NOS repatrieert vergeten Gerri Eickhof uit Egypte

Verslaggever tijdens afwezigheid onverminderd productief

Vijf maanden na de bloedige protesten op het Tahrirplein in de Egyptische hoofdstad Cairo heeft de hoofdredactie van het NOS Journaal sterverslaggever Gerri Eickhof teruggehaald naar Nederland.

Terwijl zijn geluids- en cameraman al begin maart weer aan de slag gingen op eigen bodem, blijkt Eickhof nooit aan boord te hebben gezeten van het toestel dat de crew huiswaarts bracht. Zijn vermissing kwam deze week aan het licht tijdens de jaarlijkse zomerbarbecue van de omroep, waar Eickhofs befaamde Kip Piri Piri-stand tot veler teleurstelling onbemand bleef.

Hans Laroes was tot voor kort hoofdredacteur van het Journaal en daarmee verantwoordelijk voor het vergeten van Gerri Eickhof. “Hoewel wij onze werknemers dagelijks in de vuurlinie plaatsen, staat bij de NOS nog altijd de mens àchter de verslaggever centraal” laat hij desgevraagd weten. “Het is een blamage dat we Gerri niet mee terug hebben genomen uit Egypte. Ik roep mijn opvolger Marcel Gelauff bij deze op dit tot op de bodem uit te zoeken”.

Eickhof, sinds 1988 in dienst bij de NOS en doorgebroken bij het grote publiek tijdens de eerste Golfoorlog, vertrok op 5 februari naar Caïro om verslag te doen van de Arabische Lente. Na enkele uiterst succesvolle reportages en het daaropvolgende aftreden van Hosni Mubarak, werd zijn team drie weken later teruggeroepen naar Nederland. Laroes: “Naar nu blijkt is de groepsmail die we hierover hebben rondgestuurd nooit bij Gerri aangekomen.”

Hoewel verstoken van opname-apparatuur, internet en stromend water, heeft Eickhof in zijn vijf maanden van afwezigheid gewoon doorgewerkt. Of er iets gedaan kan worden met het materiaal dat dit heeft opgeleverd kan de NOS nu nog niet zeggen.

Om vergelijkbare situaties in de toekomst te voorkomen, is de omroep een onderzoek begonnen naar de wederwaardigheden van andere sterreporters die al enige tijd onder de radar verkeren. De huidige hoofdredacteur Gelauff maakt zich zorgen over sommige verslaggevers. Gelauff: “Van Bert Tigchelaar en Haye Thomas hebben we al weken niks gehoord. Een kleine ‘catch-up’ lijkt op zijn plaats.”

Het vliegtuig met Eickhof zal morgen landen op vliegveld Eindhoven. De NOS zal via een satellietverbinding live verslag doen van Eickhofs emotionele weerzien met zijn collega’s.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Grappig dat mensen die zeggen over smaak niet te willen twisten dat in een en dezelfde adem dan wél doen.

Nou ja, laten we het er maar op houden dat over smakeloosheid ook niet te twisten valt.

Reageer
gravatar

Satire is aan smaak onderhevig dat weet ik daarover valt niet te twisten en zal ik ook niet doen .

Het is echter wel smakeloos en uiterst grof om een overleden correspondent(Haye Thomas overleed in 1996)op te voeren om quasi nonchalant op te merken dat van hem ook al een tijdje niets is vernomen.Ik wil U met klem adviseren gewraakte passage aan te passen/ te verwijderen.

Reageer
gravatar

Volgens welingelichte bronnen heeft Gerri geprobeerd om de plek van Hosni Mubarak over te nemen. Na deze mislukte coupe heeft hij zich weer gemeld bij de NOS. Zijn volgende standplaats zal Afganistan zijn alwaar hij gaat verslaggeven over Al Qaida.

Reageer
gravatar

Hier in Australië hebben we een verslaggever van Nederlandse komaf. Andrew Bolt, die we graag terug naar het moederland willen sturen. Zodra we Rupert Murdoch’s arm uit z’n reet hebben kunnen verwijderen. Hij zal daarna een beetje minder praten, een bonus voor de genen die hem voorheen gehoord hebben.

Reageer
gravatar

Laat hem eerst maar een inburgeringscursus volgen. Na zo’n lange tijd in het midden-oosten is hij vast ontwesterd.

Reageer
gravatar

“….Eickhof, sinds 1988 in dienst bij de NOS en doorgebroken bij het grote publiek tijdens de eerste Golfoorlog….”

Ik had begrepen dat hij (omdat hij toch gebroken was) destijds al was weggegooid.

Reageer
gravatar

Hier gaan we zeker Kamervragen over stellen!

‘Is het de minister bekend dat een linkse journalist van de linkse publieke omroep van het geld van de hardwerkende Nederlander 5 maanden doorbetaalde vakantie heeft gevierd in een vijandige natie?

‘Is de minister van plan de gehele boekhoudafdeling van deze linkse omroep op non-actief te zetten en om een parlementaire onderzoekscommissie met mij als voorzitser in te stellen?”

‘Ik wil zo spoedig mogelijk beginnen: is dat de minister duidelijk?”

Reageer
gravatar

Het is wel opvallend dat dit nu juist bij de NOS gebeurt. Bij RTL hebben ze volgens mij vaker met dit fenomeen te maken daar Jaap van Deurzen ook regelmatig in allerlei brandhaarden verdwijnt.

Reageer
gravatar

Het wordt ook tijd dat Tanja Nijmeijer terugkeert. Die uitgebreide reportage van het wel en wee bij de FARC is natuurlijk heel interessant, maar we wachten nog steeds op haar om het diploma Romaanse Talen en Culturen in ontvangst nemen.

Reageer
gravatar

Gerri ja. Kom hem wel eens tegen in de stad met zo’n verdwaasde blik in zijn ogen. Als je niet wist dat het Gerri was zou je hem een muntje toewerpen

Reageer
gravatar

Het is wel straf dat Gelauff ‘al weken’ niets meer heeft gehoord van Haje Thomas. De man is namelijk al 15 jaar dood.

Reageer
gravatar

Tja, onze marine is vanwege de bezuinigingen door de helikopters heen, dus Gerri ruilen tegen een 2e hand heli was geen optie.
Wellicht kan de NOS met de marine afspreken dat ze 3 mariniers met rubberbootje kunnen ruilen tegen Gerri? Dan moet Gerri nog wel terug roeien in z’n eentje, maar goed, als ex-olympisch roeier moet dat geen probleem zijn…

Reageer
gravatar

Ik heb Gerri toevallig vorige week nog in Amsterdam zien lopen! Kwam bijna onder mijn fiets.. (heeft ie Cairo overleefd..) Zag er wel wat sub-optimaal uit!

Reageer
gravatar

En weet iemand waar die stotterende nieuwslezer naar toe is? Kom, hoe heet-ie ook alweer…Flip…of zoiets…

Reageer
gravatar

Henny Stoel en Harmen Siezen heb ik ook al een hele tijd niet meer gezien.

Reageer
gravatar

Heeft Gerri er in 5 maanden er niet aan gedacht om eens zelf te bellen dat hij “vergeten” was? Hij kon blijkbaar niet zelf een ticket naar huis boeken? In 5 maanden had hij nog lopend naar Nederland kunnen komen! Volgens wel ingelichte bronnen heeft hij nu al zijn duikbrevetten en gaat hij handeltje in pyramide snuisterijen beginnen als hij terug is!

Reageer
gravatar

Gerri E. wachtte op bevel van zijn hoofdredacteur in zijn Tahrir-tentje op een ticket voor de Gazavloot. Nu die vloot in Griekenland is blijven steken en Hamas geen acties heeft aangekondigd moest Eickhof terug naar Nederland. Hij laat in Cairo een vrouw en twee kinderen achter.

Reageer
gravatar

Verder ben ik van mening dat Tanja Koen, Ageeth Scherphuis en Hannie Lips ook weer terug gehaald dienen te worden. Waar hebben zij al die jaren gezeten en wat voor een prachtige reportages zitten er niet aan te komen over alles waar zij de afgelopen decennia mee bezig zijn geweest?

Reageer