Liveblog: Zwarte Maandag

De Speld hield u vandaag live op de hoogte van de ontwikkelingen op het financiële slagveld van maandag 8 augustus. Deze dag gaat de boeken in als Zwarte Maandag. Een media-evenement, vergelijkbaar met Roze Zaterdag, Blauwe Maandag, Frikadellendinsdag en Panorama Mesdag. We wensen u nog een prettige krach!

17:22: “ER IS GEEN ENKELE REDEN TOT PANIEK” aldus voorzitter van de ECB Jean-Claude Trichet, alvorens het vliegtuig te nemen voor een korte vakantie op Barbados.

17:00: Het is vanmiddag in de coulissen van RTL Z tot een handgemeen gekomen tussen beursanalist Willem Middelkoop, futuroloog Harm Bijtelaar en economisch medium Swartu Bhidawandra.

16:10 Econoom Ger Haverkamp: “De mate waarin de voorspelde verrassingen tegenvallen, blijkt even groot als aanvankelijk werd aangenomen. Dat had niemand verwacht.”

15:45: Tijd voor een korte informatieve onderbreking met wat Chinese spreekwoorden. “Uan Shi Tau” = “Piet Krediet woont hier niet”. “Kwai Silua Dai” = “Op de pof wordt niet gekocht”.

15:40: Uitvaartverzekeringen hard getroffen door massale suïcide onder grootaandeelhouders, touwfabrieken doen daarentegen goede zaken.

15:34: VS voeren preemptive strike uit op kredietbureau’s. Kantoren van S&P’s en Moody’s ontvangen voltreffer. Voltallige top van het BKR preventief naar de schuilkelders.

15:25: “We beschouwen dit als een leermoment” zegt Christine le Duc over afgenomen belangstelling voor SM-artikelen.

15:20: Ook energiedrank baalt van Zwarte Maandag. Woordvoerder AA drink: “We worden nu toch gezien als tweederangs frisdrank.”

14:30: De verwachting is dat de opening van Wall Street over een uur een effect zal hebben op andere beurzen.

14:26: Zwarte Maandag gaat ook in de Hoorn van Afrika niet ongemerkt voorbij, Somalische Kwame Mpufu ziet jaarloon van 60 dollar in rook opgaan na verkeerde belegging.

14:18: GGD heeft tientallen meldingen van verstuikte enkels nadat beurshandelaren proberen zelfmoord te plegen vanaf de begane rond van Euronext

14:16: Extra Journaal van 15:30 gaat niet door. Hoofdredacteur Marcel Gelauff (NOS): ‘Kosten voor extra uitzending zouden in deze tijd niet verantwoord zijn.’

13:48: Liveblog De Speld nu ook vermeld op liveblog De Volkskrant, waar men liveblogt dat De Speld liveblogt, wat we bij deze weer livebloggen.

13:42: Premier Rutte stelt partyminded Nederland gerust: “Dance Valley gaat volgend jaar gewoon door. Desnoods met overheidssteun.”

13:30: Zorgen in Engeland en Qatar om toegenomen vraag naar goud, zilver en brons. Mogelijk chocolademedailles tijdens Olympische Spelen en WK voetbal.

12:30: Lunchpauze

12:00: De aandelen zijn inmiddels op hun dieptepunt aangeland. Nu is de tijd om in te stappen, aldus Tjerk Tjerksma, buschauffeur op lijn 7 van Heerenveen naar Sneek.

11:50: Voorlopige verkoopcijfers van vandaag voor Frans Bauer: 2 exemplaren van ‘Voor Elke Dag’ en 1 van ‘Live in Ahoy 2006’. Management: “Normale maandagochtendscore, niks om zorgen over te maken”

11:36: De aandelen NS en Prorail ontsporen, zo vreest woordvoerder Joost Ravoo.

11:30: Er lijkt weer beweging op de beurs. Analisten hebben een ruigpootbuizerd en twee territoriale tjiftjaffen gespot. “Vrij laat voor een zingende tjiftjaf” aldus ornitho-economisch expert Arend Kip.

11:22: We blijven de duiding van de samengevatte berichtgeving over de media-aandacht voor ontwikkelingen in het nieuws voor u analyseren. Omdat u het bent. Omdat wij het zijn. Daarom: De Speld.

11:20: Beursval doet denken aan val 50 Cent.

11:13: AEX-topman George Möller op CNN: “We’re running out of options.”

11:02: Een andere bekende Dag, Dag Hammarskjöld, kwam precies 18.221 dagen geleden om in een vliegtuigcrash. Hammarskjöld was echter blank.

11:01: De bekendste “Zwarte Dag” tot nu toe was Zwarte Vrijdag uit Robinson Crusoë.

10:46: Het aandeel Koninklijke Olie zakt onder de 23 euro en verliest titel ‘koninklijk’.

10:34: Economisch bloedbad blijft uit, geruchten over ‘financiële genocide’ worden nog onderzocht.

10:31: Premier Rutte heeft zojuist laten weten vanmiddag af te reizen naar de rampplek.

10:22: Minister de Jager maakt bekend gisteravond het overleg van ministers van Financiën te hebben gemist. Hij was zijn Skype-wachtwoord vergeten.

10:12: Het aandeel TomTom lijkt inmiddels volledig de weg kwijt.

10:10: Vertrouwen lijkt te herstellen, belang van dit blog wordt ondermijnd.

09:48: Alarmniveau verlaagd: Zwarte Maandag nu ‘Donkergrijze Maandag’.

09:39: Duracell verliest AAA-status, focus nu op ‘van die dikke, rechthoekige batterijen’.

09:30: De Europese Centrale Bank trekt noodplan uit de kast: “We houden de kapitaalvlucht tegen met een reusachtige magneet”.

09:20: Excuses, we zitten naar de verkeerde grafiek te kijken hier op de redactie. De verliezen gaan omhoog. De AEX dus omlaag.

09:18: En de AEX gaat weer omhoog!

09:16: De gezamenlijke wereldleiders hebben besloten tot verhoging van het globale schuldenplafond. Hierdoor kunnen de wederzijdse schulden verder oplopen tot 23 fantaziljoen dollar. Ergste crisis lijkt afgewend.

09:03: We zijn los: de vrije val is begonnen. Geniet ervan! De Europese Centrale Bank zit nog in het vliegtuig: ze riepen iets over ‘parachutes ophalen’.

09:00: De gong gaat, we zijn begonnen. Broker Ron Jongbloed van Van Lanschot Bankiers doet de eerste transactie van de dag en dumpt een mandje DSM en Koninklijke Olie.

08:59: De AEX opent over 1 minuut. Het belooft een spannende dag te worden. Op de beurs van Tel-Aviv werd de handel gisteren een uur stilgelegd. In West-Europa waren de beurzen zelfs de hele dag dicht.

08:50: We schrijven voorlopig gewoon het Financieel Dagblad over, u leest het hier dus als tweede.

08:42: Gevreesd wordt dat de verwachtingsindex van het marktvertrouwen in het consumentenvertrouwen met 12 procentpunten zal dalen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Jongelui,

Onze minister van BuZa kan er toch niks aan doen dat hij in de pikorde van het cabaret Rotte/Behagen/Verwilderd helemaal onderaan staat. Hij is alleen in naam minister, omdat er nou eenmaal zo’n figuur moet zijn. Gerrit Verwilderd en Maximus Behagen zijn na Marcus Rotte de tweede en derde aangewezenen om te liegen over het buitenlands beleid.

Reageer
gravatar

Mevrouw Paulien, met uw welnemen maak ik u attent op een optisch misverstand: Uriël Coronel is als BuZa-minister officieel nummer 3 in de hierarchie van het VVD/CDA kabinet, immers met Pump & Circumstances bevestigd en geïnstalleerd (met 220 volt) door Hare Saaiemeid de Konigin. Voornoemde U.C. heeft in haar onmiddellijke fysieke nabijheid op de paleistrappen gestaan, het aangetreden fotografenvolkje dof melancholiek, doch randloos aanstarend. Ministers die, zoals u aangeeft alleen in naam minister zijn, worden ‘Minister Zonder Portefeuille’ genoemd, ze zijn alleen formeel kabinetslid, doch verzorgen in de Ministerraad de notulen, brengen koffie en koeken rond, houden toezicht op slapende particulier chauffeurs en ‘lekken’ op verzoek informatie die het Kabinet te pijnlijk vindt om rechtstreeks aan het Electoraat te melden.

gravatar

Correctheidshalve nog de volgende info die ik u in mijn vorige bijdrage ten onrechte onthield. Ministers zonder Portefeuille hebben een luize(n)baan; de salariëring is volgens de CAO voor Hoger Overheidspersoneels: loonschaal 24 met minimaal 5 periodieken, 8,5 % vakantiegeld, winstdeling en bonus (13e maand), auto en chauffeur van de zaak, gunstige hypotheekregelingen (via Gerrit Zalm) En ja; 2 keer per jaar, bij de Begrotingsbesprekingen in de Tweede Kamer, staan MzP’s voor Piet Snot, ze hebben immers geen portefeuille, dus geen begroting. Zo ook tijdens de Algemene Beschouwingen. Als compensatie mogen zij dan op kosten van de overheid, met de regeringsjet op werkbezoek naar Campo Alègre op Curacao of naar verkiezing met helicopter naar een luxe bordeel in de Haagse binnenstad. U ziet, Madame Pauline; men laat ministers zonder portefeuille volop in hun waarde.

gravatar

Voor mijn talkshow op het interne circuit van de HISWA-faculteit van Universiteit Harderwijk, had mijn redactieteam Prof. Mr. Uri Coronel (VVD) uitgenodigd voor een live interview. De bedoeling was dat wij met Maarten van Rossem van gedachten zouden wisselen over de teloorgang van de vakken Grieks, Latijn en Westerse Filosofie in de groepen 1 en 2 van het Voorbereidend Lager Onderwijs. De minister verscheen niet en is nu -opnieuw- ontraceerbaar. Boze tongen beweren dat hij door de recente beurskrach aan lager wal is geraakt en nu financieel bijbeunt (de krantenwijk van zijn jongste dochter). De krach heeft nu dus ook slachtoffers gemaakt in de hoogste échélons van onze klassenloze klassenmaatschappij. Ik denk dat ik mijn wegsmeltend tegoed maar ga beleggen in tandartsgoud: “de uchtendstond’ heeft goud in de mond”.

Reageer
gravatar

BuZa-minister U. Coronel is weer terecht, hij was voor de Ramadan op werkbezoek in Amsterdam-C en had zichzelf opgesloten in een hammambad. Na afloop van de Ramadan is Zijne Excellentie bevrijd door een Turkse schoonmaakploeg. De schoonmaakploeg van ZZP’er Arif Dürüm Hüskydöglü heeft van haar bevrijdingsactie, zó kort nà de Vastenmaand, geen nadelige gevolgen ondervonden.

Reageer
gravatar

Niemand zegt er wat van, maar ik mis onze minister van BuZa (Zijne Excellentie U. Coronel) al net zolang als Muammer Al K. Contractuele verplichtingen elders? Asiel aangevraagd in Griekenland? Of houdt hij zich schuil voor kamerdebatten?
Wordt het geen tijd voor een Amber Alert? Vragen, lekenvragen, domme vragen, ongestelde kamervragen, maar geen antwoorden. Nederland is radeloos, de bevolking is reddeloos en het kabinet is redeloos, net als in 1672.

Reageer
gravatar

Een werkloos neefje heeft ‘t even voor mij gegoogled: het is Uri Coronel een v.m. VVD-senator met verrijkende familiale relaties tot in de bank-,sponsor- en racewereld. Uri kwam in beeld omdat Harry Mens niet meer onverdacht rechts werd geacht, hij dacht hardop na over het afschaffen van huursubsidie, zorgtoeslag, kinderbijslag en AOW voor miljonairs. Zo’n Paard van Troje is toch wel het allerlaatste wat je in een keurig rechts kabinet wil aantreffen? Dus werd het Uri Coronel. Coronel Sr. schonk ooit een compleet laboratorium aan een Amsterdamse medische faculteit. Vandaar.

Reageer
gravatar

Volgens mij was die Colijn eigenlijk maar een mietje; “de enige vent” in zijn uitgeweken kabinet was Hare Koninklijke Hoogheid Koningin Wilhelmina. Zo althans berichtte Lou de Jong in zijn veeldelige levenswerk. En wie zegt dat Maxime Verhagen niet tot grootse dingen in staat is; hij coacht nu immers de onzichtbare minister van BuZa, kom, hoe heet die ook alweer.

Reageer
gravatar

Cojack, zei niet ooit onze grootste christen-politicus Calvinus Minimalus Colijn, dat je -als werkloos arbeider- van viskoppen óók soep kunt maken? En zijn er nu niet in overvloed CDA-viskoppen in dit kabinet aanwezig? Wat dacht je van een Maxime-fois-gras, van een Bijleveld-aux-pruneaux brunes au-bain-marie met als tonglosmakertje een Mouton Rothschildt AC Reborn-Jack-de-Vries 2010. mise au chateau? Kun je daar geen chocola van maken?

Reageer
gravatar

Yesss! Het wekelijks vlees op tafel. Jottem!

Zie het toch een beetje als gebrek aan erkenning van deze voor m.n. kleine beleggers zeer relevantie midweekse traditie, dat hier geen lifeblog aan wordt gewijd. Dat zou dan wel een blijvertje moeten zijn wat mij betreft … een blijfblog. Volledig toegewijd aan woensdag gehaktdag en de kleine belegger. Bedenk ook dat in deze tijden van onsjes minder, velen van ons al zo hebben moeten afslanken dat er zelfs de gebruikelijke lik mayo aan banden is gelegd.

gravatar

De reacties die met >> een bestaand nummer kregen, blijken niet goed op te vallen, daarom verwijs ik niet ten overvloede naar deze reacties:

>>4
>>9
>>10
>>13 (2x)
>>15 (2x)
>>19
>>26
en het reservegetal >>32

Reageer
gravatar

Hallo,

Ik wil u graag wijzen op een zeer schokkend moment in uw ‘liveblog’ van maandag…

Een lunchpauze van slechts een half uur?! Op een werkdag van ruim 8 uur?

Geen wonder waarom het zo fout gaat in de wereld van de (wind)handel!!!

Reageer
gravatar

Ach, ik betwijfel of de belangen wie het individu aan zichzelf stelt, die dan als belachelijk zullen voorkomen, zoals nu het bewezen geval is.

Die strijd zullen we altijd wel houden, en dan roeien we onszelf weer uit op mischien een andere manier, maar de oorzaak zal dezelfde zijn.

Tenminste, als we onszelf uitroeien, want dat is ook niet zeker.

Wat dat betreft heb ik een redelijk positieve visie, en laat ik mij niet onderdrukken door de restanten van de erfenis uit het verleden.

De rommel moet opgeruimd worden, we zijn maar net uit de modder gekropen.

Reageer
gravatar

Tenminste één berichtje kan ik helemaal verklaren:

“15:40: Uitvaartverzekeringen hard getroffen door massale suïcide onder grootaandeelhouders, touwfabrieken doen daarentegen goede zaken.”

Hadden die verzekeraars de vaart er maar uit moeten halen! Die touwfabrieken profiteren nog altijd van de reclameposter die ik ooit voor hen gemaakt heb. (Stuk touw met de tekst eronder:
Sad?
Unhappy?
Depressed?
Why buy, if you only need it once?
Rent a rope!

Reageer
gravatar

Bus Sjoowfeur op # 32 stevent af op die fantastische weekprijs van die Dutch is Awful Award Konttekst met maar liefst veertien Engelsklinkende woorden. Wie o wie, weet die Bus Sjoowfeur te verbeteren voor die geweldige weekprijs en misschien ook wel voor die verrassende maandprijs van maar liefst die tien euro van die hoofdgeldschieter te besteden aan een van zijn cursussen goed Nederlands op die internet.

gravatar

Ik geef toe dat het leuk allitereert, maar Lease a rope had meer opgeleverd: een aftrekpostje meer of minder kán schelen voor de keuze tot aanschaf.

gravatar

Blijft een feit dat een ‘eenmalig gebruik’ erg langdurig kan zijn als touw en huurder onlosmakelijk verbonden blijven in kist, urn of resonantiebad. Quid nunc? Statiegeld vragen? Of touw terug via erfgenamen?

gravatar

Nou, het valt allemaal best mee of eigenlijk tegen, want ik zit te wachten op drie aandelen halen, twee betalen of 30% korting met een joker of anders dinsdagvoordeel (misschien morgen ?), maar tot nog toe lees ik niets daarover.

Reageer
gravatar

Het is helemaal geen zwarte maandag. Maandag zal altijd een doodnormale beursdag zijn. Wat de kredietbeoordelaars ook beweren, de financiele markten zullen er heel anders over denken!

Reageer
gravatar

Lees net op NOS-TXT dat Freddie en Fannie ook hun min-penlights zijn kwijtgeraakt.

Reageer
gravatar

Fannie May en Freddy Can’t, als Lady Willwel en lord Cannotmore. Ooit volwassen struikrovers, (stand and deliver!)nu weer boerende babies aan het staatsinfuus. Identiteitscrisis of survivaltechniek?

gravatar

Lieve Gerritje, heeft u voor mij het breipatroon, dan ga ik gelijk aan de slag. Volgens mij is zwart of donkerbruin een mooie kleur voor een vikje.

gravatar

De beurs kan weer opgelucht ademhalen: mijn zoontje AEX (we zijn de L vergeten te noteren toen we hem aangaven bij de burgelijke stand) heeft zijn kleurpotloden gevonden. Hij schrijft nu weer groene cijfers.

Reageer
gravatar

Het octrooirecht op octrooirechten is vervallen. De open octrooirechten vliegen in de open beurs als opknappenstaande ballonnen omhoog. Microsof, Appel en Goegel gaan samen om de octrooistrijd tegen de chinezen te kunnen bekostigen.

Billy Gaatjes heeft vóór beurs driekwart van zijn aandelen in Microsof onderhands verkocht aan een opkoper van oud papier.

Neelie Kroes (voorheen Smit, voorheen Peper, binnenkort Jobs) is met spoed teruggeroepen van haar gastenverblijf bij haar nieuwe vriend Stief Jobs in Palo Alto, alwaar ze plinten aan het aanleggen is.

Reageer
gravatar

13:39 een lunchpauze van ‘n uur? laa’ me niet lachen

Reageer
gravatar

Onze ambulante handel in knuffels en waxinelichtjes
staat de gehele week van 13.00-24.00u op het Beursplein
te Amsterdam (parkeergelegenheid Q-Park Bijenkorf)
Tevens Warum-bordjes in diverse talen.

De koffie staat klaar!

Met beleefde groeten,

Drenth & Zn, rouwverwerkingsartikelen.

Reageer
gravatar

Ik weet dat het lief bedoeld is natuurlijk al die knuffels en die bordjes…Maare het is daar 7 meter onder het ANP….

gravatar

Lieve Marg00tje,

Wil je alsjeblieft de vragen in mijn bericht >>15 beantwoorden? Ik brand namelijk van nieuwsgierigheid.
Dat zou niet zo erg zijn, ware het niet dat de brandweermannen hier na vannacht allemaal zijn uitgeblust en het plaatselijk brandwondencentrum is afgebrand.

gravatar

Ik zie uit naar de eerste officiële looping in de beursgrafieken. Bij zwarte beursdagen in 1929 en latere edities is het daar bij mijn weten nooit van gekomen. Zou het nu dan eindelijk wel een keer lukken?

Reageer
gravatar

Lieve, lieve mensen,

Ik heb weer een raadseltje. Daar komt ie:

Wat is de natte overeenkomst tussen economische en klimatologische problemen???????

Nou en?????

Het water stijgt tot aan de lippen!!!!!! 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉

Goeie hè
Lekkere knuffels voor iedereen van Paulientje met de vlechtjes
x x x x x x x x x x x x x x

O ja,
Volgens mijn vervelende broertje moet het antwoord zijn: Het water is gestegen tot aan de kontzak, omdat daar de portemonnee zit.

Reageer
gravatar

Op de Noordpool is de temperatuur ook al tot record hoogte opgelopen. Nl. 18,7 graden Celsius. Dat wordt straks allemaal zwemmen en zwemmen en zwemmen.

Reageer
gravatar

Lieve Marg00tje,

Zit jij nu weer op de Noordpool? Bevangen door de bijna-tropische temperatuur aldaar ben jij de draad kwijtgeraakt. Het wordt straks weliswaar zwemmen, maar in waardeloze effecten en dollarbiljetten die zelfs niet meer als oud papier kunnen worden verkocht.

Hoe is het overigens met de beurs van Madurodam na de verregende vakantietijd?

Kus, kus, kus

gravatar

Lieve Paulus

De stroom was hiero uitgevallen. Het vele ijs smelt en ik heb aardige natte en koude voetjes. Dit was het voor ff. Je hoort nog van mij….

Kus kus kus

gravatar

Persbericht
Om alle bijzondere dagen in ons land te reguleren heeft het Geert W.*, Maxime V.* en Mark R.* behaagd om een Dageraad (DR) in te stellen.

De bedoeling is, dat de DR nieuwe mogelijkheden voor bezuiniging op daggebonden linkse liefhebberijen aanboort.

—–
Naschrift
* Volgens goed vaderlands gebruik wordt geboefte niet met achternaam in de pers aangeduid. Wilt u daar rekening mee houden?

Reageer
gravatar

Voor comic relief heb ik deze lifeblog ook maar naar mijn beursmannetje gezonden….. mijn zwarte humor viel hem altijd al zwaar

Reageer
gravatar

Paulus, voor een beursmannetje is de handel in aandelen en de aex zijn lust en zijn leven. In dat geval kan ik me voorstellen, dat het een lifeblog is.

gravatar

De AEX grafiek lijkt momenteel op een zware alpenrit waarbij wij inmiddels 2 cols van de buitencategorie gepasseerd zijn.Inmiddels hebben we er een grote afdaling opzitten, het wachten is nu op de massasprint vanmiddag na 4 uur.

Reageer
gravatar

Wanneer gaan beurshandelaren op Wall Street* zoals in 1929 eindelijk weer aandelen in de lucht gooien, zodat we weten dat het echt goed mis is? De oude traditie van lopen over lijken door Wall Street* vind ik vooralsnog te vroeg. Daarop kunnen we best nog een paar uur wachten.

—–
Voetnoot
* Oorspronkelijk heette die straat gewoon Dijkstraat, maar die Nieuw-Amsterdammers gingen zoveel Engelse woorden gebruiken, dat ze maar besloten om helemaal op het Engels over te gaan. Dat gaat hier ook gebeuren.

Reageer
gravatar

De mannen van Silvio zijn zojuist de huizen van kleine Italiaanse beleggers binnengevallen wegens een onderzoek naar de rol van die beleggers in de huidige financiele onrust.

Reageer
gravatar

“De mannen van Sylvio”? Heeft Sylvio onverwacht een “coming-out” beleefd? Ik dacht toch echt dat hij alleen viel op minderjarige meisjes uit Marokko. Bunga-bunga-Berlusconi, hoe serieus kun je een EU-lidstaat nemen met zo’n MP? En met de Maffia als boekhouder?

gravatar

Vooral die Mesdagen waren berucht tijdens bestek’81. Bij de kapper heb ik gemerkt dat de Panorama deze slachtpartij heeft overleefd. Zal dus met de AEX en mijn beurs ook wel sissend aflopen.

Reageer
gravatar

Er is zojuist bekend gemaakt dat de aandelen aan een bungeekoord zijn bevestigd. Rond kwart voor 5 vanmiddag schieten ze dus weer de lucht in. Pas op als je over de reling kijkt dus. Voor je het weet knallen ze in je gezicht.

Reageer
gravatar

En nou ben ik al speciaal, vanwege de te verwachten zwarte zaterdag, niet op zaterdag met de auto op weg naar Frankrijk gegaan, hebben ze die zaterdag naar maandag verplaatst. Sta ik dus potverdorie zometeen de hele dag in de file. Daar ben ik mooi klaar mee.

Reageer
gravatar

9:26 – Voorlopig lijkt 296 het schuldplafond van de AEX, we wachten in spanning af wat er vanmiddag op Wall Street gebeurt. Naar verluid wordt de openingsgong geluid door Obama himself, waarna hij de voorzitters van Senaat en Huis van afgevaardigden terstond de laan uitstuurt.

Reageer