruiken om brilmontuurtjes uit te proberen.
De winnende ontwerper van de bril die Eerdmans er intelligent lijkt te doen uitzien, krijgt een geheel verzorgde dag op een Ijsselmeerse platbodem aangeboden ihkv het bedrijfsuitje van de PVV.

gravatar

Ir. Leeflang, wat een infame insinuatie: wij katholieke geestelijken worden niet gesponsord door commerciële organisaties en evenmin door Het Vaticaan. Daar moet men te grote bedragen reserveren voor herstelbetalingen aan slachtoffers van misbruik, om nog armlastige parochiepastoors te ondersteunen. Wij pastoors moeten -economisch- de eigen broek ophalen/ophouden, zonder bretels.

gravatar

Heb Bas, hoe dialectisch óók (als blote voeten-filosoof), altijd al een beetje een poseur gevonden. ‘n Beetje een “ik-weet-het-toch-altijd-beter-typje”. Dat hij nu de modebranche er aan geeft, lijkt me niet de beste keus voor Basje. Maar misschien deden z’n steunzolen teveel pijn op de catwalk.

Reageer
gravatar

Nee steunzolen zijn hier niet debet aan, hij liep te lang (en ook thuis) op stiletto hakken van 15 cm. Resultaat: wreeffractuur. Komt vaker voor bij mannen die graag in vrouwenkleren lopen. Vgl. Snip & Snap, Maarten (“Johanna”) ‘t Hart, Paul de Leeuw, C. Aptroot en J. Edgar Hoover.

gravatar

Ik mis hier toch wel de uitleg waarom hij gestopt is met modellenwerk. Hij had evengoed kunnen stoppen met schrijven: misschien wel beter nog – iets met ‘finest hour’ en op het hoogtepunt …

Reageer
gravatar

Het filosofisch referentiekader van Bas Heijne omvat -naast de these “top in modellenwerk”- ook de antithese “afgang in NRC-columnistiek”, dit is dialectisch onvermijdelijk. De waarschijnlijke synthese zal zijn: “een goed verzorgde oude dag”. Tenzij een weerbarstige prothese van enige aard of vorm deze hypothese falsifiëren kan.

gravatar

Die schrijvers ook die denken overal verstand van te hebben omdat ze iets op papier zouden kunnen zetten dan wel in zouden kunnen tikken op hum computer. Zelfs dat is de vraag.

Reageer
gravatar

Dat geloof ik niet!
Marlies is Rotterdams. Zij weet veel te goed, dat als een amsterdammer werkt, hij slechts TEGENwerkt.
Ik durf dan ook te betwijfelen dat Bas Heijne stopt met werken, aangezien hij daartoe dan éérst zou moeten overgaan een aanvang daarmee te maken. Amsterdammers zijn immer bereid ALLES te doen, wat nodig is om te voorkomen dat zij moeten werken. Daartoe zal dhr. Heijne geen uitzondering vormen.

gravatar

Bas Heijne gestopt?
Jammer, want D&G was best succesvol met hun slogan;

“Met een D&G aan je lijf ben je minder lelijk”

De heer (?) Gabottini verpakt het natuurlijk anders, met zijn “Weinig mensen hebben dezelfde flair en brutale uitstraling als Bas Heijne”!

Maar waarom wel Heijne als rolmodel voor de hedendaagse lelijke man, maar geen vrouw met maatje 42 op de catwalk?

De vrouwelijke collega’s van Heijne aldaar worden nog steeds door gratenpakhuizen vertegenwoordig!

Modewereld? Bah!

Reageer
gravatar

het bericht had moeten luiden.. eva jinek ook wel kaalkopje of muizentietje genoemd verruild nos voor een beter salaris naar wnl. haar vriend ook wel maffiamaatje genoemd, zou eva de wacht hebben aangezegd en haar niet willen bezwangeren als ze het linkse kamp nos niet verlaat..

Reageer
gravatar

Als ik het dus samenvat: waar je “Bas Heijne” zei, bedoelde je “Eva Jinek”, waar je “Dolce en Gabana” zei, bedoelde je “NOS” en waar je “de wacht hebben aangezegd” zei, bedoelde je “vond het infaam en abject”, stop? En hoeveel jokers zet je in?